Friday, April 26, 2024
Retroπολιτες

30 Αξέχαστα πράματα της δεκαετίας του 2000 (Mέρος 2ο)

11. DVDs και εφημερίδες

Υπήρχε μία περίοδος που επιλέγαμε εφημερίδες όχι για το γραπτό τους περιεχόμενο, αλλά για τα DVDs και CDs που τις συνόδευαν. Οι ίδιοι οι εκδότες μάλιστα δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να διαφημίζουν στην τηλεόραση την επόμενη κυκλοφορία του εντύπου τους, δίνοντας έμφαση μόνο σε αυτά τα «δώρα». Με άλλα λόγια παραδέχονταν μπροστά στα μούτρα μας: «η εφημερίδα μας μπορει να είναι για τα πανηγύρια και να μην διαβάζεται, αλλά μαζί της παίρνετε την αισθησιακή ταινία Εμανουέλα 5, την τελευταία συναυλια του Σταμάτη Γονίδη, ένα ντοκυμαντέρ του National Geographic για την αναπαραγωγή της κοκκινότριχης κάμπιας και 6 επεισόδια Στρουμφάκια για τους μικρούς μας φίλους».
Η αλήθεια είναι οτι πολύς κόσμος τότε μάζεψε μπόλικο πράμα απο ταινίες και μουσική που ποτέ δεν παρακολούθησε/άκουσε. Το πιθανότερο είναι αυτές οι στίβες χαρτονιού και πλαστικού να έχουν πεταχτεί πλέον ή να μουχλιάζουν σε κάποιο σκοτεινό μέρος του παταριού.

12. Εκπομπή ΟΛΑ και αστεία βιντεάκια

Άσχετα με το αν συμπαθούσατε ή οχι τον συγχωρεμένο πλέον παρουσιαστή της, η εκπομπή Όλα (που ξεκίνησε το 2001) έφερε στη βραδινή ζώνη τηλεόρασης μία πρωτόγνωρη συνταγή απο την οποία και εμπνεύστηκαν μεταγενέστερες τηλεοπτικές προσπάθειες. Μπορει η ποιότητα της να ακολούθησε πτωτική πορεία με τα χρόνια, αλλά πρέπει να παραδεχτούμε οτι το συγκεκριμένο κόνσεπτ με τα χιουμοριστικά μονταρισμένα βιντεάκια, αποτέλεσε ουσιαστικά τον ανεπίσημο προάγγελο των memes στην Ελλάδα. Δηλαδή, «είναι μακέτο τούτο το έργο»?

13. ΜητσιΧώστα και επαναλήψεις

Η σατιρική εκπομπή του Γιώργου Μητσικώστα με τα καυστικά της κείμενα έκανε πρεμίερα το 2001 στο φρέσκο εκείνη την εποχή Άλτερ και για περίπου 6 χρόνια έγραψε τη δικιά της τηλεοπτική ιστορία. Όπως στην ιστορία θα μείνουν και οι επαναλήψεις των επεισοδίων της στο κανάλι. Δεν είναι υπερβολή να πούμε οτι για μια περίοδο αν συντονιζόσουν στη συχνότητα του Άλτερ σε διάφορες στιγμές του 24ώρου, τότε θα πετύχαινες πάντα ΜητσιΧώστα. Το ίδιο επεισόδιο μάλιστα. Ο ίδιος ο Μητσικώστας είχε σατιρίσει αυτό το γεγονός σε κάποια απο τις ανεπανάληπτες μιμήσεις του.
Αγαπημένες στιγμές που θυμίζουν την αρχή εκείνης της δεκαετίας, αποτελούν οι παρωδίες του πιο αδύναμου κρίκου, του πρώτου Big Brother και του αθυρόστομου καλεσμένου Κώστα Πρέκα . Τέλος, αξίζει να αναφερθούν και τα «υπερσύγχρονα» background 3d γραφικά του Άλτερ εκείνο τον καιρό.



