Wednesday, May 1, 2024
Retro Reviews

Mike Tyson’s Punch Out – Retro Review από τον Niohtheripper

Mike Tyson’s Punch Out από το μακρινό 1987
Nintendo Entertainment System

Εάν με ρωτούσαν ποιοι οι κορυφαίοι τίτλοι για το NES, προσωπικά πάντα, χωρίς σκέψη, θα έλεγα Contra, Super Mario Bros 3, River City Ransom, Castlevania III, Super Spike V’Ball, Mega Man 2, Blaster Master και Mike Tyson’s Punch-Out!!

Το Punch-Out είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι εκμάθησης μοτίβων, αντανακλαστικών με μεγάλο βαθμό δυσκολίας. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ένα απλό Box Simulation! Παρακάτω η συνέχεια…
Ο «Little» Mac αντιμετωπίζει διάφορους αντιπάλους στο δρόμο για την εκθρόνηση του πρωταθλητή «Iron» Mike Tyson. Το Gameplay μέσα στο ρινγκ πραγματοποιείται από ένα και μόνο σημείο τοποθετημένο πίσω από τον Little Mac, o οποίος είναι μικρότερος από τους αντιπάλους του, επιτρέποντας να δεις έτσι στην οθόνη καθαρά και τους δύο πυγμάχους (άψογο) σχολιάζοντας ταυτόχρονα ότι «οι μικροί και κατατρεγμένοι αψηφούν πολλές φορές τα θηρία» (εξαιρετικό).

Ο μικρός Mac λοιπόν μπορεί να χτυπήσει στο σώμα τον αντίπαλο με το αριστερό χέρι χρησιμοποιώντας το B button και με το δεξί χρησιμοποιώντας το A button. Αν πατήσει και το UP συνδυαστικά θα πετύχει γροθιά στο πρόσωπο. Μπορεί να αποφύγει χτυπήματα κινούμενος γρήγορα αριστερά ή δεξιά καθώς και να «μπλοκάρει» τα χτυπήματα αυτά. Χτυπάς σε όποιο σημείο εσύ θέλεις, και «προσγειώνεις» τους αντιπάλους όπου εσύ θελήσεις, ή πιο αποτελεσματικά, τους περιμένεις να ρίξουν αυτοί πρώτοι γροθιές, και αν τους αποφύγεις θα μείνουν «αναισθητοποιημένοι» και θα σου επιτρέψουν να τους «επιστρέψεις» μια σειρά άλλων χτυπημάτων «in a row» (πα πα πα πα πα). Εδώ είναι δηλαδή που το gameplay experience παίρνει μια άλλη διάσταση καθώς το παιχνίδι έχει να κάνει περισσότερο με μοτίβα εκμάθησης και καθαρά αντανακλαστικά. Σε ορισμένες στιγμές, οι παίκτες μπορούν να χτυπήσουν όταν οι αντίπαλοι αναβοσβήσουν ή λάμψουν στιγμιαία, και σε εκείνο το σημείο οι παίκτες θα κερδίσουν ένα αστέρι (έως και τρία). Με το κουμπί START (δεν έφταναν τα κουμπιά του NES βλέπεις) θα γίνει εφικτή μια αργή αλλά πολύ ισχυρή γροθιά το γνωστό Uppercut.

Eαν τα χτυπήματα των παικτών μπλοκαριστούν ή χτυπηθούν οι ίδιοι, εκτός από energy θα χάσουν και καρδιές. Αν οι καρδιές εξαντληθούν, ο μικρός Mac θα εξαντληθεί (και θα γίνει ροζ) και δεν θα μπορέσει να επιχειρήσει ξανά χτύπημα μέχρι ότου αποφύγει αντίπαλα χτυπήματα με επιτυχία. Κάθε αγώνας έχει τρεις γύροι και ο αγώνας τελειώνει με έναν από τους τρεις τρόπους: α) KO (ο πυγμάχος δεν μπορεί να κάνει το Count to Ten μέτρημα αφού πέσει), β) TKO (ο πυγμάχος έχει πέσει κάτω τρεις φορές σε έναν γύρο), ή γ) θα πρέπει να παρθεί μια οριστική απόφαση αφού ολοκληρωθούν και οι τρεις γύροι (μερικοί αντίπαλοι δεν μπορούν όμως να νικηθούν με αυτόν τον τρόπο).

Το gameplay είναι πολύ γρήγορο και ρευστό, καθώς η πυγμαχία συμβαίνει πάντα με πολύ γρήγορες εκρήξεις που είναι και απαιτητές, με τον παίκτη να πρέπει να είναι σε μία διαρκή εγρήγορση για χτύπημα, αποφυγή και counter-attack! Η σειρά των αντιπάλων περιλαμβάνει τους Don Flamenco, King Hippo, Piston Honda, Soda Popinski και περισσότερους, ο καθένας με μοναδικά patterns αλλά και επιθέσεις στο ρινγκ, όπως η θανατηφόρα Bald Bull’s Charging Attack!!! Αν οι παίκτες καταφέρουν να νικήσουν όλους αυτούς τους αντιπάλους θα αντιμετωπίσουν τον Mike Tyson – έναν από τους πιο δύσκολους κακούς (και αφεντικό του παιχνιδιού) αλλά και ολόκληρης της βιβλιοθήκης παιχνιδιών του NES.

Η παρουσίαση όλων των παραπάνω είναι κορυφαία, με ποιοτικά γραφικά και μεγάλα sprites, ωραία ηχητικά εφέ καθώς και κορυφαία μουσική.

Ο μικρούλης Little Mac θα πρέπει μέσω της πυγμαχίας να εκφράσει το ταξικό του μίσος και από νίκη σε νίκη να αγοράσει μια θέση στον ήλιο της φαντασίωσης που λέγεται American Dream! (βλέπε το ενδιάμεσο βιντεο του μεταξύ των αγώνων όπου ο μικρός Mac τρέχει από νίκη σε νίκη και στο παρασκήνιο και στο βάθος υπάρχει το Αγαλμα της Ελευθερίας στο γνωστό δρόμο της Νέας Υόρκης. Οι έσχατοι έσονται πρώτοι!

Παίζοντας Mike Tyson’s Punch Out
Από τον μοναδικό Dennis Sourvanos

 Zf5b9R{D.