Wednesday, January 15, 2025
Modern Reviews

Balatro | Review by DoublejumpGR


Είναι σχεδόν σίγουρο ότι όσοι διαβάζετε το παρόν κείμενο, όλο και κάπου έχετε δει ή ακούσει οτιδήποτε για το Balatro. Το Deckbuilder Roguelike παιχνίδι του solo developer Localthunk έχει σημειώσει απίστευτη εμπορική επιτυχία, ενώ τα πρόσφατα The Game Awards συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να κάνει ακόμη περισσότερο “θόρυβο” στην βιομηχανία του gaming. Δεν είναι λίγοι όσοι εκ πρώτης όψεως θεωρούν (ενίοτε και χαριτολογώντας) ότι το Balatro είναι κάτι μεταξύ Πόκερ και Πασιέντζας, πράγμα που όμως δεν ισχύει και θα δούμε στη συνέχεια το γιατί.

Τί είναι λοιπόν το Balatro; Όπως προανέφερα, πρόκειται για ένα Deckbuilder Roguelike, ένα παιχνίδι δηλαδή στο οποίο καλούμαστε, διαχειριζόμενοι μια τράπουλα, να κερδίσουμε ένα Run, ενώ σε περίπτωση ήττας χάνουμε κάθε πρόοδο και πρέπει να ξεκινήσουμε ένα νέο Run από την αρχή. Κάθε Run αποτελείται από 8 Ante, τα οποία κατ’ουσίαν είναι τα chapters, ενώ κάθε Ante από 3 Blinds, δηλαδή γύρους. Το Gameplay του παιχνιδιού είναι πολύ απλό: Ξεκινάμε το Run με μία τράπουλα και πρέπει, πετυχαίνοντας συγκεκριμένους συνδυασμούς χαρτιών που δίνουν “πόντους”, να σημειώνουμε το απαιτούμενο σκορ σε κάθε Blind μέσα σε συγκεκριμένο αριθμό κινήσεων (Hands) και Discards. Το 3ο Blind κάθε Ante είναι κατά κάποιον τρόπο ένα Boss Fight, αφού πέρα από το σκορ που απαιτεί, προσθέτει και μια εξτρά συνθήκη, συνήθως επιβαρυντική για τον παίκτη, όπως πχ ότι οι κάρτες Τριφύλλι δεν σημειώνουν πόντους ή ότι πρέπει να πετύχεις το απαιτούμενο σκορ με μία μόνο κίνηση. Η όψη της τράπουλας και οι -προερχόμενοι από το Πόκερ- συνδυασμοί (πχ Flush, Straight κλπ) είναι εκεί που ξεκινάει και τελειώνει η σχέση του παιχνιδιού με το Πόκερ. Το Πόκερ είναι ουσιαστικά ένα skin, ένα εξωτερικό περίβλημα και δεν εμπλέκεται με άλλο τρόπο στο Gameplay του παιχνιδιού. Δεν χρειάζεται κανείς ούτε να γνωρίζει, ούτε να του αρέσει το Πόκερ για να παίξει Balatro, αφού το παιχνίδι έχει ένα πλήρως κατανοητό Tutorial και φροντίζει να εξοικειώσει γρήγορα τον παίκτη με τους μηχανισμούς του.

Παίζεις συνδυασμούς, σημειώνεις πόντους, προχωράς το παιχνίδι. Ως εδώ όλα πολύ απλά. Το σήμα κατατεθέν του Balatro όμως είναι οι κάρτες Joker, οι οποίες έχουν μάλιστα και ευφάνταστες ονομασίες. Τις κάρτες αυτές ο παίκτης αγοράζει στο Μαγαζί μεταξύ των Blinds με χρήματα που έχει κερδίσει προηγουμένως, και, κάνοντάς τες “equip”, παραμετροποιεί και ταυτόχρονα διαφοροποιεί το κάθε Run. Οι Jokers πατάνε πάνω σε ήδη υπάρχοντες μηχανισμούς του παιχνιδιού και μπορούν να επιφέρουν άπειρα αποτελέσματα, όπως πχ ένας συγκεκριμένος συνδυασμός (πχ Flush) ή είδος χαρτιού (πχ Τριφύλλι) να σημειώνει εξτρά πόντους ή το σκορ της τελευταίας κίνησης σε κάθε Blind να πολλαπλασιάζεται επί 3 κλπ. Το παιχνίδι έχει προς το παρόν 150 Jokers, ενώ (συνήθως) ο παίκτης μπορεί να έχει equipped μέχρι 5. Σημαντικό ρόλο παίζει μέχρι και η σειρά των Jokers, καθώς επιφέρουν αποτελέσματα από αριστερά προς τα δεξιά, οπότε πχ ένας Joker που πολλαπλασιάζει ολόκληρο το ποσό, συμφέρει να γίνει triggered τελευταίος. Οι συνδυασμοί που μπορούν να επιτευχθούν με τους εκάστοτε Jokers είναι άπειροι και έχουν την δυνατότητα να εκτοξεύουν τα σκορ στα ύψη, αν ο παίκτης παίζει στρατηγικά και προσαρμόζει το playstyle του βάσει αυτών.

