Friday, September 20, 2024
Retroπολιτες

Η Επόμενη Κονσόλα Της Nintendo – Οι Ελπίδες Και Οι Φόβοι Μας | Του Βαγγέλη Καρπέτη

Το υπερπετυχημένο Nintendo Switch οδεύει ολοταχώς προς το ρεκόρ πωλήσεων όλων των εποχών και όχι άδικα, καθώς είναι η κονσόλα που συνδύασε την απόλαυση στην τεράστια τηλεόραση με την άνεση και την φορητότητα. Οικιακή κονσόλα την οποία μπορείς να πάρεις μαζί σου ή φορητή κονσόλα η οποία παίζει και στην τηλεόραση; Η Nintendo ισχυρίζεται το πρώτο, όμως λίγη σημασία έχει για τον τελικό χρήστη. Μια υβριδική κονσόλα που παρέχει την μαγεία και των δύο κόσμων ταυτόχρονα είναι σίγουρα μια πολυτέλεια που οφείλουμε στο Switch και αυτό είναι που μετράει.
Όσο όμως και να το λατρεύουμε, πλέον δείχνει τα χρονάκια του. Πολύ σύντομα θα γνωρίζουμε τα σχέδια της Nintendo για τον διάδοχό του, οπότε είναι η κατάλληλη στιγμή να μαντέψουμε, να φανταστούμε, να ελπίζουμε και να…συγκρατηθούμε!
Θα ξεκινήσω με τις λογικές απαιτήσεις μου, ως gamer και οπαδός της Nintendo, αλλά θα παραθέτω και τι είναι πιο πιθανό να κάνει η απρόβλεπτη εταιρεία όπως και τους φόβους μου για το χειρότερο δυνατό σενάριο!

1. Θέλω Την Ευκολία Μου – Θα ήταν προφανές για κάθε κοινό νου, να θεωρεί ότι ο διάδοχος του Switch θα διατηρήσει το ίδιο υβριδικό μοντέλο λειτουργίας. Θεωρούμε πλέον δεδομένο ότι μπορούμε να παίζουμε όπου θέλουμε, σε όποια οθόνη επιλέξουμε και τελείως απρόσκοπτα.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η NINTENDO: Nintendo και λογική σπάνια πάνε μαζί! Αυτό που θεωρεί όλος ο κόσμος λογικό, η Nintendo το θεωρεί προβλέψιμο! Παρόλο που το υβριδικό μοντέλο την έχει βοηθήσει ώστε να ρίχνει όλους τους οικονομικούς της πόρους σε μια κονσόλα, είναι ικανή ξαφνικά να δοκιμάσει να επιστρέψει σε παραδοσιακά μοντέλα ή σε κάτι εντελώς νέο. Το να κατασκευάσει μια κλασική οικιακή κονσόλα με μεγάλη δύναμη σίγουρα αποτελεί όνειρο κάθε πονεμένου Nintendo fan (κι εγώ μέσα σε αυτούς!) αλλά μπορεί να της στοιχίσει τεράστιο μερίδιο της αγοράς. Θεωρώ λοιπόν ότι η επόμενη κονσόλα θα είναι μια φυσική εξέλιξη του Switch και όχι κάτι διαφορετικό.
ΦΟΒΟΣ: Η Nintendo παρατάει το υβριδικό μοντέλο και κατεβαίνει με μια εντελώς νέα ιδέα, η οποία στηρίζεται στους παλμούς του παίχτη και στο πόσο περπατάει!! 

