2 χρόνια με το XBOX Series S | by Zapdim
Σε δύο μήνες περίπου η σειρά Series της Microsoft κλείνει στην αγορά τρία έτη κυκλοφορίας. Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για τη μικρή κονσόλα S καθώς επίσης και για τη ναυαρχίδα της νέας γενιάς X. Το δεύτερο αποτελεί ένα παντοδύναμο μηχάνημα, υποσχόμενο να αποδίδει τα παιχνίδια όσο το δυνατόν καλύτερα θα μπορούσε να φτάσει η δυναμική των κονσολών νέας γενιάς. Το μεγάλο ερωτηματικό ήταν κατά πόσο είχε θέση στην αγορά η μικρή και πλέον αδύναμη κονσόλα, η S. Σε αυτό το ερώτημα θα προσπαθήσω να δώσω λίγες πληροφορίες μιας και είμαι κάτοχος του S εδώ και περίπου δυο χρόνια.
Η Microsoft διατείνεται πως το κονσολάκι έχει τα τεχνικά χαρακτηριστικά που μπορούν να το καθιστούν ως επάξιο συναγωνιστή στο στίβο των κονσολών νέας γενιάς. 4Κ ανάλυση, έστω κι upscaling, 500 giga SSD, 120 fps, φυσικά όλα αυτά με αρκετούς αστερίσκους. Η πορεία έδειξε ότι το σύνηθες είναι τα 1080p ανάλυση, σε κάποια παιχνίδια 2Κ, 30 fps και σε κάποια 60 και φυσικά από τον 500 SSD τα 380 περίπου είναι προς χρήση του χειριστή. Συνεπώς είναι ένα μηχάνημα νέας γενιάς, αφού και οι δυνατότερες τεχνικά των κονσολών δεν καταφέρνουν πολύ σπουδαιότερα επιτεύγματα σε σχέση με όσα διαφήμιζαν μετά βεβαιότητας στα κουτιά τoυς, με αρκετές εκπτώσεις όμως. Λογικό κι αναμενόμενο βεβαίως, αφού μιλάμε για αρκετά φτηνότερο μηχάνημα, περί τα 200 ευρώ σε σχέση με το Series X. Γιατί λοιπόν να το επιλέξει κάποιος, αν αφήσουμε κατά μέρους το οικονομικό;
Είναι ένα τύπου αξεσουάρ για το μεγάλο γκέιμινγκ όπλο της Microsoft το Game Pass. Μικρό σε μέγεθος, βολικό, σχετικά καλαίσθητο, ψηφιακό, είναι η ιδανική εισαγωγή ενός παίχτη που θέλει να περάσει στη νέα γενιά χωρίς να “ξηλωθεί” απολαμβάνοντας συνάμα τα οφέλη της συνδρομητικής υπηρεσίας της Microsoft. Επιλέγεις παιχνίδια, κατεβάζεις στον πολύ γρήγορο SSD δίσκο και παίζεις τάχιστα χωρίς αναμονές, χάρη στο quick resume χαρακτηριστικό της πλατφόρμας, στην καλύτερη ανάλυση κι έκδοση, στα παιχνίδια που υποστηρίζει η υπηρεσία μέσα από το smart delivery. Παράλληλα, έχει ο παίχτης τη δυνατότητα ψhφιακής αγοράς παιχνιδιών μέσα από το Microsoft Store. Δε θα κάνουμε αναφορά στα γνωστά σε όλους όσους ασχολούνται με αυτό το χόμπι, “κλειδάδικα”, παρόλαυτα σημειώνεται ως πληροφορία.
Επιπροσθέτως είναι κατάλληλη λύση για έναν παίχτη που δεν έχει τηλεόραση τελευταίου τύπου υψηλής ανάλυσης, ούτως ώστε να δει σε όλο το μεγαλείο τη δυναμική των μεγαλύτερων κι ισχυρότερων κονσολών, όπως το Series X ή PS5. Δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα ν έχει μια ικανοποιητική ανάλυση στα 1080p και 2Κ, με υψηλό ρυθμό εναλλαγής καρέ, στα 60 ή στα 30, κάτι που καθιστά το γκειμινγκ απλό και απολαυστικό.
