Saturday, April 20, 2024
Retroπολιτες

Τι συμβαίνει με τη SONY;

Είμαι όπως θα έλεγαν πολλοί παιδί της sony. Από το πρώτο playstation και μετά πορεύομαι σταθερά μαζί της γιατί πολύ απλά έχοντας playstation δεν έβρισκα τον λόγο να πάρω κάτι άλλο. Ήμουν καλυμμένος σε όλα. Xbox για παράδειγμα δεν έχω πιάσει ποτέ στα χέρια μου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαι και τυφλό fan boy. Ότι δεν βλέπω τα στραβά και ότι δεν θα μπορούσα άνετα να περάσω στην αγορά ενός Xbox αν έβλεπα ότι άλλαζε η κατάσταση. Είναι γεγονός ότι μετά και κάποιες διοικητικές αλλαγές που έγιναν, υπάρχει ένας προβληματισμός για τις κινήσεις που κάνει η sony τελευταία. Ας τα πάρουμε όμως απ’ την αρχή.

Η sony κέρδισε πάρα πολύ άνετα τη γενιά του ps4. Από την πρώτη στιγμή εκμεταλλεύτηκε πλήρως την τραγική παρουσίαση στην Ε3 του Xbox One και κυριάρχησε. Κυρίως έβγαλε πολλά αποκλειστικά παιχνίδια την ίδια στιγμή που ο ανταγωνισμός δεν έβγαζε τίποτα. Έπαιζε μπάλα μόνη της στην κυριολεξία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν και κάποιες αστοχίες.

Η κυκλοφορία του Ps4 Pro

H sony βιάστηκε πάρα πολύ το φθινόπωρο του 2016 να κυκλοφορήσει το ps4 pro. Ακούγοντας ότι η Microsoft σκοπεύει να βγάλει ένα πιο δυνατό Xbox one και θέλοντας να προλάβει τις εξελίξεις, η sony έβγαλε πρώτη το δικό της upgrade στο ps4.

Δυστυχώς όμως το Xbox X όταν κυκλοφόρησε ήταν ένα πολύ πιο δυνατό μηχάνημα (και backwards compatible με όλα τα προηγούμενα Xbox). Με αποτέλεσμα εδώ και τρία χρόνια η καλύτερη πλατφόρμα για να παίξει κάποιος όλα τα third party games να είναι το Xbox X. Και είναι πολλά τα παιχνίδια που βγήκαν σε αυτό το διάστημα. Αυτό όμως ψιλοπέρασε στο ντούκου και δεν στοίχισε στη sony για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η sony συνέχισε να στηρίζει με πολύ καλά αποκλειστικά το ps4 όπως το God of war και το Horizon. Και ο δεύτερος ότι η Microsoft δεν έβγαλε απολύτως τίποτα για να στηρίξει το Xbox X παρά μόνο κάτι σαχλαμάρες τύπου Sea of thieves και Crackdown. Και σε θέμα μάρκετινγκ όταν το 2018 έβγαιναν οι εικόνες του πως παίζει το God of war στο ps4 pro και από δίπλα είχε ένα μαύρο κουτί και έγραφε έτσι παίζει στο Xbox X, το πλήγμα ήταν μεγάλο.

Η Ε3 του 2016

Στην Ε3 του 2016 η sony αποφάσισε να δείξει ότι αποκλειστικό ήταν να κυκλοφορήσει στο ps4. God of war, Horizon, Days Gone, Detroit, Death Stranding. Όλα αποκαλύφθηκαν εκεί. Με εξαίρεση όμως το Horizon που βγήκε το 2017, όλα τα υπόλοιπα βγήκαν τουλάχιστον δύο χρόνια αργότερα. Με αποτέλεσμα στις επικείμενες Ε3 η sony να δείχνει όλο τα ίδια μέχρι να βγούνε τα παιχνίδια και να μην έχει κάτι νεότερο να παρουσιάσει. Εξ ου και κάποιες μουρμούρες που ακούγονταν όπως δεν έδειξε κάτι η sony φέτος, πάλι τα ίδια μας έδειξε, πότε πια θα πουν ημερομηνία γι αυτά τα παιχνίδια κλπ. Αλλά είπαμε. Όταν ο απέναντι δεν δείχνει απολύτως τίποτα αυτά όλα περνάνε αναίμακτα.

Η πονεμένη ιστορία του Last  of us 2

To Last of us 2 ανακοινώθηκε πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2016 σε ένα Playstation experience show. Λόγω και του ότι το πρώτο Last of us είναι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών ο ενθουσιασμός για ένα δεύτερο μέρος και η αναμονή ήταν στα ύψη. Μετά από εκεί χάθηκαν τα ίχνη του παιχνιδιού. Κάποια στιγμή κυκλοφόρησε ένα cut scene βίντεο πολύ εντυπωσιακό και τελικά το παιχνίδι επανεμφανίστηκε στην Ε3 του 2018. Όπου εκεί η naughty dog επικέντρωσε κυρίως στο να μας δείξει πόσο social justice εταιρεία είναι. Έδειξε και gameplay (που φαινόταν καταπληκτικό) αλλά για ημερομηνία κυκλοφορίας κουβέντα. Στην Ε3 του 2019 η sony δεν συμμετείχε καν (αφού τα είχε ήδη δείξει όλα τι άλλο να έδειχνε;) και έτσι κυκλοφόρησαν κάποιες φήμες ότι το παιχνίδι θα έβγαινε τον Νοέμβριο του 2019. Η naughty dog τις διαψεύδει και προς απογοήτευση των παικτών ανακοινώνει ότι το παιχνίδι θα βγει τελικά τον Φεβρουάριο του 2020. Προφανώς η sony αποφάσισε τον Νοέμβριο του 2019 να βγάλει την παταγώδη αποτυχία του Κοτζίμα το Death Stranding. Και μετά έρχεται νέο σοκ. Η naughty dog ανακοινώνει ότι το παιχνίδι δεν θα βγει ούτε τον Φεβρουάριο τελικά αλλά θα κυκλοφορήσει τελικά (οριστικά υποτίθεται) στις 29 Μαΐου 2020. Ο λόγος ήταν ότι έπρεπε να γίνει ένα τελευταίο polish και να διορθωθούν κάποια bugs.

