Οργάνωση των Roms με το Clrmamepro

Roms υπάρχουν σε πολλές μορφές. Ίσως με intros, ίσως με trainers, ίσως με cracktros, ίσως έχουν σφάλματα, ίσως δεν έχουν καν σωστή ονομασία. Είναι αυτά τα roms με τις οθόνες που έβλεπες πριν ξεκινήσει το παιχνίδι που περιείχαν χαιρετισμούς προς άλλες ομάδες και μηνύματα για το ότι κατάφερναν να παρακάμψουν τις δικλείδες ασφαλείας των παιχνιδιών και καμιά φορά είχανε και cheats για να κάνουν το παιχνίδι πιο ξεκούραστο. Αυτές όμως οι εκδόσεις δεν είναι όπως ακριβώς κυκλοφόρησαν τότε στις κασέτες, τις δισκέτες ή τις μαγνητικές ταινίες του εμπορίου. Πάμε να δούμε λοιπόν πως μπορούμε με ένα πρόγραμμα οργάνωσης roms και μια βάση δεδομένων να καταφέρουμε να φτιάξουμε την απόλυτη συλλογή για μια από τις πολλές κονσόλες.

Στο παράδειγμα που ακολουθεί θα φτιάξουμε την συλλογή μας για το Sega Mega Drive – Genesis.

Τι χρειαζόμαστε για να οργανώσουμε τα roms

  1. No-Intro dat files (οι βάσεις δεδομένων)
  2. Μερικούς φακέλους μέσα σε άλλους φακέλους.
  3. Clrmameprο (το πρόγραμμα οργάνωσης)

Βήμα 1: Λήψη Βάσης για το Mega Drive

Για αρχή θα κατεβάσουμε από το datomatic τις καθημερινές ενημερώσεις των βάσεων. Ακολουθούμε το παραπάνω link και στην σελίδα πάμε λίγο πιο κάτω και πατάμε απλά download.

Το αρχείο που θα κατέβει είναι με αυτή την ονομασία “No-Intro Love Pack (Standard) (2019-03-20).zip”. Είναι περίπου 30mb και περιέχει 100 βάσεις για 100 διαφορετικές κονσόλες. Καθημερινά αλλάζει οπότε θα είναι και πιο ενημερωμένο μετά την δημοσίευση του παρόντος άρθρου. Μέσα από το zip αυτό χρειαζόμαστε το αρχείο “Sega – Mega Drive – Genesis (20190319-072144).dat”. Το αποσυμπιέζουμε και το βάζουμε προσωρινά στην επιφάνεια εργασίας.

Βήμα 2: Δημιουργία φακέλων

Ο πρώτος φάκελος που θα φτιάξουμε θα λέγετε “updateroms” και μέσα θα φτιάξουμε έναν υποφάκελο “smd“. Στο φάκελο “updateroms” θα βάζουμε τα roms μας με τα ακρωνύμια των κονσολών για ευκολία. Στην προκειμένη περίπτωση στον “smd” θα βάλουμε ότι rom έχουμε για το Sega Mega Drive. Ο υποφάκελος “smd” είναι ο πηγαίος φάκελος που θα διαβάζει το πρόγραμμα τι έχουμε και τι θα στείλει στον φάκελο προορισμού. Τώρα αν θέλαμε για παράδειγμα για το Sega Game Gear θα φτιάχναμε τον υποφάκελο “sgg“.

Ο επόμενος φάκελος που θα φτιάξουμε θα λέγετε “No-Intro” και μέσα θα φτιάξουμε έναν υποφάκελο “Sega – Mega Drive – Genesis“. Ο υποφάκελος “Sega – Mega Drive – Genesis” είναι ο φάκελος προορισμού. Είναι τα τελικά αποτελέσματα και εδώ θα έρχονται τα καλά roms.

Βήμα 3: Λήψη, γνωριμία και ρύθμιση του clrmamepro

Από το παραπάνω link θα βρεθούμε σε αυτό το σημείο:

Υπάρχει η επιλογή για 32bit συστήματα και για 64bit αλλά και αν το θέλουμε το πρόγραμμα σαν εγκατάσταση ή μεμονομένο εκτελέσιμο. Επέλεξα της 64bit αρχιτεκτονικής σαν μεμονομένο (είναι η μώβ επιλογή μου). Αποσυμπιέζουμε το αρχείο “cmp4035_64.zip” στην επιφάνεια εργασίας. Το πρόγραμμα, επειδή θα γράψει και θα σβήσει αρχεία, πρέπει να του δώσουμε δικαίωμα διαχειριστή. Πολύ απλά πάνω στο αρχείο “cmpro64.exe” πατάμε δεξί κλίκ και μετά αριστερό κλίκ στην επιλογή “Εκτέλεση ως διαχειριστής” και τέλος πατάμε “Ναι” στην επόμενη επιλογή.

Το clrmamepro αν και ο αρχικός του σκοπός ήταν να οργανώνει τα roms του MAME με τους μηχανισμούς που διαθέτει κατορθώνει επάξια να οργανώσει και τα roms των κονσολών. Η λειτουργία του προγράμματος είναι η εξής: Από έναν πηγαίο φάκελο υπολογίζει την ακεραιότητα των αρχείων με κλειδιά και μας εμφανίζει τα αποτελέσματα ή δημιουργεί καινούργια αρχεία. Όλα αυτά αυτόματα. Πάμε τώρα να το ρυθμίσουμε.

