Thursday, September 19, 2024
Modern Reviews

Black Myth Wukong Review by Stratos Kontekakis


Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε το Wukong πριν από τέσσερα χρόνια περίπου, είχε προκαλέσει ένα κύμα ενθουσιασμού στο κοινό. Ταυτόχρονα πολλοί αναρωτήθηκαν αν το παιχνίδι υπάρχει όντως και αν κάποτε θα κυκλοφορήσει κιόλας και δεν είναι ένα από αυτά τα βίντεο που δείχνουν ένα εντυπωσιακό gameplay footage χωρίς όμως το τελικό προϊόν να κυκλοφορήσει ποτέ. Το παιχνίδι όχι μόνο κυκλοφόρησε κανονικά, αλλά είναι και ένα από τα καλύτερα της γενιάς.

Το παιχνίδι αναφέρεται στην ιστορία του Sun Wukong, η οποία είναι εμπνευσμένη από το κλασσικό μυθιστόρημα “A journey to the west”. Μετά από τον θάνατο του Wukong, αναλαμβάνετε τον ρόλο του Destined One και σκοπός σας είναι να βρείτε τα έξι relics που άφησε αυτός πίσω του. Περισσότερα δεν θα πω καθώς δεν θέλω να κάνω spoilers. Η κινέζικη μυθολογία και κουλτούρα είναι διάχυτη σε όλο το παιχνίδι και αυτό το κάνει να ξεχωρίζει, καθώς μέχρι σήμερα έχουμε δει μόνο ιαπωνικά παιχνίδια και αναφορές στην ιαπωνική κουλτούρα. Η κινέζικη μυθολογία και αισθητική είναι διαφορετική και αυτό δίνει μία άλλη φρεσκάδα στο παιχνίδι. Η αφήγηση της ιστορίας είναι καταπληκτική, τόσο μέσα από τα cutscenes και την κινηματογραφικότητα του παιχνιδιού, όσο και μέσα από ένα animated video που παίζει στο τέλος κάθε κεφαλαίου και μοιάζει σαν να βλέπεις ένα κινέζικο παραμύθι. Υπάρχουν διαφορετικά endings, ένα από τα οποία είναι κρυφό και πρέπει να κάνεις συγκεκριμένα πράγματα για να το δεις.

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι πανέμορφα. Παρόλο που ζορίζει πάρα πολύ το ps5 και υπάρχει ξεκάθαρα ένα downgrade σε σχέση με την εικόνα που θα δει κάποιος σε ένα πολύ δυνατό pc. Εγώ όπως πάντα έπαιξα το παιχνίδι στο quality mode στα 30 fps. Εκτός από κάποια frame drops σε κάποια σημεία (όχι πολύ συχνά) και μία φορά που κόλλησε το παιχνίδι, δεν συνάντησα κανένα bug και κανένα άλλο πρόβλημα. Οπότε το παιχνίδι τρέχει μια χαρά στην κονσόλα και φυσικά με τον καιρό παίρνει και patches που βελτιώνουν και άλλο τα πράγματα. Σίγουρα είναι ένα από τα παιχνίδια που εικάζω ότι στο επερχόμενο ps5 pro θα παίζει πολύ καλύτερα.
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στις περιοχές. Θα δείτε βουνά, δάση, χιόνια, ναούς, έρημο, ηφαίστεια, υπόγειες σπηλιές κλπ. Τεράστια είναι και η ποικιλία τόσο στους απλούς εχθρούς όσο και στα bosses. Μαζί με τα optional και τα κρυφά bosses, το παιχνίδι έχει καμία 80αριά, από τα οποία ζήτημα να επαναλαμβάνονται τα 7-8. Δηλαδή σε αυτόν τον τομέα τα πάει πολύ καλύτερα από το Elden Ring που η επαναληψιμότητα των εχθρών ήταν ένα θέμα. Και ναι το παιχνίδι έχει και γυναίκες (γιατί ακούστηκαν διάφορα) και μάλιστα πάρα πολλές.
Και στον τομέα του ήχου και της μουσικής η δουλειά που έχουν κάνει είναι καταπληκτική. Πανέμορφες μουσικές που ντύνουν τόσο τα cutscenes όσο και τα boss fights του παιχνιδιού. Και σε αυτόν τον τομέα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από καμία δυτική παραγωγή.