Προσωπικά δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό ήταν αλήθεια 100%. Πάντα είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι το last of us 2 ήταν για τη sony κάτι σαν μια διελκυστίνδα  ανάμεσα σε αυτό και το ps5. Και φτάσαμε την περασμένη εβδομάδα όπου η naughty dog ανακοίνωσε νέα και μάλιστα επ αόριστον αναβολή στο παιχνίδι με την πρόφαση ότι λόγω του κορονοϊού δεν θα μπορούσε να γίνει καλό λανσάρισμα και δεν θα έπαιρναν όλοι οι παίκτες το παιχνίδι την ίδια μέρα. Όπως θα έλεγαν και οι Άγγλοι, bullshit. Όταν ήδη βγήκαν το Doom eternal,το Re3, το Nioh 2, θα βγει κανονικά το FF7, μόνο η naughty dog θα είχε το πρόβλημα; Ειδικά όταν το παιχνίδι ήταν να βγει στις 29 Μαΐου που η κατάσταση στις περισσότερες χώρες θα είναι πολύ καλύτερη από τώρα; Να με συγχωρείτε, αλλά εγώ το παραμύθι ότι η naughty dog νοιάζεται τόσο πολύ μην τυχόν και κάποιος παίκτης πάρει το παιχνίδι μια εβδομάδα αργότερα από κάποιον άλλο δεν το τρώω. Ξεκάθαρα κάτι βρωμάει και προφανώς έχει να κάνει με τον προγραμματισμό της sony.

To PS5

Οι προβληματισμοί για το ότι κάτι δεν πάει καλά με τη sony τελευταία ξεκίνησαν από όλο αυτό το κακό μάρκετινγκ που γίνεται ενόψει της κυκλοφορίας του ps5. Την ίδια στιγμή που η Microsoft έδειξε ήδη την κονσόλα και ανακοίνωσε όλα τα specs στην sony μοιάζουν να είναι χαμένοι στο διάστημα. Αφού αρχικά ανέβαλλαν την παρουσία τους και στην Ε3 που θα γινόταν το 2020 (ακυρώθηκε) η φημολογούμενη παρουσίαση του ps5 δεν γινόταν παρά τις διάφορες φήμες που κυκλοφορούσαν. Και ξαφνικά τον Μάρτιο η sony ανακοίνωσε ότι επιτέλους θα αποκαλυφθεί το ps5. Λόγω του δικού της λάθους τρόπου επικοινωνίας, ο κόσμος νόμιζε ότι θα δει μια κανονική παρουσίαση κονσόλας όπως θα έβλεπε πχ σε μια Ε3. Αντ’ αυτού είδε ένα βίντεο με έναν τύπο να αραδιάζει διάφορα ακαταλαβίστικα για την πλειοψηφία τεχνικά χαρακτηριστικά. Μια παρουσίαση καθαρά για developers η sony την προμόταρε ως κάτι άλλο με αποτέλεσμα να φάει τα μούτρα της. Η κονσόλα φυσικά δεν εμφανίστηκε και το μόνο που κατάλαβαν όλοι από αυτήν την παρουσίαση είναι ότι το ps5 θα είναι πιο αδύναμο από το Xbox series X.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα παζλ ότι η sony αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια φάση σύγχυσης. Η συμπεριφορά της εταιρείας το τελευταίο διάστημα είναι συμπεριφορά εταιρείας που έχασε την τελευταία γενιά, όχι εταιρείας που κέρδισε με περίπατο. Δεν ξέρω αν γι αυτό φταίνε οι διοικητικές αλλαγές ή αν η πανδημία δημιούργησε ανατροπές και σύγχυση στον προγραμματισμό της εταιρείας. Τα ερωτηματικά είναι πολλά. Μήπως η sony δεν θα κυκλοφορήσει το ps5 τελικά το 2020 και βγάζει το last of us 2 αργότερα για να μικρύνει το διάστημα ανάμεσα σε αυτό και το λανσάρισμα του ps5; Μήπως η sony δεν προλαβαίνει να ετοιμάσει κάποιο πολύ δυνατό exclusive για το λανσάρισμα του ps5 και τελικά θα κυκλοφορήσει το last of us 2 μαζί με το ps5 τον χειμώνα; Μόνο ο χρόνος θα μας δώσει τις απαντήσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μπαίνουμε στη νέα γενιά με μια κατάσταση πιο ρευστή από αυτή που ίσως περιμέναμε. Και αν η Microsoft εκτός από το να λέει πόσα στούντιο αγόρασε αποφασίσει να μας δείξει και κάποιο πολύ δυνατό exclusive (και όχι ένα ακόμα Halo ή το Hellblade 2…) τότε ίσως έχουμε πραγματικό console wars στη νέα γενιά.

Περιμένω και τις δικές σας απόψεις στα σχόλια.

Σας χαιρετώ,

Στράτος Κοντεκάκης

 Zf5b9R{D.