Friday, December 27, 2024
Modern Reviews

Rum Ram – Το Ελληνικό Πειρατικό!

Πέρασαν πάνω από 16 χρόνια από τότε που ο Γιώργος Χελάκης ξεφώνισε την επική φράση: «Να το, να το πειρατικό!» στον αγώνα της Εθνικής μας ομάδας απέναντι στους οικοδεσπότες Πορτογάλους στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2004. Αυτή η φράση επανήλθε στο μυαλό μου παίζοντας το ελληνικό βιντεοπαιχνίδι Rum Ram.

Ο δημιουργός, Παύλος Αλιφραγκής, έχει αναλάβει το -ελληνικό- «καραβοτίμονο» σε όλη αυτή την πορεία θαλασσοταραχών έως την τελική δημιουργία και έκδοση του παιχνιδιού. Ανέκαθεν υποστήριζα προσπάθειες δημιουργών που προέρχονται από την χώρα των ικριωμάτων, η οποία «τρώει», σαν γουρούνα, τα παιδιά της αιώνες τώρα.

Τα στήνουμε στο πι και φι και ο σώζων εαυτόν σωθήτω!

Ίσως τα βλέπω υπερβολικά ρομαντικά και πατριωτικά κάποιες φορές, το παραδέχομαι(!), αλλά αυτό πηγάζει από τα συναισθήματα και την υπερηφάνεια που με διακατέχουν δοκιμάζοντας τέτοιες προσπάθειες.

Προσπάθειες οι οποίες θα προσφέρουν απλόχερα διασκέδαση, γέλιο και πολλά…νεύρα μεταξύ φίλων. Ένα από τα πράγματα που μου έχουν λείψει σε αυτήν την βιομηχανία είναι παιχνίδια που μπορείς να παίξεις με κάποιον φίλο σου είτε ως αντίπαλοι είτε ομαδικά. ‘Eτσι το Rum Ram ήρθε ως «μάννα εξ ουρανού» για να ικανοποιήσει αυτές ακριβώς τις ανάγκες μου

Το παιχνίδι είναι διαθέσιμο μέσω της πλατφόρμας του Steam και παρέχει δύο επιλογές η μία είναι η local παίζοντας στην ίδια οθόνη με τους φίλους σου και η άλλη online, διαδικτυακά ντε(!). Ο αριθμός των παικτών κυμαίνεται μεταξύ 2-4 και στις δύο περιπτώσεις, ενώ ο στόχος του κάθε παίκτη είναι απλός, να βυθίσει το αντίπαλο πλοίο στον βυθό της υδάτινης πίστας σε κάθε γύρω. Βέβαια μπορείτε να παίξετε 2 εναντίον 2 ή ακόμα για τους πολύ θαρραλέους υπάρχει η επιλογή 3 εναντίον 1. Οι κύριοι μηχανισμοί για να βυθίσεις τα αντίπαλα πλοία είναι είτε με κανονιές του πλοίου είτε με μετωπικό ή πλευρικό χτύπημα είτε τοποθετώντας εκρηκτικά βαρέλια στην αρένα μάχης. Το άγχος, η αγωνία και ο έντονος ανταγωνισμός πηγάζουν μέσα από την άμεση αλληλεπίδραση των παικτών και τον φρενήρη ρυθμό, κάτι που τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί αισθητά στο μέσο, καθώς τα αποκλειστικά παιχνίδια co-op είναι ελάχιστα.

Οι παίκτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 4 καλοσχεδιασμένα πλοία διαφορετικού χρώματος και εποχής. Η αισθητική και ο λεπτομερής σχεδιασμός των πλοίων ήταν τα πρώτα στοιχεία που μου έκαναν τρομερά θετική εντύπωση και σε συνδυασμό με το πολύ ωραίο animation σου δίνουν την εντύπωση ότι αποτελούν ζωντανούς οργανισμούς, οι οποίοι κινούνται στην επιφάνεια του νερού με στόχο την επιβίωση τους έναντι του ανταγωνισμού. Οι πίστες ναυμαχίας κυμαίνονται στα ίδια όμορφα επίπεδα σχεδιασμού, ενώ η παλέτα χρωμάτων, οι υφές των εικαστικών σχεδίων και τα πολύ όμορφα γραφικά αποτελούν μέρος μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας.

Σε αυτό το σημείο δεν θα μπορούσα να προσπεράσω την τρομερά ταιριαστή μουσική (την οποία λάτρεψα) που ντύνει το παιχνίδι, με τις νότες από αρμόνιο να υπερισχύουν προσδίδοντας χαρακτήρα στα μουσικά κομμάτια και τα ντραμς να διατηρούν τον βασικό ρυθμό.

Συνοψίζοντας, έχουμε να κάνουμε με μια προσπάθεια η οποία απευθύνεται σε άτομα που τους αρέσει να μαζεύονται παρέες σε σπίτια, όπως παλιά, οικογένειες με παιδιά ή ακόμα και διαδικτυακά (εν καιρώ covid-19) και να παίζουν όλοι μαζί κάτι άμεσο, σύντομο που δεν απαιτεί ικανότητες ή εμπειρία και ταυτόχρονα θα προσφέρει διασκέδαση σε όλους.

Έπιασα τον εαυτό μου να επαναλαμβάνει συνέχεια την φράση: «Άλλο ένα και το κλείνουμε» όπως τότε πριν χρόνια που καθόμουν μαζί με τον αδερφό μου μπροστά από την οθόνη χωρίς να μας νοιάζει τίποτα. Από τότε κάποιος μας «έκλεψε» τις ώρες, τις μέρες και οι μέρες έγιναν μήνες, κι οι μήνες χρόνια.

«Άλλο ένα και το κλείνουμε!»

 

Κείμενο : Σωτηριάδης Σωτήρης

 

Steam (Rum Ram): https://store.steampowered.com/app/819940/Rum_Ram/?fbclid=IwAR03dkbBVa_YUPLiLGJ4qbTcyfwzCVRvZ5ixtL3Y5VjfXJ8YfrIm5DHnDkE

Developer’s Facebook: https://www.facebook.com/pavlovbabanin/

Developer’s Instagram: https://www.instagram.com/pavlov_babanin/?fbclid=IwAR0V2If4m-rd4fDOWqPAC2pGd4BKn30aO9E_1ME7nI4kE_bFEeUzRvaXu7Y

 Zf5b9R{D.