Tuesday, January 21, 2025
Retro Reviews

Kid Chaos – Retro Review (Amiga)

Εισαγωγή
Το έτος είναι το 1994 και οι κάτοχοι SEGA κονσολών απολαμβάνουν ήδη τον υπερηχητικό σκαντζόχοιρο Sonic. Στην Amiga είχαμε αντίστοιχα τον Superfrog από την Team17. Τη δόξα και τη φήμη του Sonic δεν τα κατάφερε ο βάτραχος και έτσι η Magnetic Fields θέλησε να κάνει τη δική της προσπάθεια κυκλοφορώντας το παιχνίδι Kid Chaos το οποίο έγινε published από την Ocean αποκλειστικά για συστήματα της Commodore, την Amiga και Amiga CD32.

Σενάριο
Η ιστορία έχει να κάνει με το παιδί των σπηλαίων το οποίο απήγαγαν σατανικοί επιστήμονες και το έφεραν στον 21ο αιώνα με σκοπό να κάνουν πειράματα πάνω του και σαν δεν έφτανε αυτό, του φόρεσαν και ρούχα που καθόλου μα καθόλου δεν το βολεύουν. Το παιδί έχοντας ως εφόδια την ταχύτητά του και το ρόπαλο του που ήταν το μόνο αντικείμενο που κατάφερε να πάρει μαζί του από το μακρινό παρελθόν θα προσπαθήσει να δραπετεύσει από κάθε περιοχή που τον έχουν πετάξει οι επιστήμονες για να τον τεστάρουν. Είναι τόσο νευριασμένο αυτό το παιδί που πραγματικά καταστρέφει όλα τα σκηνικά γύρω του προκαλώντας ένας χάος.
Το καλό που σας θέλω είναι να απαλλάξετε αυτό το παιδί από ότι το ταλαιπωρεί και να απαλλαγεί και από τα νεύρα που έχει γιατί το έχω ικανό να βγει από την οθόνη και να σας δώσει μία με το ρόπαλο στο κεφάλι για να μάθετε!
Βοηθήστε το να βρει τη χρονομηχανή και να επιστρέψει πίσω στην εποχή των σπηλαίων όπου και ανήκει.

Gameplay
Ο χειρισμός είναι απλός και λιτός. Κινείστε σε τρεις κατευθύνσεις, αριστερά – δεξιά και κάτω. Με το fire button πηδάτε ενώ ταυτόχρονα στριφογυρίζετε στον αέρα και χτυπάτε με το ρόπαλο ότι ακουμπάτε στο πέρασμα σας. Με την κάτω κίνηση και το fire, στριφογυρίζετε στο έδαφος σαν τον διάβολο της Ταζμανίας και ανοίγετε μυστικά περάσματα όπου υπάρχουν. Στο αρχικό μενού σας δίνονται επιπλέον επιλογές αλλά μείνετε με την προεπιλογή γιατί βολεύει πιο πολύ.
Σε όλο το παιχνίδι τα physics είναι αρκετά καλά και η ταχύτητα του χαρακτήρα μας μειώνεται όταν ανεβαίνει μία ανηφόρα ή είναι σε υποβρύχια διαδρομή, ενώ αντίθετα αυξάνεται αν μας πάρει η κατηφόρα.
Στην δεύτερη οθόνη έχουμε επιλογές για Start Game όπου αφορά σε νέο παιχνίδι, Enter Password ώστε να γράψουμε το password και να ξεκινήσουμε από το σημείο που μείναμε την τελευταία φορά, ενώ υπάρχουν και επιλογές Options και Exit.
Πάμε τώρα να ξεκινήσουμε το παιχνίδι με πρώτη περιοχή τον μυστικό κήπο. Πριν την έναρξη της πίστας το παιχνίδι μας δείχνε σε μία καρτέλα τους στόχους μας για να καταφέρουμε να ανοίξουμε την πύλη στο τέλος της και να πάμε στην επόμενη. Έχουμε τρεις στόχους κάθε φορά. Τον στόχο καταστροφής ο οποίος επιτυγχάνεται καταστρέφοντας συγκεκριμένα αντικείμενα σε κάθε κόσμο, πχ στον πρώτο κόσμο καταστρέφουμε λουλούδια και μας λέει πόσα από αυτά πρέπει να διαλύσουμε. Δεύτερος στόχος είναι ο χρόνος μέσα στον οποίο πρέπει να περάσουμε την πίστα και τρίτος στόχος είναι πόσο Damage θα πρέπει να έχουμε δεχθεί. Πχ όχι κάτω από 30 εναπομείναντες καρδιές.

Με το που μπαίνουμε στο παιχνίδι βλέπουμε επάνω αριστερά το score μας και τον χρόνο που μας απομένει , ενώ κάτω αριστερά βλέπουμε τον αριθμό των αντικειμένων που πρέπει να καταστρέψουμε, τον αριθμό των ζωών μας και τις καρδιές που έχουμε.

Σε αυτή την πρώτη περιοχή τα χρώματα είναι έντονα και χαρούμενα ενώ τα πολλαπλά επίπεδα scrolling δίνουν απίστευτη αίσθηση του βάθους. Ότι χαριτωμένο θα βλέπετε στην οθόνη το χτυπάτε χωρίς ενδοιασμούς είτε αυτό είναι χήνες είτε μελισσούλες. Μέχρι να ακούσετε τον μαγικό ήχο και να εμφανιστεί το μήνυμα ότι η πύλη άνοιξε ώστε να πάτε εκεί για να περάσετε στην επόμενη πίστα. Το παιχνίδι διαθέτει 5 περιοχές με 3 πίστες η κάθε μία και ένα μίνι παιχνίδι ανάμεσα σε κάθε αλλαγή περιοχής.
Στην περίπτωση που θέλετε να μην ξεκινάτε όλη την πίστα από την αρχή κάθε φορά που χάνετε, θα πρέπει να ενεργοποιείτε περνώντας από δίπλα τους τις κολώνες προσωρινής αποθήκευσης.