14. Τίτλοι τέλους για τους ΑΜΑΝ

Οι τηλεοπτικοί ΑΜΑΝ που ξεκίνησαν την επιτυχία τους στα 90’s, συνέχισαν να μας προσφέρουν αφθονο γέλιο και στα 00’s μέχρι και το 2007, οπου προβλήθηκε και το τελευταίο επεισόδιο της ιστορικής εκπομπής τους. Ήταν κάτι συνηθισμένο εκείνον τον καιρό, οι ατάκες και τα αστεία τους να αποτελούν την επόμενη ημέρα κύριο θέμα συζήτησης στο προαύλιο του σχολείου και όχι μόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σκετς τους με το προεκλόγικο σλόγκαν της Ν.Δ. «Υπάρχει καλύτερη ελλάδα και την θέλουμε», που διατηρούν μέχρι σήμερα εξέχουσα θέση στο πάνθεον της σατιρικής τηλεόρασης.

Θερμή παράκληση προς συντάκτες κειμένων όταν γράφουν για τους «Ράδιο αρβύλα», να μην τους αναφέρουν ως «τηλεοπτικούς ΑΜΑΝ». ΑΜΑΝ χωρίς Σωτήρη Καλυβάτση, δεν υφίσταται. Τόσο απλό.

15. Internet café και WoW

Η δεκαετία χαρακτηρίστηκε και απο την σταδιακή εξαφάνιση των παραδοσιακών «κονσολάδικων» και την αντικατάσταση τους απο τα ίντερνετ καφέ, τα οποία ίσως γνώρισαν και την μεγαλύτερη άνθιση τους εκείνη την εποχή. Μέχρι τα μέσα των 00’s τα μέρη αυτά ήταν μονόδρομος για όποιον αναζητούσε πιο γρήγορο ίντερνετ και LAN Party ή online gaming (όπως Unreal Tourament, Counter Strike κλπ) καθώς οι χρεώσεις των DSL συνδέσεων ήταν σχεδόν απαγορευτικές για την πλειοψηφία του κόσμου.

Το 2004 στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές εμφανίστηκε ένα διαδικτυακό παιχνίδι ονόματι World of Warcraft και τα υπόλοιπα αποτελούν ιστορία. Η πλειοψηφία του κόσμου πιθανότατα θα θυμάται τουλάχιστον ένα κοντινό πρόσωπο που εκείνη την περίοδο έκανε μήνες να δώσει σημάδια ζωής. Στα Internet Café της εποχής διαδραματιζόταν καθημερινά σκηνές απείρου κάλους, με παίκτες (ανήλικους και μη) να ανταλλάσουν ευφάνταστα μπινελίκια που θα ζήλευε και ο πιο φανατικός οπαδός ποδοσφαρικής ομάδας Β τοπικού, καθώς μυρωδιά καμένων εγκεφαλικών κυττάρων κατέκλυζε τον χώρο.Το WoW παραμένει μεχρι σήμερα ένα απο τα πιο δημοφιλή MMO (Massively Multiplayer Online) παιχνίδια.

16. Μπομπ Σφουγγαράκης και «μάλιστα καπετάνιε»
Τα 00’s είναι η εποχή που πρωτογνωρίσαμε τον κίτρινο σπόγγο με το τετράγωνο παντελόνι. Ο Μπομπ, ο Πάτρικ, ο Καλαμάρης και οι φίλοι τους εξελίχτηκαν σε ένα φαινόμενο στην ιστορία των κινουμένων σχεδίων και της ποπ κουλτούρας. Εμείς με την σειρά μας, ευχόμαστε να κυκλοφορήσει επιτέλους ένα αξιόλογο videogame που να μας προσφέρει ατελείωτη εξερεύνηση στον βυθό του Μπικίνι. Είμαστε έτοιμοι.

17. Eurovision και εθνικές υποχρεώσεις

‘Επειτα από την τρίτη θέση που κατέκτησαν οι Αντίκ (με την Έλενα Παπαρίζου) στην Eurovision του 2001, οι τηλεοπτικές εκπομπές της μεσημεριανής ζώνης και όχι μονο, είχαν φροντίσει να αναδείξουν τον «θεσμό» της Eurovision σε εθνικό ζήτημα ύψιστης σημασίας, απο το οποίο διακυβευόταν το διεθνές κύρος της χώρας μας, αλλά και το εθνικό μας φρόνημα.

