Sunday, April 28, 2024
Retro Reviews

GG Shinobi – Gamegear (1991 by SEGA)

Ιστορία

Όταν μία ισχυρή σατανική δύναμη εισβάλλει στη New City, ο δάσκαλος της σχολής Oboro των Shinobi, στέλνει τους καλύτερους μαθητές του να ερευνήσουν τι συμβαίνει. Όμως ο Μπλε, ο Κίτρινος, ο Πράσινος και ο Ροζ έχουν εξαφανιστεί χωρίς να υπάρχει ίχνος ζωής τους. Μόνο ένας, ο γηραιότερος και σοφότερος, Joe Musashi θα φορέσει ξανά τη στολή τους λευκού Ninja και θα αναλάβει να βρει τους χαμένους ninja ώστε να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να καταστρέψουν την Πόλη του Φόβου.

 

Gameplay

Το παιχνίδι ανήκει στην κατηγορία των side-scrolling platformer και παίζεται από ένα παίκτη.

Μόλις ξεκινήσουμε καλούμαστε να επιλέξουμε ποια από τις 4 περιοχές της Neo City θα ερευνήσουμε πρώτα. Οι περιοχές είναι οι εξής:

  1. Highway – Τοπίο γεμάτο αυτοκίνητα και πολυκατοικίες στο κέντρο της πόλης
  2. Valley – H κοιλάδα με τον ορμητικό ποταμό και τον πανύψηλο καταρράκτη
  3. Woodland – Η περιοχή με την πυκνή βλάστηση και την παρατημένη παγόδα
  4. Harbor – Δεξαμενόπλοια αγκυροβολημένα στο λιμάνι χρησιμοποιούνται ως κατάλληλες κρυψώνες από τους εχθρούς της πόλης

Στο παιχνίδι χρησιμοποιούμε όλα τα πλήκτρα του Gamegear. Εκτός από τον σταυρό κατεύθυνσης για τη κίνηση μας χρησιμοποιούμε το πλήκτρο 1 για κοντινά χτυπήματα με το σπαθί μας και το πλήκτρο 2 για άλμα. Το πλήκτρο Start μας δείχνει τον Ninja που χρησιμοποιούμε κάθε φορά, τις προσευχές που έχουμε στην διάθεση μας, το Score μας και τις ζωές μας.

Και οι 4 περιοχές διαθέτουν αρκετή καθετότητα οπότε εκτός από την κίνηση προς τα δεξιά μην ξεχάσετε να τις ερευνήσετε και κάθετα.

Στο τέλος κάθε μίας από τις παραπάνω περιοχές θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το boss της περιοχής. Έτσι θα συναντήσουμε το ελικόπτερο, το ρομπότ τανκ, τον υπερηχητικό ninja, το διαβολικό πρόσωπο και τον υπέρτατο μαύρο Ninja – ρομπότ.

 

Τα παραπάνω ισχύουν για όλους τους Ninja με μία μικρή διαφοροποίηση όμως. Και αυτή είναι το όπλο. Ο κόκκινος όπως είπαμε χρησιμοποιεί το σπαθί του όταν πατάμε το πλήκτρο 1 . Ο ροζ πετάει χειροβομβίδες σε μικρή απόσταση και μπορεί να κολλάει στις επιφάνειες ακόμα και ανάποδα σαν άλλος άνθρωπος αράχνη, ο μπλε έχει το grapple hookμε το οποίο χτυπάει τους αντιπάλους του αλλά μπορεί να το χρησιμοποιήσει και ως σχοινί για μεγαλύτερα άλματα, o πράσινος πετάει τα γνωστά αστεράκια shurikens  ενώ τέλος ο κίτρινος χρησιμοποιεί σφαίρες της δύναμης των shinobi.

Κάθε φορά που σώζετε έναν Ninja τον έχετε έτοιμο προς επιλογή στο μενού με το πλήκτρο Start αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι χρησιμοποιούν την ίδια μπάρα ζωής. Έτσι αν σας έχουν μείνει 3 από τις 4 μπάρες ζωής και αλλάξετε Ninja, πάλι 3 από τις 4 θα έχετε στη διάθεσή σας.

