Saturday, July 27, 2024
Modern Reviews

Stellar Blade | Multi Review

Review από τον Ηλία Σταύρου

• Η SHIFT UP Corporation έκανε το ντεμπούτο της στην Console Gaming βιομηχανία με το Stellar Blade στις 26 Απριλίου 2024. Η Νότιο Κορεάτικη εταιρεία που μέχρι προσφάτως έφτιαχνε mobile games, έκανε το μεγάλο βήμα με έναν φιλόδοξο action RPG τίτλο. Κατάφερε άραγε να μας κερδίσει με την πρώτη Triple Α δημιουργία της?

• Ο κόσμος του Stellar Blade λαμβάνει χώρα σε ένα μακρινό δυστοπικό μέλλον, όπου η γη είναι σχεδόν πλήρως κατεστραμμένη και η ανθρωπότητα αποδεκατισμένη από την εισβολή μιας εξωγήινης φυλής ονόματι Naytiba.
Εμείς έχοντας στον έλεγχό μας την Eve, ειδικά εκπαιδευμένη μαχήτρια της ομάδας 7th Airborne Squad, αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την σωτηρία της ανθρωπότητας.

Τα περιβάλλοντα και η αποτύπωση ενός κατεστραμμένου πλανήτη αποδιδονται πολύ καλά με ένα καλοσχεδιασμένο και όμορφο αποτέλεσμα στην οθόνη μας.
Στο ταξίδι μας προς την σωτηρία της ανθρωπότητας θα συναντήσουμε κατεστραμμένες πόλεις, ερήμους που έχουν καταπιεί πολιτισμούς, πλήρως αποξηραμένα τοπία, διαστημικές βάσεις και μια μικρή κοινότητα που προσπαθεί να αντισταθεί με ό,τι δύναμη της έχει απομείνει έναντι της εχθρικής εισβολής των Naytiba.

Η ιστορία του δεν θα εντυπωσιάσει, αλλά ούτε θα δείτε πράγματα που δεν έχετε ξανασυναντήσει σε post apocalyptic/sci-fi video games ή ταινίες του είδους.
Σε πολλά σημεία θα παρατηρήσετε ότι γίνεται αρκετά προβλέψιμο το σενάριο έτσι ώστε να μας βγάλει από τον ρύθμο μιας πολύ εντυπωσιακής εισαγωγής, που δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται σε επίπεδα γραφής  σεναρίου.
Οι χαρακτήρες δεν ξεδιπλώνονται, είναι ρηχοί και αδιάφοροι, ακόμα και οι δύο βασικοί NPCs είναι προβλέψιμοι και δεν νοιάζεσαι για αυτούς. Προς το τέλος κάνει μια προσπάθεια να τους αναδείξει ανεβάζοντας ρυθμούς για το μεγάλο φινάλε, αλλά δυστυχώς δεν είναι αρκετό.
Η πρωταγωνίστριά μας έχει έναν ενδιαφέρον χαρακτήρα, αλλά πάλι δεν θα δείτε κάτι το αξιοσημείωτο.

Οι δημιουργοί δανείζονται στοιχεία από πολύ γνωστά παιχνίδια του είδους και του κινηματογράφου. Σε μεγάλο βαθμό το  αποτυπωνουν με αρκετά καλό τρόπο, με ένα πολύ όμορφο οπτικοακουστικό αποτέλεσμα στο σύνολο του, αλλά χάνει στην γραφή, όπως αναφέραμε.

• Στα γραφικά, η χρήση της Unreal Engine 4 απεικονίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το αποτέλεσμα στην οθόνη μας είναι μαγευτικό!
Λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουμε Quality Mode 4k ανάλυση στα 30 frames κλειδωμένα, Performance Mode 2k ανάλυση στα 60 frames κλειδωμένα και Balance Mode σε Upscaling 4k ανάλυση με στόχο τα 60 frames με μικρά drops στα 45-50 frames, μιλάμε ίσως για το πιο καλοδουλεμένο παιχνίδι σε απόδοση στην Console Game βιομηχανία.
Η επιλογή μου ήταν το Balance Mode, αφότου δοκίμασα και τα τρία και έμεινα πλήρως ικανοποιημένος.
Όμορφοι φωτισμοί σε σκοτεινούς, κλειστούς χώρους και ωραία διάθλαση του φωτός σε ανοιχτά περιβάλλοντα ή κλειστές περιοχές. Παίζοντας και κάνοντας progress στο παιχνίδι ίσως μας φανούν λίγο μονότονα τα τοπία γιατί έχουμε δύο πανομοιότυπες ανοιχτές περιοχές, τα Westlands και την Great Desert. Αυτή η επιλογή θα έλεγα πως ίσως είναι έλλειψη δημιουργικότητας των developers, αλλά πλησιάζοντας προς τις τελευταίες 5-6 ώρες το παιχνίδι φτάνει στο αποκορύφωμά του, με set pieces που σου ρίχνουν το σαγόνι.