Η πρώτη εικόνα που θα δούμε είναι αυτή του Profiler. Περιμένει να του πούμε τι να ελέγξει.

Πατάμε Add DatFile. Διαλέγουμε από την επιφάνεια το αρχείο από το βήμα 1 “Sega – Mega Drive – Genesis (20190319-072144).dat”.

Πάνω στο σημείο [PROFILES] πατάμε Create Dir και μετά OK.

Θα εμφανιστεί αυτή η οθόνη και δεξιά η βάση για το Mega Drive. Πατάμε διπλό κλίκ δεξιά στη βάση.

Εδώ πατάμε default. Οι άλλες επιλογές δεν μας ενδιαφέρουν.

Και εδώ βλέπουμε το κεντρικό πρόγραμμα! Αυτά τα 6 κουμπάκια είναι όλο.

Πρώτα πατάμε το κουμπί Settings για να ορίσουμε πηγαίο φάκελο και φάκελο προορισμού.

Εδώ πάνω αριστερά περιμένει να του πούμε που θα βρίσκεται ο φάκελος προορισμού των roms μας. Ενώ είναι στο ROM-Paths πατάμε Αdd και στοχεύουμε τον υποφάκελο “Sega – Mega Drive – Genesis” που είναι μέσα στον φάκελο “No-Intro”.

Τώρα ξέρει που θα είναι τα καλά roms. Πατάμε πάνω στο ROM-Paths και από το μενού επιλέγουμε Αdd-Paths. Για μαντέψτε! Εδώ ορίζουμε πηγαίο φάκελο!!! Πατάμε Αdd και στοχεύουμε στον υποφάκελο “smd” που είναι μέσα στο “updateroms”.

Τώρα ξέρει που είναι ο πηγαίος φάκελος των roms.

Κλείνουμε το παράθυρο και πάμε στον Rebuilder.

Η οθόνη που θα δούμε είναι η παρακάτω.

Εδώ είναι όλη η μαγεία! Τσεκάρουμε Use Add-Paths και πατάμε Use 1st RomPath (αυτό για σιγουριά) και τέλος πατάμε Rebuild.

Μόλις τελειώσει το επαναχτίσιμο θα δούμε την οθόνη αποτελέσματος.

Εδώ βλέπουμε ένα δείγμα 45 roms. Αναλύθηκαν 45, δημιουργήθηκαν 40. Εδώ πατάμε ΟΚ και κλείνουμε τον Rebuilder.

Για να ενημερώσουμε τον Profiler πρέπει πρώτα να σκανάρουμε τα roms που έχουμε. Γι’ αυτό πατάμε τώρα στο Scanner.

Εδώ βλέπουμε αυτήν την οθόνη. Επιλέγουμε “+” στο Fix από κάτω και τέλος Νew Scan.

Αριστερά βλέπουμε τα αποτελέσματα τι μας λείπει, τι πρόβλημα υπάρχει και αριστερά είναι το τρέχων Scanning.

Η καταγραφή μας είναι έτοιμη και βλέπουμε την ποσότητα που μας λείπει από τα roms του Mega Drive. Πατάμε OK.

Από εδώ μπορούμε να δημιουργήσουμε τι έχουμε (Have List) και τι μας λείπει (Miss List) σαν σημείο αναφοράς για την αναζήτηση των roms μας στο διαδίκτυο.

Κλείνουμε τα παράθυρα και πατάμε Profiler για να επιστρέψουμε στην αρχική μας οθόνη και εδώ βλέπουμε συγκεντρωτικά το προφίλ για το Sega Mega Drive. Αυτό ήτανε!

Στο μέλλον όταν βγουν ενημερώσεις της βάσης απλά κάνουμε τα ίδια βήματα για να ενημερώσουμε και την δική μας βάση πατωντας Add DatFile και μετά κάνουμε Scanning ώστε να δούμε αν χρειαζόμαστε και rebuild.

Και εδώ στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε πως περίπου είναι τα fullsets.

Επίλογος

Ο οδηγός που ρυθμίσεων που είδαμε παραπάνω είναι μια απλοποιημένη μορφή για μονάχα ένα σύστημα. Αν και φαίνεται πολύπλοκη διαδικασία, δεν είναι. Το Clrmamepro είναι σαν το ποδήλατο. Όσο πιο συχνά ασχολείσαι τόσο πιο γρήγορα και εύκολα θα το χειρίζεσαι! Οι καθαρές roms βρίσκονται στον υποφάκελο “Sega – Mega Drive – Genesis” και μπορούμε να παίξουμε σε οποιοδήποτε εξομοιωτή Mega Drive θέλουμε με σιγουριά. Ελπίζω ο οδηγός να σας έδωσε μια ιδέα για την οργάνωση των roms και πιστεύω τα βήματα να είναι ξεκάθαρα. Αν όχι μπορείτε να γράψετε στα σχόλια πού αντιμετωπίσατε δυσκολία για να την λύσουμε.

Αφού είδαμε για το Mega Drive τώρα μπορείτε να δοκιμάσετε για άλλες κονσόλες. Μόνο προσοχή στα Nes, Family Computer, Atari 7800 και Atary Lynx γιατί θέλουν μια ακόμα ρύθμιση για τις κεφαλές των αρχείων. Αλλά αυτό ίσως το δούμε σε μελλοντικό άρθρο…