Saturday, April 20, 2024
Modern Reviews

Snow Bros Nick & Tom special – Review

Ο βασιλιάς Artich ή Scorch (για το port του NES) έχει καταραστεί τους πρίγκηπες Nick και Tom μετατρέποντάς τους σε χιονάνθρωπους (fairytale..) και ο λόγος γι’ αυτή του την ενεργεία είναι να κυριαρχήσει σε όλo τον κόσμο και να έχει για χαρέμι τις δίδυμες πριγκίπισσες (από fairytale σε πικάντικο manga) με τα ονόματα Puripuri και Puchipuchi ή Teri και Tina (NES) τις οποίες απαγάγει από το βασίλειο του χιονιού. Ο στρατός του ήταν αδύναμος απέναντι στους πρίγκηπες οπότε κατέφυγε στην χρήση μαγείας για να τους μεταμορφώσει στους δύο αξιολάτρευτους snowmen που από την εποχή των arcades τους θυμόμαστε να φοράνε φόρμες εργασίας, μία κόκκινη και μία μπλε για τον καθένα ξεχωριστά. Κάπως έτσι λοιπόν παίρνοντας τον έλεγχο του ενός ή επιλέγοντας να παίξετε με κάποιον φίλο-η σας θα ξεκινήσετε το σχέδιο σωτηρίας όχι μόνο των πριγκιπισσών αλλά και όλου του βασιλείου.

Το Snow Bros Nick & Tom special είναι η remastered έκδοση ενός arcade platform τίτλου που μας ήρθε  από την Ιαπωνία από την εταιρία TOAPLAN γνωστή δημιουργός arcade τίτλων την δεκαετία του 80-90. Για όσους συναντήσανε τους χιονάνθρωπους για πρώτη φορά στα γνωστά ουφάδικα της εποχής ήταν ουσιαστικά η εναλλακτική επιλογή του Bubble Bobble.

Οι μηχανισμοί έχουν παραμείνει αυτούσιοι κάτι που προσωπικά δεν μ’ενόχλησε καθόλου, έχουμε δει αντίστοιχα παιχνίδια ίδιας κατηγορίας όπως το super bomberman R ή bubble bobble 4 friends που εκεί είχαμε κάποιες μικροπαρεμβάσεις στο gameplay με θετικό πρόσημο αλλά να απογοητεύει το εικαστικό τους κομμάτι. Ενώ αντίθετα στο snowbros έχει γίνει καταπληκτική δουλειά στον οπτικό τομέα, χάρμα οφθαλμών θα λέγαμε μιας και έχουν επανασχεδιαστεί όλες οι πίστες και όλοι οι χαρακτήρες  χωρίς να τους φέρουν στη τρίτη διάσταση κάτι που εκτιμώ ιδιαίτερα. Τρέχει ομαλά στα 60 fps και στις ρυθμίσεις του παιχνιδιού δίνεται η επιλογή για χρήση scan line, να πειράξετε τη χρωματική παλέτα, να αλλάξετε τον ήχο μεταξύ του νέου και του αυθεντικού και αλλαγή σε επίπεδο δυσκολίας easy, normal και hard που η διαφορά μεταξύ τους έγκειται στη ταχύτητα με την οποία κινούνται οι εχθροί.

Ας περάσουμε στις βοήθειες που είναι διαθέσιμες είτε για να αυξήσετε τη βαθμολογία σας πιο εύκολα, είτε για να κατατροπώσετε τα τέρατα με τα οποία έρχεστε αντιμέτωποι. Πέντε φίλτρα με ξεχωριστές ιδιότητες το καθένα που διαφοροποιούν τις χιονόμπαλες σας, την ταχύτητα σας μέχρι και το μέγεθος σας. Περνάμε στην κουζίνα του παιχνιδιού με τους σεφ να σας έχουν ετοιμάσει εκτός των γνωστών σούσι που υπήρχαν, επιπλέον πιάτα τα οποία θα τα βρείτε από το 51ο επίπεδο και πάνω και θα εκτοξεύσουν το score σας. Τέλος ένα δανεικό στοιχείο από Bubble Bobble, με την απόκτηση των γραμμάτων S N O W, θα λάβετε μια extra ζωή.

Οι άλλες αλλαγές που θα παρατηρήσετε από το κεντρικό μενού μόλις, είναι εκτός από το arcade mode όπου θα απολαύσετε τις 50 πίστες του παρελθόντος συν 30 ακόμα νέες, το survival mode στο οποίο οι βετεράνοι καλούνται να ολοκληρώσουν το παιχνίδι με μία μόνο ζωή…το monster challenge όπου καλείστε να επιλέξετε ένα από τα 34 τέρατα-εχθρούς του παιχνιδιού και ως villain να δοκιμάσετε να παίξετε με τη χρήση των διαφορετικών ικανοτήτων που έχει το καθένα ξεχωριστά και τέλος περνάμε στο time attack όπου η μόνη διαφορά με το arcade mode είναι η προσθήκη χρονομέτρου και να καταφέρετε να κάνετε τον καλύτερο χρόνο ώστε να καταγραφεί η προσπάθειά σας στο score board. Το αγκάθι είναι πως όλα αυτά τα modes που ανέφερα δίνονται ως DLC που πρέπει να πληρώσετε, πραγματικά κρίμα γιατί αν υπάρχει έστω ένα μικρό κίνητρο για κάποιον που θέλει να δει κάτι καινούριο βρίσκεται σε αυτό το DLC.

Σε όσους διαθέτουν κάποιο arcade stick, παροτρύνω να παίξουν το παιχνίδι μόνο με τη χρήση αυτού. Η εμπειρία σαφώς είναι πολύ καλύτερη και αυτό γιατί είναι ο αυθεντικός τρόπος παιξίματος όταν μιλάμε για παιχνίδια καμπίνας χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν θα το χαρείτε παίζοντας με ένα gamepad.

Η επαναφορά του συγκεκριμένου ιαπωνικού τίτλου στο προσκήνιο μετά από 32 χρόνια δεν θα την χαρακτηρίσω αχρείαστη αλλά σίγουρα θα προσεγγίσει μόνο τους νοσταλγούς του είδους και ίσως μία μικρή μερίδα νέων που θέλουν να εξερευνήσουν την ρέτρο σκηνή. Κάθε προσπάθεια επαναφοράς arcade τίτλων είναι καλοδεχούμενη αρκεί να σέβεται την αυθεντικότητα τους, να αξιοποιεί οποιοδήποτε περιθώριο βελτίωσης μπορεί να υποστεί και να μην αγγίζει τα όρια της εκμετάλλευσης. Προσωπικά χαίρομαι που βλέπω να έρχονται στην επιφάνεια τέτοια παιχνίδια με βελτιώσεις, ασχέτως αν δεν είναι πολύ καλές γιατί είναι πολύ εύκολο να προσπεραστούν πχ σε μία συλλογή αλλά δυστυχώς ταυτόχρονα πολύ εύκολα να κουράσουν με τους ξεπερασμένους μηχανισμούς τους και την επαναληψιμότητά τους αν δεν αναβαθμιστεί τεχνικά αλλά και δημιουργικά ο εκάστοτε τίτλος.

Το παιχνίδι κυκλοφόρησε στις 19/5/2022 και είναι διαθέσιμο προς το παρών μόνο για Switch.

Βαθμολογία

6/10 


Κείμενο : Nik F

 Zf5b9R{D.