Saturday, April 27, 2024
Retro Reviews

Lemmings – Τόσο αγαπητό όσο και δύσκολο – Retro Review by Retropolis

Lemmings

Το παιχνίδι που σου δίνει τόση δύναμη ώστε να επιλέξεις σε πόσα αθώα πλασματάκια θα δώσεις μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή και σε πόσα όχι.
Το παιχνίδι που σε βάζει αμέσως στην θέση του ισχυρού και όσο περνάει η ώρα σε κάνει να νιώθεις τόσο ανίσχυρος ώστε να αμφιβάλλεις για τις πρότερες επιλογές σου.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τι είναι τα Lemmings;
Τα Lemmings ή αλλιώς Λεμμίνοι ανήκουν στην κατηγορία των τρωκτικών και συναντώνται στην Νορβηγία. Μεταναστεύουν όμως αρκετά συχνά με συνέπεια να δημιουργηθεί ένας μύθος πάνω στον οποίο βασίστηκε και το ομώνυμο παιχνίδι, χωρίς όμως να ευσταθεί.

Ο μύθος λέει ότι κατά τη διάρκεια της μαζικής τους μετανάστευσης , τα μικρά Lemmings παθαίνουν ένα είδος φρενίτιδας και οδηγούνται σε μαζικές αυτοκτονίες!
Κάτι το οποίο δεν ισχύει καθώς κανένα έμβιο ον δεν αναγνωρίζει υψηλότερο ένστικτο από αυτό της επιβίωσης. Δυστυχώς όμως κατά τη μετανάστευση τους πολλές φορές χρειάζεται να περάσουν ποτάμια ενώ δεν είναι καλοί κολυμβητές με αποτέλεσμα να πνίγονται.

Γενικά είναι φωνακλάδες, κάνουν φασαρία όταν ξεκινούν το ταξίδι της μετανάστευσης αλλά σε καμία περίπτωση δεν αυτοκτονούν.


To Παιχνίδι

Τα τρωκτικά αυτά και κυρίως ο μύθος που τα συνόδευε, οδήγησε στο να δημιουργηθεί το παιχνίδι με developer την DMA Design και Publisher την πασίγνωστη Psygnosis στις 14 Φεβρουαρίου 1991.
Αν πρέπει να δώσω έναν ορισμό για το είδος του τότε αυτό είναι puzzle-platformer.
Το παιχνίδι αποτελείται από πίστες στις οποίες υπάρχει μία πύλη από την οποία πέφτουν συνήθως τα τρωκτικά και άλλη μία στην οποία καλούμαστε να τα οδηγήσουμε καθώς αποτελεί την έξοδο και σωτηρία τους μέχρι … την επόμενη πίστα.
Το πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ότι τα Lemmings έχουν μία τάση να ακολουθούν το ένα το άλλο και να μην έχουν αίσθηση του κινδύνου με αποτέλεσμα να πέφτουν από γκρεμούς, να βουτούν στην θάλασσα και να πνίγονται ή να εξολοθρεύονται από ορατές παγίδες κατά ορδές.

Σκοπός μας είναι η σωτηρία τους. Αν όχι όλων τότε οπωσδήποτε του απαιτούμενου ποσοστού της κάθε πίστας όπως μας λένε και οι εισαγωγικές εικόνες κάθε πίστας. Πχ πρέπει να διασωθεί το 70% των Lemmings.

Εσείς θα καταφέρετε να επιβιώσετε ως ψυχοσύνθεση; Το παιχνίδι σας προειδοποιεί ακόμα και από το εξώφυλλο του.

WARNING
We are not responsible for:
Loss Of Sanity
Loss Of Hair
Loss Of Sleep

Στην προσπάθεια μας αυτή έχουμε 8 ικανότητες τις οποίες εμφυτεύουμε με το κλικ του ποντικιού μας (το παιχνίδι παίζεται εξ ολοκλήρου με το ποντίκι σε υπολογιστή) σε όποιο Lemming θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο κάθε φορά έως ότου πετύχουμε τον στόχο μας.


Οι ικανότητες αυτές είναι:
1. Αναρρίχηση (Climber) – Σκαρφαλώστε όπου χρειάζεται.
2. O επιπλέων (Floater) – Ο τυπάς αυτός πέφτει από μεγάλο ύψος ανοίγοντας την ομπρελίτσα του ώστε να προσγειωθεί σιγά σιγά και σώος στο έδαφος.
3. Η ανατίναξη (Bomber) – Ανατιναχτείτε θυσιάζοντας τον εαυτό σας για το γενικό σύνολο.
4. Το μπλοκάρισμα (Blocker) – Μπλοκάρετε τους φίλους σας προστατεύοντας τους από το να πέσουν σε μία θανάσιμη απειλή.
5. Χτίσιμο (Builder) – Χτίστε μία σκάλα με 12 τούβλα σε διαγώνια διάταξη αλλά προσέξτε γιατί στο 13 βήμα σας ή θα συνεχίσετε το χτίσιμο με άλλη μία σκάλα η θα πρέπει να προσγειωθείτε και όπου σας βγάλει.
6. Σιδερένια Γροθιά (Basher) – Με τις μπουνιές σας σκάβετε οποιαδήποτε επιφάνεια οριζοντίως αρκεί να μην αποτελείται από ατσάλι.
7. Μεταλλωρύχος (Miner) – Με την βοήθεια της αξίνας σας σκάψτε διαγώνια προς τα κάτω τούνελ χωρίς περιορισμό εκτός και αν πέσετε πάνω σε ατσάλι. Για να σταματήσει το σκάψιμο το Lemming θα πρέπει είτε να του δώσετε άλλη εντολή είτε να μην έχει κάτι άλλο να σκάψει.
8. Ανασκαφέας (Digger) – Είναι η τελευταία σας ικανότητα που σας επιτρέπει να σκάψετε τούνελ κάθετα χωρίς σταματημό εκτός και αν βρείτε πάλι ατσάλι η δεν έχετε άλλο χώρο να σκάψετε.