Μην απογοητεύεστε όμως καθώς σε διάφορα σημεία σε κάθε περιοχή θα βρείτε κουτιά με κρυμμένο περιεχόμενο. Αν και αρκετές φορές κρύβουν μέσα τους μηχανισμούς βόμβας με αντίστροφη μέτρηση, πολλές φορές θα βρείτε 1 ζωή, συμπληρώματα ενέργειας καθώς και Ninjutsu προσευχές. Τα σημεία τους είναι σταθερά κάθε φορά που παίζετε, οπότε αν μάθετε τις τοποθεσίες τους θα διευκολύνετε κατά πολύ το έργο σας.

Γραφικά

Στα γραφικά το παιχνίδι τα πάει αρκετά καλά τόσο στο θέμα των sprites όσο και στις περιοχές που θα συναντήσουμε. Ο Ninja χαρακτήρας διαθέτει ένα sprite με όμορφο animation και σχεδιασμό προσεγμένο από την κορυφή ως τα νύχια. Οι εχθροί έχουν ποικιλία και χρησιμοποιούν διαφορετικά όπλα για χτυπήματα από όλες τις αποστάσεις. Έτσι θα μας χτυπήσουν με κατάνες, σφυριά, καραμπίνες, χειροβομβίδες, δυναμίτες και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Οι περιοχές είναι καλοσχεδιασμένες με λεπτομέρεια τόσο στο γενικό backround όσο και σε όσα συμβαίνουν στο μπροστινό layer του παιχνιδιού με αρκετή κίνηση στην οθόνη μας είτε αυτή είναι ένα τρεχούμενο ποτάμι με επιπλέοντες κορμούς δέντρων είτε είναι οι φυλλωσιές των δέντρων στο δάσος της παρατημένης παγόδας.

Παγίδες, λέιζερ, καταπακτές, δέντρα και ένα σωρό ακόμα κινούμενα γραφικά θα σας κάνουν να αναρωτιέστε πως τα χώρεσαν όλα αυτά σε ένα μηχάνημα σαν το Gamegear.

Ήχος

Στον ήχο αυτό που ξεχωρίζει είναι τα διαφορετικά μουσικά θέματα σε κάθε περιοχή που είναι ευχάριστα στο άκουσμα τους και δεν κουράζουν τον παίκτη. Τα ηχητικά εφέ είναι ξεκάθαρα με τους ήχους να ανταποκρίνονται σε αυτό που βλέπουμε στην οθόνη μας σωστά.

 Γενικά

Πριν παίξετε το GG Shinobi, διαγράψτε από τη μνήμη σας το arcade Shinobi καθώς δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους τόσο σε δομή όσο και σε gameplay. Εδώ έχουμε μεγαλύτερο βάθος με το παιχνίδι να ζητά από τον παίκτη να βάλει το μυαλό του να δουλέψει ώστε να κάνει σωστές επιλογές και σωστούς συνδυασμούς. Θα πρέπει να σκεφτείτε με ποια σειρά θα ερευνήσετε τις 4 περιοχές και ποιον Ninja θέλετε να ελευθερώσετε πρώτα ώστε να έχετε τη βοήθεια του στην επόμενη περιοχή. Επίσης θα χρειαστεί πολλές φορές να κάνετε εναλλαγή των Ninjas μέσα στην ίδια περιοχή και ειδικά στην 5η και τελευταία περιοχή οι αλλαγές αυτές θα γίνουν επιτακτικές και πολύ συχνές. Σκεφτείτε καλά τις δυνατότητες του κάθε Ninja και επιλέξτε σωστά τον καταλληλότερο για να επιβιώσετε.

 

Πριν παίξετε

Δείτε οπωσδήποτε ταινίες με Ninjas. Ξεκινήστε με τις πρώτες ταινίες που βρίσκαμε στα video clubs όπως το Ishikawa Goemon, το Raizo, Cho Osaki – Revenge of the Ninja όπως και το Mortal Kombat του 1995 και αφού μυηθείτε στη φιλοσοφία τους, κουμπώστε το cartridge στο Gamegear και δώστε του να καταλάβει.

Θεωρείται ως ένα από τα διαμάντια της κονσόλας που δεν θα έπρεπε να χάσει κανείς.

 

 

 

 

 Zf5b9R{D.