Wednesday, April 24, 2024
Retroπολιτες

Η καλύτερη κονσόλα όλων των εποχών

Σήμερα θα επιχειρήσω κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν και τις σημαντικότερες κονσόλες να καταλήξω σύμφωνα με τα δικά μου κριτήρια πάντα στο ποια μπορεί να θεωρηθεί η καλύτερη κονσόλα όλων των εποχών. Ξεκαθαρίζω ότι το hardware δεν θα με απασχολήσει καθόλου. Το μοναδικό κριτήριο θα είναι τα παιχνίδια που βγήκαν σε κάθε κονσόλα και πόσο σημαντικά ήταν αυτά, πόσο σημαντικό ήταν το στίγμα που άφησαν στον χώρο.

Ξεκινάμε από την εποχή των 16 bit και όπου φυσικά 16 bit αυτόματα το μυαλό πάει σε mega drive και super Nintendo. Δύο πολύ σημαντικές κονσόλες στην ιστορία της βιομηχανίας που κάθε μία είχε το δικό της φανατικό κοινό. Γενικά στην εποχή των 16 bit κυριαρχούσαν τρία είδη παιχνιδιών: Fighting, Beat’ em’ up (ή hack’ n’ slash) και Platform. Ήταν η εποχή των ports από τα arcade και των ταινιών που μεταφέρονταν σε παιχνίδια. Με κάποια πολύ καλά αποτελέσματα όπως πχ το Batman returns του snes και κάποια όχι και τόσο καλά.

Πολλές φορές για λόγους νοσταλγίας κυρίως πολλοί λένε ότι αυτή η εποχή ήταν η καλύτερη της βιομηχανίας και αυτές οι κονσόλες οι καλύτερες. Πράγμα με το οποίο διαφωνώ κάθετα. Δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συγκριθούν εκείνα τα παιχνίδια με την εξέλιξη που υπήρξε αργότερα. Το gaming τότε ακόμα βρίσκονταν σε ένα νηπιακό στάδιο. Θεωρούνταν αποκλειστικά κάτι παιδικό (και ίσως κι έτσι να ήταν κιόλας). Χαρακτηριστικές οι διαφημίσεις των κονσολών της εποχής, όπου έβλεπες πάντα τον κλασσικό Γιαννάκη με τα γυαλιά να κρατάει το χειριστήριο του mega drive ή του snes και να πατάει μετά μανίας τα κουμπιά εβρισκόμενος σε κατάσταση αμόκ. Αυτή ήταν η εικόνα του gamer τότε.

Ένα άλλο αρνητικό αυτής της εποχής ήταν τα πάρα πολύ δύσκολα παιχνίδια (κάποια σε βαθμό unplayable). Όπου αν περνούσες στην δεύτερη πίστα ήταν ένα κατόρθωμα, δεν το συζητάω καν αν κατάφερνες να τα τελειώσεις. Και φυσικά έπεφτε και πολύ reskin, δηλαδή το ίδιο ακριβώς παιχνίδι με άλλο περιβάλλον. Θεωρώ πάντως ότι είμαστε τυχεροί όσοι ζήσαμε αυτήν την εποχή καθώς βιώσαμε την εξέλιξη της βιομηχανίας από την αρχή. Από τα πρώτα βήματα και ίσως έτσι να μπορούμε να εκτιμήσουμε καλύτερα αυτά που βλέπουμε σήμερα.

Στη συνέχεια έχουμε τα 32 bit και φυσικά όπου 32 bit εννοούμε μόνο playstation και τίποτα άλλο. Μία από τις σημαντικότερες κονσόλες όλων των εποχών που θέτει και σοβαρή υποψηφιότητα για καλύτερη για δύο κυρίως λόγους για μένα. Πρώτον γιατί με το playstation το gaming ενηλικιώθηκε επιτέλους. Επαψε πλέον να είναι ένα χόμπι αποκλειστικά για παιδιά καθώς εμφανίστηκαν και τα πρώτα mature παιχνίδια. Και δεύτερον γιατί σε αυτήν την κονσόλα έκαναν την εμφάνιση τους franchise όπως τα Resident evil και Tomb Raider τα οποία έθεσαν τις βάσεις για όλα αυτά τα παιχνίδια που βλέπουμε στη σημερινή εποχή.

Το έχω πει πολλές φορές ότι αν δεν έχεις ζήσει το playstation δεν μπορείς να καταλάβεις με τίποτα το τι αλλαγές έφερε αυτή η γενιά στο gaming. Γενικά υπήρχε μία τεράστια ποικιλία παιχνιδιών στην κονσόλα από όλα τα είδη, ενώ και άλλα ιστορικά franchises εμφανίστηκαν εδώ όπως το Silent Hill και το Metal Gear Solid.

Στη συνέχεια έχουμε την επόμενη γενιά με το Playstation 2 ενώ τότε εμφανίστηκε και το πρώτο Xbox. Πολύ σημαντική γενιά και αυτή, μην ξεχνάμε εξάλλου ότι το Ps2 είναι η πιο εμπορική κονσόλα όλων των εποχών. Απλά για μένα αυτή η γενιά είναι απλά η εξέλιξη της προηγούμενης. Franchise όπως το Silent Hill απογειώθηκαν σε αυτή τη γενιά. Άλλα πολύ σημαντικά όπως το God of war, το Grand Theft Auto και το Halo έκαναν την εμφάνισή τους σε αυτές τις κονσόλες.

