Thursday, April 25, 2024
Retroπολιτες

Πρώτες εντυπώσεις από το Xbox Series X

Για πρώτη φορά στη ζωή μου έγινα κι εγώ κάτοχος ενός Xbox. Λίγο το ότι ήξερα ότι ps5 δεν πρόκειται να βρω πριν από τον Μάρτιο και είχα αυτό το hype να μπω στη νέα γενιά κι εγώ αμέσως, λίγο το ότι πριν κάνα δύο χρόνια είχα φτάσει πολύ κοντά στο να πάρω Xbox one X αλλά δεν το έκανα τελικά, λίγο το ότι ήθελα να δω και την εμπειρία ενός Xbox μηχανήματος, αποφάσισα και το πήρα. Πάμε να δούμε ποιες είναι οι εντυπώσεις μου από την κονσόλα.

 

Συσκευασία

Η συσκευασία και το όλο πακετάρισμα της κονσόλας είναι καταπληκτικά. Το κουτί είναι καλής ποιότητας και όχι σαν ένα απλό χαρτόνι, ενώ και μέσα στο κουτί αντί για φτηνιάρικες αυγοθήκες υπάρχουν αυτά τα ωραία μαξιλαράκια. Μέχρι και το περιτύλιγμα της κονσόλας είναι πολύ καλό. Γενικά από τη συσκευασία παίρνεις την αίσθηση ότι με τα 510 ευρώ που έδωσες αγόρασες ένα πολύ premium προϊόν. Αποπνέει έναν σεβασμό στον πελάτη όλο το πακετάρισμα.

 

Κονσόλα- Χειριστήριο- UI

Η κονσόλα τώρα είναι πάρα πολύ όμορφη. Μικρότερη από ότι περίμενα, αλλά εμένα αυτός ο minimal σχεδιασμός μου αρέσει. Και εντελώς αθόρυβη. Οι μόνες φορές που ακούγεται είναι όταν διαβάζει ένα disc στο drive. Επίσης παραμένει πάντα δροσερή, την αφήνω πχ όλο το βράδυ να κάνει download ένα παιχνίδι και την πιάνω και δεν είναι ζεστή. Επίσης εμένα δεν μου παρουσίασε κανένα πρόβλημα. Γενικά με άφησε απόλυτα ικανοποιημένο.

Το χειριστήριο έτσι κι αλλιώς όλοι έλεγαν ότι η Microsoft ήταν μπροστά σε αυτόν τον τομέα και πλέον μετά από 18 μέρες που το κρατάω στα χέρια μου μπορώ να πω ότι κι έμενα μου αρέσει περισσότερο από το dual shock 4. Ταιριάζει πάρα πολύ καλά στο χέρι, έχει πολύ καλό grip, μου αρέσει πάρα πολύ ο ήχος των buttons και των triggers ενώ μου αρέσει πάρα πολύ και ο σχεδιασμός του dpad που έγινε όπως στο elite. Στο κάτω μέρος του χειριστηρίου που είναι πορώδης η επιφάνεια αν πάτε από κοντά με μεγεθυντικό φακό θα δείτε ότι οι πόροι είναι το σήμα του Xbox.

Το UI τώρα πολλούς τους ενόχλησε που είναι το ίδιο ακριβώς με το Xbox one και δεν υπήρξε κάποια αλλαγή. Εγώ Xbox δεν είχα πριν οπότε δεν με πείραξε αυτό. Γενικά δεν με δυσκόλεψε καθόλου το μενού και το συνήθισα αμέσως. Το μόνο μικρό ψεγάδι είναι που πρώτο εικονίδιο σου βγάζει αυτό που χρησιμοποιείς τελευταία φορά πριν κλείσεις την κονσόλα και πολλές φορές αυτό μπορεί να είναι το settings. Θα μπορούσε πχ να έχει κάποιο σήμα του Xbox σαν πρώτο εικονίδιο ή το παιχνίδι που έπαιξες τελευταίο.

 

Game pass

Το Game pass είναι μια υπηρεσία που αν δεν την έχεις στην κατοχή σου δεν μπορείς να εκτιμήσεις στο 100% την αξία της. Ακούγονται πολλά, ότι έχει μόνο σαβούρες μέσα, ότι το Xbox είναι μόνο το game pass κλπ. Εγώ δεν θα σας πω ότι έχει μόνο παιχνιδάρες μέσα. Όντως το 60% σαβούρες είναι. Ούτε θα σας πω ότι μόνο το game pass αρκεί για να πάει καλά η κονσόλα. Δεν υπάρχει περίπτωση όμως κάποιος που θα βάλει το game pass να μην βρει πέντε, δέκα ή είκοσι παιχνίδια να παίξει. Με 1 ευρώ τον πρώτο μήνα και μετά με 10 ευρώ κάθε μήνα. Παιχνίδια που θα τα πλήρωνε 50 ή 60 ή 70 ευρώ. Και αυτό είναι το ζουμί. Και πέντε παιχνίδια να παίξεις στο game pass θα πλήρωνες το λιγότερο 250 ευρώ για να τα αγοράσεις. Κάποιος που δεν είχε ποτέ Xbox έχει μέσα όλα τα αποκλειστικά της Microsoft να παίξει από όλες τις γενιές. Πλέον έχει προστεθεί στο πακέτο και το EA play και υπάρχουν ακόμα περισσότερες επιλογές. Τώρα βέβαια αν κάποιος έχει παίξει ήδη τα πάντα, σ αυτήν την περίπτωση κάθε μήνα γίνονται προσθαφαιρέσεις παιχνιδιών ενώ μην ξεχνάμε ότι όλα τα αποκλειστικά της Microsoft μπαίνουν μέσα day one. Και στο κάτω κάτω δεν χρειάζεται κάποιος να έχει πάντα συνδρομή. Μπορεί πχ να κάνει τον μήνα που θα έχει μέσα κάτι που θα τον ενδιαφέρει να παίξει, μετά να σταματήσει και ούτω καθεξής. Είναι πάντως μια πολύ καλή υπηρεσία αναμφισβήτητα. Εγώ πχ όταν πήρα την κονσόλα, το πρώτο παιχνίδι το αγόρασα μια εβδομάδα μετά. Αν δεν υπήρχε το game pass μια βδομάδα δεν θα είχα να παίξω τίποτα. Αυτή είναι η διαφορά.

