Friday, April 26, 2024
Retroπολιτες

Τα 10 κορυφαία παιχνίδια του PSVita

Τι και αν πέρασαν σχεδόν 9 χρόνια από την ημερομηνία κυκλοφορίας του, το PSVita στέκει αξιοπρεπώς εν έτη 2020. Το γεγονός ότι είμαι κάτοχος ενός PS4 και ενός Nintendo Switch,  και περνάω αρκετό από τον ελεύθερο μου χρόνο με το PSVita μου δείχνει πόσο πολυ αντοχή στο χρόνο έχει το φορητό της Sony. Παρόλο που εμπορικά είναι η πιο αποτυχημένη κονσόλα που φέρει την ονομασία PlayStation (δεν θα αναλύσουμε τους λόγους για τους οποίους απέτυχε, υπάρχει εξ άλλου και αναρτημένο βίντεο στο κανάλι του Psaddict), αυτή λατρεύεται από όσους την έχουν στην κατοχή τους μέχρι και σήμερα. Στο άρθρο αυτό θα δούμε τα  κατά την ταπεινή μου άποψη 10 καλύτερα παιχνίδια που κυκλοφόρησαν για το PSVita και ο λόγος για τον οποίο αξίζει ακόμα και σήμερα κάποιος να αγοράσει ένα Sony PSVita.


Wipeout 2048

Ένας τίτλος σταθμός για την ιστορία του Playstation βγήκε για να συνοδεύσει την κυκλοφορία του νέου τότε του φορητού της Sony. Παιχνίδι το οποίο με το καλημέρα έδειξε τις δυνατότητες του PSVita, αφού συναντάμε πολύ καλά γραφικά. Ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων τίτλων του Franchise προσφέροντας απίστευτες ταχύτητες για μία ακόμη φορά.


God of War Collection

Εξαιρετική προσπάθεια μεταφοράς τόσο του God of War 1 όσο και του 2 σε φορητή κονσόλα. Μιας και δεν κατάφερε να φτάσει ένα αποκλειστικό παιχνίδι με τον Kratos στο PSVita (σε αντίθεση με το PSP, και τα  Ghost of Sparta καιChains of Olympus) η πιο πάνω συλλογή έδωσε στους κατόχους του PSVita την ευκαιρία να παίξουν με τον πιο badass ήρωα της Sony. Όσον αφορά τον οπτικό τομέα, αυτός διέφερε ελάχιστα σε σχέση με την PS3 έκδοση της συγκεκριμένης συλλογής κάτι που ήταν ικανοποιητικό για φορητό.


Unit 13

Πρόκειται για ένα tactical third person shooter. Είσαστε μέλος μιας επίλεκτης στρατιωτικής μονάδας και προσπαθείτε να σώσετε τον κόσμο από την τρομοκρατία, περνώντας μέσα από διάφορες αποστολές. Πολύ καλός οπτικός και ακουστικός τομέας, παίζεται άνετα ακόμα και σήμερα και ο χειρισμός του ξεχωρίζει αξιοποιώντας σωστά τα χαρακτηριστικά του PSVita όπως το δεύτερο analog stick και την οθόνη αφής του.


Ratchet and Clank Trilogy

Τα platform games της Insomniac και οι περιπέτειες των Ratchet και Clank βρήκαν το δρόμο τους για το PSVita. Και τα τρία παιχνίδια σε μια συλλογή που προσφέρει όλα όσα αγαπήθηκαν και έκαναν διάσημο το franchise. Ιδανικό για την φορητή κονσόλα της Sony με αρκετά καλό τεχνικό τομέα με όμορφα γραφικά, αρκετές λεπτομέρειες στην κάθε τοποθεσία και αφθονία στα χρώματα που χαρακτηρίζει τον τίτλο.


Salt and Sanctuary

Ένα πραγματικό hidden-gem παιχνίδι του PSVita. Είμαι σίγουρος ότι εάν οι δημιουργοί των Dark Souls και του Bloodborne είχαν κατά νου την δημιουργία ενός 2D τίτλου τότε αυτός ο τίτλος θα ήταν ότι καλύτερο μπορούσαν να κάνουν. Είναι ένα Souls παιχνίδι με έντονα Metroidvania στοιχεία. Πως τα κατάφεραν οι δημιουργοί του να χωρέσουν όλα αυτά τα στοιχεία σε ένα παιχνίδι είναι πράγματι άξιο απορίας. Εάν είστε λάτρης των πιο πάνω πάρτε το ΤΩΡΑ.