• Στον ηχητικό τομέα και το Soundtrack επίσης δεν θα μείνουμε απογοητευμένοι.
Τα ηχητικά εφέ, όπως για παράδειγμα ο ήχος του σπαθιού μας όταν εξοντώνουμε εχθρούς, σε συνδιασμό με την πάρα πολύ καλή υλοποίηση του dualsense, έχουν ένα  μοναδικό αποτέλεσμα. Όταν κάνουμε parry  και τα  μέταλλα συγκρούονται μεταξύ τους, δεν θα μπορούσαν να αποδοθούν καλύτερα ακουστικά. Ακόμη, το περπάτημα και το τρέξιμο σε διαφορετικού τύπου επιφάνειες αποδίδονται με πολύ ρεαλισμό και σε αυτό επίσης συμβάλλει η άψογη υλοποίηση του dualsense. Σε επίπεδα κάτω από την επιφάνεια του νερού αλλάζει ο ήχος και γίνεται πιο βαρύς και ογκώδης, ενώ και στο αφιλόξενο και άδειο διάστημα που θα βρεθούμε νιώθουμε ακριβώς την ίδια αίσθηση που βιώσαμε στο Dead Space… Με λίγα λόγια μιλάμε για ένα πολύ προσεγμένο ηχητικό τομέα που βλέπεις λεπτομέρειες ακόμη και σε πράγματα που δεν περίμενες ότι θα έχουν ασχοληθεί, αλλά στο σύνολο τους κάνουν την διαφορά.

Το Soundtrack είναι ένα ακόμη θετικό στοιχείο που θα απολαύσετε παίζοντας το Stellar Blade. Παρατηρούμε ποικιλομορφία απαλών Pop Korean ρυθμών να ακούγονται στο background στα επίπεδα της εξερεύνησης και στις ανοιχτές περιοχές, άλλοτε βαριούς και metal ήχους στις μάχες με εχθρούς και Bosses και άλλοτε ηλεκτρονικούς synth/dubstep ρυθμούς να συνοδεύουν την δράση και τα action επίπεδα. Στην ολότητά του είναι ένα ολοκληρωμένο soundtrack που ίσως φανεί λίγο ιδιαίτερο και περίεργο, αλλά δεν θα μπορούσα να σκεφτώ πιο ταιριαστές μελωδίες να ηχούν
παίζοντάς το.

