Saturday, April 27, 2024
Modern Reviews

The Secret of Monkey Island – Retro Review by Niotheripper

“My name’s Guybrush Threepwood, and I want to be a pirate!”
Πρωτοκυκλοφόρησε το 1990 αλλά έχει κυκλοφορήσει εν συνεχεία παντού, αναμενομένο αυτό: Atari ST, Amiga, DOS, Windows, Classic Mac OS, macOS, Mega-CD, PlayStation 2, XBLA, WiiWare, PSN, iOS, Nintendo Switch

Κάπου στο μακρινό παρελθόν, στη χρυσή εποχή των πειρατών, στη μακρινή Καραιβική, είστε ο Guybrush Threepwood (όνομα και αυτό! Φήμες στο διαδίκτυο ότι το όνομα αυτό προήλθε από χαρακτήρα AD&D ενός εκ των μυθικών δημιουργών της Lucas, του Dave Grossman, ελπίζω τουλάχιστον ο χαρακτήρας αυτός να είχε κωμικό στοιχείο μέσα του, να ήταν ένας Βάρδος, τελοσπάντων). Είστε λοιπόν ένας φιλόδοξος νέος που, ακολουθώντας το ρεύμα της εποχής σας, θέλετε να γίνετε, ένας αθυρόστομος, άγριος πειρατής.

Έτσι μια μέρα αποβιβάζεσαι στο νησί Melee, γνωστό κέντρο πειρατών. Ξεκινώντας, πας στην κεντρική ταβέρνα του χωριού, όπου θα συναντήσεις τους αρχηγούς των τοπικών πειρατών, όπου για να σε δεχτούν σαν μέλος στην τοπική, πειρατική κοινωνίας τους, σου αναθέτουν τρία πολύ δύσκολα καθήκοντα. Να αποδειχθείς ικανός ξιφομάχος, νικώντας τον καλύτερο ξιφομάχο του νησιού, την περιβόητη swordmaster, να ανακαλύψεις έναν κρυμμένο θησαυρό και να κλέψεις κάτι πολύτιμο από το σπίτι της κυβερνήτου του νησιού. Για να επιτύχεις το πρώτο, πρέπει να βρεις ένα σπαθί και, αφού εξασκηθείς κατάλληλα στις μονομαχίες, να αντιμετωπίσεις την περιβόητη ξιφομάχο. Για να βρείς το σπαθί πρέπει να το αγοράσεις, για να το αγοράσεις πρέπει να βρεις λεφτά, θα πας λοιπόν σε ένα τσίρκο, θα μπεις στην κουζίνα του μπαρ-ταβέρνα, θα βρεις ένα Pot, και φορώντας το θα εκτοξευτείς για να κερδίσεις λεφτά. Πάρε επίσης και ένα ψάρι από αυτό το μπαρ-ταβέρνα πριν φύγεις, είναι άχρηστο αντικείμενο, όταν περάσεις από μια γέφυρα θα δεις ένα troll (Troll στη γέφυρα μα τι θυμίζει;) που θα σου ζητήσει το πιο άχρηστο αντικείμενο σου, του δίνεις το ψάρι (στα adventures τα άχρηστα αντικείμενα λέγονται red herrings, ένα είδος ρέγγας, ενδεικτικό της εξυπνάδας των προγραμματιστών. Τελοσπάντων, προχωράμε… Ξιφομαχίες. Ξιφομαχείς λέγοντας φράσεις προσβολές. Αν δεν τις ξέρει ο αντίπαλος σου οπισθοχωρεί, αλλιώς σου απαντά σωστά και οπισθοχωρείς εσύ. Έτσι όμως η σωστή απάντηση καταγράφεται στο λεξιλόγιο σου. Πρέπει σιγά-σιγά να μάθεις όλες τις προσβολές και τις απαντήσεις τους (φοβερό χιούμορ), είναι πάρα πολλές, ώστε να μπορέσεις να νικήσεις μετά και την swordmaster. Αυτή θα σου κάνει διαφορετικές ερωτήσεις, αλλά οι φράσεις που ήδη έχεις μάθει αυτή τη φορά θα έχουν λογική σχέση σαν απαντήσεις.

