Thursday, September 19, 2024
Modern Reviews

NBA2K25 – Review by Panos Retropolis

Το NBA 2K25 είναι η τελευταία προσθήκη στη δημοφιλή σειρά παιχνιδιών μπάσκετ της Visual Concepts. Με κάθε νέα έκδοση, οι προσδοκίες των παικτών αυξάνονται, και το NBA 2K25 δεν αποτελεί εξαίρεση. Το παιχνίδι υπόσχεται βελτιώσεις σε γραφικά, gameplay και νέες λειτουργίες που θα κρατήσουν τους παίκτες ενθουσιασμένους. Θα είναι όμως οι βελτιώσεις πολλές και ουσιαστικές ή θα έχουμε πάλι μία από τα ίδια όπως τα τελευταία πέντε χρόνια; Πάμε να δούμε αναλυτικά.

Το μενού του NBA 2K25 έχει ανασχεδιαστεί για να είναι πιο φιλικό προς τον χρήστη και εύκολο στην πλοήγηση αν και με το καλημέρα μας ξεκινάει με το MyCareer, την δημιουργία του παίκτη μας (μπορούμε αν θέλουμε να σκανάρουμε το πρόσωπο μας χρησιμοποιώντας την κάμερα του κινητού μας μέσα από την εφαρμογή MyNBA2K) και τα micro transactions. Οι επιλογές είναι ξεκάθαρες και η πρόσβαση στις διάφορες λειτουργίες του παιχνιδιού είναι πιο άμεση. Η νέα διάταξη βοηθά τους παίκτες να βρουν γρήγορα αυτό που ψάχνουν, είτε πρόκειται για το MyCareer, το MyTeam ή άλλες λειτουργίες.

Το NBA 2K25 προσφέρει μια πληθώρα από modes για να διαλέξουν οι παίκτες. Το MyCareer επιστρέφει με μια πιο βαθιά και εμπλουτισμένη ιστορία, ενώ το MyTeam συνεχίζει να προσφέρει ατελείωτες ώρες διασκέδασης με τη συλλογή καρτών και τη δημιουργία της απόλυτης ομάδας η οποία όμως απαιτεί ώρες και πραγματικό χρήμα μέσω των μικρο-συναλλαγών αν θέλουμε ναι είναι όντως μία ανταγωνιστική ομαδά. Το MyNBA επιτρέπει στους παίκτες να διαχειριστούν μια ομάδα ως γενικοί διευθυντές σε 4 διαφορετικά modes, ενώ το νέο mode “Go-To Moves” προσθέτει μια νέα διάσταση στο gameplay.

Επειδή είμαστε και Retropolis όμως, θα σταθώ σε ένα mode που θα σας γυρίσει πολλά χρόνια πίσω, όταν ακόμα παίζαμε και παίζατε το NBA All star challenge στο Gameboy. Επιλέξτε μονό παιχνίδι 1 vs 1 έως και 5 vs 5 και απολαύστε ένα υπερσύγχρονο All star challenge στην οθόνη σας.

Φυσικά για ακόμη μία χρονιά συμμετέχει το WNBA. Ότι ισχύει για το NBA2K25 ισχύει με τις ανάλογες επιλογές και για το γυναικείο NBA το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει πολύ τόσο σε ποιότητα όσο και σε θέαμα και προσεύλεση κοινού. Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το NBA και όσοι ασχοληθείτε θα το απολαύσετε. 

Τα γραφικά του NBA 2K25 είναι εντυπωσιακά, με βελτιωμένες λεπτομέρειες στους παίκτες και τα γήπεδα αν και απέχει πολύ από το άλμα που θα ήθελα να δω επιτέλους στο παιχνίδι. Η τεχνολογία ProPLAY έχει αναβαθμιστεί, προσφέροντας πιο φυσικές και ρεαλιστικές κινήσεις στους παίκτες μετατρέποντας τα πλάνα από το ΝΒΑ σε συναρπαστικό παιχνίδι. Οι κινήσεις των παικτών είναι πιο ομαλές και ανταποκρίνονται καλύτερα στις εντολές του παίκτη. Αυτό σημαίνει ότι οι ντρίμπλες, τα σουτ και οι άμυνες είναι πιο ακριβείς και ρεαλιστικές. Συνεχίζει να με εντυπωσιάζει το πως παρουσιάζονται τα παιχνίδια όταν επιλέγετε για παράδειγμα ομάδες της δεκαετίας του 90. Η ποιότητα της εικόνας δεν είναι κρύσταλλο, οι διαφημιστικές πινακίδες και οι φωτεινοί πίνακες όπως και όλο το στάδιο αντιστοιχεί σε εκείνη τη δεκαετία. Αν πάρουμε νέες ομάδες όλα γίνονται σύγχρονα. Έχει γίνει πολλή δουλειά σε αυτόν τον τομέα και είναι απολαυστικό αν και δίνεται η επιλογή από την ρύθμιση ERA FILTERS να την ενεργοποιούμε ή να την απενεργοποιούμε.