2. Ωμή Δύναμη – Μπορεί να θέλουμε να διατηρήσει το υβριδικό μοντέλο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε και δύναμη. Μια φορητή κονσόλα δεν θα έχει ποτέ την δύναμη μιας παραδοσιακής κονσόλας, όσο και αν θα το θέλαμε. Αν όμως έχει καταφέρει η Nintendo, όπως έχει ακουστεί σε διάφορες φήμες, να έχει εφοδιάσει την βάση (dock) με hardware το οποίο ενισχύει σημαντικά την ιπποδύναμη της κονσόλας όταν κάθεται σε αυτήν ή αν παρέχει κάποιου είδους ψύξη ώστε να μπορεί να ανεβάζει τις επιδόσεις του σημαντικά, ίσως μπορεί να ψαλιδίσει με στυλ την διαφορά δυναμικότητας με τον ανταγωνισμό.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η NINTENDO: Μία τέτοια κίνηση θα εκτόξευε το κόστος του dock και κατά συνέπεια την τιμή της κονσόλας. Και όλοι ξέρουμε ότι η Nintendo δεν πουλάει hardware με ζημία. Άρα, ή θα πουλούσε πολύ ακριβά την κονσόλα ή θα έκανε το dock προεραιτικό. Με άλλα λόγια θα αγόραζε κάποιος αναγκαστικά μόνο την φορητή κονσόλα και αν ήθελε υψηλότερες επιδόσεις στην τηλεόραση, θα έπρεπε να αγοράσει το ειδικευμένο dock. Αυτό όμως θα μοίραζε το κοινό και δεν θα είχαν την ίδια εμπειρία πάντα. Πιο πιθανή λοιπόν η χρήση πιο οικονομικού hardware σε συνδυασμό με προηγμένο DLSS για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
ΦΟΒΟΣ: Η κονσόλα δεν θα διαθέτει dock αύξησης δύναμης και θα είναι πιο αδύναμη από ένα PS4 Pro. Η τιμή του όμως θα παραμείνει υψηλή λόγω νέου, κοστοβόρου gimmick που θα υιοθετεί.

3. Συμβατότητα – Θέλουμε πλήρη συμβατότητα με όλα τα παιχνίδια και περιφερειακά του πρώτου Switch. Να έχουμε άμεση πρόσβαση και στις κασέτες αλλά και στον digital κατάλογο τίτλων που έχουμε αγοράσει, μέσω του Nintendo λογαριασμού μας.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η NINTENDO: Πιστεύω πραγματικά ότι η Nintendo θα κάνει την νέα κονσόλα πλήρως συμβατή με τα παιχνίδια του πρώτου Switch αλλά δεν ξέρω τι ακριβώς θα συμβαίνει με τους third-party developers. Είχαν ακουστεί φήμες πριν κάποιους μήνες ότι πίεζαν ώστε να μην υπάρχει backwards compatibility. Είναι δυνατόν να έχουμε συμβατότητα μόνο με τους first-party τίτλους; Θα υποκύψει η Nintendo στις πιέσεις;
ΦΟΒΟΣ: Ναι!!

4. Αναβάθμιση – Θα ήταν εκπληκτικό η νέα κονσόλα να παρέχει και αναβάθμιση των παλαιών τίτλων για να εκμεταλλεύονται το νέο μηχάνημα. Αν είναι δωρεάν ακόμη καλύτερα!! Επειδή όμως το τζάμπα πέθανε θα μπορούσε ίσως να το κάνει με μια μικρή χρέωση ή ως προνόμιο της συνδρομής Nintendo Online. Σκεφτείτε το λίγο: €10 ανά τίτλο ή αν είσαι συνδρομητής του Nintendo Online όλες οι αναβαθμίσεις δωρεάν!! Πιστεύω θα έδινε τρομερή αξία στην συνδρομή όλων όσων έχουν μεγάλες συλλογές.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η NINTENDO: Αυτό είναι πολύ δύσκολο να ισχύσει για τους third-parties, οι οποίοι θα προτιμούν να ξαναπουλήσουν τα παιχνίδια τους εξαρχής. H Nintendo θα κερδίζει από τις συνδρομές αλλά θα πρέπει να τάξει αξιοσέβαστα ποσοστά στις υπόλοιπες εταιρείες για να τις πείσει. Πιο πιθανό λοιπόν μόνο με First-Party αναβαθμίσεις.
ΦΟΒΟΣ: Δεν θα υπάρχει τρόπος αναβάθμισης. Θα κυκλοφορούν νέες Deluxe εκδόσεις με full τιμές!