Και επειδή γίνονται και παρερμηνείες, το Xbox δεν έχει μόνο το game pass παιδιά. Μπορείς να αγοράσεις κανονικά όποιο παιχνίδι θέλεις στην κονσόλα.

 

Τι έπαιξα

Το πρώτο παιχνίδι που έπαιξα ήταν το Gears 5. Το οποίο μετά και από ένα update που πήρε τα γραφικά του πήγαν στον θεό. Είναι χάρμα οφθαλμών πραγματικά. Ένα πολύ καλό παιχνίδι σε γενικές γραμμές που μου άρεσε πάρα πολύ και το έπαιξα το ίδιο ευχάριστα που έπαιξα και το God of war ή το uncharted 4. Το μόνο αρνητικό ήταν η μικρή διάρκεια του campaign προσωπικά θα ήθελα να κρατούσε άλλο τόσο. Το shooting του πάντως είναι πάρα πολύ καλό όπως και τα boss fights. Θα του έβαζα ένα 8,5/10.

Πήρα το Ultimate Mortal Kombat 11 που είναι upgrade για το Series X. Πραγματικά το παιχνίδι είναι λες και το παίζετε στο πιο τούμπανο PC που υπάρχει. Μεγάλη διαφορά από το ps4 pro που το έπαιζα πριν. Οι φωτισμοί, οι αντανακλάσεις πάνω στις στολές των μαχητών όλα είναι υπέροχα. Και σταθερά στα 60 fps. Για το παιχνίδι τα έχω πει και άλλη φορά, για μένα είναι ατόφιο 10άρι στα fighting games. Και επιτέλους η Mileena (Μιλίνα τελικά είναι το σωστό) επέστρεψε.

Έπαιξα επίσης το Tell me why. Το παιχνίδι γενικά μου είχε φανεί πιο ενδιαφέρον από το Life is strange 2. Όταν το ξεκίνησα η υπόθεση είχε ένα ενδιαφέρον και γενικά σε κρατάει να δεις τι θα συμβεί στο τέλος. Δυστυχώς όμως έπιασα τον εαυτό μου σε πολλά σημεία να βαριέται. Από άποψη γραφικών το tell me why είναι η καλύτερη δουλειά της συγκεκριμένης εταιρείας, αλλά σε γενικές γραμμές δεν μπορεί το παιχνίδι να φτάσει το επίπεδο του πρώτου Life is strange. Θα του έβαζα 6,5/10

Δοκίμασα και το Resident evil 3 remake που παρόλο που δεν έχει upgrade για το Series X έχει κάποιες διαφορές από το ps4 pro αν και όχι πολύ μεγάλες, ενώ έπαιξα και το Dantes Inferno έναν πολύ καλό κλώνο των παλιών God of war με μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα που σε βάζει μέσα στο παιχνίδι. Σε όλα τα παιχνίδια που ανέφερα φυσικά τα loading times είναι ελάχιστα έως μηδαμινά.

 

Σε γενικές γραμμές το Xbox Series X με έχει αφήσει απόλυτα ικανοποιημένο. Το αν θα πάει καλά ή όχι η κονσόλα εξαρτάται όπως πάντα από τα παιχνίδια. Αυτή τη στιγμή ας πούμε εγώ ζηλεύω που δεν μπορώ να παίξω το Demons souls επειδή δεν έχω ακόμα ps5. Εάν βγούνε τα αντίστοιχα αποκλειστικά και στο Xbox που θα ζηλεύει αυτός που δεν έχει την κονσόλα που δεν θα μπορεί να τα παίξει, τότε η κονσόλα θα είναι απόλυτα επιτυχημένη. Οι προοπτικές πάντως μετά από τόσα studio που αγόρασε η Microsoft υπάρχουν. Και το ότι η εταιρεία δείχνει να έμαθε από τα λάθη που έκανε στην περασμένη γενιά δίνει μια νότα αισιοδοξίας. Εύχομαι και στην πράξη να έρθουν τα παιχνίδια και να τα απολαύσουμε.

 

Σας χαιρετώ,

Στράτος Κοντεκάκης

 Zf5b9R{D.