Wednesday, December 25, 2024
Retro Reviews

BAD DAY ON THE MIDWAY (1995) – Review

BAD DAY ON THE MIDWAY (1995)

Οι Residents και η μουσική τους παρακαταθήκη συντελούνται ως κεφάλαιο-στερέωμα της σύζευξης της συμβατότητας της Pop μουσικής με την Avant-Garde αισθητική ακαδημαϊκότητα, αναπτύσσοντας και καθιερώνοντας έτσι τον μουσικό όρο Avant-Pop. Με την χρήση πληθώρας μουσικών οργάνων, φυσικών και ηλεκτρονικών, αναδομούν τραγούδια της Δύσεως και δημιουργώντας αλλόκοτες ιστορίες βασισμένες σε διάφορες θεωρίες, θεματολογίες ή πλοκές μέσω της σουρρεαλιστικής στιχουργίας και παράλογους θεατρινισμούς, όντας γνώριμοι πίσω από τις χαρακτηριστικές περικεφαλαίες με την μορφή οφθαλμού, τα ημίψηλα καπέλα και φρακοφορεμένοι (παρά τα όσα διαφορετικά κουστούμια στις συναυλίες τους) επιθυμώντας έτσι ένα status ανωνυμίας ώστε ο θεατής να επικεντρώνεται στην παραγωγή και εκτέλεση των έργων τους και όχι στην προσωποκεντρικότητα των καλλιτεχνών.

Εντός της σταδιοδρομίας τους, δεν παραλείπουν να πειραματιστούν με τα πολυμέσα (multimedia) και τα γραφικά σχεδιασμένα από υπολογιστές από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 για την επέκταση των καλλιτεχνικών εκφάνσεων τους δίνοντας το βάπτισμα του πυρός με την κυκλοφορία του Freak Show (1994) για τα Windows και τα Macintosh όπου μέσω του σχεδιασμού και του animation του Jim Ludtke, οι Residents εξιστορούν τις ζωές διαφόρων “φρικιών” που εκθέτονται σε τσίρκο ως ασυνήθεις ανθρώπινα “αξιοθέατα”, ένα ανθρώπινο θέμα που αργότερα θα ασχοληθούν με την σειρά τους και τον τρόπο τους οι Tiger Lillies.

Ένα χρόνο αργότερα, στις 31 Οκτωβρίου 1995, συνεργαζόμενοι και πάλι με τον Jim Ludtke, βγαίνει στην αγορά το Bad Day On The Midway για τις ίδιες hardware πλατφόρμες από την εφήμερη εκδότρια Inscape (1994 – 1997). Το πρώτο και τελευταίο βιντεοπαιχνίδι που επιμελούνται και φιλοτεχνούν οι Residents θεωρείται ως ένα, εν μέρει, sequel του άλμπουμ τους Freak Show μιας και ένα μέρος του καστ που πρωταγωνιστούν είναι…μέτα συγχωρήσεως…”φρικιά της φύσεως”!

Η πλοκή του παιχνιδιού σε μεταφέρει στο λούνα πάρκ “Midway” εστιασμένος στον βασικό χαρακτήρα υπό την μορφή ενός φιλοξενούμενου μπόμπιρα, του Timmy, και ώς αυτός μεταφέρεσαι και ξεναγείσαι γύρω από τις ατραξιόν του. Έχεις την δυνατότητα να συναντήσεις χαρακτήρες με ιδιόμορφους ανθρωπότυπους και με δραματικό ιστορικό υπόβαθρο που κοσμούνται
στην διάρκεια της αφήγησης τους αλλότροπα από καλλιτέχνες comic:

– Η Dixie είναι η σύντροφος του Ike, του ιδιοκτήτη του “Midway” σε κωματώδη κατάσταση, που ονειρεύεται να γίνει πετυχημένη τραγουδίστρια country μουσικής.
– Ο Ted, ένας ψυχωτικός δολοφόνος που ξεκληρίζει όσους είναι άσχημοι στον χαρακτήρα, στις σκέψεις και στα συναισθήματα του καθενός ενώ συλλέγει και κατασκευάζει πεταλούδες από μέρη σώματος, κόκκαλα και δέρματα ζώων.
– Η Lottie, η γυναίκα-κορμός και μητέρα του Ted.
– Ο Otto, ο λάτρης τρωκτικών και ιδιοκτήτης του κοκκινοκέφαλου αγωνιστικού αρουραίου Oscar σε μια γιγαντιαία ρουλέτα όπου άνθρωποι στοιχηματίζουν σε ποιά τρύπα θα εισχωρήσει ο Oscar μέσα στην ρουλέτα.
– Η Dagmar, η γυναίκα με τα αναρίθμητα τατουάζ απεικονίσματος σκυλιών.
– Ένας εφοριακός της Εσωτερικής Υπηρεσίας Εσόδων (IRS) για την Αμερικάνικη ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
– Ο Jocko (ή Jackie), αντίζηλος του Ike που ψάχνει για χρυσό που πιστεύει ότι είναι κάπου κρυμμένο στον Midway.