Στο gameplay τώρα, το Wukong είναι ένα παιχνίδι που δεν μπορείς να το κατατάξεις σε ένα μόνο είδος. Έχει μέσα στοιχεία από διάφορα είδη παιχνιδιών. Έχει στοιχεία soulslike καθώς υπάρχουν τα shrines όπου σώζεται η πρόοδος σου σε αυτά και όταν κάνεις rest γίνονται respawn και οι εχθροί. Το HUD και το Inventory του παιχνιδιού επίσης μοιάζει πάρα πολύ με αυτά ενός souls παιχνιδιού, όπως και ο τρόπος που κάνεις healing με τα gourds και το πώς αυτά αναβαθμίζονται. Υπάρχουν κλασσικά τρεις μπάρες, μία για την υγεία, μία για το mana για να κάνεις τα spells και μία για το stamina. Οι ομοιότητες με τα souls σταματάνε εδώ. Όταν χάσεις στο Wukong επιστρέφεις απλά στο κοντινότερο shrine χωρίς όμως να χάσεις τίποτα. Δεν χάνεις ούτε το will ούτε τα sparks που έχεις μαζέψει.
Η μάχη του παιχνιδιού μοιάζει πιο πολύ με αυτήν του God of war. Οι επιθέσεις γίνονται με ένα συνδυασμό από light και heavy attacks που μπορούν να δημιουργήσουν διάφορα combo. Είναι άκρως εθιστική και πάρα πολύ καλή. Ταυτόχρονα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και spells που βοηθούν πάρα πολύ, όπως πχ να ακινητοποιήσετε τον εχθρό για κάποια δευτερόλεπτα, να φωνάξετε 6-7 κλώνους που έρχονται για βοήθεια και πολλά ακόμα. Μπορείτε ακόμα να μεταμορφωθείτε σε κάποιον άλλο χαρακτήρα για ένα μικρό διάστημα ή μαζεύοντας τα spirits από διάφορους εχθρούς που σκοτώνετε να τους κάνετε summon έτσι ώστε να εκτελέσουν μία ειδική κίνηση που προκαλεί σημαντικό damage στον αντίπαλο (ανάλογα και με την αναβάθμιση που θα κάνετε σε κάθε spirit).
Οι αναβαθμίσεις του χαρακτήρα γίνονται μέσα από τα sparks που μαζεύετε καθώς σκοτώνετε εχθρούς. Υπάρχει ένα πολύ πλούσιο skill tree και μπορείτε να αναβαθμίσετε τα πάντα, από combat skills έως το health, το stamina, τα spells κλπ. Ανάλογα με τον τρόπο που θα επιλέξει να παίξει ο καθένας μπορεί να κάνει και τις ανάλογες αναβαθμίσεις που τον βολεύουν. Σε αντίθεση με αρκετά παιχνίδια που έχουν μεγάλα skill trees, εδώ κάθε αναβάθμιση και ο τρόπος που θα επενδύσετε τα sparks αποκτά νόημα και θα το διαπιστώσετε αμέσως αυτό στον τρόπο που παίζετε. Επίσης μπορείτε οποιαδήποτε στιγμή και όσες φορές θέλετε να κάνετε αναδιανομή των sparks σε ένα shrine. Έτσι μπορεί κάποιος να πειραματιστεί όσο θέλει μέχρι να βρει τον τρόπο παιχνιδιού που του αρέσει περισσότερο.
Το όπλο του πρωταγωνιστή και η πανοπλία του επίσης αναβαθμίζονται όσο προχωράτε το παιχνίδι και μπορείτε να κάνετε craft καινούργια είδη. Υπάρχουν επίσης και διάφορα curios που μπορείτε να έχετε επάνω σας (όπως τα rings στα dark souls) που προσδίδουν διάφορα bonus στον χαρακτήρα όπως πχ μεγαλύτερη stamina, μεγαλύτερο damage reduction κλπ.
Φυσικά σε κάθε κεφάλαιο από τα έξι συνολικά του παιχνιδιού υπάρχουν πολλές κρυφές περιοχές να εξερευνήσετε, πολλοί NPCs που έχουν τα δικά τους side quests (κάποια από τα οποία οδηγούν σε κρυφά bosses) και πολλά διαφορετικά μονοπάτια να ανακαλύψετε. Το παιχνίδι δεν έχει επίπεδα δυσκολίας. Έχω όμως την αίσθηση (και μου το επιβεβαίωσαν και άλλοι αυτό) ότι η δυσκολία του είναι δυναμική. Δηλαδή χάνοντας για παράδειγμα πολλές φορές σε ένα boss αυτό γίνεται κάθε φορά και ένα τσικ πιο εύκολο. Φυσικά υπάρχει κλασσικά το NG+ μετά την ολοκλήρωση του παιχνιδιού. Εμένα το πρώτο playthrough μου πήρε γύρω στις 30 ώρες και επειδή δεν είχα οδηγό έχασα αρκετά bosses κρυφά και κάποιες ακόμα κρυφές περιοχές.

Εν ολίγοις, το Black Myth Wukong είναι για εμένα μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφω το GOTY του 2024. Είμαι σίγουρος ότι σε ένα πολύ δυνατό pc το παιχνίδι είναι δεκάρι ακατέβατο, όμως εγώ για τα τεχνικά θέματα που είπα καθώς και για τα πολύ μεγάλα loading times που έχει θα του βάλω ένα 9/10.
Στράτος Κοντεκάκης

 Zf5b9R{D.