Επίσης σε διάφορα σημεία κάθε πίστας θα βρείτε τα ρολόγια των δώρων

Αυτά σας δίνουν τυχαία δώρα όπως παραπάνω χρόνο και υγεία καθώς και άλλα που ίσως ήταν καλύτερα να μην υπήρχαν, όπως αυτό των αντίθετων κατευθύνσεων όπου για λίγα δευτερόλεπτα οι κινήσεις του χαρακτήρα θα είναι αντίθετες από αυτές που κάνετε στον μοχλό σας ή η μείωση του χρόνου και της υγείας.
Στο τέλος κάθε level θα δείτε την οθόνη των στατιστικών σας και θα περάσετε στο mini game όπου την πρώτη φορά μοιάζει πολύ με το arkanoid.

Η δεύτερη περιοχή είναι η Toxic Wasteland όπου εδώ είναι όλα μολυσμένα και μεταλλαγμένα. Σε αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να καταστρέψουμε μολυσμένα μανιτάρια και να αντιμετωπίσουμε εξωγήινους, αγκάθια και βαρέλια που έρχονται κατά πάνω μας με φόρα. Προσοχή μην πέσετε στο οξύ και λιώσετε σαν το κερί.

Τρίτη περιοχή είναι το εργοστάσιο παιχνιδιών. Αυτοκινητάκια, αρκουδάκια και καροτσάκια πλαισιώνουν τα ράφια και τις μηχανές στο εργοστάσιο και εμείς καλούμαστε να σπάσουμε όλους τους γλόμπους που θα βρούμε στον δρόμο μας σε ένα level design περίπλοκο με πολλές εκπλήξεις.


Τέταρτη περιοχή το τεχνολογικό κάστρο. Φουτουριστικό περιβάλλον γεμάτο υπολογιστές τους οποίους θα πρέπει να κάνουμε γυαλιά καρφιά και εδώ θα δούμε όλη την τεχνολογία να χρωματίζεται με έντονες αποχρώσεις του μπλε καθώς το επίπεδο δυσκολίας έχει ανέβει αρκετά. Το mini game στο τέλος είναι μία παραλλαγή του πασίγνωστου Space Invaders.

Πέμπτη περιοχή και τελευταία είναι η πόλη με τα ερείπια. Εδώ θα βρεθείτε σε αρχαιοελληνικό περιβάλλον με κίονες των οποίων το κιονόκρανο θα πρέπει να καταστρέψετε ώστε να φτάσετε τον επιθυμητό αριθμό για να ανοίξει η τελευταία πύλη και να δείτε τον τερματισμό του παιχνιδιού. Πριν όμως από αυτό θα κληθείτε να νικήσετε κουνούπια και να αποφύγετε τις παγίδες του περιβάλλοντος. Το mini game εδώ είναι shooting και θα σας γυρίσει στα early 80s.

Γραφικά
Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι εξαιρετικά με μεγάλα sprites, λεπτομερή περιβάλλοντα και γεμάτα αντικείμενα χωρίς να έχουμε θέμα με τα frames. Όλα είναι ευδιάκριτα και κερδίζει τις εντυπώσεις από την πρώτη κιόλας περιοχή.

Ήχος
Στα 90s επικρατούσε το μουσικό ρεύμα της techno μουσικής. Έτσι και εδώ το παιχνίδι πλαισιώνεται από πανέμορφη techno μουσική που θα σας ξεσηκώσει όση ώρα παίζετε και θα μπείτε στις ψηφιακές πλατφόρμες για να ψάξετε τα παλιά σας ακούσματα.
Τα ηχητικά εφέ είναι επίσης πάρα πολύ καλά και ταιριαστά με ότι βλέπουμε να συμβαίνει στην οθόνη μας και σε αυτό τον φρενήρη ρυθμό του παιχνιδιού.

Γενικά
Το kid chaos είναι ένα αριστούργημα που την εποχή που κυκλοφόρησε θεωρώ ότι αδικήθηκε από τις βαθμολογίες καθώς είχε μέσο όρο το 7.5. Προσωπικά πέρασα πάρα πολύ καλά με τον φίλο μας που ήρθε από την παλαιολιθική εποχή στην σύγχρονη και προσπαθούσε με κάθε τρόπο να γυρίσει κυριολεκτικά από κει που ήρθε.

Πριν παίξετε
Σηκώνεστε από καναπέδες – ντιβάνια – πολυθρόνες και βάζετε τέρμα στα ηχεία σας το no limit των 2unlimited και το get away των Maxx και αφού χορέψετε μέχρι τελικής πτώσης, ξεκινάτε το Kid Chaos.
Καλή σας διασκέδαση.

To review του παιχνιδιού δημοσιεύτηκε και στο 5o τεύχος του περιοδικού Retroid το οποίο κατεβάζετε δωρεάν από εδώ για να διαβάσετε και άλλα reviews αγαπημένων σας παιχνιδιών και όχι μόνο.

 Zf5b9R{D.