Metal Gear Solid HD Collection

Η μεταφορά και μόνο δύο τίτλων της σειράς Metal Gear Solid σε φορητό είναι από μόνο του ικανό για να τοποθετήσει την συγκεκριμένη συλλογή στη λίστα μας. Σε αντίθεση με την PS3 έκδοση, αυτή περιλαμβάνει δύο από τα τρία παιχνίδια και πρόκειται για Metal Gear Solid 2: Sons of Libertyκαι το Metal Gear Solid 3: Snake Eater. Μπορεί τεχνικά να είναι κατώτερο των εκδόσεων που βγήκαν για τις κονσόλες παρόλα αυτά δεν είναι λίγο να έχεις την δυνατότητα να μπεις στον κόσμο του Metal Gear Solid οπουδήποτε και οποτεδήποτε εσύ θελήσεις.


LittleBigPlanet PSVita

Το συγκεκριμένο παιχνίδι έδειξε πραγματικά τις δυνατότητες του PSVitaκαι το τί μπορεί να πετύχει αυτό το μηχάνημα όταν πίσω από την ανάπτυξη του βρίσκεται μια ικανότατη ομάδα. Πλέον εδώ συναντάμε χωρίς ίχνος υπερβολής γραφικά PS3 σε φορητό ενώ η χρησιμοποίηση των χαρακτηριστικών του PSVita γίνεται με αριστοτεχνικό τρόπο (touchpad, touchscreen, γυροσκόπιο κτλ). Όσον αφορά το gameplayοι λάτρεις της σειράς καθώς επίσης και νεοφερμένοι σε αυτήν θα απολαύσουν κάθε λεπτό της ενασχόλησης τους με το LittleBigPlanetPSVita.


Persona 4: Golden

Ένα από τα σημαντικότερα JRPG’sόλων των εποχών. Το Persona 4: Golden εξελίσσεται σε μια φανταστική πόλη και την ηρεμία που επικρατεί έρχεται να την χαλάσει μια σειρά από περίεργους φόνους. Ήρωας του παιχνιδιού είναι ένας έφηβος ο οποίος θα προσπαθήσει να διαλευκάνει τους φόνους και να λύσει το μυστήριο γύρω από αυτούς.  Χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως ιδανικό entry-point για όσους θέλουν να ασχοληθούν με το franchise για πρώτη φορά. Εάν μέχρι σήμερα δεν το έχετε παίξει και είστε κάτοχος ενός PSVita τρέξτε αμέσως να το προμηθευτείτε και ετοιμαστείτε να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία.


Uncharted: Golden Abyss

Το PSVita κατά την περίοδο της κυκλοφορίας του ήθελε ένα δυνατό στήριγμα για να το σπρώξει σε πωλήσεις. Τι το καλύτερο από ένα αποκλειστικόUnchartedτίτλο για το μηχάνημα. Πίσω από την δημιουργία του Golden Abyss δεν βρίσκεται η Naughty Dog αλλά το Bend Studio (Days Gone) και τοποθετεί χρονικά το παιχνίδι πολύ πριν από τα γεγονότα του πρώτου Uncharted. Εξαιρετική εμπειρία στην οποία θα βρεις όλα εκείνα τα στοιχεία που έκαναν το Uncharted και τον Nathan Drake τόσο δημοφιλή ενώ όσον αφορά τις πωλήσεις που έκανε μαντέψατε σωστά. Πρόκειται για τον πρώτο σε πωλήσεις τίτλο του PSVita.


Σαν Honorable Mention αξίζει να αναφερθούμε στα NinjaGaiden Sigma Plus, Jack and Daxter Trilogy, Mortal Kombat 10, Need for Speed-Most Wanted, Shovel Knight, Everybody’s Golf, Souls Sacrifice, Ys: Memories of Celceta, Assassin’s Creed III Liberations, Call of Duty Black Ops Declassified, Rayman Legends, Gravity Rush, Velocity 2X και Sly Cooper-Thieves in Time.

Με αυτά τα παιχνίδια τα οποία πρόσφερε το next gen (όπως χαρακτηριστικά το ονόμασε η Sony) φορητό μαζί με κάποια επιλεκτικά παιχνίδια του PSP και κάποια PS1 διαμαντάκια (τα οποία είναι ότι πρέπει για το PSVita) θεωρείται ότι άξιζε αυτής της τύχης; Πιστεύεται ότι η Sony μετά την επιτυχία που κάνει η Nintendo με το Switch θα το σκεφτεί και θα δώσει ένα ακόμα φορητό; Γράψτε κάτω στα σχόλια τις δικές σας απόψεις,  το δικό σας top 10 και γενικά οτιδήποτε αφορά το αδικοχαμένο για πολλούς  PSVita.

Κείμενο: Κωνσταντίνος Κυριακού

 Zf5b9R{D.