Μέσα σε όλες αυτές τις επιλογές έχετε άλλη μία που είναι εξίσου σημαντική και είναι αυτή της παύσης του παιχνιδιού. Πατώντας το πλήκτρο P παγώνετε το παιχνίδι αλλά έχετε την δυνατότητα σέρνοντας το ποντίκι σας στις δύο άκρες της οθόνης να πλοηγηθείτε στην πίστα και να οργανώσετε την στρατηγική σας και την διαδρομή που θα ακουλουθήσουν τα αγαπημένα σας τρωκτικά με το ανεμίζων πράσινο μαλλί τους.


Οι έξτρα επιλογές που σας δίνονται είναι ιδιαίτερες και αυτό γιατί η μία είναι να ρίξετε μία ατομική βόμβα και να εξολοθρεύσετε το σύνολο των εναπομεινάντων τρωκτικών σε περίπτωση που αντιληφθείτε ότι ο στόχος διάσωσης τους είναι ανέφικτος και η άλλη σας επιλογή είναι να επιλέξετε αν τα 100 Lemmings θα πέσουν από την είσοδο της πίστας όλα μαζί η αργά με σταθερό ρυθμό. Είναι όλα θέμα στρατηγικής καθώς υπάρχει και μία αντίστροφη μέτρηση για κάθε πίστα που θα σας αγχώσει λίγο παραπάνω ώστε να προλάβετε τον χρόνο πριν το μεγάλο μπαμ! Ναι αυτό της ατομικής βόμβας που όμως τώρα δεν θα είναι επιλογή σας αλλά αναγκαίο κακό.

Επιλογή για 2 παίκτες

Το αρχικό παιχνίδι διαθέτει και επιλογή για ταυτόχρονο παιχνίδι δύο παικτών αποτελούμενο από 20 πίστες. Χάρη στην δυνατότητα της Amiga που επέτρεπε την ταυτόχρονη χρήση δύο ποντικιών αλλά και του Atari που επέτρεπε ταυτόχρονη χρήση ποντικιού και χειριστηρίου.

Ο κάθε παίκτης παίζει στην μεριά του καθώς η οθόνη χωρίζεται σε δύο ίσα τμήματα με μία κάθετη μπάρα αλλά παίζοντας ταυτόχρονα στην ίδια πίστα. Μπερδευτήκατε; Λογικό. Ας το εξηγήσω. Τα τρωκτικά μας αυτή τη φορά δεν είναι όλα μπλε με πράσινο μαλλί αλλά έχουμε και πράσινα με μπλε μαλλί. Ο κάθε παίκτης πρέπει να σώσει τα δικά του.
Νικητής είναι αυτός που θα οδηγήσει περισσότερα Lemmings της δικής του ομάδας στην δική του βάση μέχρι να εξαντληθεί ο αριθμός τους στο πέρασμα των 20 πιστών.

Μουσική

Όσο περίεργη ήταν η σύλληψη του παιχνιδιού άλλο τόσο ήταν και η δημιουργία της μουσικής του. Ο Brian Johnston ένωσε δείγματα από μουσική με πνευματικά δικαιώματα κάτι που συνέβαινε και σε άλλα παιχνίδια αλλά βρισκόμασταν ήδη σε μία εποχή που το θέμα “πνευματικά δικαιώματα” άρχισε να σκαλίζεται.
Η Psygnosis φοβούμενη όλη αυτή την ιστορία ζήτησε από τον Tim Wright να αντικαταστήσει τα προβληματικά δείγματα (samples) ώστε να αποφύγουν τα ζητήματα που ίσως προέκυπταν από τα πνευματικά δικαιώματα.
Και εγένετο ο πιο όμορφος και ευήκοος χαμός που έχω συναντήσει σε παιχνίδι.
Μπλέχτηκε το “Galop Infernal” από Orpheus in the Underworld (can can), το “Rondo alla Turca” από την Σονάτα 11 του Μότσαρτ με το “Dance of the Reed Flutes” του Καρυοθραύστη του Τσαϊκόφσκι, το “Dance of the Little Swans” της λίμνης των κύκνων με το “Ten Lemmings” ένα κομμάτι που συνδυάζει μελωδίες από το παραδοσιακό “Τen Green Bottles” και το “London Bridge is Falling Down” μέχρι τα κάλαντα “o Little Town Of Bethlehem” συνδυασμένο με την μελωδία της ταινίας “The Good , The Bad and the Ugly”.
Αν όλα αυτά σας κίνησαν την περιέργεια τότε ακούστε τα στον παρακάτω σύνδεσμο.
Η μουσική των Lemmings

Αν θέλετε να ζήσετε την εμπειρία των Lemmings δείτε το παρακάτω livestream της Retropolis ή παίξτε το παιχνίδι σε μία από όλες τις πλατφόρμες που έχει κυκλοφορήσει η ακόμα και από τα κινητά σας τηλέφωνα και τις ταμπλέτες σας(Lemmings for Android ).

Πάνος Retropolis

 Zf5b9R{D.