Υπάρχουν πολλαπλές επιλογές για το πως θα διεξαχθεί η ιστορία: Μπορείς να παίξεις είτε ως Timmy για να περιδιαβείς το λούνα πάρκ και να επισκεφτείς τα γκροτέσκικα θεάματα ή να πάρεις την θέση των προειπωμένων χαρακτήρων όταν ο κέρσορας μετατραπεί σε μάτι για την πραγματοποίηση της τηλεμεταφοράς για να παρακολουθήσεις σημεία της πολύπλευρης πλοκής από διαφορετική προοπτική, να αποκτήσεις πρόσβαση σε σημεία των χώρων που ο Timmy αδυνατεί και να αντιμετωπίσεις εμπόδια που άλλοι δεν θα δυσκολευτούν. Εφεξής, αποφασίζεις προς τα που θα κινηθείς και σε ποιά ρυθμισμένη στιγμή του παιχνιδιού υπό την πίεση του χρονομετρητή που διατίθεται στο παιχνίδι και δεν μετριέται σε πραγματικό χρόνο. Σημειωτέον, για την κατανόηση του εκάστοτε χαρακτήρα αλλά και για ίχνη για το τι θα κάνεις, κάτω στην οθόνη εμφανίζονται οι εσωτερικές σκέψεις του εκάστοτε χαρακτήρα που διευθύνεις σε συγκοπτόμενες φράσεις που εναλλάσσονται διαδοχικά. Υπάρχουν πολλαπλά τέλη (πέντε στο σύνολο) να ανακαλύψεις, αναλόγως ποιόν χαρακτήρα θα χειριστείς και υπό ποιές καθορισμένες συνθήκες.

Τα πρώιμα τρισδιάστατα CG γραφικά “κολακεύουν” την περίγυρη μουντή και κλειστοφοβική ατμόσφαιρα που εξερευνάς σε πρώτο πρόσωπο με point-and-click διαδικασία ευκινησίας που δεν δυσκολεύουν ιδιαιτέρως το gameplay του. Τα στόματα και τα μάτια των εξίσου τρισδιάστατων εύπλαστων χαρακτήρων έχουν φιλμαριστεί με τέτοιο τρόπο που να ενισχύει τον ρεαλισμό της εικονικής κινησιολογίας τους. Η μουσική των Residents επιπροσθέτει περίτεχνα και κομψεπίκομψα την θεατρικότητα παραπλεύρως χαρακτήρων και ιστορίας σημειολογικά του ρου της δεύτερης.

Η ιστορία κριτικάρει γλαφυρά και σαρκαστικά στοιχεία της κοινωνικοπολιτικής ιστορίας της Αμερικής (και του κόσμου) και συμπάσχει σκιαγράφωντας και κατανοώντας τις ψυχοδιαταραγμένες προσωπικότητες των χαρακτήρων όσο ακραίες και αν παρουσιάζονται έκδηλα ιδίοις όμμασι του παρατηρητή/παίκτη/θεατή, ιδίως με τα ανθρώπινα “εκθέματα” που σήμερα αποτελεί ένα μελανό σημείο της ανθρωπολογικής ιστορίας, πόσω μάλλον της Αμερικής, όσον αφορά τα ΑΜΕΑ, τα intersex και τράνς άτομα, τους πάσχοντες ανιάτων και σπάνιων νόσων και άτομα με τατουάζ και piercings ολούθε (σχεδόν) του σώματός τους.

Το παιχνίδι απέλαβε θετικές κριτικές και ώς εκ τούτου απέκτησε, στην ίδια χρονιά, δύο Macromedia International User Conference People’s Choice βραβεία στις κατηγορίες “Best Entertainment Title” και “Most Innovative Use Of Multimedia” καθιστώντας τον πρώτο τίτλο που αποκτά παραπάνω από ένα People’s Choice βραβείο. Την επόμενη χρονιά κυκλοφορεί σε CD το soundtrack του παιχνιδιού με τίτλο “Have A Bad Day” και το 2012 θα κυκλοφορήσει μια ομότιτλη νουβέλα βασισμένη στην ιστορία του παιχνιδιού.

Το 2006, θέλει την τύχη του Timmy, μετά του παιχνιδιού, να βρίσκεται σε μια σειρά εβδομαδιαίων βίντεο που έφτιαξαν οι Residents αρχικώς στο Youtube και έπειτα στην επίσημη ιστοσελίδα τους όπου η φωνή του Timmy αφηγείται στιγμιότυπα της ζωής του καθώς και άλλες περίεργες ιστορίες.

Θωμάς Χαβαλές

 Zf5b9R{D.