Εισαγωγή στο κόσμο της εξομοίωσης

Ότι αγαπάμε θέλουμε συνήθως να το μεταφέρουμε μαζί μας για να μας κάνει παρέα. Έτσι λοιπόν κάποιοι προγραμματιστές θέλανε να μεταφέρουνε τα αγαπημένα συστήματά τους στις καινούργιες πλατφόρμες της εποχής τους. Αν πούμε πως μια κονσόλα παιχνιδιών είναι μια υπολογιστική πλατφόρμα και αποτελείται από μια κεντρική μονάδα επεξεργασίας και μονάδες εισόδου/εξόδου τι πιο ωραίο να μπορούσε να έρθει αυτή η πλατφόρμα σε μια άλλη υπολογιστική πλατφόρμα όπως οι προσωπικοί υπολογιστές ή κινητά τηλέφωνα.

Τι είναι ένας εξομοιωτής;

Είναι η εφαρμογή που θα αναλάβει να απεικονίσει και να μεταφέρει την εμπειρία της προγενέστερης υπολογιστικής πλατφόρμας στην μεταγενέστερη. Ένας εξομοιωτής μπορεί και να εμπλουτήσει την εμπειρία του προγενέστερου συστήματος που εξομοιώνει προσθέτοντας κάποιες παραπάνω λειτουργίες. Ας πάρουμε για παράδειγμα μια αγαπημένη κονσόλα όπως είναι αυτή του Game Boy.

Ποιά είναι τα θετικά ενός εξομοιωτή;

Στο παιχνίδι Double Dragon όταν κουραζόσουν και έλεγες “έφτασα μέχρι εδώ ας το κλείσω” έχανες και την προοδό σου. Όπως επίσης και στο Castlevania Adventure αν έχανες σε κάποιο σημείο ξεκινούσες πάλι από την αρχή. Με έναν εξομοιωτή δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα γιατί μπορείς να σώσεις την πρόοδό σου άνα πάσα στιγμή. Ίσως είσαι σε κάποιο σημείο του παιχνιδιού και θες να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό απλά σώζεις στο σημείο που θες και κάνεις τις δοκιμές σου.

Στα θετικά των εξομοιωτών πέρα από την αποθήκευση κατά βούληση μπορείς και να έχεις το δικό σου διαφορετικό χειριστήριο και να επαναθέσεις τα κουμπιά που ίσως κάποτε σου κάνανε την ζωή δύσκολη. Λειτουργίες όπως Turbo είναι στους περισσότερους εξομοιωτές. Με αυτή θέτουμε κάποιο κουμπί να “πατιέται” μόνιμα ώστε να μπορούμε να βγάλουμε λίγο πιο εύκολα τις πίστες στα shoot em up. Ακόμα μπορείς να τρέξεις ένα παιχνίδι που έχει πολλούς διαλόγους σε μεγαλύτερη ταχύτητα ώστε να προσπεράσεις μπακάλικα τα σημεία που δεν θες.

Φυσικά αυτό είναι ένα είδος “κλεψίματος” αλλά και για αυτό υπάρχει λειτουργία στους εξομοιωτές. Για ένα πιο ξεκούραστο παιχνίδι μπορείς να βάλεις κωδικούς που δεν δεχότανε αλλιώς το παιχνίδι και να προσθέσεις ίσως λίγες ζωές παραπάνω, ή να έχεις πρόωρα ένα όπλο που θα σε βοηθήσει για την πορεία του παιχνιδιού.

Για το τέλος κράτησα το καλύτερο που είναι οι λειτουργίες της απεικόνισης και απόδοσης ήχου στους εξομοιωτές. Εκτός του ότι μπορείς να δεις τα παιχνίδια σε μεγαλύτερες οθόνες μπορείς και να βελτιώσεις τα παιχνίδια με διάφορα φίλτρα που παρέχουν οι εξομοιωτές. Κάποιοι δεν μπορούν τα πολλά pixel και με φίλτρα πετυχαίνετε η εξομάλυνση των γωνιών τους. Κάποιοι θέλουν τα scanlines για να θυμίζουν τις παλιές τηλεοράσεις. Άλλοι θέλουν καλύτερο ήχο και απλά αλλάζουν το sample rate.

Τι είναι ένα ROM;

Κάπως όμως πρέπει να βάλεις παιχνίδια στον εξομοιωτή. Τα παιχνίδια αυτά είναι κι αυτά αρχεία όπως του κειμένου, των εικόνων και του ήχου. Το αρχείο του παιχνιδιού ήταν αποθηκευμένο σε ένα τσιπάκι που η λειτουργία του ήταν μόνο για ανάγνωση αυτού του αρχείου. Έτσι λοιπόν τα παιχνίδια των κονσολών τα λέμε και roms. Φυσικά μπορούμε να πάρουμε ένα rom και να παίξουμε ένα εντελώς άλλο παιχνίδι αλλά αυτό θα το δούμε πως γίνεται σε νεότερο άρθρο.

Ποιός είναι ο συντάκτης;

Το όνομά μου είναι Μάριος με το ψευδώνυμο Doneus και έχω αναλάβει την στήλη του emulation αφού από μικρός κατάφερα να καταλάβω και να βρω εξομοιωτές για το δικό μου αγαπημένο σύστημα το SNES. Θα ακολουθήσουν για τα περισσότερα συστήματα τόσο για μεμονωμένους εξομοιωτές όσο και για πολυ-εξομοιωτές. Θα δούμε παρέα πως λειτουργούν και πως ρυθμίζονται. Μείνετε συντονισμένοι…!