Friday, April 26, 2024
Modern Reviews

The Medium Review: 200(2)1…

To The Medium είναι ο νέος horror τίτλος της Bloober team. Όταν πρωτοεμφανίστηκε στην παρουσίαση της Microsoft το καλοκαίρι, δύο ήταν οι λόγοι που δημιούργησαν κάποιες προσδοκίες για το παιχνίδι. Πρώτον η συμμετοχή του Akira Yamaoka των Silent hill στη μουσική και δεύτερον η ατμόσφαιρα του παιχνιδιού που θύμιζε κάπως το Silent hill. Δεν είναι σε καμία περίπτωση Silent hill για να το ξεκαθαρίσουμε εξαρχής αυτό. Παρόλα αυτά έχει κάτι να προσφέρει σε όποιον το παίξει.

Σενάριο- Ατμόσφαιρα

Στο The Medium αναλαμβάνεται τον ρόλο της Marianne, μιας κοπέλας που έχει την ικανότητα να επικοινωνεί με πνεύματα από την άλλη διάσταση. Ένα ξαφνικό τηλεφώνημα που θα λάβετε θα σας οδηγήσει στο εγκαταλελειμμένο κομμουνιστικό θέρετρο Niwa και θα πρέπει να ανακαλύψετε το μυστήριο που συμβαίνει εκεί. Δεν θα πω περισσότερα καθώς δεν θέλω να κάνω κανένα spoiler. Η ατμόσφαιρα του παιχνιδιού δεν είναι καθόλου τρομακτική. Δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση η ανατριχίλα και ο φόβος που υπήρχε σε κάθε βήμα στο Silent Hill. Παρόλα αυτά το παιχνίδι έχει τη δική του ατμόσφαιρα η οποία είναι πολύ καλή όπως πολύ καλή είναι και η υπόθεση της ιστορίας. Μάλιστα σε ένα σημείο κλείνει ξεκάθαρα το μάτι στους φανς των Silent hill, δηλαδή μια πολύ μικρή τζούρα από Alessa θα την πάρετε… Αν διαβάσετε και τα διάφορα αρχεία που θα βρείτε στο παιχνίδι θα μπορέσετε να μπείτε ακόμα περισσότερο μέσα στο κλίμα του. Θα έλεγα ότι θυμίζει και λίγο Heavy Rain σε κάποια σημεία. Σε γενικές γραμμές έμεινα ικανοποιημένος από αυτό το κομμάτι.

Γραφικά- Ήχος

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι καλά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα τα έλεγα εντυπωσιακά. Πιο πολύ σαν γραφικά περασμένης γενιάς είναι. Έχει ωραίες τοποθεσίες πάντως αν και θα προτιμούσα έναν λίγο καλύτερο σχεδιασμό της άλλης διάστασης. Έχει ωραίους φωτισμούς σε κάποια σημεία ενώ τεχνικά μόνο κάποια μικρά frame drops  παρατήρησα και τίποτα άλλο.

Ο ήχος τώρα είναι ο τομέας που υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες λόγω του Akira Yamaoka. Θα απογοητευτείτε καθώς από τις 8 ώρες που κρατάει πάνω κάτω το παιχνίδι τον Yamaoka θα τον ακούσετε μόνο την τελευταία ώρα και στους τίτλους τέλους. Τις υπόλοιπες 7 ώρες θα ακούσετε μόνο κάτι διάσπαρτες ambient νότες. Το λες  και χαμένη ευκαιρία αυτό. Πρόσφατα έπαιξα το Silent hill 3 και σε κάθε cutscene στο παιχνίδι υπήρχε και μουσική ή τραγούδι από πίσω. Δεν ξέρω πραγματικά για ποιο λόγο υπάρχει στο The medium ο Yamaoka μόνο για 1 ώρα και πρέπει να ακούσεις το soundtrack του παιχνιδιού για να ακούσεις όλη τη μουσική. Υποτίθεται ότι το soundtrack πρέπει να υπάρχει μέσα στο παιχνίδι.

Gameplay

To The Medium είναι ένα παιχνίδι που γενικά χρησιμοποιεί παλιακούς μηχανισμούς στο gameplay. Υπάρχει η στατική κάμερα που υπήρχε στα παλιά Resident evil και Silent hill και η κίνηση του χαρακτήρα θυμίζει Silent hill 2. Ειδικά στο τρέξιμο υπάρχει ένα θεματάκι καθώς ο χαρακτήρας απλά κουνάει πιο γρήγορα πάνω κάτω τα χέρια του χωρίς να αυξάνεται ιδιαίτερα η ταχύτητα. Γενικά αυτοί οι μηχανισμοί δεν είναι και τόσο βολικοί πλέον. Το να πρέπει να ευθυγραμμιστείς εντελώς με ένα αντικείμενο για να βγει η εντολή να το πάρεις είναι λίγο άβολο πλέον.

Από εκεί και πέρα combat δεν υπάρχει ούτε και σε αυτό το παιχνίδι της Bloober team. Υπάρχουν απλά κάποια σημεία που θα πρέπει να ξεφύγετε από κάποια τέρατα που σας κυνηγάνε οπότε έστω και μια υποτυπώδη απειλή θα συναντήσετε σε κάποια σημεία. Γενικά στο παιχνίδι θα πρέπει να μαζεύετε διάφορα αντικείμενα και να λύνετε κάποιους γρίφους για να προχωρήσετε. Και εδώ έρχεται το δεύτερο σοβαρό μειονέκτημα του παιχνιδιού για μένα. Από την στιγμή που combat δεν υπάρχει θα έπρεπε οι γρίφοι να είχαν τουλάχιστον ένα μεγαλύτερο challenge για τον παίκτη. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει, οι γρίφοι είναι εύκολοι στην πλειοψηφία τους και ουσιαστικά μόνο στον γρίφο με τις πεταλούδες υπάρχει μια κάποια δυσκολία.

Γενικά μιλώντας όταν η Bloober team γράφει στους τίτλους τέλους ότι το The medium είναι το πιο φιλόδοξο παιχνίδι που έχει φτιάξει έχει όντως δίκιο. Το παιχνίδι είναι ένα βήμα μπροστά σε σχέση με τα προηγούμενα που έχουνε φτιάξει. Το κακό είναι ότι αυτά τα 1-2 βήματα ακόμα που χρειάζεται να κάνει η Bloober team για να πάει στο επόμενο επίπεδο έχουν ήδη γίνει εδώ και 20 χρόνια στη βιομηχανία. Εγώ σε γενικές γραμμές με το παιχνίδι πέρασα καλά και δεν μπορώ να πω σε καμία περίπτωση ότι είναι χάσιμο χρόνου. Σαν ένα παιχνίδι μάλιστα που προσφέρεται δωρεάν στο game pass θα μπορούσα να δώσω ένα βαθμό μέχρι και 7,5. Αλλά σαν ένα παιχνίδι που κοστίζει 50 ευρώ αυτή τη στιγμή για να το αγοράσεις δεν μπορώ να δώσω παραπάνω από ένα 7/10.

 

Θετικά

  • Πολύ ωραία ατμόσφαιρα και ενδιαφέρουσα υπόθεση.
  • Οι φανς του Silent Hill δεν θα παίξουν Silent Hill, αλλά μια μικρή τζούρα από Alessa θα πάρουνε.

Αρνητικά

  • Παλιακοί μηχανισμοί στο
  • Ο Yamaoka εμφανίζεται μόνο στην τελευταία ώρα του παιχνιδιού.
  • Πολύ εύκολοι γρίφοι.

 

Στράτος Κοντεκάκης

 Zf5b9R{D.