Thursday, April 25, 2024
Retroπολιτες

Οι gamers είναι cool και ανοιχτόμυαλοι…Νομίζεις…

Όλοι όσοι ασχολούμαστε με το gaming έχουμε την εντύπωση ότι ο gamer είναι ένας τύπος cool, ανοιχτόμυαλος και προχωρημένος. Ακούει ροκ μουσική και μέταλ όχι Πάολα και Φοίβο. Δεν έχει διάφορα κολλήματα με θρησκείες, ρατσισμούς κλπ και σίγουρα δεν είναι φαν του κάθε Άδωνη Γεωργιάδη και κάθε Βελόπουλου και πάει λέγοντας. Μπα. Γελιέστε. Η κοινότητα του gaming έχει μέσα κάθε καρυδιάς καρύδι όπως άλλωστε όλες οι κοινότητες. Και μάλιστα αυτά τα καρύδια άμα τους πατήσεις τον κάλο κάνουν και πολύ μεγάλο θόρυβο. Τώρα θα μου πείτε γιατί τα γράφω όλα αυτά. Αφορμή ήταν οι αντιδράσεις στα leaks της ιστορίας του The Last of us 2.

Το μεγάλο πανηγύρι ξεκίνησε από την Δευτέρα όταν ένας δυσαρεστημένος υπάλληλος της naughty dog διέρρευσε την πλοκή και κάποια βίντεο από το παιχνίδι. Μην φοβάστε δεν πρόκειται να κάνω κανένα spoiler εδώ. Καταρχήν θα ανοίξω πρώτα μία παρένθεση για το θέμα της κακής naughty dog που βάζει τους υπαλλήλους της να δουλεύουν πολύ σκληρά και υπερωρίες κλπ. Δεν θα εντρυφήσω σε βάθος στο θέμα, αλλά νομίζω κάποια πράγματα τα έχουμε παρεξηγήσει. Ακούω πολλούς να λένε «Δεν θα πείτε τίποτα για την Naughty Dog και το πώς φέρετε στους υπαλλήλους της;» και «Αν ήταν άλλη στη θέση της θα λέγατε άλλα» κλπ. Το 80% βέβαια όσων τα λένε προφανώς ζηλεύουν που η δική τους κονσόλα δεν έχει Naughty Dog να τους βγάζει Uncharted και Last of us και αντί να κράξουν τους άλλους γιατί δεν βγάζουν ανάλογα παιχνίδια πάμε σε μία λογική να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Ένας developer λοιπόν ούτε κανένα μισθό της πλάκας παίρνει (ειδικά σε τέτοιες εταιρείες) ούτε είναι οικοδόμος να δουλεύει στο λιοπύρι. Χαλάρωσε λοιπόν φιλέ, παιχνίδια φτιάχνεις. Δεν σε έχουν στη γαλέρα του Καίσαρα να σε χτυπάνε με το μαστίγιο. Σε ένα γραφείο κάθεσαι. Επίσης η Naughty Dog είναι μια εταιρεία που ήδη βγάζει πάρα πολύ αργά τα παιχνίδια της. Το πρώτο Last of us βγήκε το 2013 και το δεύτερο το 2020. Τι θα ήθελαν λοιπόν οι αγαπητοί developers; Να βγάζουν ένα παιχνίδι ανά δέκα χρόνια; Να έβγαζαν το Last of us 2 στο ps6 πχ έτσι για να το πήγαιναν με το πάσο τους; Ηρεμήστε λίγο. Υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν με πολύ χειρότερες συνθήκες και deadlines. Κλείνω εδώ την παρένθεση.

Αρχικά δεν ήθελα να δω τίποτα. Πράγμα δύσκολο καθώς όλο και κάπου θα πεταχτεί ένας ηλίθιος που θα πει κάτι ή θα πετάξει μια σπόντα. Ο ηλίθιος λοιπόν έμπαινε παντού την Δευτέρα και έγραφε πως τα leaks μας έσωσαν από τα 70 ευρώ που θα δίναμε για το παιχνίδι και πόσο χάλια και απαίσιο είναι. Λέω κι εγώ γιατί τα λένε αυτά τι τόσο στραβά πήγε δηλαδή. Έτσι μπήκα στην περιέργεια και διάβασα τα πάντα. Εγώ έτσι κι αλλιώς περιμένω πως και πως το παιχνίδι και θα το πάρω day one οπότε γενικά δεν έχω μεγάλο θέμα με το να μάθω κάτι για την πλοκή. Θα σας πω λοιπόν να μην μπείτε στη διαδικασία να διαβάσετε τίποτα και να μην δώσετε δεκάρα τσακιστή στον κάθε ηλίθιο που θα γράφει μην πάρετε το παιχνίδι. Άποψη για ένα παιχνίδι σχηματίζουμε όταν το παίζουμε γιατί είναι παιχνίδι και όχι ταινία. Το gameplay είναι το παν και η πλοκή απλά δένει το gameplay. Δεν θα σου πει ο τάδε ο δολοφόνος είναι ο Βρασίδας και εσύ θα πεις ε εντάξει αφού ο δολοφόνος είναι ο Βρασίδας δεν το παίζω. Και θα σας αναλύσω τώρα για ποιο λόγο να μην δώσετε σημασία.

