Saturday, July 27, 2024
Retro Reviews

Lotus Turbo Challenge 2 – Retro Review by Retropolis

Γυρίζουμε πίσω στο έτος 1991. Amiga 500

Πηγαίνω στον φίλο πειρατή Μπάμπη για να αγοράσω ένα παιχνίδι ακόμη για την Amiga και του ζητάω κάποιο ραλάκι αν υπάρχει με 1 δισκέτα ώστε να μου στοιχίσει 300δρχ. Η άμεση απάντησή του ήταν “υπάρχει το καλύτερο” και μου δείχνει τη δισκέτα που επάνω γράφει Lotus II. Βάζει τη δισκέτα στην Amiga 500 που είχε στο μαγαζί και περιμένω υπομονετικά να δω την εισαγωγή του παιχνιδιού.

Από τα στερεοφωνικά ηχεία του 1084s monitor ακούγεται ξαφνικά η μουσική και ο Μπάμπης αφήνει επίτηδες να παίξει όλο το μουσικό θέμα της εισαγωγής.

Από τη μουσική κιόλας του λέω να ετοιμάσει το αντίγραφο. Και αμέσως μετά ξεκινάει το παιχνίδι. Στην εισαγωγική οθόνη καλούμαστε να κάνουμε τις πρώτες μας επιλογές.

Οι πρώτες επιλογές είναι τα ονόματα των παικτών και το password (μετά το τέλος κάθε διαδρομής μας δίνεται ένα password). Στην συνέχεια επιλέγουμε αν θέλουμε χειροκίνητο ή αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Αν θα παίξει ένας παίκτης σε full screen ή δύο σε οριζόντιο split screen mode. Επόμενες επιλογές είναι πως θα γίνεται η επιτάχυνση. Η πρώτη επιλογή είναι με την κίνηση του μοχλού προς τα εμπρός και η δεύτερη με το fire button. Επίσης μπορούμε να επιλέξουμε αν διαθέτουμε δύο Amiga να παίξουμε με Link Cable διπλό και ο κάθε παίκτης να παίζει στο δικό του monitor σε full screen. Τέλος επιλέγουμε τον τρόπο χειρισμού μεταξύ Joystick ή πληκτρολογίου και πατάμε στο φανάρι για να ξεκινήσει το παιχνίδι.

Στο lotus ο παίκτης δεν έχει αντίπαλο κάποιο συγκεκριμένο αριθμό αυτοκινήτων κυνηγώντας να τερματίσει πρώτος, αλλά έχει αντίπαλο τον χρόνο ώστε να καταφέρνει να περνάει τα checkpoints που υπάρχουν σε κάθε διαδρομή μέχρι να βρει την πινακίδα με την μαγική λέξη Finish και να τερματίσει.

Το εντυπωσιακό για το Lotus 2 πέρα από το ομαλότατο scrolling και την αίσθηση της ταχύτητας η οποία περνάει στον παίκτη, είναι ο σχεδιασμός των διαδρομών, η ποικιλία τους, ο ήχος και το πόσο εθιστικό μπορεί να γίνει τελικά.

Στις πίστες θα συναντήσουμε αρχικά τον κανονικό δρόμο με ανοιξιάτικο καιρό για να μάθουμε ουσιαστικά το παιχνίδι και τον χειρισμό του αυτοκινήτου μας.

Στην συνέχεια έρχεται η πρώτη δυσκολία καθώς η επόμενη διαδρομή θα πραγματοποιηθεί τη νύχτα – Night Course, με φόντο τους φωτισμένους ουρανοξύστες.

Επόμενη διαδρομή είναι η Fog Course στην οποία η πυκνή ομίχλη δεν θας επιτρέψει να βλέπετε πέρα από τα 3 μέτρα με αποτέλεσμα να μη διακρίνετε ούτε την απαραίτητη σήμανση για τις στροφές του δρόμου συν το εμπόδιο των άλλων οχημάτων που μοναδικός τους σκοπός είναι να σας κλείνουν τον δρόμο για να σας καθυστερούν. Αν περάσετε επιτυχώς την ομιχλώδη διαδρομή τότε έχετε αρχίσει να γίνεστε καλοί παίκτες στο Lotus 2.

Στην συνέχεια οι πίστες είναι ποικίλες και δύσκολες καθώς θα οδηγήσετε σε πόλη με δρόμο διπλής κατεύθυνσης, σε έρημο με χώματα και κάκτους να σας καθυστερούν, σε δρόμο ανάμεσα σε λίμνες με κίνδυνο να βρεθείτε μέσα στο νερό αν δεν πάρετε καλά την στροφή, σε χιονισμένη διαδρομή όπου ο πάγος θα παίξει σημαντικό ρόλο στην καθυστέρησή σας και την αποτυχία σας, σε διαδρομή με έντονους ανέμους και σε διαδρομή με πολύ βροχή.

Όλα τα καιρικά φαινόμενα απεικονίζονται εκπληκτικά για τα δεδομένα της εποχής κυκλοφορίας του παιχνιδιού και εντυπωσιακά είναι και τα physics (υπάρχουν κάτι παράξενα βέβαια όπως το φαινόμενο να πέφτεις πάνω σε πεσμένο κορμό στην μέση του δρόμου και να κάνεις άλμα σαν άλλος KITT) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι διασκεδαστικό.

Η απόλυτη εμπειρία ήταν να πηγαίνεις σε amigaδικο (πρόγονος των κονσολάδικων και μετέπειτα internet cafe) για να παίξεις με τον κολλητό σου ή τους κολλητούς σου, καθώς υποστήριζε μέχρι 4 παίκτες ταυτόχρονα.

Ο ήχος του παιχνιδιού αρκείται μόνο στα καταπληκτικά ηχητικά εφέ της μηχανής, της γλίστρας πάνω σε λάδι ή χιόνι, της βροχής, των κεραυνών, του αέρα και των ηχητικών εκπλήξεων που υπάρχουν όπως μία φωνή γιάαααααααααχου που ακούγεται όταν περνάμε κάτω από μία νταλίκα!

Η σειρά Lotus κυκλοφόρησε 3 παιχνίδια αλλά το 2ο είναι το αγαπημένο της πλειοψηφίας, ίσως γιατί έκανε την διαφορά όταν κυκλοφόρησε. Η Magnetic Fields το δημιούργησε και η Gremlin Graphics το κυκλοφόρησε ενώ για τα γραφικά υπεύθυνος ήταν ο Andrew Morris, coder o Shaun Southern και μουσικός ο Barry Leitch.

Οι κωδικοί που θα χρειαστείτε είναι στον πίνακα που ακολουθεί.

 

City stage LIVERPOOL
Desert stage PEACHES
Marsh stage BAGLEY
Mist stage PEA SOUP
Night stage TWILIGHT
Snow stage THE SKIDS
Storm stage E BOW

 

Όσοι θέλετε να δοκιμάσετε τις οδηγικές σας ικανότητες και δεν έχετε μία Amiga, παίξτε το παιχνίδι μέσα από το amigalive.com 

Πάνος Retropolis

 Zf5b9R{D.