Monday, April 29, 2024
Retroπολιτες

Η καυτή επικαιρότητα του Στράτου

Ένα μήνα πριν κυκλοφορήσουν οι νέες κονσόλες και όλοι είμαστε εν αναμονή. Περίεργη περίοδος πάντως αυτή που ζήσαμε στο φετινό λανσάρισμα. Πήξαμε στα δεκάδες ανούσια event. Αν υπήρχαν χρυσά βατόμουρα για τα events δεν θα ξέραμε πού να τα πρωτοδώσουμε. Στο event της Sony τον Αύγουστο που μας έλεγε στην ουσία ότι δεν θα ξαναβγεί τίποτα της προκοπής στο ps4; (Άσχετα αν ένα μήνα αργότερα τα έφεραν όλα τούμπα). Στο event της Microsoft που θα μας έδειχνε τα μεγάλα παιχνίδια στο Xbox series X και τελικά είδαμε τον Craig από το Halo infinite; Στην Gamescom που 2 ώρες βλέπαμε σαχλαμάρες και indie; Στο Tokyo game show που έλεγε η Capcom θα κάνει δίωρη παρουσίαση για το Re8 και τελικά έδειξαν ξανά το ίδιο τρέιλερ, δεν είπαν απολύτως τίποτα παραπάνω για το παιχνίδι και έφαγαν όλη την ώρα μιλώντας για την επανέκδοση του Dmc5 στο ps5; ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ Ε3. Αυτό είναι το συμπέρασμα. Ακούγαμε τα τελευταία χρόνια πόσο έχει πέσει, πόσο έχασε την αίγλη της, αλλά μετά από αυτό το φετινό κάζο η απουσία της έγινε αισθητή.

Στα του ps5 οι προπαραγγελίες πήγαν τρένο. Σαν ζεστό ψωμάκι έφυγε όπως αναμενόταν. Στην Ελλάδα λένε ότι είχε περισσότερα κομμάτια από ότι στο λανσάρισμα του ps4 αλλά η ζήτηση ήταν πολύ μεγαλύτερη. Γενικά βλέπω ότι σε πωλήσεις σε σχέση με το Xbox θα έχουμε μια αναλογία 70% ps5 και 30% Xbox. Αυτήν την πρόβλεψη κάνω σύμφωνα και με όσα βλέπω στα διάφορα γκάλοπ.

Τώρα βέβαια όποιος δεν έκανε έγκαιρα την προπαραγγελία του δεν ξέρω πότε θα πάρει την κονσόλα. Στο δεύτερο κύμα τα Χριστούγεννα; Στο τρίτο κύμα; Μας παρέσυρε το κύμα αντί για το ρέμα στην προκειμένη περίπτωση. Στο Gamestop πάντως είπαν κάποιοι που έκαναν προπαραγγελία μπορεί να την πάρουν και το 2021. Για μένα προσωπικά δεν λέει να κάνω προπαραγγελία, να πληρώσω ή να κάνω δόσεις και να περιμένω τρεις μήνες να πάρω την κονσόλα. Μια κονσόλα την οποία ακόμα δεν έπιασε κανένας στα χέρια του ένα μήνα πριν βγει. Δεν ξέρουμε ακόμα ούτε το εσωτερικό πως είναι ούτε η ψύξη πως λειτουργεί ούτε τίποτα. Έδειξαν ένα βίντεο μόνο με έναν Κινέζο που έπαιζε και χαιρόταν.

Γενικά κάπου το έχουν χάσει με την επικοινωνία στη Sony τελευταία. Στο τελευταίο event πχ έδειξαν το Demon souls και στο τέλος του τρέιλερ ημερομηνία δεν έγραφε. Το είπαν μετά στο twitter ότι θα βγει στο λανσάρισμα. Ο Γιαννάκης που έκανε το βίντεο δηλαδή ξέχασε να γράψει την λέξη launch game; Τώρα που είπα Demon souls θυμήθηκα και το άλλο. Βγήκαν κάποιοι ειδικοί στα souls παιχνίδια (ναι υπάρχει και τέτοια κατηγορία) και επειδή προφανώς τους πείραξε που είδαν πρώτη φορά ένα souls παιχνίδι με τούμπανο γραφικά άρχισαν να λένε το κοντό τους και το μακρύ τους. Δεν τους άρεσε η χρωματική παλέτα. Πήγαινε ο Γιαννάκης με την ακουαρέλα στο σχολείο και έμαθε την παλέτα από τότε. Δεν βγάζει το παιχνίδι την σαπίλα που βγάζουν τα άλλα souls. Δεν πειράζει παιδιά, αφήστε το στο μπαλκόνι πέντε χρόνια να το βαράει και ο ήλιος και άμα το παιχνίδι σαπίσει αρκετά το παίζετε τότε.