Ο ομολογουμένως μικρός αποθηκευτικός, αν και σούπερ γρήγορος κι αποδοτικός, χώρος στο δίσκο SSD, της τάξης των 380 Giga, δεν αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για κάποιον που αρέσκεται να μη σβήνει τα παιχνίδια από την κονσόλα. Η επίσημη και βολική λύση είναι συμβατός δίσκος SSD που όμως κοστίζει αρκετά, ειδικά για ένα φτηνό μηχάνημα. Η εναλλακτική που ενδείκνυται είναι ένας συμβατικός SSD δίσκος, όσης χωρητικότητας επιθυμούμε, κατά πολύ φτηνότερος, που όμως θα αποτελεί “αποθήκη” εγκατεστημένων παιχνιδιών. Η μεταφορά από τον εξωτερικό μας δίσκο, σε αυτόν του S γίνεται απίστευτα γρήγορα, της τάξης του 5 με 8 λεπτά για ένα παιχνίδι 70 κι 80 Giga, μικρή και ανώδυνη θυσία χρόνου. Συνεπώς είναι θελκτικότερη επιλογή σε σχέση με τα πολλά χρήματα που μας ζητά η Microsoft για τον δικό της επίσημο εξωτερικό δίσκο, που όμως επιτρέπει στον επεξεργαστή της κονσόλας να αναπαράγει από αυτόν τα παιχνίδια απευθείας. Η επιλόγη είναι στο χέρι και κυρίως στην τσέπη του χρήστη.
Σε λίγες μέρες θα βρίσκεται και η μαύρη έκδοση της κονσόλας στην αγορά που εκτός του χρώματος, διαφέρει και στην χωρητικότητα του εσωτερικού δίσκου ssd καθώς αυτός θα είναι 1tb.
Το χειριστήριο είναι εργονομικό, βολικό, συμπαγές αν και λιγότερο καινοτόμο σε σχέση με αυτό της SONY. Ένα επιπρόσθετο μειονέκτημα είναι η απουσία δυνατότητας χρήσης μεταχειρισμένων τίτλων, μια και όπως είπαμε η κονσόλα είναι digital. Στην προηγούμενη γενιά, είχα κάνει αλλεπάλληλες αγορές μεταχειρισμένων τίτλων για την ps4 κονσόλα μου, κάτι που ήταν αρκετά εύκολα και βολικό. Δυστυχώς όσο κυριαρχεί η ψηφιακή μορφή κονσολών και εμπορίας τίτλων, το used δισκάκι χάνεται από τα καταστήματα, μαζί και μια φτηνή λύση για να παίζουμε πολλούς και κυρίως οικονομικά προσιτούς τίτλους. Επομένως ναι μεν περιορισμός στην επιλογή φυσικό ή ψηφιακό παιχνίδι, από την άλλη όμως η αγορά μεταχειρισμένων συρρικνώνεται.
Συμπερασματικά θα μπορούσα να ισχυριστώ πως η κατοχή της εν λόγω κονσόλας, για δυο χρόνια περίπου, με έχει αφήσει κάτι παραπάνω από ικανοποιημένο. Οικονομικό (το έχω αναφέρει πολλάκις μα είναι σημαντικό στη σύγχρονη φρενίτιδα ανατιμήσεων που βλέπουμε γύρω μας), μικρό σε μέγεθος, βολικό, απολύτως αθόρυβο. Είναι ένας ωραίος προάμβωνας για ένα παίχτη που θέλει να μπεί στον κόσμο του Game Pass. Το αν η αγορά το θέσει κάποια στιγμή ως παρωχημένο κι αδύναμο, μέλει να αποδειχθεί. Η Microsoft διατείνεται πως θα πορεύεται παράλληλα με το ισχυρό “αδερφάκι” του το X. Μια καλή, συνετή και άκρως ικανοποιητική επιλογή για κάποιον που θέλει να εισχωρήσει στη νέα γενιά του αγαπημένου μας χόμπι.