Monday, April 29, 2024
Modern ReviewsModern Reviews

Cyberpunk 2077: Phantom Liberty | Διθυραμβικό review από τον Zapdim

Το Δεκέμβρη του 2020 το Cyberpunk 2077 εκδόθηκε σαν ένα υπερφιλόδοξο σχέδιο της CD Project Red, με σκοπό να μας μυήσει στα άδυτα του σκοτεινού κόσμου της Night City και της cyberpunk αισθητικής. Η ιστορία είναι γνωστή και χιλιοειπωμένη. Λοιδορία, καταδίκη, χλευασμός, οργή κι άλλα τόσα εξαιτίας του κάκιστου λανσαρίσματος στις κονσόλες παλαιότερης γενιάς, τα πολλά δομικά και τεχνικά προβλήματα και το ανεκτέλεστο των υποσχέσεων. Επακολούθησαν refunds, δημόσιες απολογίες και πολλαπλά patces με τη στοχοπροσήλωση των δημιουργών στην επιβίωση του τίτλου. Τρία χρόνια μετέπειτα, το όραμα των προγραμματιστών του παιχνιδιού, οι οποίοι σε κανένα βαθμό δε το παράτησαν και δε το έκαψαν παρά τη διεθνή γκέιμινγκ αποδοκιμασία, έρχεται να εκπληρωθεί σε μεγάλο βαθμό.
Το dlc Phantom Liberty συνοδεύεται από το μεγάλο patch 2.0, το οποίο λύνει θεμελιώδη ζητήματα του παιχνιδιού καθώς επίσης βελτιώνει γραφικά και ΑΙ χαρακτήρων και npc. Ειδικότερα έχουμε μάχες μέσα από το αμάξι, δίνοντας έτσι μια ζωντάνια στις πορείες του ήρωα με το οχημα κι αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον το κυνηγητό με τους εχθρούς. Οι αστυνομικού αποκτούν επιτέλους ρόλο και αντιδρούν σε παραβάσεις και προκλήσεις. Τρομερή δυσκολία παρουσιάζουν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, εχθροί άκρως δυσκολοκατάβλητοι αλλά ενδιαφέροντες. Επιπροσθέτως έχει αλλάξει προς το λειτουργικότερο ο τρόπος που αναπτύσσονται τα skils, επιτρέποντας στον παίχτη να χτίσει το χαρακτήρα του όπως επιθυμεί και να πορευτεί στο παιχνίδι αναλόγως. Αυτό πλέον είναι άκρως σημαντικό αφού εμβαθύνει περαιτέρω τον τρόπο που ο παίχτης μπορεί να πολεμήσει, είτε ως χακεράς ή νετράνερ, είτε ως νίντζα, είτε στελθ, είτε με το δίκαννο στο χέρι και βαράτε στο ψαχνό άνευ διακρίσεων. Ο ορισμός του fun to play, δίνοντας τη δυνατότητα στο γούστο κάθε παίχτη να προσαρμόσει και τον τρόπο παιχνιδιού του, αφαιρώντας οποιαδήποτε υπόνοια μονοδιάστατης πορείας. Συνάμα έχουμε μια μεγάλη βελτίωση στα γραφικά, κάνοντας το ήδη όμορφο παιχνίδι ακόμη εντυπωσιακότερο, ειδικά σε δυνατά pc και κονσόλες, όπου και το αποτέλεσμα είναι χάρμα οφθαλμών.