Στα του backwards compatibility δε, έχουν πει ότι θα παίζουν όλα τα παιχνίδια του ps4 αλλά λεπτομέρειες ακόμα δεν ξέρουμε. Δηλαδή ρε παιδιά άμα εγώ πουλήσω το ps4 pro και πάρω το ps5 αλλά θέλω να παίξω το Last of us 2 τι θα γίνει; Θα το βάλω και θα παίξει αμέσως; Η μετά από κανένα μήνα; Μιλήστε πια. Πείτε επιτέλους δυο τρία πράγματα να μάθει ο κόσμος. Επίσης είσαι Sony και έχεις το Last of us 2 ένα από τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών. Και δεν το βγάζεις αμέσως στο λανσάρισμα upgrade για το ps5 που θα ήταν και system seller; Πόσο Γιαννάκηδες είστε πια;

Στα του Xbox μας είπανε ότι εξαντλήθηκαν οι προπαραγγελίες στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Στη Βόρεια Κορέα δεν μάθαμε γιατί εκεί ο Κιμ Γιονγκ Ουν κρατάει κρυφά τα στοιχεία. Μάλλον έβαλαν δέκα μηχανήματα για προπαραγγελία γιατί πιο πιθανό είναι να βγει ο ήλιος από τη δύση παρά να εξαντληθούν τα Xbox εκεί.

Η Microsoft πάντως έχει δείξει κανονικά τα πάντα όλα για την κονσόλα της, αλλά ως τώρα βλέπουμε μόνο πόσο τέλεια παίζει το Xbox series X τα παιχνίδια του backwards compatibility. Κανένα νέο παιχνίδι θα μας δείξουν όμως για να δούμε πώς παίζει και τα next gen παιχνίδια; Γιατί αν δεν το έχουνε καταλάβει Xbox δεν θα πάρει ο κόσμος για να παίζει τα προηγούμενα. Τι να δείξουν θα μου πεις. Ένα halo infinite ήταν να βγει και αυτό το πήρε ο άνεμος. Μην κοιτάτε που το παιχνίδι ήταν μια χαρά και το έκραξαν οι τοξικοί μόνο. Έχει 25 studios και βάλε η Microsoft αλλά ακόμα είμαστε στο ΘΑ δείξουν καλά παιχνίδια, ΘΑ βγάλουν καλά παιχνίδια…Ελπίζω κάποια στιγμή να τα δούμε κιόλας καθώς δεν θέλω να πιστέψω ότι τόσα studios θα βγάζουν απλά σαχλαμαρίτσες για να γεμίζει το game pass. Περιμένω να δω τα αντίστοιχα last of us, uncharted και gow και από την Microsoft μετά από τόσες αγορές που έκανε. Και όποιος δεν θέλει να παίξει αντίστοιχα παιχνίδια στο Xbox να μην τα αγοράσει.

Έγινε και η εξαγορά της Bethesda και ξαφνικά όλοι όσοι την έβριζαν την έβγαλαν τώρα εταιρειάρα. Παρουσίαση στην Ε3 έκανε και τα σχόλια που διάβαζα από κάτω ήτανε «Κάνει και παρουσίαση αυτή η κωλοεταιρεία;» «Απορώ ποιος θα κάτσει να δει αυτό το πράγμα». Πάντως system seller τα παιχνίδια της Bethesda δεν τα λες. Κάποιος βέβαια μπορεί να πει όποιος έχει ps4 ένα Doom πχ και ένα Wolfenstein τα πήρε. Και αντιστρέφω και λέω: Αν το Doom και το Wolfenstein δεν βγουν στο ps5 πόσοι θα τα πάρουν; Γιατί κάποια παραδείγματα όπως το Rise of the Tomb raider που βγήκε και στο ps4 μετά δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Αν και δύσκολα θα τα κρατήσει αποκλειστικά αυτά τα παιχνίδια η Microsoft. Είναι πάντως μια κίνηση που γεμίζει ακόμα περισσότερο το game pass.

