Εξομοιωτής Emulicious

Και μια που είδαμε πως οργανώνουμε τα παιχνίδια μας με το clrmamepro ήρθε η στιγμή να δούμε πως θα παίξουμε παιχνίδια. Καθώς έψαχνα για ότι τελευταίο παίζει για τις πρώτες κονσόλες της Sega προς μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα πως δεν υπάρχουν μεμονωμένοι αλλά σαν πολυεξομοιωτές. Ψάχνεις εξομοιωτή για Game Gear; Παίρνεις πακετάκι και για Master System!

Ο Emulicious είναι ένας δωρεάν πολυεξομοιωτής που τρέχει σε Windows, Linux και Mac OS(X). Eξομοιώνει άριστα τις κονσόλες Game Gear και Master System ενώ εξομοιώνει αρκετά καλά τα Gameboy και Gameboy Color! Διαθέτει λειτουργίες για να σώσουμε την πρόοδό μας, να αυξήσουμε βηματικά την ταχύτητα του παιχνιδιού, να τραβήξουμε στιγμιότυπα και αν θέλουμε να βάλουμε φίλτρο για scanlines ή εξομάλυνση των pixel.

Τι θα χρειαστούμε

Πρώτα κάνουμε εγκατάσταση το JRE που χρειάζετε ο εξομοιωτής για να τρέξει. Αφού βάλουμε ένα χειριστήριο στον υπολογιστή μας και κάνουμε εγκατάσταση το JRE, αποσυμπιέζουμε το αρχείο “Emulicious.zip” και τέλος ανοίγουμε το αρχείο “Emulicious.jar”.

Ρυθμίσεις εξομοιωτή

Αυτή η οθόνη μας λέει να ρυθμίσουμε για τις αναβαθμίσεις του προγράμματος. Απλά πατάμε OK.

Εδώ είναι η κεντρική μας οθόνη του εξομοιωτή.

Οι μοναδικές επιλογές που θα χρειαστούμε από το μενού είναι το File και το Options. Το Tools έχει εργαλεία για προγραμματιστές και το Help μας δίνει τις επιλογές για ενημέρωση και για πληροφορίες του εξομοιωτή. Δεν τα χρειαζόμαστε δηλαδή.

Πρώτα να διευρύνουμε λίγο το παράθυρο. Από το μενού Options πάμε Graphics και επιλέγουμε 5X Size.

Τώρα να ρυθμίσουμε το χειριστήριο. Από το μενού Options πάμε Setup Input. Δυο καρτέλες έχει μία για τα Gameboy (Color) και η δεύτερη είναι για Mastersystem/Game Gear.

Όπως είμαστε στην καρτέλα για Gameboy (Color) πάμε στο Input devices και επιλέγουμε το χειριστήριο μας.

Πατάμε αριστερό κλίκ στο <Unassigned> και πατάμε το αντίστοιχο κουμπί στο χειριστήριο.

Κάνουμε το ίδιο και για τα υπόλοιπα <Uassigned>.

Κάνουμε το ίδιο στην καρτέλα Mastersystem/Game Gear. Εδώ είναι 3 στήλες 2 για τον παίχτη 1 και παίχτη 2 και για τα κουμπιά της κονσόλας (προαιρετικά). Διαλέγουμε από το Input devices το χειριστήριο μας για τον παίχτη 1 και όριζουμε κουμπιά στο χειριστήριο.

Προεραιτικά βάζουμε για τα κουμπιά της κονσόλας. Τέλος πατάμε OK για να σώσει τις ρυθμίσεις.

Ας παίξουμε!

Από το μενού File πατάμε Open file για να διαλέξουμε ένα από τα roms μας.

Το αποτέλεσμα που βλέπουμε ίσως να μην μας αρέσει γι’ αυτό μπορούμε να βάλουμε φίλτρο. Από το μενού Options πάμε Graphics και κάτω κάτω στο υπομενού έχει την επιλογή για Scanlines.

Το Bilinear filtering ίσως είναι γριζαρισμένο γιατί το Force Hardware Acceleration δεν το επιλέξαμε. Αν πατήσουμε να έχουμε Force Hardware Acceleration θα πρέπει να κάνουμε μια επανεκίνηση τον εξομοιωτή και έτσι ξεκλειδώνει το Bilinear filtering. Φυσικά υπάρχει και πάνω η επιλογή για Start in Fullscreen και ξεκινάει το παιχνίδι σε ολόκληρη την οθόνη και με το κουμπί Esc πάμε πίσω σαν παράθυρο. Τέλος πατώντας στο πληκτρολόγιο μας F12 κρατάμε στιγμιότυπα στο φάκελο του προγράμματος “screenshots” ή διαφορετικά από το μενού File και πατώντας Take a screenshot.

Για να σώσουμε το σημείο που είμαστε πατάμε File μετά State μετά Save State και τέλος στις παύλες και πλαγιοκάθετους. Μέχρι και 10 διαφορετικά σημεία μπορούμε να σώσουμε και αντίστοιχα με State, Load State μπορούμε να φορτώσουμε το σημείο που θέλουμε.

Τέλος αν δούμε ότι το παιχνίδι που παίζουμε πάει βασανιστικά αργά μπορούμε να το επιταχύνουμε με βήμα 10%.

Ενώ υπάρχει στο μενού καλύτερα είναι να μάθουμε και την συντόμευση από το πληκτρολόγιο. Με το κουμπί Page Up αυξάνουμε ταχύτητα και με το Page Down μειώνουμε. Για να αναιρέσουμε την ταχύτητα και να πάει κανονικά το παιχνίδι πατάμε το κουμπί Home.

Επίλογος

Κάπως έτσι λοιπόν είναι ένας εξομοιωτής. Ρυθμίζουμε χειριστήριο, ρυθμίζουμε τα γραφικά που θέλουμε και παίζουμε τα αγαπημένα μας παιχνίδια.

Γι’ αυτό λοιπόν ο Emulicious αν και κλειστού κώδικα είναι πιστεύω μια καλή αρχή για τις πρώτες μας εξομοιώσεις!

Στο επόμενο άρθρο θα δούμε εξομοιωτή για NES!