Tuesday, January 21, 2025
Retroπολιτες

SEGA DREAMCAST ΤΗΕ LAST DANCE ΚΑΙ ΛΟΓΟΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ      

Μία κονσόλα που έκανε τα πάντα: είχε πρωτότυπο σχεδιασμό, εξαιρετική βιβλιοθήκη, πρόσβαση στο internet και ενσωματωμένο modem, πολλούς τίτλους από τα arcades πράγμα πολύ σημαντικό για την εποχή, καινοτομίες όπως το vmu που εκτός από κάρτα μνήμης ήταν και δεύτερη οθόνη αλλά μικρή αυτόνομη κονσολίτσα με παιχνίδια τύπου tamagotchi, περιφερειακά κονσόλας όπως camera και motion controls, vga out που έκανε τα παιχνίδια να δείχνουν πανέμορφα, δυνατότητα χρήσης πληκτρολογίου και ποντικιού και εξαιρετικό launch line-up. Όλα αυτά ακούγονται όμορφα ακόμα και για τις σημερινές κονσόλες και πολλά από τα παραπάνω υιοθετήθηκαν κιόλας από τις κονσόλες των επόμενων γενεών. Ε τότε; Τι πηγε στραβά;

Ας πάμε περίπου δυόμιση δεκαετίες πίσω για να το ανακαλύψουμε. Μετά τον πρόωρο θάνατο του Saturn, η SEGA έχει μια τελευταία ευκαιρία και αυτό το γνωρίζουν όλοι στα εσωτερικά της εταιρίας, ή βγάζει μια κονσόλα που θα την κρατήσει εν ζωή η αποτυγχάνει και χρεοκοπεί. Υπερπροσπάθεια , υπερβάλλον ζήλος, μπόλικο μεράκι και όρεξη ήταν τα συστατικά που συνέθεσαν ένα μερακλίδικο μηχάνημα.

Έτσι το Dreamcast  ντεμπουτάρει στην Ιαπωνία στις 27 νοεμβρίου του 1998, στις 9 Σεπτεμβρίου του ΄99 στην Αμερική με τιμή 99 199 δολάρια , ενώ στη χώρα μας θα έρθει για πρώτη φορά λίγο μετά το ντεμπούτο της στην κεντρική Ευρώπη που πραγματοποιήθηκε στις 14 Οκτωβρίου και θα κοστίζει 85 χιλιάδες δραχμές.

Το Dreamcast κάνει ένα δυνατό ξεκίνημα και ένα κύμα αισιοδοξίας και ανακούφισης διαπερνά τους ανθρώπους της SEGA , τα συναισθήματα αυτά όμως ήταν πρόσκαιρα και η χαρά τους εφήμερη αφού η συνέχεια των πωλήσεων δεν ήταν ανάλογη με το εντυπωσιακό της λανσάρισμα. Ας δούμε παρακάτω τους λόγους

Κακό Timing

H SEGA ήταν η πρώτη που έκανε το άλμα και άνοιξε την αυλαία της έκτης γενιάς κονσολών. Αυτό αρχικά φάνηκε να έχε θετικά αποτελέσματα καθώς για λίγο καιρό έπαιζε μπάλα μόνης και στην αρχή τουλάχιστον έκανε καλές πωλήσεις. Πολλοί λένε ότι βιάστηκε να μπεί στον χορό αφού ο κόσμος περίμενε με ανυπομονησία τις κινήσεις των υπολοίπων που ετοίμαζαν και αυτοί τις δικές τους κονσόλες , ενώ άλλοι λένε πως το αργοπορημένο λανσάρισμα της εκτός Ιαπωνίας ήταν αυτό που την έκανε να χάσει πολύτιμο χρόνο και εν τέλει της κόστισε.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Ο κόσμος είχε ήδη χάσει την εμπιστοσύνη τους προς την SEGA. Λίγο η αποτυχία του Saturn, λίγο η συνεχής αλλαγή πλεύσης της εταιρίας αλλά και το μικρό install base παικτών που της άφηνε παρακαταθήκη το αποτυχημένο Saturn την ώρα που οι ανταγωνιστές της είχαν πολλαπλάσιο install base καθιστούσαν την κατάσταση για το Dreamcast ακόμα δυσκολότερη.

Μετριοπαθές Μarketing

Εδώ πολλοί θα διαφωνήσετε αφού πιθανώς θα θυμάστε κάποιες από τις επικές διαφημίσεις της SEGA με αρκετό coolness και μπόλικη επιθετικότητα αλλά προσωπικά όταν κυκλοφόρησε η κονσόλα ήμουν στην προεφηβική ηλικία. Πιτσιρικάς λοιπόν και με έντονο ενδιαφέρον για τις κονσόλες και το gaming γενικότερα κι όμως εκτός από το λογότυπο του Dreamcast στην εμφάνισης της Arsenal (εκείνη την ομάδα με τους invincibles και τον τρισμέγιστο Dennis Bergkamp ) δεν το θυμάμαι πουθενά αλλού.

ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΑΠΟ ΜΕΣΑ

Η διαφορά φιλοσοφίας Ιαπώνων και δυτικών είναι εμφανής μέχρι και σήμερα. Αυτό αποτυπώνεται και στα  video games και αυτό συνέβη και στην  SEGA  καθώς SEGA of Japan και SEGA of America είχαν συχνές διαφωνίες και ήταν διαρκώς στα μαχαίρια με αποτέλεσμα κάποιες “τσιμπητές”να πληγώσουν και να ματώσουν το μηχάνημα.

