Friday, April 26, 2024
Modern Reviews

HALO Infinite – η εμπειρία

Tα Halo τα γνώρισα στο xbox one. Eκεί έπαιξα το halo 4 και το halo 5 σε στιγμές που δεν  είχα κάτι καλύτερο. Έμεινα απλά ευχαριστημένος. Το Halo Infinite όμως είναι το καλύτερο FPS που έχω παίξει. Και έχω δοκιμάσει πολλά καθώς διανύω το 45o  έτος της ζωής μου και παίζω videogames απο το 1987.

Θα αρχίσω απο τα μειονεκτήματα. Ναι δεν υπάρχει ποικιλία σε περιβάλλοντα, ναι ο κόσμος φαίνεται ώρες ώρες αρκετά άδειος. Και εδώ τελειώνουμε. Μου θυμίζει λίγο το control όσον αφορά τον περιορισμένο και μονότονο κόσμο. Ο κόσμος όμως και η δομή του κόσμου ταιριάζει στην ιστορία και την ατμόσφαιρα που σταδιακά χτίζει το παιχνίδι.  Προσπαθήστε να παραβλέψετε τέτοιες αρνητικές σκέψεις τις πρώτες δυο – τρείς ώρες. Δεν το έκανα και το παράτησα 2 φορές.  Η ατμόσφαιρα είναι μελαγχολική, η περιπλάνηση στο δαχτυλίδι μοναχική. Η νέα Cortana μοναδική συντροφιά και απίστευτη. Αν και κάποιοι ενοχλήθηκαν απο τη νέα AI,  δηλώνω όχι απλά ευχαριστημένος αλλά ερωτευμένος. Σαφώς καλύτερη απο την original. Προκείται για την ίδια ηθοποιό σε μια διαφορετική  ερμηνεία.  “And look he brought friends. Did you hear me? HE  HAS  FRIENDS” – προσέξτε την ατάκα αυτή προς το τέλος του παιχνιδιού. Η νέα Cortrana είναι νεότερη, αφελής αλλά και αξιαγάπητη. Αλλά και η ερμηνεία του Steve Downes ως master chief πολύ καλή. Πιο ανθρώπινος, πιο ώριμος. Την Cortana υποδύεται η Jen Taylor. Πολύ καλές οι ερμηνείες και των «κακών» του παιχνιδιού. Ενώ συνήθως τα cutseens με τους οργισμένους  κακούς να εκτοξεύουν απειλές και να χάνουν τον έλεγχο είναι βαρετά, εδώ είναι πολύ υψηλού επιπέδου και δένουν ωραία με το story.

Gameplay… Αχ αυτό το shooting!… Αυτή η τέλεια ενσωμάτωση του στο χειριστήριο. Ιδανικό, όσο πρέπει,  aim assist και τέλεια αίσθηση στα περισσότερα όπλα. Μη φοβηθείτε να δοκιμάσετε όλα τα όπλα του παιχνιδιού. Φροντίστε, εαν έχετε την πολυτέλεια, να έχετε όπλα με διαφορετικές κατηγορίες πυρομαχικών για να γεμίζετε ευκολότερα αλλά και να καταλάβετε σε ποιούς εχθρούς είναι το κάθε όπλο περισσότερο αποτελεσματικό.  Shooting και γάντζος μαζί… Αυτά πλέον πάνε μαζί. Αναβαθμίστε απο νωρίς τον γάντζο σας και εξασκηθείτε στην χρήση του στη μάχη. Αναβαθμίστε και την ασπίδα σας εαν δεν θέλετε να «κλαίτε» αργότερα γιατί το παιχνίδι ακόμη και στο normal έχει σημαντική πρόκληση. Ευτυχώς τα checkpoints είναι τέλεια τοποθετημένα. Έχω την αίσθηση οτι το normal είναι σχεδον heroic στο halo infinite. Υπήρχαν boss fights που το παιχνίδι γινόταν άδικο, ευτυχώς οχι πολλές φορές. Τα πεδία της μάχης προσεγμένα όσο δεν πάει. Ιδανική τοποθέτηση εχθρών, πυρομαχικών, ανωμαλιών του εδάφους και κτιρίων. Όλα στημένα με σκοπό να σου δώσει τη μεγαλύτερη δυνατή απόλαυση στη μάχη.  Η τεχνητή νοημοσύνη των εχθρών επίσης φοβερή. Καταπληκτικές είναι και οι ατάκες τους την ώρα της μάχης.