Κάθε χρόνο ήμασταν το φαβορί για την πρώτη θέση, σύμφωνα με τα «έγκυρα» ρεπορτάζ των insiders τηλεμαϊντανών, αλλά κάθε χρόνο πατώναμε και όλοι έφαχναν σύννεφο να πέσουν (καταραμένες ξένες συμμαχίες). Ο επιμένων νικά όμως και τελικά καταφέραμε να το σηκώσουμε το 2005 με την Παπαρίζου και πάλι. Αξίζουν να σημειωθούν και οι τρίτες θέσεις με τον Ρουβά το 2004 και με την Καλομοίρα το 2008.

Εμείς πάντως στηρίζαμε, στηρίζουμε και θα στηρίζουμε για πάντα Μιχάλη Ρακιντζή γιατί «ήταν μπροστά απο την εποχή του» παρά τον εγχώριο πόλεμο που δέχτηκε και γιατί το S.A.G.A.P.O. ήταν κομματάρα που ακούγεται μέχρι σήμερα.

18. Euro 2004 και το «τιμημένο»
«Σήκωσε το, το τιμημένο, δεν μπορώ να περιμένω» τραγουδούσε όλη η Ελλάδα τον Ιούλιο του 2004 (για περισσότερη ιστορική ακρίβεια αντικαταστήστε τη λέξη τιμημένο με μία άλλη που τελειώνει σε «μένο»). Και τελικά το πειρατικό του Ότο Ρεχάγκελ, κατόρθωσε το ακατόρθωτο και το σήκωσε, εκτοξεύοντας όλους τους Έλληνες στα ουράνια.

Η περίοδος εκείνη δεν είναι αξιομνημόνευτη μόνο για τον ιστορικό άθλο της εθνικής μας ομάδας, αλλά και για το γεγονός οτι έβλεπες όλο τον κόσμο να πανηγυρίζει και να χαίρεται αγκαλιά. Χωρίς να έχει σημασία αν είναι Ολυμπιακοί, Παναθηναικοί,Παοκτσήδες κλπ. Και ναι, αυτο το τελευταίο είναι κάτι που σίγουρα αξίζει να λέμε στα παιδιά μας. Δεν περιγράφω άλλο.

EURO 2004 / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΧΕΙΟΥ (EUROKINISSI)

19. Ολυμπιακοί Αγώνες 2004, δέος και συγκίνηση
Άλλη μία στιγμή διάκρισης για την χώρα μας ήταν όταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν στον τόπο γέννησης τους. ‘Ενας θλιβερός ντόρος είχε προηγηθεί που αφορούσε τον αποκλεισμό αγαπημένων μας αθλητών απο τη διοργάνωση. Στις τελετές έναρξης και λήξης των αγώνων, στα κανάλια ακούγαμε οτι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας ήταν οι πιο εντυπωσιακοί όλων των εποχών. Άσχετα με το αν ξεπεράστηκαν αργότερα απο τις επόμενες διοργανώσεις, στις καρδιές μας σίγουρα θα παραμείνουν ως οι πιο εντυπωσιακοί.

20. EuroBasket 2005 και μυρωδιά από «τιρινίνι»
Πήραμε το ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο, αναλάβαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, βγήκαμε πρώτοι στη Eurovision. Τι έλειπε; Η ευρωπαϊκή κούπα στο μπάσκετ φυσικά. Όλοι όσοι το έζησαν, θυμούνται σαν χθες το «Βάλτο αγόρι μου» του εκφωνητή στον ημιτελικό με την Γαλλία. Η νέα τότε εθνική ομάδα του μπάσκετ αποτελούσε πλέον μία υπολογίσιμη δύναμη στις διεθνείς διοργανώσεις, και οι καλές της εμφανίσεις συνεχίστηκαν για χρόνια, σε αντίθεση με την ποδοσφαιρική μας ομάδα.

(https://www.slang.gr/lemma/5142-tirinini για όσους δεν γνωρίζουν τι σημαίνει «τιρινίνι».)

Sleeper Stone
“Το κείμενο εκφράζει την προσωπική άποψη του συγγραφέα και μόνο”

 Zf5b9R{D.