Εκτός από τους Joker, τα Μαγαζιά πουλάνε και άλλα είδη χαρτιών που κάνουν κάθε Run ξεχωριστό: Οι κάρτες Πλανήτες (Planet Cards) ανεβάζουν Level συγκεκριμένους συνδυασμούς ώστε να σημειώνουν περισσότερους πόντους, ενώ οι κάρτες Ταρώ (Tarot Cards) και οι Spectral Cards έχουν την δυνατότητα, μεταξύ άλλων, να κάνουν enhance συγκεκριμένα χαρτιά ή Jokers, να δίνουν εξτρά χρήματα στον παίκτη κ.α. Το Μαγαζί επίσης πουλάει Booster Packs που μπορεί να περιέχουν από απλά ή enhanced χαρτιά, μέχρι κάρτες Πλανήτες, Ταρώ ή Spectral Cards. Επίσης, ο παίκτης έχει την δυνατότητα να κάνει Skip ένα Blind και να πάρει μία ήδη γνωστή προκαθορισμένη αμοιβή, η οποία άλλοτε τον συμφέρει και άλλοτε όχι, ανάλογα με τις συνθήκες του κάθε Run. Ξέρω ότι όλα αυτά ακούγονται περίπλοκα, αλλά, πιστέψτε με, στην πράξη δεν είναι.

                                                           
Το Balatro, όπως και όλα τα Roguelikes, έχει σαφώς έντονο και το στοιχείο της τυχαιότητας, γνωστό ως RNG. Σε καμία περίπτωση όμως η πρόοδος ενός Run δεν εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από το RNG. Το παιχνίδι δεν είναι κουλοχέρης. Η στρατηγική και η διαχείριση των καταστάσεων Risk & Reward παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην έκβαση ενός Run, καθώς ο παίκτης καλείται να προσαρμόζει τον τρόπο παιχνιδιού του με πολλά κριτήρια, όπως τί Jokers έχει equipped, τί συνδυασμούς έχει ανεβάσει Level, τί κάρτες έχει ανά πάσα στιγμή στην τράπουλά του, τί συνθήκη επιβάλλει το επερχόμενο Boss και πάει λέγοντας. Ναι, προφανώς μπορεί να τύχει σε ένα συγκεκριμένο γύρο η τύχη ή η ατυχία να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, αλλά η γενική εικόνα δεν είναι έτσι.

Το μεγάλο “όπλο” του Balatro είναι το άφθονο Replayability που προσφέρει, πάντα σε συνδυασμό και με την απλότητα του Gameplay του. Η συνύπαρξη όλων των προαναφερθέντων μηχανισμών καθιστά το κάθε Run εντελώς ξεχωριστό και μοναδικό, δημιουργώντας έτσι στον παίκτη συνεχώς την επιθυμία να παίξει άλλο ένα Run. Οι δε νίκες στα Runs, ξεκλειδώνουν νέες διαφορετικές τράπουλες (πχ τράπουλα με μία εξτρά θέση Joker αλλά μία λιγότερη κίνηση ανά γύρο), νέα επίπεδα δυσκολίας για τις ήδη ξεκλειδωμένες τράπουλες, νέους Jokers, Challenges και άλλα πολλά. Συνεπώς το ήδη υψηλό Replayability ολοένα και αυξάνεται, χωρίς όμως το παιχνίδι να γίνεται κουραστικό καταφέρνοντας να πετύχει μια ισορροπία που δύσκολα επιτυγχάνεται. Σε αυτό συμβάλλει μέχρι και το εξαιρετικό soundtrack του τίτλου, που, με τις ατμοσφαιρικές και χαλαρωτικές νότες του, μας συνοδεύει σε κάθε Run. Προσωπικά, ενώ δεν παίζω ούτε card ή turn-based games, ούτε έχω ιδέα από Πόκερ και χαρτιά, δοκίμασα το Balatro από περιέργεια για να δω αν αλήθευαν όλα τα εκθαμβωτικά σχόλια που το συνόδευαν. Ήδη από την πρώτη ώρα, το παιχνίδι κατάφερε να με εξοικειώσει με τους μηχανισμούς και με την Gameplay λούπα του και να με κάνει συνεχώς να θέλω, όπως είπα πιο πάνω, να παίξω άλλο ένα Run. Τη στιγμή που γράφω το Review έχω παίξει ήδη γύρω στις 75 ώρες και δεν έχω ολοκληρώσει ούτε το 20% του περιεχομένου του. Δεν ξέρω πού και πότε θα σταματήσει να γράφει το κοντέρ…

Συνοψίζοντας, το Balatro είναι ένα εξαιρετικό Deckbuilder Roguelike, το οποίο συνδυάζει την απλότητα του Gameplay και το άφθονο Replayability. Οι εύκολα κατανοητοί μηχανισμοί του συνυπάρχουν και συσχετίζονται αρμονικά και ισορροπημένα καθιστώντας κάθε Run μοναδικό. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο παίκτης να θέλει συνεχώς να ξαναπαίξει για να δει τί συνδυασμούς και σκορ μπορεί να πετύχει. Επειδή εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και επειδή έπονται μελλοντικά updates που μπορούν να αναβαθμίσουν το παιχνίδι ακόμη παραπάνω, θα έβαζα ένα 9/10.

Ευχαριστώ θερμά τον Πάνο Retropolis που μου δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάζω γραπτά τη γνώμη μου για διάφορα indies που θεωρώ ότι είναι άξια προσοχής και αναγνώρισης!

To κανάλι του DoublejumpGR https://www.youtube.com/@DoubleJumpGR

 Zf5b9R{D.