Thursday, April 18, 2024
Retroπολιτες

Από το Gameboy στο GameGear μία ανάμνηση δρόμος…

Κώστα θα κατέβεις να παίξουμε;
Ναι κατεβαίνω! Έχεις φέρει το Gameboy;
Ναι!
Ωραία φέρνω και εγώ το Game gear! Πήρα καινούριο παιχνίδι!

Κάπως έτσι λοιπόν ήταν ένα απόγευμα κάπου στα 80s και 90s. Με τα δύο πιο διάσημα φορητά. Από τη μια το θρυλικό Gameboy της Nintendo, και από την άλλη το προηγμένο εγχείρημα της Sega, το Game gear. Και οι κόντρες με τους φίλους μας, κάπου εκεί στο παρκάκι της γειτονιάς δε αργούσαν να ξεσπάσουν. Ποιο ήταν το καλύτερο;

Εχουν γραφτεί πολλά για εκείνες της επικές μάχες μεταξύ Nintendo και Sega. Από την μία λοιπόν το γκρι βαρύ πυροβολικό της Nintendo.

Ένα πανέμορφο handheld, με δύο βασικά πλεονεκτήματα. Την μεγάλη αντοχή των μπαταριών αλλά και την μεγάλη επιλογή παιχνιδιών. Στην άλλη μεριά το διαστημικό για την εποχή Game Gear της Sega με επίσης δύο σημαντικά στοιχεία.

Έγχρωμη οθόνη, κάτι ασύλληπτο για τότε, όπως και φανταστική εργονομία. Η αλήθεια είναι ότι το Game boy πούλησε πολύ παραπάνω απ ότι ο αντίπαλος του. Φθηνότερη τιμή και αντοχή μπαταρίας έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Από την άλλη αυτοί που είχα το Game Gear τους λέγαμε ”οι ψαγμένοι.”Πλήθος αξεσουάρ στην μάχη για την επικράτηση. Από μεγεθυντικούς φακός με έξτρα φως για καλύτερη εικόνα, εκτυπωτές, κάμερες, με αποκορύφωμα το Tv tuner του Game Gear, όπου έβλεπες το Knight rider η το airwolf. Τηλεόραση στη φορητή σου κονσόλα.

Πλέον με την πολυτέλεια των τριών δεκαετιών που πέρασαν ένα είναι το σίγουρο. Ότι ήμασταν τυχεροί που είχαμε αυτές τις εμπειρίες, με αυτά τα δύο θηρία. Και τα δύο είναι κορυφαία το καθένα για τους λόγους του. Ο γραφών από τη μεριά του, είχε Game Boy που πέρασε ατελείωτες ώρες gaming, αλλά που έμεινε με το στόμα ανοιχτό όταν ήρθε το πρώτο Game Gear στη γειτονιά. Παιδικό απωθημένο το Game Gear, που φυσικά πλέον έχει εκπληρωθεί. Το Gameboy βγήκε στη αγορά το 1989. Θυμάμαι ήταν κάπου 1991 όταν ήθελα σαν τρελός να αγοράσω το Gameboy. Άλλωστε θυμόμαστε όλοι τις θρυλικές διαφημίσεις, που μας έκαναν να μένουμε με το στόμα ανοιχτό, κολλημένοι μπροστά στη οθόνη της τηλεόρασης. Είχα πρήξει λοιπόν τους γονείς μου, να μου πάρουν Gameboy. Περίμενα λοιπόν όπως μου το είχαν υποσχεθεί, όταν η μητέρα μου λέει τα καλύτερα νέα που μπορούσα να ακούσω! “Γιώργο, ο θείος από την Γερμανία έφερε Gameboy στα ξαφερφάκια σου στο χωριό! Όμως με πήρε τηλέφωνο η θεία σου, και είπε να πας να το πάρεις γιατί είναι πολύ μικρά και θα το χαλάσουν” Εντάξει, τους επέβαλα να πάμε αμέσως στο χωριό, όπου έπιασα στα χέρια μου για πρώτη φορά ένα Gameboy με τις εξής παιχνιδάρες: Adams family, navy seals, terminator, king fu master, super tennis, και tetris. Από εκεί και μετά μαζί με τον αδερφό μου περάσαμε ατελείωτες ώρες gaming. Και εκεί που όλα κυλούσαν ήρεμα στη γειτονιά, με επικά διπλά σε tetris και f1, πάω στο σπίτι του γείτονα, Παναγιώτη.

Κρατούσε στα χέρια του ένα μαύρο πράγμα, με διαφορετική διάταξη από ότι το Gameboy, και έγραφε SEGA. Του λέω “πανό τι είναι αυτό ρε;” “Μου το έστειλε ο θείος μου από την Αμερική! Είναι το Game Gear!” Και ανοίγει το κόκκινο διακόπτη. Και βλέπω χρώματα και δυνατό ήχο! Έχω γουρλώσει τα μάτια μου, όπως τα καρτούν! Πολιτισμικό σοκ!!! Από εκείνο το απόγευμα το Game Gear μου έγινε απωθημένο. Ακριβό για τα δεδομένα της εποχής, αλλά κατάφερα να το αγοράσω περίπου 25 χρόνια αργότερα. Πλέον έχω 3 game Gear, ένα στο οποίο έχω βάλει οθόνη mcwill και κάνω ταξίδια στο χρόνο με αυτή την χρονομηχανή. Εξαιρετική κονσόλα το Game Gear μπροστά από την εποχή του. Με πάρα πολύ καλά exclusives games, αλλά και αρκετά variations για τους συλλέκτες!

Σήμερα μπορούμε να απολαμβάνουμε και τα δύο αλλά και να ανακαλύψουμε παιχνίδια που δεν παίξαμε σαν παιδιά. Πολλά διαμάντια και στις δύο φορητές, πάρτε το παιδί που έχετε μέσα σας και με ένα Gameboy ή Game Gear κάντε το δικό σας ταξίδι στο χρόνο!

Μη ξεχνάτε το ρετρό είμαστε εμείς! Keep it retro!

Γιώργος @retroboycosmos #Instagram

Η γνωριμία μου με το Gameboy

Η γνωριμία μου με το Game Gear

 

 Zf5b9R{D.