Το δεύτερο task που σου αναθέτουν οι αρχηγοί των πειρατών είναι εύκολο, μιας και το να βρεις το θησαυρό, χρειάζεσαι απλά ένα φτυάρι και τον κατάλληλο χάρτη. Το να μπεις όμως στο σπίτι της κυβερνήτου του νησιού είναι αρκετά περίπλοκο μιας και θα συμβούν σημαντικές εξελίξεις. Η κυβερνήτης θα απαχθεί από έναν πειρατή-φάντασμα, οι ντόπιοι πειρατές θα πάθουν πλάκα και θα φροντίσουν να εξαφανιστούν, κι εσείς μόνος πια θα προσπαθήσεις να βρεις ένα πλοίο, αλλά και το κατάλληλο πλήρωμα για να ελευθερώσεις την κυβερνήτη του νησιού, που στο μεταξύ έχετε ερωτευτεί. Με το που θα βρεις το κατάλληλο πλήρωμα λοιπόν θα πας στο νησί των κανιβάλων, το Monkey Island, που είναι ο φόβος και τρόμος όλων των πειρατών. Εκεί στην προσπάθεια να εντοπίσεις το κρησφύγετο των πειρατών, θα χρειαστείς μεταξύ άλλων τη βοήθεια μιας μαιμούς, αλλά και τη συμπάθεια των ντόπιων κανιβάλων που είναι χορτοφάγοι!!!. Μόνο αυτοί μπορούν να σας φτιάξουν ένα ειδικό υγρό που εξοντώνει τους πειρατές-φαντάσματα. Πρέπει λοιπόν να τους πάτε τα συστατικά που χρειάζονται, να ταξιδέψετε σ’ένα υπόγειο σύστημα σπηλιών (μοιάζει με κόλαση), και να γίνεις αόρατος ακόμη και από τα φαντάσματα (χαχαχα). Οδηγός σας εκεί θα είναι μια ζωντανή νεκροκεφαλή! Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας…Το τελευταίο μέρος του παιχνιδιού διαδραματίζεται πίσω στο Melee Island, από όπου ξεκίνησες, εκεί πρέπει να σταματήσεις τον γάμο του αρχιπειρατή φάντασμα με την αγαπημένη σου κυβερνήτη.

Το χιούμορ όπως καταλαβαίνετε λοιπόν και κατακλύει το εκπληκτικό και πρωτότυπο σενάριο του, δεν έχει σταματημό, και αυτό μέχρι και σήμερα του χαρίζει Αθανασία. Από τη στιγμή που ο Guybrush Threepwood φτάνει στο Melee Island, χαιρετίζει τον τυφλό παρατηρητή (παρατηρητής και τυφλός γίνεται;) στο ξεκίνημα του παιχνιδιού και του λέει “My name’s Guybrush Threepwood, and I want to be a pirate!” και κατεβαίνοντας τον λόφο διαβάζει στο εκλογικό campaign poster της τωρινής κυβερνήτου του νησιού Governon Marley (‘When there’s only one candidate, there’s only one choice” το χιουμορ τρέχει σε κάθε επόμενο δευτερόλεπτο και βήμα του εμβληματικού στην ιστορία των video games πρωταγωνιστή του, και δεν σταματά ποτέ, μόνο όταν πέσουν τα End Credits. Τι άλλο να θυμηθώ για το παιχνίδι, τον εκπληκτικό «σάτυρο» Stan, πολλά χρόνια πριν η ιδέα ενός «σάτυρου» υπήρξε σε κάποιο video game, ήταν πωλητής καραβιών στο Monkey1, αργότερα επειδή η επιχείρηση του δεν πήγε καλά στο Monkey2 αποφάσισε να ανοίξει επιχείρηση με φέρετρα γιατί όπως έλεγε έτσι δεν θα γύρναγε κάποιος πελάτης να του κάνει παράπονα και βρήκε την υγειά του.
Πάντως πίσω από όλα αυτά τα γέλια, η ιστορία είναι μια βαθιά ερωτική ιστορία, με έναν τέρμα ανθρώπινο χαρακτήρα, βλάκα πολλές φορές, αλλά ανθρώπινο. Για αυτό και οι φανς της σειράς Monkey Island είναι και οι πιο πιστοί φανς από κάθε άλλη σειρά adventure μέχρι σήμερα. Για αυτό κάθε φορά που επισκέπτομαι αυτό το παιχνίδι ξέρω ότι μπορώ να ζήσω για λίγο μια περιπέτεια ως πειρατής, να γελάσω με απίθανες καταστάσεις και να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά τους κυρίους Ron Gilbert, Dave Grossman και Tim Schafer….. σας ευχαριστώ.

 Zf5b9R{D.