5. Σωστό Marketing – Όσο ωραίο και αν ακούγεται σε μας τους αρχαίους το Super Nintendo Switch, θεωρώ ότι η νέα κονσόλα θα πρέπει να ονομάζεται Switch 2. Έτσι δεν θα υπάρχει περίπτωση ο κόσμος να μπερδευτεί και να νομίζει ότι πρόκειται για μια απλή επανέκδοση του πρώτου Switch ή απλά ένα περιφερειακό, όπως συνέβη και με το Wii U. Πέρα από το όνομα, θα πρέπει ολόκληρη η διαφημιστική καμπάνια να είναι ξεκάθαρη και να στοχεύει στο hardcore κοινό. Θα υπάρχει χρόνος αργότερα για την προσέγγιση και του mainstream κοινού.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η NINTENDO: Ονομάζει την κονσόλα με ένα εντελώς νέο όνομα, βασιζόμενη σε κάποιο νέο στοιχείο, μπερδεύοντας τον κόσμο και θέτοντας υπό αμφισβήτηση την σχέση του με το Switch…Π.χ. Nintendo Pulse γιατί θα νιώθει τους παλμούς μας!!
ΦΟΒΟΣ: Την ονομάζει New Nintendo Switch και δεν την αγοράζει κανένας! Ο κόσμος θεωρεί ότι είναι η ίδια κονσόλα με ανακαινισμένη εμφάνιση!!

6. Παιχνιδάρες – Η νέα κονσόλα θα χρειαστεί μεγάλα παιχνίδια για να λανσαριστούν μαζί της και να δημιουργήσουν τεράστια ζήτηση. Ως hardcore Nintendo fan θα ήθελα τα Metroid Prime 4 και ένα νέο 3D Super Mario τίτλο (κατά προτίμηση Mario Galaxy 3 ή Mario Odyssey 2)
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η NINTENDO: Το πιο πιθανό είναι η Nintendo να λανσάρει την κονσόλα με ένα νέο Mario Kart. Ποιος άλλος τίτλος μπορεί να τραβήξει τόσο κόσμο όσο αυτός ο ασταμάτητος τιτάνας;;
ΦΟΒΟΣ: Λανσάρει την κονσόλα με νέο software αλά Wii Sports, για να επιδείξει τις νέες ικανότητες των χειριστηρίων!!

7. Τιμή – Μετά το φιάσκο με το PS5 Pro, θα ήταν καλό η Nintendo να κρατήσει την τιμή της κονσόλας όσο το δυνατόν χαμηλότερα. Θα πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι ακόμη και ένα υβριδικό μηχάνημα με τιμή €800 ΔΕΝ θα έχει την δύναμη έστω και του απλού PS5 ή του Series X. Οπότε θα πρέπει με ένα ποσό ως τα €500 το πολύ να είμαστε ευχαριστημένοι αν αγγίζει τις επιδόσεις ενός Series S ή PS4 Pro και πάλι με έξυπνη και προηγμένη χρήση τεχνολογιών όπως του DLSS. Ανεξάρτητα όμως με τις θυσίες, το θεωρητικό όριο των €500 δεν πρέπει να ξεπεραστεί για κανέναν λόγο.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η NINTENDO: Δεν θεωρώ ότι η Nintendo θα ξεφύγει στην τιμή της κονσόλας. Θα ισορροπήσει πιο αδύναμο hardware με προηγμένες τεχνικές και custom chips ώστε να μπορέσει να λανσάρει το μηχάνημα σε…οικογενειακή τιμή.
ΦΟΒΟΣ: Υπάρχουν δύο φόβοι στο κομμάτι της τιμής. Είτε ότι θα είναι πολύ φτηνό και άρα αρκετά πιο αδύναμο από ότι περιμένουμε είτε ότι θα είναι πολύ ακριβό αλλά για λάθος λόγους (π.χ. νέες, αχρείαστες λειτουργίες).