Το 70% αυτών των αρνητικών σχολίων για το παιχνίδι προέρχονται από τρεις κατηγορίες ανθρώπων. Πρώτον από τα κλασσικά φασισταριά του κερατά που το μόνο και μεγαλύτερο πρόβλημά τους είναι ότι η Elli είναι λεσβία. Και όσο και να προσπαθούν να το κρύψουν ξέρετε την παροιμία που λέει ότι θέλει η …… να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει. «Κατέστρεψαν την πλοκή και τους χαρακτήρες του παιχνιδιού και το παιχνίδι είναι μια social justice woke μαλακία». Παριστάνουμε ότι χαλαστήκαμε για την πλοκή αλλά το sjw είναι αυτό που μας καίει. Φάνηκε και από το τρέιλερ της Ε3 αυτό με το φιλί. Απλά ο φασίστας τον ρατσισμό του θα τον δέσει με διάφορες αρλούμπες περί πλοκής και καλά για να αποδείξει ότι δεν είναι ρατσιστής. Δεν με πειράζει που είσαι μαύρος δηλαδή αλλά με πειράζει που δεν είσαι λευκός. Δεν υπάρχει ούτε ένα αρνητικό σχόλιο για το παιχνίδι που δεν θα δείτε την λέξη sjw γραμμένη μέσα.

Η δεύτερη κατηγορία είναι κάποιοι χριστιανοταλιμπάν που θίχτηκαν επειδή η Elli λέει θέλει να εξολοθρεύσει μια χριστιανική ομάδα που είναι ρατσιστές. Μα αν είναι δυνατόν; Να σκοτώνουμε χριστιανούς στο παιχνίδι; Εμείς μάθαμε τόσα χρόνια ή κακούς Ρώσους θα σκοτώνουμε στα παιχνίδια ή κακούς μουσουλμάνους άραβες που είναι όλοι ανεξαιρέτως τρομοκράτες ή άντε και κανέναν κιτρινιάρη. Μην τρελαθούμε κιόλας.

Άλλωστε το Call of duty που είναι η μεγαλύτερη πολιτική προπαγάνδα που υπάρχει σε παιχνίδι έτσι έχει γαλουχήσει γενιές και γενιές. Γι αυτό όμως δεν λέμε τίποτα γιατί όπως είπα εκεί είσαι ο «γαμάω» ο λευκός Αμερικανός στρατιώτης που σκοτώνεις κακούς άραβες και Ρώσους και αλλόθρησκους. Μας ενοχλεί μόνο αν ο Neil Druckman θέλει να περάσει και τις δικές του απόψεις μέσα από ένα δικό του δημιούργημα επειδή πολύ απλά είμαστε φασίστες και μας αρέσουν μόνο οι απόψεις που συμφωνούν μαζί μας.

Και η τρίτη κατηγορία είναι κάτι μισογύνηδες που κατηγορούν το παιχνίδι ότι προάγει φεμινιστικές απόψεις. Ναι κι όμως. Το 2020 στην Αμερική (και όχι μόνο) έχουν ακόμα τέτοια θέματα με μισογυνισμούς και φεμινισμούς. Γιατί δηλαδή να είναι γυναίκες οι πρωταγωνίστριες του παιχνιδιού; Γιατί να σκοτώνεται ένας άντρας από κάποια γυναίκα; Κι όμως αυτά γράφονται και λέγονται. Το 2020 επαναλαμβάνω. Μ αυτά και μ αυτά να μην σας κάνει καμία εντύπωση γιατί ψηφίζουν αυτά που ψηφίζουν στην Αμερική και γιατί είχαν έναν πανύβλακα σαν τον Μπους τζούνιορ πρόεδρο. Βέβαια εδώ δεν είμαστε καλύτεροι. Εννοείται. Ποιος ξέρει και από τα εγχώρια λουλούδια τι θα ακούσουμε όταν βγει το παιχνίδι. Άλλωστε Γιωργάκη και Κούλη ψηφίσαμε και εδώ. Αλοιφή τους κάναμε.

Και τέλος το άλλο 30% των αρνητικών απόψεων εκφράζεται από ποιον άλλο, τον γνωστό Γιαννάκη, που είναι και ο πιο αθώος στην τελική. Ο Γιαννάκης λοιπόν ήθελε να σχεδιάσει αυτός το παιχνίδι και να έγραφε αυτός το σενάριο. Ο Γιαννάκης ήθελε happy end και όχι να σκοτωθεί κάποιος αγαπημένος του χαρακτήρας. Και άμα ο Γιαννάκης διαβάσει ότι πεθαίνει ο τάδε ή ο άλλος (που και αυτό δεν είναι σίγουρο), αμέσως ακυρώνει την προπαραγγελία. Να τον φοβάστε τον Γιαννάκη γιατί είναι αυστηρός. Δεν παίζει. Όταν βέβαια βγει το παιχνίδι και ο Γιαννάκης διαβάζει στα review πόσο καλό είναι και βλέπει τα 10άρια να πέφτουν βροχή δεν ξέρω αν αλλάξει στάση τότε. Γιατί μην ξεχνάτε ότι ο Γιαννάκης δεν έχει παίξει το παιχνίδι και τα λέει αυτά επειδή διάβασε κάτι που δεν του άρεσε. Το gameplay το έχει χεσμένο προς το παρόν. Άσχετα αν μιλάμε για παιχνίδι…

Μην ακούτε κανέναν λοιπόν, κάντε υπομονή ως τις 19 Ιουνίου και γράφτε τους όλους κανονικά. Εγώ πάντως μια φορά τα έγραψα και ξαλάφρωσα.

Σας χαιρετώ,

Στράτος Κοντεκάκης

 Zf5b9R{D.