Ταυτόχρονα όμως κάποια άλλα αγαπημένα franchises μπαίνουν σε περίοδο κάμψης. Το Mortal Kombat και το Street fighter βρίσκονται σε μια περίοδο σχεδόν ανυπαρξίας. Ελάχιστοι μνημονεύουν τα παιχνίδια των δύο σειρών που βγήκαν αυτήν την περίοδο. Το Resident evil με το τέταρτο κεφάλαιο της σειράς δείχνει προς το τέλος ότι κάπως χαλάει η συνταγή. Ενώ και η Lara Croft δυστυχώς δεν τα κατάφερε καθόλου καλά σε αυτή τη γενιά και η μετάβαση από τα 32 στα 128 bit αποδείχθηκε πολύ δύσκολη γι αυτήν.

Στη συνέχεια έχουμε το Playstation 3 και το Xbox360 στην εποχή του HD gaming πλέον. Δύο κονσόλες που πήγαν πάρα πολύ καλά και κονταροχτυπήθηκαν στήθος με στήθος σε μια γενιά που όντως είχαμε console war. Τα σημαντικότερα γεγονότα για μένα σε αυτή τη γενιά είναι η εμφάνιση τριών νέων franchises. Πρώτα η naughty dog με τα τρία uncharted που έβγαλε και το last of us στο ps3. Όπου για πρώτη φορά βλέπουμε single player παιχνίδια κινηματογραφικού επιπέδου. Για πολλούς μέχρι και πριν λίγους μήνες το last of us ίσως και να ήταν το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών.

Και μετά έχουμε την εμφάνιση των souls παιχνιδιών από την From software με τα Demons souls, Dark souls και Dark souls 2. Παιχνίδια που άφησαν το στίγμα τους στη βιομηχανία και δημιούργησαν μία νέα σχολή soulsborne παιχνιδιών. Με ένα εθιστικό gameplay που παρά την όποια δυσκολία αντάμειψε πάρα πολύ καλά όποιον κάθισε να ασχοληθεί με υπομονή μαζί τους.

Σε αυτή τη γενιά κάποιες σειρές όπως το Mortal Kombat, το Street fighter και το Tomb raider με το reboot άρχισαν δειλά δειλά να κάνουν κάποια βήματα επαναφοράς. Βασικά το Tomb raider με 13 εκ πωλήσεις έκανε κρότο και όχι απλά βήματα. Δυστυχώς από την άλλη franchise όπως το Resident evil με τα τραγικά 5 και 6 έπιασαν τον απόλυτο πάτο, ενώ δυστυχώς σε αυτή τη γενιά είχαμε και το κύκνειο άσμα του Silent Hill με τελευταίο το Downpour του 2012.

Και φτάνουμε στο Playstation 4 που για μένα είναι η κορυφαία κονσόλα όλων των εποχών. Με μία τεράστια ποικιλία παιχνιδιών που καλύπτουν όλα τα είδη και επαναφορές που έκαναν πάταγο.

Η naughty dog καταρχήν με το Uncharted 4 και το Last of us 2 έφτασε στο αποκορύφωμα τις δύο σειρές. Το Last of us 2 είναι πλέον το πιο πολυβραβευμένο παιχνίδι όλων των εποχών και για μένα και το καλύτερο. Η From συνέχισε με το καταπληκτικό Dark souls 3, το Bloodborne που για πολλούς είναι το καλύτερο παιχνίδι της και το Sekiro. To God of war έκανε μια απόλυτα πετυχημένη μετάβαση στη νέα εποχή. Νέα υποσχόμενα franchises όπως το Horizon zero dawn και το Spiderman δημιουργήθηκαν.

Και φυσικά αγαπημένα franchises επέστρεψαν και όχι μόνο αυτό, αλλά αυτή τη στιγμή είναι και στο πικ της ιστορίας τους. Το Resident evil 7 όχι μόνο επανέφερε την ιστορική σειρά στην κορυφή αλλά πέτυχε και τις υψηλότερες πωλήσεις στην ιστορία του franchise. Ακολουθεί το remake του Resident evil 2 ένα όνειρο πολλών ετών που πραγματοποιήθηκε σε αυτή τη γενιά και μαζί με το remake του Resident evil 3 δίνουν τη δυνατότητα σε πολλούς νέους παίκτες να απολάυσουν αυτά τα καταπληκτικά παιχνίδια και ταυτόχρονα στους παλιούς το μοναδικό αίσθημα του να βλέπουν παλιά αγαπημένα παιχνίδια να ζωντανεύουν στη σημερινή εποχή με τις σύγχρονες μηχανές γραφικών.

Το Mortal Kombat με το Χ και το 11 διανύει την καλύτερη περίοδο της ιστορίας του κάνοντας και αυτό τώρα τις υψηλότερες πωλήσεις. Και να μην ξεχάσω και το remake του Final fantasy 7 κάτι που επίσης ήταν επιθυμία πολλών και για πολύ καιρό.

Για όλους αυτούς τους λόγους πιστεύω πως το Playstation 4 είναι η καλύτερη κονσόλα όλων των εποχών. Και εύχομαι στο μέλλον να υπάρξει μία άλλη κονσόλα είτε της σόνυ είτε της Microsoft είτε οποιουδήποτε άλλου που θα μπορέσει να πάρει τη θέση της καθώς αυτό μόνο τα καλύτερα θα σημαίνει για όλους τους gamers.

Σας χαιρετώ,

Στράτος Κοντεκάκης

 Zf5b9R{D.