Friday, April 26, 2024
Retroπολιτες

 Η Ελαφρότητα της Gaming Youtubίλας

Με αφορμή τα τελευταία συμβάντα γύρω από τις διαρροές για το The Last of us ξεκίνησε ένας πόλεμος από ορδές διαδικτυακών χουλιγκάνων όπως πολύ όμορφα περιέγραψε σε δικό του άρθρο ο εταίρος ρετρόπολίτης με τίτλο “οι gamers είναι cool και ανοικτόμυαλοι νομίζεις” και εξηγεί τους  λόγους που αυτοί έβγαλαν από τις e-αποθήκες τους, τους δαυλούς και τις τσουγκράνες τους κυνηγώντας ένα σύννεφο, καίγοντας τον δικό τους φανταστικό Ιούδα. Ναι έτσι είναι, όμως αυτές οι ομάδες αν δεν έβρισκαν πάτημα δεν θα είχαν φωνή για να τοποθετηθούν, (και όταν τα πλήθη αλλάζουν με οργή και θυμό κάνουν πολλή φασαρία) θα ήταν οι κλασικές, ακραίες περιθωριοποιημένες  τοποθετήσεις που σε όλα τα φάσματα της “κανονικής” μας ζωής ναι μεν υπάρχουν αλλά η μάζα άλλοτε τα κοίτα με χλευασμό και άλλοτε με οίκτο, σπανίως όμως αποκτούν πολλαπλούς υποστηρικτές τα λεγόμενα τους αφενός διότι στερούνται υπόστασης αφετέρου διότι για την πλειοψηφία  φαίνονται τουλάχιστον γελοία τα επιχειρήματα τους.

Ας αναρωτηθούμε όμως ποιος τρέφει το θηρίο; Ποιος ταΐζει το μίσος; Νομίζω πως έχω την απάντηση. Οι χαζοχαρούμενες καρικατούρες του YouTube. Όλοι τους έχετε πετύχει, είναι αυτοί που βάζουν γελοία  thumbnails, clickbait τίτλους και  ουρλιάζουν στην κάμερα. Ε αυτοί. Μα καλά είναι δυνατόν αυτοί να μοιράζουν μίσος ; Και κάπου εδώ σε φαντάζομαι αγαπητέ αναγνώστη να σκέφτεσαι μα καλά αυτοί ούτε έχουν την ικανότητα να κάνουν κάτι τέτοιο, αλλά και δεν θα έλεγες ότι σκοπός τους είναι να μοιράζουν hate και έχεις εν μέρει δίκαιο. Η αλήθεια είναι όμως πως  από μεγάλη μερίδα του κοινού τους γίνονται ευαγγέλιο τα λεγόμενα τους και αν οι creators που θα ανέβουν στο τραίνο της  παραπληροφόρησης και του ανελέητου κραξίματος  (εφόσον διαπιστώσουν ότι έχει απήχηση) είναι πολλοί, τότε οι ορδές των gamehools ( όρος που μόλις επινόησα) πληθαίνουν ανεξέλεγκτα. Δυστυχώς σε μεγάλο ποσοστό το κοινό στο YouTube είναι εύκολα χειραγωγήσιμο, ανώριμο και παρασύρεται από την κάθε ανυπόστατη μπούρδα που θα του πει ο YouTuber MrΚαρικατούρας, γιατί ποιος έχει χρόνο να κάνει έρευνα για να εξακριβώσει αν στέκουν οι φήμες του δήθεν δυσαρεστημένου υπαλλήλου που εργάστηκε στο κάθε the last of us ή αν πρόκειται για χάκερς η οτιδήποτε άλλο. Ο viewer δεν έχει την απόλυτη ευθύνη της εξακρίβωσης της πληροφορίας γιατί στην τελική είναι απλά στο YouTube και έβαλε να δει απλά ένα βίντεο. Την ευθύνη για αυτήν την κατάσταση δεν την έχει ο αποδέκτης του video αλλά ο δημιουργός του, που η μισαλλοδοξία του τον οδηγεί σε ένα αναξιοπρεπές μοτίβο της μετάδοση της είδησης με αστείο στημένο δήθεν εκνευρισμό που μόνο θλίψη προκαλεί σε έναν άνθρωπο με κοινή λογική.

Έλα μωρέ τι κι αν κάνω βίντεο ουρλιάζοντας για το τι κακή είναι η εκάστοτε εταιρία , το content να βγαίνει να πέφτουν οι διαφημίσεις να ζήσω και εγώ βρε αδερφέ. Ζήσε ρε μεγάλε, εντάξει που είναι όμως το αίσθημα ευθύνης που θα έπρεπε να έχεις ως δημιουργός; Που είναι η αξιοπρέπεια σου; Ζήσε, αλλά εσύ φίλε γίνεσαι καρικατούρα και εν άγνοια σου δίνεις τροφή στον αποδέκτη να φορέσει τον κομπλεξισμό σου πλάθοντας απόψεις ενώ ξέρεις ότι το κοινό σου είναι ανώριμο και θα  φορέσει στα δικά του μέτρα και σταθμά το δικό σου κουστούμι συμπλεγματισμού αλλά με το δικό του στυλ κι αυτό είναι απολύτως επικίνδυνο. Γέμισες τερατάκια τσέπης το ίντερνετ και χαίρεσαι κιόλας για τα views και τα κατορθώματα σου. Σύνελθε και ανέλαβε επιτέλους τις ευθύνες σου.

Αλλά μήπως δεν είσαι ούτε εσύ ο δημιουργός του προβλήματος, μήπως είσαι και εσύ ένα ακόμα βαγόνι σε αυτήν την αμαξοστοιχία της γελοιοτητας; Χμμμ…

Κείμενο: taratatzoum

 Zf5b9R{D.