Μου έκανε πάντως εντύπωση που διάβασα ότι το Series s έχει πολύ μικρή ζήτηση στην Ελλάδα. Περίμενα ότι θα είχε παραπάνω ζήτηση. Αλλά μάλλον στην Ελλάδα οι σκληροπυρηνικοί του Xbox θα πάρουν το series X. Το series S πάντως εμένα μου φαίνεται μια καλή λύση για κάποιον που δεν έχει τώρα να δώσει 500 ευρώ για νέα κονσόλα. Πιστεύω πως άνετα θα μπορούσε να σταθεί και ως δεύτερη κονσόλα δίπλα σε ένα ps5. Όπως και να το κάνουμε είναι πολύ δελεαστική τιμή τα 310 ευρώ για μια next gen κονσόλα, ενώ υπάρχουν και πολύ καλές ευκαιρίες με δόσεις. Και είναι σίγουρα ανώτερο μηχάνημα και από το Xbox one X και από το ps4 pro. Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία γι αυτό.

Σε άλλα νέα η Cd project red, η αγαπημένη εταιρεία του λαού, ανακοίνωσε πως έκανε crunch στους εργαζομένους της. Και όσοι διαμαρτυρήθηκαν για ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν (πχ. Naughty Dog) τώρα απλά είπαν ότι έτσι πρέπει να γίνει γιατί είναι μεγάλη παραγωγή και πρέπει να βγει καλό το παιχνίδι. Δύο μέτρα και δύο σταθμά δηλαδή και είναι γνωστό ότι κάποιες εταιρείες όπως η Cd project red και η Rockstar έχουν συγχωροχάρτι σε οτιδήποτε και να κάνουν. Πάντα όλα τους τα παιχνίδια θα είναι τέλεια και πάντα δε θα κατηγορηθούν ποτέ και για τίποτα.

Όσων αφορά το Cyberpunk 2077 που θα μας τα κάνουν τσουρέκια με την πλύση εγκεφάλου, βλέπω ότι αντί να ασχολείται ο κόσμος με την ουσία του παιχνιδιού ασχολούνται με τον Κιάνου Ριβς και την τάδε διάσημη Youtuber που θα εμφανιστεί ως NPC στο παιχνίδι. Προσωπικά δεν είχα σκοπό έτσι κι αλλιώς να ασχοληθώ γιατί ούτε το setting μου αρέσει ούτε fp παιχνίδια παίζω και ειδικά open world παιχνίδια των 300 ωρών τα σκυλοβαρέθηκα πλέον. Περιμένω να δω αν θα του δώσουν και το βραβείο GOTY και θα επανέλθω δριμύτερος στο θέμα.

Τέλος, έπαιξα το Gta5. Ήθελα να διαπιστώσω και ό ίδιος προς τι ο ενθουσιασμός των Γιαννάκηδων όλα αυτά τα χρόνια. Δέκα χρόνια ο Γιαννάκης παίζει μόνο Gta5. Και τελικά ήταν ότι ακριβώς περίμενα. Μια χαζοαμερικανιά κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Γιαννάκη. Ο παιδότοπος του Γιαννάκη. Εγώ πάνω από 7 δεν θα έβαζα σε αυτό το παιχνίδι. Έχει καλογραμμένους χαρακτήρες βέβαια που και αυτοί όμως είναι στα πλαίσια του να βλέπεις κωμωδία με τον Τσάκι Τσαν. Πιο καλά πέρασα ακούγοντας τραγούδια στο ραδιόφωνο ενώ οδηγούσα το αυτοκίνητο. Ο Γιαννάκης βέβαια μέχρι και γκόμενα μπορεί να έχει στο παιχνίδι. Ο Γιαννάκης τη σήμερον ημέρα ακούει στη διαπασών με το κινητό Sin boy για τα κότερα τα ναρκωτικά και τις γκόμενες, παίζει και Gta5 και τον έχει κάνει αλοιφή τον Σημαδεμένο…

Σας χαιρετώ,

Στράτος Κοντεκάκης

 Zf5b9R{D.