8. Χειριστήρια – Το χειρότερο κομμάτι του σημερινού Switch είναι και αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει. Τα Joy-Cons είναι για μένα τα χειρότερα χειριστήρια που έχει φτιάξει ποτέ η Nintendo από άποψη εργονομίας. Απλά δεν κάνουν για τα τεράστια χέρια μου. Και ας μην ξεχνάμε το σοβαρό πρόβλημα του drifting που παρουσίαζαν τα αρχικά μοντέλα. Καταλαβαίνω όμως ότι χάρη στα Joy-Cons και τον τρόπο που αυτά λειτουργούν κατέστη δυνατή η υβριδική μορφή του Switch. Οπότε δεν θέλουμε να αλλάξουν τελείως μορφή αλλά να τελειοποιηθούν. Να πάρουν μαθήματα από το Pro Controller, το οποίο είναι εξαιρετικό, και να παρέχουν καλή εργονομία, μεγαλύτερα κουμπιά, κανονικό d-pad και αναλογικές σκανδάλες.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η NINTENDO: Τα Joy-Cons θα μείνουν και θα βελτιωθούν. Όμως η συμβατότητα με τα σημερινά Joy-Cons ίσως περιοριστεί σε ασύρματη σύνδεση και να μην ενώνονται στο σώμα της κονσόλας λόγω αλλαγών στο μέγεθος και την μορφή της. Επίσης, σε περίπτωση που τα νέα χειριστήρια διαθέτουν νέες λειτουργίες ίσως τα παλιά Joy-Cons να είναι συμβατά μόνο με τα παιχνίδια του πρώτου Switch.
ΦΟΒΟΣ: Τα νέα χειριστήρια στηρίζονται σε νέες λειτουργίες και gimmicks. Η κακή εργονομία και το μέγεθος παραμένουν ίδια.

9. Οθόνη – Κακομάθαμε με την OLED και δεν θέλουμε να την αποχωριστούμε.
Η διαφορά του Switch OLED με το απλό μοντέλο (LCD) είναι χαώδης. Ζωντανά χρώματα, πραγματικό μαύρο, φοβερή αντίθεση και μεγάλη αυτονομία καθώς καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια. Θέλουμε το Switch 2 απευθείας με OLED οθόνη.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η NINTENDO: Δυστυχώς η OLED οθόνη κοστίζει περισσότερο. Ίσως η Nintendo προτιμήσει να ακολουθήσει την ίδια στρατηγική με το τωρινό Switch. Δηλαδή να κυκλοφορήσει την κονσόλα αρχικά μόνο με LCD οθόνη και μετά από κάποια χρόνια να μας δώσει την OLED έκδοση.
ΦΟΒΟΣ: H Nintendo έχει δηλώσει ότι από το OLED μοντέλο βγάζει πολύ μικρότερο κέρδος από ότι με το απλό μοντέλο, παρά την μεγαλύτερη τιμή. Άρα, μήπως δεν σκέφτεται καν την OLED έκδοση;;

10. Αποθηκευτικός Χώρος – Ο αποθηκευτικός χώρος μιας κονσόλας είναι εξίσου σημαντικός με την ιπποδύναμή της σε ότι αφορά τα παιχνίδια που μπορούν να μεταφερθούν σε αυτήν. Το νέο Switch θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 256GB αποθηκευτικού χώρου (υπενθυμίζω ότι τα απλά Switch διαθέτουν μόλις 32GB ενώ τα OLED 64GB) και υποστήριξη για πολύ μεγάλες και γρήγορες κάρτες SD. Επίσης τα νέα cartridges θα πρέπει να καθιερώσουν τα 64GB δεδομένων.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η NINTENDO: Χώρος = Κόστος. Βλέπω την νέα κονσόλα να συνοδεύεται με μόλις 128GB εσωτερικού χώρου και τα cartridges να επαναπαύονται στα 32GB…
ΦΟΒΟΣ: 64GB και πολλά σας είναι! Επίσης, τα μεγαλύτερα cartridges θα στοιχίζουν και περισσότερο στον τελικό αγοραστή.

Η ΩΡΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ!!
Πέραν από αυτά που ανέφερα, έχουν ακουστεί πολλές φήμες και σενάρια για την νέα κονσόλα, από μαγνητικά Joy-Cons με έξτρα κουμπιά μέχρι διπλές και τριπλές οθόνες ή ασύρματη σύνδεση στην τηλεόραση. Καθώς όλα αυτά είναι κυρίως ψευδείς ειδήσεις, δεν αξίζει να τα αναλύσουμε. Ας περιμένουμε λοιπόν υπομονετικά για την επίσημη αποκάλυψη του μηχανήματος (η οποία κάποιες φήμες λένε ότι μπορεί να γίνει ακόμη και αυτήν την εβδομάδα!!) και θα κρίνουμε μετά. Ελπίζω οι φόβοι μου να διαψευστούν και οι ελπίδες μου να ξεπεραστούν!

Βαγγέλης Καρπέτης

 Zf5b9R{D.