Retropolitans – Το πως και το γιατί

Γεια σας φίλοι και φίλες της Retropolis.

Είδατε τη νέα εκπομπή της πόλης μας με τίτλο Retropolitans; Αν ναι θα μάθετε πως γεννήθηκε η ιδέα. Αν όχι θα γνωρίσετε από την αρχή όλο το σκεπτικό αλλά και το περιεχόμενο της.

Αρχικά ας δούμε πως γεννήθηκε η ιδέα. Όπως και το πάρε το μηδέν. Από μία συζήτηση μεταξύ των φίλων της Retropolis. Από μία συζήτηση που έλαβε χώρα στον discord server και συνεχίστηκε με ένα live συζήτησης γύρω από τις βιντεοταινίες και τα video-clubs. Ένα ξαφνικό live σε μία μέρα που δεν συνηθίζω να ανοίγω livestream. Εκεί θυμηθήκαμε ένα σωρό καταστάσεις γύρω από το βίντεο και το ενδιαφέρον και η συμμετοχή σας ήταν πραγματικά εντυπωσιακή.

Την επόμενη μέρα σκέφτηκα αν θα μπορούσε αυτό να μεταφερθεί σε μία εκπομπή όπου θα προτείνουμε μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά ρετρό ταινίες. Μήπως όμως μαζί με τις ταινίες να προτείναμε και ρετρό παιχνίδια; Μήπως να λέγαμε και τα νέα επικαιρότητας και τις νέες κυκλοφορίες; Χμμμ δεν είναι κακή ιδέα. Θέλει όμως δουλειά όπως το έχω στο μυαλό μου. Θέλει συγχρονισμό, θέλει δέσμευση χρόνου, θέλει όρεξη και μεράκι. Είναι διατεθειμένοι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες; Πιάνω το κινητό γράφω το ίδιο μήνυμα με την κεντρική ιδέα και το στέλνω σε Ανδρέα, Αλέξανδρο, Κώστα και Στράτο. Η απάντησή τους ήταν άμεση και καταφατική. Έτσι τώρα πρέπει να δω πως θα γίνει η υλοποίηση. Πώς θα καταφέρω να φέρω στην οθόνη σας τις κάμερες των παιδιών, πως θα βάζω μέσα τα trailers των παιχνιδιών, πως θα γίνει η επεξεργασία του ήχου και πως θα γίνει στο σύνολο ώστε να μην είναι cult, πρόχειρο και να κρατάει και το απλό καθημερινό ύφος που έχουμε συνηθίσει στην Retropolis (αυτό το τελευταίο ακόμα το δουλεύουμε).

O οδηγός πάνω στον οποίο πάτησα ήταν το Framerate των Unboxholics. Πως τοποθετούν τις κάμερες μία σε full screen, μία σε οριζόντια διάταξη, πως μπαίνει το λογότυπο πάνω από την εικόνα, πως παίζουν τα trailers και η εικόνα παίζει στο backround. Όλα από την αρχή. Και το framerate από το πρώτο μέχρι το πιο πρόσφατο, έχει μεγάλη βελτίωση και τρομερή δουλειά στο παρασκήνιο που δεν αντιλαμβάνεσαι εύκολα αν δεν ασχοληθείς ο ίδιος. Αφού τα αποκρυπτογράφησα όλα, κατάλαβα ότι το pc μου δεν είναι τόσο τούμπανο και ότι με ένα άτομο που δεν είναι η κύρια δουλειά του το κανάλι, δεν βγαίνει εύκολα το ίδιο αποτέλεσμα. Οπότε κατέληξα σε μία πιο απλή μορφή η οποία όμως απαιτεί μία ώρα εγγραφής, 3 ώρες μοντάζ εικόνας από εμένα και 3 ώρες επεξεργασία ήχου από τον ηχολήπτη μας, τον Ettiend. Σύνολο 7 ώρες για να δείτε το τελικό αποτέλεσμα 1 ώρας. Πφφφ κουράστηκα και μόνο που το γράφω.

Η εκπομπή αποτελείται από έξι ενότητες. Η πρώτη είναι οι νέες κυκλοφορίες παιχνιδιών όπου τις αναφέρουμε επιγραμματικά. Η δεύτερη τα νέα της επικαιρότητας γύρω από την gaming βιομηχανία με μία ανάγνωση τίτλων και ανάλυση όσων θεωρούμε ότι την χρειάζονται. Η τρίτη ενότητα είναι η αναφορά στα παιχνίδια που παίζουμε την εβδομάδα που διανύουμε. Η τέταρτη ενότητα είναι οι προτάσεις μας για ρετρό παιχνίδια που αξίζει να δοκιμάσετε, μιας που με την ευκολία των emulators έχουμε όλοι εύκολη πρόσβαση σε αυτά. Η πέμπτη ενότητα αφορά σε ρετρό ταινίες, ελληνικές και ξένες, που αξίζει κάποιος να αφιερώσει χρόνο για να τις δει και να περάσει πραγματικά καλά. Προσωπικά έχω επωφεληθεί πολύ από τις προτάσεις των παιδιών καθώς πολλές ταινίες δεν τις γνώριζα καν και πλέον είναι μέσα στις αγαπημένες μου. Τέλος η έκτη ενότητα είναι και η πιο σύντομη καθώς φέρνει στην οθόνη σας τα λατρεμένα hints n tips, τα κόλπα δηλαδή για παλιά αγαπημένα παιχνίδια ώστε να γίνεται άτρωτοι, αόρατοι ή να περνάτε πίστες με κωδικούς σε πολλά αγαπημένα μας παιχνίδια. Η στήλη είναι φόρος τιμής στο περιοδικό PIXEL και την αντίστοιχη στήλη που φιλοξενούσε στις τελευταίες του σελίδες και ήταν η πρώτη σελίδα που έτρεχα να δω όταν έπιανα το νέο τεύχος στα χέρια μου.

Νέες ενότητες και άλλες αλλαγές είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν καθώς η εκπομπή μεταβάλλεται αν χρειαστεί σύμφωνα με τις μεταβολές στην καθημερινότητά μας. Αλλά σίγουρα ότι γίνεται θα γίνεται με συνέπεια και κυρίως με μεράκι από όλους τους συμμετέχοντες.

Όλες οι εκπομπές μας βρίσκονται εδώ

Η εκπομπή ανεβαίνει και ως podcast σε όλες τις υπηρεσίες όπως spotify, google podcast, apple podcast κ.α φυσικά με τον τίτλο Retropolitans.

Θα χαρούμε πολύ να αγαπήσετε τη νέα μας εκπομπή και να την κοινοποιήσετε ώστε να την γνωρίσει και άλλος κόσμος. Τέλος θα εκτιμούσαμε πολύ να μας πείτε τη γνώμη σας, να στείλετε τις προτάσεις σας, τα δικά σας αγαπημένα hints n tips και να μας πείτε την αγαπημένη σας ενότητα.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας,

Πάνος