Tuesday, April 23, 2024
Blog

5 χρόνια Retropolis

Πριν 5 χρόνια ανέβηκε στις 19/11/2015 το πρώτο βίντεο στο κανάλι με την βιτρίνα παιχνιδιών που έχω στο σπίτι. Πραγματικά δεν ξέρω πόσα χρόνια θα γιορτάσουμε στην Retropolis. Αλλά όσα και αν είναι, στο τέλος θα μου μείνουν μόνο τα καλά. Το μυαλό μας είναι έτσι δομημένο που μας εκπαιδεύει να κρατάμε μόνο τα καλά και τα υπόλοιπα να τα πετάμε στα σκουπίδια. Και αυτή είναι η ουσία. Κάνεις κάτι για να περνάς καλά. Αν είναι να σου χαλάει τη μέρα το αφήνεις στην άκρη και δεν το συνεχίζεις.

Μετά από 5 χρόνια η Retropolis συνεχίζει χωρίς κανένα οικονομικό όφελος. Χωρίς καμία υποχρέωση απέναντι σε καμία εταιρία, χωρίς να χρειάζεται να απολογηθεί ή να πει ψέματα στον κόσμο που την παρακολουθεί. Προσπαθεί με νύχια και με δόντια να συντηρήσει youtube κανάλι, facebook σελίδα και προφίλ, discord server, το site της Retropolis.gr και τα podcasts σε spotify, google, apple και λοιπές πλατφόρμες. Και όλα αυτά τα τρέχει μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων που αποτελείται από 1 άτομο. Πιστέψτε με ότι όσο και αν φαίνεται δύσκολο και ίσως όντως είναι δύσκολο, το γεγονός ότι μου αρέσει πάρα πολύ αυτό που κάνω έχει σαν αποτέλεσμα να μην με κουράζει καθόλου. Αν συνέβαινε το ίδιο και με την πραγματική μας δουλειά, πόσο ευτυχισμένοι και αποδοτικοί θα ήμασταν άραγε;

Στα 5 χρόνια που υπάρχει η Retropolis είχα έναν εσωτερικό κανόνα που ήθελα και προσπάθησα να διατηρήσω εκτός από τα αυτονόητα περί επιπέδου, ήθους, ευγένειας κτλ. Είχα πει όταν ξεκινούσα ότι κάθε φορά που βλέπω κάτι όμορφο, ειδικά στο youtube θα το κοινοποιώ με κάθε τρόπο γιατί το ρετρό και όχι μόνο, πρέπει να ενώνει και όχι να μας χωρίζει σε στρατόπεδα. Έτσι θεωρώ ότι έχω προωθήσει (όσο μπορώ βέβαια) μιας και το κανάλι είναι μικροσκοπικό, όποιον έχει καλό περιεχόμενο. Πάνω από 20 κανάλια και creators.

Ακόμα και κανάλια που για τον α ή β λόγο στράφηκαν ενάντια στην Retropolis, συνέχισα και συνεχίζω να τα γνωστοποιώ στον κόσμο σε βαθμό να με ρωτάνε φίλοι και γνωστοί με ποια λογική το κάνω αυτό. Η λογική είναι ότι όταν ένα περιεχόμενο αξίζει να το δει ο κόσμος πρέπει να το δει. Ο κόσμος θα δει ένα βίντεο. Δεν τον ενδιαφέρει τι γίνεται μεταξύ μας πίσω από το βίντεο. Για μένα θα είναι κρίμα ένα καλό περιεχόμενο να μην έχει ανταπόκριση.

Η Retropolis κατάφερε μέσα στα χρόνια να παραμείνει μικρή αλλά θέλω να πιστεύω ποιοτική. Άτομα έφυγαν, ήρθαν, ξανά γύρισαν, ξανά έφυγαν αλλά η παρέα παραμένει ζωντανή και ενεργή. Το γεγονός ότι υπάρχουν παρέες που δημιουργήθηκαν μέσα από την Retropolis είναι το πιο εκπληκτικό που έχει συμβεί. Άνθρωποι που πριν την Retropolis δεν είχαν καμία σχέση μεταξύ τους. Να βρίσκονται ξαφνικά για καφέδες, να μαζεύονται σε σπίτια για να παίξουν co-op όπως έκαναν όταν ήταν παιδιά. Να θέλουν να βρίσκονται για τον καφέ που θα πιουν και θα συζητήσουν για video-games, επιτραπέζια και ότι άλλο κοινό έχουν. Ξέρω ότι η παρέα από κοντά δεν συγκρίνεται με τίποτα.

Η παρέα όμως από απόσταση ήταν κάτι που δεν το υπολόγιζα στο ξεκίνημα. Και αυτή η παρέα έχει τη δική της βαρύτητα. Παιδιά μικρά και μεγάλα που η Retropolis για αυτούς δεν είναι απλά ένα κανάλι αλλά είναι κυρίως παρέα. Παιδιά που γυρίζουν κουρασμένα από τη δουλειά, παιδιά που δεν δουλεύουν και αναγκαστικά είναι σπίτι, παιδιά που πέρασαν άσχημα και η ψυχολογία τους είναι χάλια, παιδιά που είναι στην δουλειά τους, στο γραφείο, στο τιμόνι, στην σκοπιά και όπου αλλού μπορεί να βρίσκονται και να χρειάζονται μία παρέα έστω και εικονική. Το πόσα μηνύματα έχω λάβει από όλους εσάς πραγματικά δεν περιγράφεται. Το ίδιο σημαντικά είναι και για μένα αρκετά κανάλια. Το ίδιο σημαντικά ήταν και κανάλια που έκλεισαν. Και δυστυχώς κλείνουν περισσότερα από όσα ανοίγουν. Αυτό είναι κάτι που φοβάμαι. Ότι στο τέλος θα μείνουν αυτά που δεν μας αρέσουν.