Λίγα λόγια για το γάντζο. Θεωρώ οτι είναι το μόνο ability με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθεί κανείς. Δεν χρησιμοποίησα ποτέ κανένα άλλο. Είναι τέλεια η υλοποίηση της 343 και προσθέτει απολαυστική καθετότητα στη μάχη. Με το γάντζο μπορείτε να σκαρφαλώσετε αλλά και να αρπάξετε  αντικείμενα και να τα εξφενδονίσετε στους εχθρούς. Μην το παραλείψετε, είναι εθιστικό. Μπορείτε ακόμα και όπλο να αρπάξετε απο μακρυά ή να επιβιβαστείτε σε όχημα εκτοπίζοντας τον οδηγό του. Ο γάντζος συμπληρώνει και την melee μάχη. Για την αναβάθμιση του γάντζου είναι απαραίτητα τα Spartan cores. Χρειάζεται να απελευθερώσετε βάσεις (FOBs) ώστε να εμφανιστεί στο χάρτη η θέση των κοντινών Spartan cores. H απελευθέρωση των βάσεων, σε κάποιο ποσοστό, για να βρείτε τα Spartan cores θεωρώ ότι  είναι απαραίτητη. Είναι αυτό Ubisoft στοιχείο? Ναι, αλλά πολύ πιο ευχαριστη η διαδικασία και πολυ σημαντική η ανταμοιβή. Υπαρχουν και propaganda towers, τελείως προαιρετικά.

Το open world στοιχείο ενσωματώνεται τέλεια στο campaign. Δεν κουράζει και σου δίνει ευκαιρία εξάσκησης στη μάχη. Επίσης σου παρέχει και endgame περιεχόμενο στην περίπτωση που μετά τον τερματισμό θέλεις κι  άλλο. Είμαι στις 25 ώρες. Έχω δει τον τερματισμό απο τις 20. Η εξερεύνηση σε αποζημιώνει, μερικές φορές και με το παραπάνω (πολύ ωραία easter eggs).

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι όμορφα. Στο xbox one X που το έπαιξα τρέχει στα 60 fps με παροδικές πτώσεις του framerate που όμως δεν ενοχλούν. Το παιχνίδι είναι ομορφότερο απο το halo 5. Oι βάσεις και τα κτίσματα στο παιχνίδι έχουν αρκετή λεπτομέρεια και είναι εντυπωσιακά.  Το φυσικό περιβάλλον όμως είναι μονότονο και υστερεί. Στην αρχή με ενόχλησε αυτό. Στην πορεία  που ξεδιπλώθηκε η αφήγηση και οι gameplay μηχανισμοί δεν μου έκανε πλέον αρνητική εντύπωση. Τα animations είναι  σε υψηλό επίπεδο. Το παιχνίδι συνολικά αποπνέει αίσθηση μεγάλης ΑΑΑ παραγωγής. Στον τομέα του ήχου κανένα παράπονο.

Η ιστορία πολύ ενδιαφέρουσα και με την απαιτούμενη κλιμάκωση. Αν και ελλιπείς οι γνώσεις μου για το σύμπαν, κατάλαβα απο νωρίς  τι περίπου συμβαίνει και με λίγο διάβασμα απο εδώ και απο εκεί κατάφερα να ζήσω την ιστορία και να βιώσω πράγματα. Το τέλος του παιχνιδιού πάρα πολύ καλό με φοβερές ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές και το “set a fire in your heart” του Gareth Coker (συνθέτης και στο ori) στο background . Σε όλη τη διήγηση βοηθάει η πάρα πολύ καλή μουσική.

Ένα story driven παιχνίδι με υπέροχες ερμηνείες και απολαυστικούς gameplay μηχανισμούς. Το καλύτερο shooting εκεί έξω, καλύτερο και απο το destiny.

Το παιχνίδι το βαθμολογώ με 9 / 10

Τάσος Σταθόπουλος

 Zf5b9R{D.