Επι του dlc η σύντομη και περιεκτική ετυμηγορία θα ήταν μια. Αριστουργηματικό. Μια νέα καλοσχεδιασμένη περιοχή, η Dogcity κάνει την εμφάνιση της ως επιπρόσθετο τμήμα της ήδη γνωστής από το main game Pacific region. Τα γραφικά, ακόμα και για το αδύναμο μηχανηματάκι series S είναι άκρως ικανοποιητικά. Νέος σχεδιασμός κτηρίων, με έμφαση στο ύψος, αναβλύζει την ατμόσφαιρα καταστροφής και παρακμής που οι προγραμματιστές ήθελαν να δώσουν στο νέο τμήμα του χάρτη. Παράλληλα θα συναντήσουμε και νέο σχεδιασμό στους npc καθώς και στις συμμορίες που λυμαίνονται τα σοκάκια και τα υπόγεια της πόλης. Η διάρκεια της κύριας ιστορίας είναι κοντά στις 20 ώρες με τις παράλληλες δραστηριότητες να ανεβάζουν το χρονικό πλαίσιο στις 30, αρκετά χορταστικό συνεπώς.
Την εμφάνιση του ως βασικός χαρακτήρας κάνει ο γνωστός βρετανός ηθοποιός Idris Elba, με μια μεστή και στιβαρή απόδοση του ρόλου του. Δε λείπει φυσικά ο αγαπητός Keanu Reaves που έτι μια φορά δίνει ρεσιτάλ υποκριτικής και ξυπνά όμορφες αναμνήσεις από τους οξείς και πάντα με πολιτικό στιγματισμό διαλόγους που είχε ο παίχτης και στο κυρίως παιχνίδι μαζί του. Το στόρυ είναι άκρως ενδιαφέρον και θα κρατήσει την αγωνία του γκέιμερ άσβεστη μέχρι το τέλος, δένοντας τον με τους υπόλοιπους βασικούς χαρακτήρες. Για μια ακόμη φορά φανερώνεται η έμπειρη σεναριακή πένα του πολωνικού στούντιο που με ταλέντο δίνει ολόκληρους κόσμους που αναβλύζουν ζωντάνια και συναισθήματα.  Δε δύναται να παραλείψουμε βεβαίως το γεγονός που αποτελεί σήμα κατατεθέν στα παιχνίδια της Cd Project Red, οι αποφάσεις του ήρωα παίζουν σημαντικότατο ρόλο, ζωτικής σημασίας για το φινάλε, που μεταβάλλεται κάθε φορά με βάση τις αποφάσεις που θα λάβουμε, εξου και τα πολλαπλά τέλη. Η επίγευση βέβαια σε όλα είναι ως επι τω πλειστω γλυκόπικρη, δημιουργώντας πάντα την αμφιβολία στον παίχτη για το αν αποφάσισε σωστά. Ο Γκεραλντ απο τη Ρίβια, ο γνωστός μας Witcher, τόσο στα βιβλία και τα παιχνίδια όσο και στη σειρά, συνήθιζε να λέει ότι μεταξύ δυο κακών επιλέγουμε το μικρότερο κακό. Οι καίριες αποφάσεις του Phantom Liberty φαντάζουν πάντα κακές, κάτι που εντείνει την αγωνία του παίχτη.
Για το νέο παίχτη που θα ασχοληθεί πρώτη φορά με το Cyberpunk και το dlc του η εμπειρία θα είναι ξεχωριστή κι άκρως ενδιαφέρουσα. Θα κρατήσει στα χέρια του ένα παιχνίδι με λίγα γκλιτσις και μπαγκς για το μέγεθος και την πολυπλοκότητα του κόσμου του. Για κάποιον έμπειρο, ενδείκνυται ένα πέρασμα ακόμη εξ αρχής, μιας και το patch 2.0 είναι καταλύτης. Σε κάθε περίπτωση το Phantom Liberty αποτελεί την εξιλέωση του στούντιο για ένα υπερβολικά φιλόδοξο τίτλο που πέρασε μέσα από χίλια κύματα μέχρι να φτάσει στην καθολική αποδοχή από την πλειοψηφία του γκέιμινγκ κοινού. Στην ολότητα κι ολοκλήρωσή του ο τίτλος αποτελεί ένα από τα καλύτερα παιχνίδια των τελευταίων ετών.
 Zf5b9R{D.