Αν θα ήθελα να αλλάξει κάτι θα ήταν να μην γινόμαστε οπαδοί για καμία εταιρία και να μην στρεφόμαστε απέναντι στον οποιοδήποτε έχει ένα κανάλι και λέει τη γνώμη του. Όλες οι γνώμες καλό είναι να ακούγονται. Είτε συμφωνούμε είτε όχι. Να βρούμε αυτόν που τα λέει με τον δικό του τρόπο και θεωρούμε ότι ταυτιζόμαστε και να τον στηρίζουμε. Δεν θα κερδίσουμε τίποτα αν κλείσει ένα κανάλι. Απεναντίας θα χάσουμε πολλά.

Μπορεί να ανέπτυξα αρκετά θέματα μέχρι στιγμής που δεν ταιριάζουν ίσως σε ένα γενέθλιο άρθρο, αλλά το να πω απλά ευχαριστώ θα ήταν το εύκολο.

Πάμε τώρα σε αυτούς που βοήθησαν το κανάλι με τη συμμετοχή τους και αξίζουν να αναφερθούν για τα 5 χρόνια της Retropolis.

Πρώτος είναι ο theplayergr. Έδωσε ουσιαστικά την πρώτη τεχνική βοήθεια για να ξεκινήσω. Ήταν πρόθυμος και άνετος στο να φτιάξουμε μαζί βίντεο top10 τα οποία ανέβηκαν στο κανάλι του και με έμαθε κόσμος στο ξεκίνημα. Στη συνέχεια ο Sonic ο οποίος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που βρεθήκαμε για καφέ μέσα από το κανάλι και είδα ότι το κανάλι είναι απλά το μέσο για άλλα πράγματα που θα ακολουθήσουν, πιο ουσιαστικά. Αργότερα ο Doneus5 ο οποίος με την δική του παρουσία στο 4ο έτος και τα πρωινά livestreams έδωσε μία πιο χιουμοριστική νότα και βοήθησε από τη μεριά του όσο μπορούσε. Ο Vincent που ήταν σχεδόν από την αρχή δίπλα μου και βοήθησε τόσο τεχνικά όσο και ψυχολογικά να στηρίξει και το κανάλι και τον Πάνο όποτε και αν χρειάστηκε. Ο Ettiend ο οποίος βοήθησε υλικοτεχνικά αλλά και με τις γνώσεις του να γίνουν πιο ποιοτικές από τεχνική άποψη σειρές όπως το RetroRiders, ο Κυριάκος dwrean.net  που με ένα άρθρο του για την Retropolis πριν καν γνωριστούμε από κοντά, βοήθησε πολύ στο να μάθει το δικό του αναγνωστικό κοινό την ύπαρξη της Retropolis. Όλα τα παιδιά που δέχτηκαν να φιλοξενηθούν στην σειρά “Πάρε το μηδέν” χωρίς καν να θέσουν όρους. Παιδιά που έχουν κανάλια, μικρότερα ή μεγαλύτερα. Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω και τον Βασίλη τον Superetroid ο οποίος δεν βοήθησε άμεσα άλλα κυρίως εν αγνοία του καθώς στην πρώτη γενιά του καναλιού του άρχισαν να μου μπαίνουν ιδέες για την δημιουργία της Retropolis. Ήταν τόσο απλός και ουσιαστικός που ουσιαστικά τότε ξεκίνησα να βλέπω συστηματικά Youtube.

Τους ευχαριστώ όλους έναν έναν και το ίδιο χωρίς καμία ζυγαριά μεταξύ τους.

Το ίδιο όμως ευχαριστώ και όλα τα παιδιά που έχουν κανάλια και έχουν αλληλοεπιδράσει με κάποιο τρόπο με την Retropolis. Τον Rheinmetal, τον sleeper stone, τον Sotiri Sotiriadi, τον Benny, τον Δημήτρη (unboxplayers gr), τον Στράτο, τον taratatzoum, τον Retroboycosmos, τον Σταύρο Συμεωνίδη, τον Martine, τον Κωνσταντίνον Κυριακού,  τον rocksoldier1990,τον Δημήτρη Πατραμάνη, τον Απόλλωνα και τον  Κωνσταντίνος Ζορμπάς (akmincity)

που έγραψαν αφιλοκερδώς στο retropolis.gr στην ενότητα Retroπολίτες και τους Μαρίνο, Benny, RetroMario και Kωνσταντίνο για τα λογότυπα που δημιούργησαν.

Όλοι οι παραπάνω χωρίς να περιμένουν τίποτα πρόσφεραν απλόχερα προσωπική δουλειά, χρόνο και ουσία. Ένα απλό ευχαριστώ είναι λίγο.

Για το τέλος άφησα τους περίπου 5.000 Retroπολίτες που ακολουθούν την Retropolis και μένα, όπου τους βολεύει και δίνουν το μοναδικό κίνητρο που έχει το κανάλι, την παρέα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους και ελπίζω να είμαστε γεροί και δυνατοί για να συνεχίσουμε. Καλώς ή κακώς ξεχωρίζουμε σαν κανάλι. Θα πούμε και θα συζητήσουμε για όσα δεν λέει κανείς. Λέμε αλήθειες και εσείς και εγώ και αυτό αν και συνειδητή επιλογή, δεν είναι εύκολη. Και έτσι θα συνεχίσουμε. Πλέον με ξέρετε τόσο καλά που καταλαβαίνετε πότε είμαι καλά, πότε έχω διάθεση, πότε θέλω να πω ή όχι πράγματα. Με ανέχεστε όπως και αν είμαι.

Ευχαριστώ,

Πάνος 19/11/2020

 Zf5b9R{D.