Η ΕΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑ  

Εδώ υπάρχει μπόλικο παρασκήνιο, παραφιλολογία ,κουτσομπολιά, φήμες και άλλα. Το σίγουρο είναι πως ΕΑ και SEGA δεν ήταν πλέον φίλοι με αποτέλεσμα η ΕΑ τίτλοι να μην κυκλοφορήσουν στο Dreamcast. Σημαντικό πλήγμα για μια εταιρία σαν την SEGA που είχε αγκαλιάσει τους sports τίτλους. Έτσι κυκλοφόρησε μια SEGA Sports Dreamcast κονσόλα και δημιούργησε εξαιρετικούς δικούς της αθλητικούς τίτλους. Η ζημιά όμως είχε ήδη γίνει.

dreamcast-windows-ce

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ

Η εταιρία αιμορραγούσε οικονομικά αρκετό καιρό πριν από την κυκλοφορία του Dreamcast.Έτσι όταν  δαπανήθηκαν πολλά εκατομμύρια στην παραγωγή της κονσόλας, στην δημιουργία πολλών τίτλων όπως τα Shenmue που ήταν από τα πιο δαπανηρά σε παραγωγή παιχνίδια όλων των εποχών μέχρι εκείνη την εποχή σε συνδυασμό με τα πολλά χρήματα στην προώθηση της κονσόλας και των τίτλων της και ο κόσμος της γύρισε την πλάτη, η SEGA δεν είχε πια τους πόρους για να αναστρέψει την κατάσταση.

PLAYSTATION 2

 

To Playstation 2 ήταν μια κονσόλα-οδοστρωτήρας αφού με 150 εκατομμύρια πωλήσεις δεν άφηνε και πολλά περιθώρια για ανταγωνισμό καθώς σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα του. Κυκλοφόρησε περίπου έναν χρόνο μετά από το Dreamcast και κατάφερε να πείσει το κοινό να περιμένει την κυκλοφορία του Ps2 πριν προβεί στην αγορά ενός Dreamcast.Τρομερή επιτυχία για το τμήμα marketing της sony.

ΕΛΛΕΙΨΗ DVD PLAYER

Σε μια εποχή που επικρατούσε φρενίτιδα με τα dvd και τα dvd players ήταν πανάκριβα , όταν κυκλοφόρησε το ps2 σε budge τιμή και μπορούσε να παίζει dvd πολλοί μη gamers έσπευσαν να το αγοράσουν. Το Dreamcast ήταν μια καθαρά gaming κονσόλα και δεν πρόσφερε αυτή την δυνατότητα. Ένας πατέρας λοιπόν θα έπαιρνε στο γιό του ένα playstation πολύ πιο εύκολα από ότι ένα dreamcast. Γιατί; Μα για να βλέπει κι αυτός καμία ταινιούλα.

ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ

Ναι, η κονσόλα ίσως να απέτυχε χωρίς λόγο, αλήθεια απέτυχε γιατί το κοινό της γύρισε την πλάτη πιθανώς χωρίς λόγο είτε γιατί δεν είχε αντιληφθεί τις δυνατότητες της είτε γιατί δεν μπορούσε να κάνει χρήση αυτών ίσως επειδή η κονσόλα να ήταν όντως μπροστά από την εποχή της. Είχε  internet όταν η πλειοψηφία του κόσμου δεν είχε καν internet.

Το Dreamcast αναγνωρίστηκε μετά θάνατον και απέκτησε μια αξιοζήλευτη υστεροφημία .Η SEGA τραβά την πρίζα της κονσόλας τον Ιανουάριο του 2001 και οι τίτλοι τέλους για τις sega κονσόλες πέφτουν μια για πάντα. Η εταιρία μετατρέπεται σε third party developer αφού έμεινε ζωντανή χάρη στον πρόεδρο της Isao Okawa ο οποίος αγάπησε τόσο πολύ την κονσόλα και την SEGA  που πριν πεθάνει μετέφερε τα χρέη της εταιρίας στο όνομα του και χάρισε μετοχές αξίας 700 εκατομμυρίων στη SEGA. Το Dreamcast είχε ένα ηρωικό φινάλε, ένα ηρωικό φινάλε που αρμόζει στην Ιαπωνική κουλτούρα του. Η πιο Punk gaming εταιρία μας είπε αντίο με έναν άκρως Punk Rock τρόπο.

Το άρθρο θα κλείσει με κάτι ευχάριστο, φημολογείται ότι μέσα στο 2021 η SEGA θα κυκλοφορήσει ένα Sega Dreamcast mini στα πρότυπα του Sega mega drive mini που ήταν μια εξαιρετική mini κονσόλα αλλά αγνοήθηκε και πάλι από το κοινό που μας διαβεβαίωνε πως δεν θα γυρνούσε πια την πλάτη στη  SEGA. Προσωπικά δεν αγόρασα ποτέ το Dreamcast αλλά μια αγορά ενός Dremcast mini σε ενδεχόμενη κυκλοφορία του είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής σε ένα αδικοχαμένο μηχάνημα. Εγώ θα το πάρω, εσείς;

 Zf5b9R{D.