• Κλείνοντας ας περάσουμε στο δυνατότερο κομμάτι του παιχνιδιού και εκεί που πραγματικά το Stellar Blade δίνει τον καλύτερο εαυτό του, το Gameplay!!!
Έχουμε έναν semi open world κόσμο, που σε αρκετές περιοχές η πορεία που θα ακολουθήσουμε είναι γραμμική.
Ωστόσο τα περιβάλλοντα και η διαμόρφωση των επιπέδων είναι έτσι φτιαγμένα ώστε να έχουμε μια ωραία αίσθηση της εξερεύνησης, με σημεία που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και θέλουμε να ανακαλύψουμε όπου στο τέλος θα μας ανταμειψουνε με κάποιον θησαυρό ή upgrade.
Θα χρησιμοποιήσουμε platforming μηχανισμούς, όπως περπάτημα στον τοίχο πλαγίως, σκαρφάλωμα σε υψηλότερα επίπεδα, θα κρεμαστούμε από σχοινιά, θα κάνουμε slide σε ολισθηρές επιφάνειες, θα πηδήξουμε από πλατφόρμα σε πλατφόρμα και θα κολυμπήσουμε κάτω από την επιφάνεια του νερού. Στον μεγαλύτερο βαθμό το platforming του δουλεύει σωστά, παρόλο που στην αρχή μπορεί να σας φανεί λίγο clunky, αλλά καθώς παίζετε και κάνετε progress θα γίνεται όλο και καλύτερο και δεν θα συναντήσετε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Στα της περιήγησης στο κόσμο θα ανακαλύψουμε κάποια checkpoints, τα λεγόμενα Camps. Εκεί μπορούμε να κάνουμε Rest και να αναπληρώσουμε το Life μας και τα κύρια Potions. Επίσης σε κάποια Camps, μεγαλύτερα από αλλά, μπορούμε να αγοράσουμε consumables για την υγεία μας, πυρομαχικά για τα όπλα μας, κάποια materials, να κάνουμε αναβαθμίσεις στα Skills και να χρησιμοποιήσουμε teleport για ευκολότερη μετάβαση σε άλλες περιοχές. Αφότου κάνουμε Rest σε ένα Camp όλοι οι εχθροί επανέρχονται στις θέσεις που βρίσκονταν. Στον ανοιχτό κόσμο θα λύσουμε κάποιους γρίφους που έχουν σχέση με τα side quests, κάποια puzzles μνήμης ή ταχύτητας και θα ανοίξουμε shortcuts για την διευκόλυνσή μας στην περιήγηση ώστε να μην χρειάζεται να κάνουμε το λεγόμενο backtracking.
Έχουμε ένα κεντρικό Hub, την πόλη Xion, όπου θα επανερχόμαστε κάθε φορά από μια βασική αποστολή για το progress της ιστορίας, άλλα όχι μόνο. Εκεί μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε με διάφορους NPCs για να πάρουμε κάποια Side Quests, που σε μεγάλο βαθμό εμπλουτίζουν την κεντρική ιστορία, αλλά και να χρησιμοποιήσουμε κάποια μαγαζάκια για την εμφάνισή μας και τον εξοπλισμό μας.
Το UI του παιχνιδιού είναι πολύ εύκολο και κατανοητό και δεν θα σας μπερδέψει με πολύπλοκο σχεδιασμό. Έχουμε το βασικό menu όπου εκεί μπορούμε να αλλάξουμε τα equipments μας, τα cosmetics, να διαβάσουμε τα Records, Documents, Memorysticks, να δούμε τον χάρτη και το Manual που θα μας βοηθήσει με ένα Training Mode να κατανοήσουμε καλύτερα το Combat System και το Platforming.

Όσον αφορά την μάχη τώρα, έχουμε ένα πολύ καλό Combat System, που συνδιάζει Sekiro μηχανισμούς και το εξαιρετικό Hack n Slash της Platinum Games, θα έλεγε κανείς. Δίνονται δύο επίπεδα δυσκολίας, το Story Mode (Easy) και το Normal Mode, όπου συνιστώ να παίξετε όλοι, διότι εκεί θα μπορέσετε να πάρετε όλη την εμπειρία του Gameplay και των Skills/Combos που χρησιμοποιούνται πάνω στην μάχη. Μην το φοβηθειτε δεν θα σας δυσκολέψει, πάρα είναι εύκολο το Easy Mode για να χάσετε την μοναδική εμπειρία που προσφέρει το σύστημα μάχης του.
Έχουμε Parry, Perfect Dodge, Block και Stealth Kill και σε συνδιασμό με τα Combos και Skills το αποτέλεσμα που παίρνουμε στην οθόνη μας είναι μαγευτικό, με απίστευτα όμορφα Executions και ποικιλία στην εκτέλεσή τούς.
Για να χρησιμοποιήσουμε τα Skill μας θα πρέπει να έχουμε ανεβασμένη την εκάστοτε μπάρα του Skill, είτε είναι Beta Skill είτε είναι Burst Skill. Και για να το καταφέρουμε αυτό θα πρέπει να εξοντώσουμε εχθρούς και να κάνουμε σε σωστό χρόνο Parry και Dodge. Κάθε φορά που εξοντώνουμε έναν εχθρό ή ολοκληρώνουμε ένα Quest παίρνουμε XP και μαζεύοντας Skill Points μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ώστε να αναβαθμίσουμε το Skill Tree.
Το Skill Tree περιλαμβάνει Beta Skills, Burst Skills, Attack και Survival όπου περιέχουν αναβαθμίσεις για ευκολότερη χρήση των Dodge, Block, και Parry και ένα τελευταίο Skill Tree που δεν θα αναφερθώ διότι περιλαμβάνει Spoiler.
Χρησιμοποιούμε και το Drone που μας ακολουθεί ως όπλο, με πέντε ειδών διαφορετικά πυρομαχικά, τα οποία επίσης αναβαθμίζονται.

Καταλήγοντας το Stellar Blade προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία τόσο οπτικά και ακουστικά όσο και με βάση το gameplay. Ίσως το μόνο αρνητικό που μπορώ να του προσάψω είναι η μέτρια και προβλέψιμη ιστορία, καθώς και οι ρηχοί χαρακτήρες.

