Saturday, April 20, 2024
Modern Reviews

Dead space remake Vs Callisto protocol Review

Το προηγούμενο διάστημα είχαμε την κυκλοφορία δύο sci-fi survival horror παιχνιδιών, του Dead space remake και του Callisto protocol. Δύο παιχνίδια που άνοιξαν τον χορό ενός πολύ σημαντικού έτους για το survival horror genre, καθώς αναμένουμε τα remake των Resident evil 4 και Silent hill 2. Τα παιχνίδια σχετίζονται μεταξύ τους καθώς το Callisto protocol φτιάχτηκε από τον δημιουργό του Dead space, οπότε αποφάσισα να κάνω τα review σε αντιπαράθεση. Πάμε να τα δούμε λοιπόν.


Σενάριο
Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για το σενάριο των παιχνιδιών. Και στα δύο θεωρώ ότι λειτουργεί ικανοποιητικά ως ένα υπόβαθρο για την εξέλιξη των παιχνιδιών. Στο Dead space πάντως μου άρεσε περισσότερο, καθώς θεωρώ ότι είχε μια παραπάνω σοβαρότητα και οι χαρακτήρες ήταν πιο καλογραμμένοι. Στο Callisto protocol οι δύο πρωταγωνιστές ήταν καλοί (η γυναίκα θεωρώ καλύτερη), αλλά το τελευταίο boss ήταν λίγο cringe όπως και ο συγκεκριμένος κακός γενικότερα στο παιχνίδι.




Γραφικά- Ήχος

Και τα δύο παιχνίδια τα έπαιξα στο quality mode δίνοντας έμφαση στην απεικόνιση. Το Dead Space έχει πολύ ωραία γραφικά, απλά θεωρώ ότι δεν φτάνουν το επίπεδο των resident evil της Capcom. Έχει πάντως ωραίους φωτισμούς και εφέ. Ένα μικρό μειονέκτημα είναι ότι ολόκληρο το παιχνίδι σχεδόν διαδραματίζεται μέσα σε ένα διαστημόπλοιο, οπότε δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία από διαφορετικά περιβάλλοντα.
Το Callisto protocol από την άλλη έχει καλύτερα γραφικά. Και οι διαφορές φαίνονται πιο πολύ στην απεικόνιση των προσώπων των χαρακτήρων. Επίσης το παιχνίδι διαδραματίζεται κατά κύριο λόγο μέσα σε μία φυλακή, υπάρχουν όμως και άλλες τοποθεσίες όπως πχ σε χιόνια, υπόγεια σε υπονόμους κλπ οπότε υπάρχει μια μεγαλύτερη ποικιλία σε περιβάλλοντα.
Από τον ήχο από την άλλη έμεινα εξίσου ικανοποιημένος και από τα δύο παιχνίδια. Ήταν πολύ καλός και πολύ καλή η μουσική τους, ένα κλικ παραπάνω ατμοσφαιρικός θα έλεγα ότι είναι στο Dead space.


Gameplay
To Dead space είναι ένα κλασσικό 3rd person survival horror game. Ακολουθεί όλες τις δομές και τα μοτίβα των resident evil. Η ισορροπία ανάμεσα στο horror και το action στοιχείο είναι θεωρώ η πρέπουσα. Έχετε μεγάλη ποικιλία από όπλα στη διάθεσή σας, οχτώ αν θυμάμαι καλά, τα οποία μπορείτε να τα κάνετε upgrade στους πάγκους που βρίσκετε μαζεύοντας power nodes. Upgrade μπορείτε να κάνετε και στα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα σας όπως πχ. Health, Oxygen, Damage κλπ, ενώ αγοράζοντας αναβαθμισμένες στολές μπορείτε να έχετε καλύτερη άμυνα και περισσότερο χώρο στο inventory. Υπάρχουν κανονικά γρίφοι, κάποιους από τους οποίους καλείστε να λύσετε και χωρίς βαρύτητα, όντας αιωρούμενοι στον χώρο. Στη διάθεσή σας έχετε και το stasis mode όπου μπορείτε να επιβραδύνετε εχθρούς ή αντικείμενα. Επίσης με το πάτημα ενός κουμπιού μπορείτε να σηκώσετε αντικείμενα μέσο της βαρύτητας, λειτουργία που χρησιμεύει τόσο στις μάχες όσο και στην επίλυση περιβαλλοντικών γρίφων. Υπάρχει ικανοποιητική ποικιλία από εχθρούς που ονομάζονται Necromorphs, ενώ ικανοποιητικός είναι και ο αριθμός των bosses. Το παιχνίδι δεν είναι εύκολο, ακόμα και στο normal έχει δυνατό challenge, ενώ η διάρκεια του είναι γύρω στις 12-13 ώρες.
Το Callisto protocol από την άλλη είναι μεν survival horror, ωστόσο είναι πιο κινηματογραφικό από το Dead space. Η ροπή στο συγκεκριμένο παιχνίδι πάει περισσότερο προς το action κομμάτι θεωρώ. Βασικό στοιχείο της μάχης είναι το melee. Πολλά παράπονα έγιναν για το σύστημα dodge του παιχνιδιού με τον αριστερό μοχλό, εμένα πάντως δεν με δυσκόλεψε ιδιαίτερα και θεωρώ ότι μαθαίνεται εύκολα. Υπάρχουν βέβαια και range όπλα, γύρω στα 4-5 μέτρησα. Κλασσικά μπορείτε να κάνετε και εδώ upgrade σε stations που βρίσκετε. Σε γενικές γραμμές η μάχη του δεν είναι τόσο στιβαρή όσο αυτή του Dead space. Γρίφοι υπάρχουν κάποιοι πολύ λίγοι περιβαλλοντικοί κυρίως. Στη διάθεσή σας έχετε και ένα mode παρόμοιο με το stasis του Dead space όπου μπορείτε να ανασηκώσετε εχθρούς και να τους πετάξετε πάνω σε καρφιά κλπ. ή να ανασηκώσετε διάφορα αντικείμενα. Οι εχθροί στο Callisto protocol ονομάζονται Biophages και η ποικιλία τους δεν φτάνει στα επίπεδα του Dead space. Ελάχιστα είναι και τα boss fights, μόνο δύο στην ουσία. Το παιχνίδι κρατάει γύρω στις 8 ώρες, ενώ ούτε και αυτό είναι εύκολο, υπάρχει δυνατό challenge και εδώ. Το παιχνίδι το έπαιξα μετά το πρώτο patch που πήρε και δεν συνάντησα προβλήματα.

Σύνοψη
Σε γενικές γραμμές το Dead space είναι θεωρώ ένα πάρα πολύ καλό survival horror παιχνίδι και ο βαθμός που θα του έβαζα είναι 8,5/10.
Το Callisto protocol από την άλλη είναι επίσης θεωρώ ένα καλό παιχνίδι, θα περάσετε πολύ καλά μαζί του, απλά φαίνεται σε όλα εκτός από τα γραφικά ότι είναι μικρότερη παραγωγή από το Dead space. Μια ακροβασία ανάμεσα στο ΑΑΑ και στο ΑΑ. Ο βαθμός που θα του βάλω είναι 7,5/10.

Στράτος Κοντεκάκης

 Zf5b9R{D.