Ο ήχος από την άλλη είναι εντυπωσιακός και δεν ξέρω αν χωρά βελτίσωση. Από τις ιαχές των θεατών μέχρι τις φωνές του coach και τον ήχο της μπάλας.

Στο gameplay του NBA 2K25 οι παίκτες έχουν περισσότερες επιλογές στις κινήσεις τους, με την εισαγωγή των “Go-To Moves” που επιτρέπουν την αναπαραγωγή των χαρακτηριστικών κινήσεων των αγαπημένων τους παικτών, εκτελώντας τα fadeaways του Michael Jordan ή τα step-back τρίποντα του James Harden. Αυτό προσθέτει μια νέα διάσταση στο gameplay, επιτρέποντας στους παίκτες να αναπαράγουν τις κινήσεις των ειδώλων τους και τους θεατές να νομίζουν ότι βλέπουν πραγματικό αγώνα NBA.

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) των αντιπάλων έχει βελτιωθεί σημαντικά. Οι αντίπαλοι παίκτες είναι πιο έξυπνοι και προσαρμόζονται καλύτερα στις στρατηγικές του παίκτη. Αυτό κάνει τους αγώνες πιο προκλητικούς και απαιτητικούς, καθώς οι αντίπαλοι μπορούν να αντιδρούν πιο αποτελεσματικά στις κινήσεις και τις τακτικές του παίκτη.
Η φυσική της μπάλας έχει επίσης βελτιωθεί, κάνοντας τις αναπηδήσεις και τις τροχιές της μπάλας πιο ρεαλιστικές. Αυτό επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο η μπάλα κινείται στο γήπεδο, προσθέτοντας έναν επιπλέον βαθμό ρεαλισμού στο παιχνίδι.

Το NBA 2K25 επιτρέπει μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα και εξατομίκευση. Οι παίκτες μπορούν να προσαρμόσουν τις κινήσεις και τις στρατηγικές τους ανάλογα με το στυλ παιχνιδιού τους. Αυτό σημαίνει ότι κάθε παίκτης μπορεί να δημιουργήσει μια μοναδική εμπειρία παιχνιδιού που ταιριάζει στις προτιμήσεις του και να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα του.

Συμπερασματικά, το gameplay του NBA 2K25 είναι πιο ρεαλιστικό, προκλητικό και απολαυστικό από ποτέ, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για τους λάτρεις του μπάσκετ.
Σε σύγκριση με το NBA 2K24, το NBA 2K25 προσφέρει σημαντικές βελτιώσεις αλλά παρουσιάζει και αρκετή στασιμότητα. Όσο δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση το NBA2K25 θα είναι η επιλογή μας. Δυστυχώς όμως δεν θα δούμε ποτέ πολλές αλλαγές. Αντιθέτως θα μας δίνονται με το σταγονόμετρο μη δικαιολογώντας σε καμία περίπτωση την full price του παιχνιδιού. Τέτοιες κυκλοφορίες θα έπρεπε να πωλούνται ως dlc στο 1/3 της full price.
Όπως και να χει μη ξεχάσετε να καλέσετε την παρέα σας στο σπίτι και να διοργανώσετε το δικό σας τουρνουά. Μπείτε στα παπούτσια των NBAers και χαρείτε το!

Άφησα για το τέλος το κομμάτι των μικρο-συναλλαγών κάνοντας copy-paste ότι είχα γράψει στο review μου για το ΝΒΑ2Κ24.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει μάλλον κρατική παρέμβαση καθώς ο εθισμός που προκαλεί στους παίκτες το παιχνίδι είναι τέτοιος που θα τους οδηγήσει να ξοδέψουν αρκετά χρήματα. Θα ήθελα οι παίκτες να αντιδράσουν αλλά είναι το πλέον απίθανο σενάριο να συμβεί.

Βαθμός 8/10

Ευχαριστώ θερμά τη CDMedia για το review code του παιχνιδιού και τη στήριξή της στη Retropolia

 Zf5b9R{D.