Βαθμός 9/10

Ευχαριστούμε την Playstation Greece για το review code του παιχνιδιού.


Review από τον Στράτο Κοντεκάκη

 

To Stellar Blade είναι έως τώρα η ευχάριστη έκπληξη της χρονιάς. Η Shift Up, ένα Κορεατικό στούντιο που έβγαζε μόνο παιχνίδια για κινητά, στην πρώτη της προσπάθεια παραδίδει ένα πάρα πολύ καλό ΑΑΑ παιχνίδι που είναι για μένα η καλύτερη από τις 3rd party αποκλειστικότητες που είχε το Playstation 5 σε αυτό το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Πρωταγωνίστρια του παιχνιδιού είναι η Eve. Μέλος της ομάδας Airborne Squad 7 η οποία καταφθάνει στην Γη για να αντιμετωπίσει την επίθεση που δέχεται από μία φυλή εξωγήινων ονόματι Alpha Naytibas. Εκεί μετά από κάποια περιστατικά που συμβαίνουν στην αρχή του παιχνιδιού, η Eve μαζί με τη βοήθεια του Adam και της Lilly (την οποία συναντά πολύ σύντομα) προσπαθεί να ανακαλύψει τι συμβαίνει γενικότερα πίσω από αυτήν την επίθεση. Δεν θα πω κάτι περισσότερο καθώς είναι προτιμότερο ο παίκτης να ανακαλύψει μόνος του την πορεία της ιστορίας και πως διαδραματίζεται. Στο παιχνίδι υπάρχουν τρία διαφορετικά endings ανάλογα με τις επιλογές που θα κάνετε.

Το σενάριο είναι καλό σε γενικές γραμμές και κάνει πολύ καλά τη δουλειά του, η οποία είναι να συνοδέψει ένα καταπληκτικό hack n slash παιχνίδι. Ο χαρακτήρας της Eve είναι πολύ καλός. Πέρα από το σέξι παρουσιαστικό που την κάνει απευθείας αγαπητή στο κοινό, δεν έχει αυτήν την έπαρση ή την κρυάδα ας το πω έτσι που είχε πχ η Aloy στο Horizon. Είναι ταπεινή αλλά και αποφασιστική ταυτόχρονα, ενώ διαρκώς αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο αν είναι άνθρωπος ή αν είναι μία μηχανή απλά που ακολουθεί διαταγές. Πολύ καλογραμμένος είναι και ο χαρακτήρας του Adam, ενώ λιγότερο μου άρεσε η Lilly που μου φάνηκε σαν μία κλασσική γιαπωνέζικη anime καρικατούρα. Το παιχνίδι προτίμησα να το παίξω στα κορεάτικα και το voice acting ήταν σε γενικές γραμμές πολύ καλό.

Ο τεχνικός τομέας του παιχνιδιού είναι άψογος. Τα γραφικά του είναι πάρα πολύ καλά, οι φωτισμοί και τα εφέ είναι επίσης υπέροχα, ενώ τα animations του κορμιού της Eve είναι δουλεμένα μέχρι εκεί που δεν πάει όπως και οι λεπτομέρειες σε κάθε στολή που φοράει. Κάθε NPC επίσης είναι ξεχωριστά σχεδιασμένος και έχει την δική του μοναδική εμφάνιση. Και ο ήχος και η μουσική είναι πολύ καλή. Το soundtrack του παιχνιδιού είναι σίγουρα επηρεασμένο από παιχνίδια όπως το Nier Automata και είναι πολύ όμορφο, ενώ κάποια boss fights συνοδεύονται από επικές μουσικές. Το μόνο αρνητικό που βρήκα είναι ότι οι δύο semi open world περιοχές του παιχνιδιού μοιάζουν μεταξύ τους, καθώς είναι ένα Wasteland και μία έρημος. Κατά άλλα θα βρεθείτε σε post apocalyptic πόλεις, σε υπονόμους, σε υπόγεια εργαστήρια κτλ.

