Saturday, July 27, 2024
News

HGP (Handheld Gaming PC) – Rog Ally X ή Steam Deck Oled; (Μέρος Δεύτερο)

Second Time’s The Charm

Το Rog Ally X λοιπόν κάνει το midgen refresh του στον ίδιο ή ακόμα και μεγαλύτερο βαθμό αποτι έκανε το Steam Deck Oled για την αρχική του έκδοση.  Μιλάμε για βελτιώσεις σε ΟΛΟΥΣ τους τομείς, εκτός από την οθόνη IPS 1080P VRR 120HZ που παρέμεινε ίδια αλλά και την Apu που κρατάει το αξιόλογο μεν Z1Extreme αλλά που για να μας δείξει τις πτυχές του θέλει τα watt του. Για αυτό ίσως η πιο σημαντική βελτίωση μέσα στις δεκάδες που φέρει το νέο μοντέλο (όπως καλύτερα thumb sticks, μεγαλύτερη εργονομία, πιο πλατια triggers, διπλάσιο μέγεθος των μπροστινών κουμπιών, RAM στα 24gb LPDDR5 και διπλάσιο αποθηκευτικό χώρο με ssd πλήρες μεγεθους 1TB M.2 SSD 2280 κλπ) φαίνεται να είναι η διπλάσια μπαταρία του που πλέον αγγίζει τα 80WHrs!!!

Κάποιο Λάκκο Έχει Η Φάβα.

Όλα αυτά είναι πραγματικά πολύ όμορφα, ΟΜΩΣ το πρόβλημα προκύπτει από την τιμή του μηχανήματος και ιδιαίτερα την τιμή του στην Ευρώπη. Το Rog Ally X θα κοστίζει όσο δύο κονσόλες τελευταίας γενιάς μαζί (σε κάπως καλή τιμή) 900 ευρώ!!!! Οκ μιλάμε ασφαλώς για ένα mini pc υπό μορφή handheld αλλά αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα πάντα και εξηγούμε. Στην αντίπερα όχθη έχουμε ένα Steam Deck που όταν έγινε το ανάλογου επιπέδου refresh του κατέληξε να πωλείται ίδια τιμή περίπου με το αρχικό, μεταφράζοντας την τιμή των δολλαρίων 1/1 με ευρώ και όχι με καπέλο, με αναβαθμισμένη διπλή θήκη (Το ally δεν περιλαμβάνει σε καμία έκδοση) αλλά και με διπλάσια χωρητικότητα αποθηκευτικού χώρου συν τις υπόλοιπες βελτιώσεις. Επίσης πόσο εμπιστοσύνη μπορεί να έχει κανείς στην Asus όταν πιάστηκε με την γίδα στους ώμους να εκβιάζει κυριολεκτικά το αγοραστικό κοινό που έστειλε το μηχάνημα του για οποιαδήποτε επισκευή, ακόμα και όταν αυτή είχε να κάνει με την κοινώς αποδεκτά προβληματική θύρα που έκαιγε τις κάρτες micro SD, ότι δεν θα το λάβει πίσω συναρμολογημένο αν δεν πληρώσει για επισκευές που ποτέ δεν ζήτησε!!!

Τελικά Να Το Πάρω;

Δυστυχώς σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει ο καθένας να απαντήσει ο ίδιος για τον εαυτό του, όμως αν αποφασίσει να δώσει αυτό το ποσό ας αναλογιστεί κάποια δεδομένα. 1) Ο τομέας του handheld gaming pc βρίσκεται σε οργασμό. Δεν προλαβαίνουμε πλέον τις ανακοινώσεις νέων μοντέλων από κάθε είδους εταιρεία, κινδυνεύουν να γίνουν πιο πολλά και από τα χειριστήρια που βγάζει η Microsoft για το Xbox. 2) Δεν υπάρχει υψηλή μεταπωλητικη αξία σε σχεδόν κανένα προϊόν τεχνολογίας, αλλά ιδιαίτερα όταν μιλάμε στον τομέα του PC all in one και όχι parts. Αν σήμερα αγοράσει κάποιος το Rog Ally X και αύριο βγει ένα νέο μοντέλο (που φαίνεται ότι θα συμβεί πολύ πιο σύντομα αποτι συμβαίνει στις κονσόλες) ή θα πρέπει να το πουλήσει σε εξευτελιστική τιμή, μιας και το να βρει κανείς αγοραστή να ψάχνει στα μεταχειρισμένα για να δώσει 700-800 ευρώ μετρητά, είναι ιδιαίτερα δύσκολο σε μια χώρα με την ελληνική οικονομία, ή θα αναγκαστεί να το κρατήσει για ανταλλακτικά, με μόνο part που ίσως θελήσει να μεταφέρει άλλου να είναι ο SSD!

Patience is a Virtue 

Η πιο σοφή επιλογή μοιάζει να είναι αυτή που φαινόταν από την αρχή. Δηλαδή όσοι δεν έχετε χρήματα σε βαθμό να μην σας νοιάζει να πετάξετε κοντά στα χίλια ευρω καλό θα είναι να κάνετε Skip την πρώτη γενιά και να περιμένετε το νέο επαναστατικό βήμα, γλιτώνοντας τις οποίες αστοχίες του hardware και το να νιώσετε beta testers σε ένα ακριβοπληρωμένο early Access λογισμικό που θα σας φέρει περισσότερους μπελάδες απ’οτι χαρές. Οι νέες APU είναι ήδη στον κοντινό ορίζοντα και είναι υποσχόμενες για το μεγαλύτερο άλμα που έχει γίνει ποτέ στην τεχνολογία τους μέσα σε μια γενιά. Η ΑMD ανακοίνωσε τα νέα chip της με αρχιτεκτονική Strix Point και η Intel τα δικα της σε αρχιτεκτονική Lunar Lake, τα οποια μάλιστα, μετά από σχεδόν μια 7τια, την βάζουν ξανά σε θέση πραγματικού ανταγωνιστή, με αξιώσεις ακόμα και για την πρωτιά (στον τομέα της igpu υπόσχεται αύξηση 60% με πολύ μεγαλύτερο efficiency αλλά και λιγότερους πονοκεφάλους στον πολύπαθο τομέα του compatibility των προηγούμενης αρχιτεκτονικής της Meteor Lake!!). Το MSI Claw 8 AI Plus ανακοινώθηκε ήδη (3 μήνες μόλις μετά την κυκλοφορία του αρχικού MSI CLAW), με παράθυρο κυκλοφορίας κοντά στον Σεπτέμβριο και θα φέρει όλα τα καλά της νέας αρχιτεκτονικής της Intel. Αν όχι είμαι σίγουρος ότι δεν θα αργήσουμε πολύ να δούμε το Rog Ally 2 με νέας γενιάς AMD Chip (ήδη φημολογείται το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι του 25) ή ακόμα και ένα νέο Steam Deck 2, έστω αν για αυτό φτάσουμε στα Χριστούγεννα του 25. Υπομονή.

 Zf5b9R{D.