Το Gameplay είναι αυτό που κυρίως κάνει το παιχνίδι να ξεχωρίζει. Πρόκειται για έναν hack n slash τίτλο με soulslike στοιχεία. Η μάχη του θα έλεγα ότι μοιάζει πολύ με αυτήν από το God of war έχοντας απλά και την προσθήκη του deflect από το Sekiro. Είναι άκρως εθιστική, με πάρα πολλές κινήσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πολύ gore επίσης. Πέρα από τις κλασσικές κινήσεις με το σπαθί υπάρχουν και δύο ειδών ειδικές κινήσεις που μπορείτε να εκτελέσετε. Oι Beta moves και οι Burst moves, καθεμία από τις οποίες έχει τέσσερα είδη διαφορετικών κινήσεων. Επίσης η Eve μπορεί για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα να πάρει και την μορφή της Tachy η οποία έχει τις δικές της κινήσεις. Όλα αυτά γίνονται πολύ απλά με το πάτημα μερικών κουμπιών και τα εξηγεί πολύ ωραία το παιχνίδι.

Πέρα όμως από το melee combat υπάρχει και gunplay στο παιχνίδι. Συγκεκριμένα το drone που συνοδεύει την Eve μπορεί να μετατραπεί σε όπλο για ranged combat με τρία είδη πυρομαχικών, απλές σφαίρες, shotgun και stinger missiles.

Στο παιχνίδι υπάρχουν διάφορα camps όπου εκεί μπορείτε να κάνετε rest όπως είναι τα bonfires στα souls παιχνίδια. Όποτε κάνετε rest κλασσικά οι εχθροί γίνονται respawn. Εκεί επίσης μπορείτε να κάνετε upgrades και να αναβαθμίσετε τα skills σας. Υπάρχουν πέντε διαφορετικά skill trees που μπορείτε να αναβαθμίσετε, ενώ στο new game+ ξεκλειδώνονται και επιπλέον skills. Μπορείτε να αναβαθμίσετε επίσης το όπλο της Eve μετά από κάθε boss fight, να αναβαθμίσετε τον εξωσκελετό της επιλογής σας (καθένας προσδίδει διαφορετικές ιδιότητες στην Eve) καθώς και το drone σας.

Γενικά μπορείτε να περιποιηθείτε όπως θέλετε την Eve. Να της αλλάξετε το κούρεμα στο αντίστοιχο κατάστημα, να της βάλετε διάφορα σκουλαρίκια και διάφορα gear που τις δίνουν κάποιες ιδιότητες. Υπάρχουν πάνω από 35 στολές που μπορείτε να βρείτε στο παιχνίδι, κάποιες πολύ καλά κρυμμένες. Για παράδειγμα μία από τις αγαπημένες στολές των παικτών, η Black Pearl, μπορείτε να την αποκτήσετε αν μαζέψετε όλα τα κουτάκια αναψυκτικών που βρίσκονται διασκορπισμένα στον κόσμο του παιχνιδιού.

Ταυτόχρονα με την κύρια ιστορία μπορείτε να κάνετε και side quests τα οποία συνήθως περιλαμβάνουν κάποια μάχη ή την εύρεση κάποιου αντικειμένου, μπορεί όμως και να σας οδηγήσουν σε κάποιο κρυφό boss fight. Υπάρχει και ένα mini game ψαρέματος στο παιχνίδι μέσα από το οποίο μπορείτε να κερδίσετε διάφορες ανταμοιβές.

Οι εχθροί και τα boss fights του παιχνιδιού είναι αριστουργηματικά σχεδιασμένοι και πραγματικά σε αυτόν τον τομέα τους βγάζω το καπέλο. Μάλιστα όσο πλησιάζουμε προς την κορύφωση του παιχνιδιού οι μάχες είναι πιο επικές και από το God of war ragnarok θα έλεγα. Τέλος να αναφέρω ότι υπάρχουν τρία είδη δυσκολίας. Το Story mode το οποίο είναι γι αυτούς που ή δεν έχουν εμπειρία από τέτοια παιχνίδια ή δεν θέλουν να δυσκολευτούν ιδιαίτερα. Μάλιστα το Story mode μπορεί να λειτουργήσει και εκπαιδευτικά για να μάθετε το παιχνίδι, καθώς υπάρχουν prompts που σας δείχνουν πότε να κάνετε deflect και dodge. Και στη συνέχεια μπορείτε να το παίξετε σε κάποιο άλλο επίπεδο δυσκολίας όπως το κλασσικό Normal και το Hard mode. Μετά τον τερματισμό όπως είπα υπάρχει και New game + mode.

Κλείνοντας, το Stellar Blade είναι ένα καταπληκτικό παιχνίδι και κυρίως σηματοδοτεί την δημιουργία ενός πολύ καλού νέου IP, το πρώτο νέο IP του Playstation σε αυτήν την γενιά. Ο βαθμός που θα του βάλω είναι 9/10.

Στράτος Κοντεκάκης


Μέσος Όρος : 9/10

 Zf5b9R{D.