Saturday, April 27, 2024
Modern ReviewsModern Reviews

Metroid Prime Remastered | Mini Review by Akikos

 

Αν και έχω παίξει στο παρελθόν αρκετά 2d metroid, πριν την αγορά του metroid prime remastered δεν είχα ασχοληθεί με καμιά τρισδιάστατη έκδοση του παιχνιδιού και ήμουν αρκετά επιφυλακτικός. Βλέποντας το σε μικρά αποσπασματικά video μου φαινόταν πολύ κλειστοφοβικό και μπερδεμένο για τα γούστα μου. Έχοντας υπόψη ότι αφορά remastered ενός παλιού παιχνιδιού η ανησυχία μου αυξανόταν πιο πολύ καθώς θα απουσίαζαν κάποια standard που έχουν μπει στο υποσυνείδητο ενός σύγχρονου gamer.

Ευτυχώς είχα άδικο. Το παιχνίδι κάνει μια άψογη μεταφορά της λογικής των 2d metroid σε 3d περιβάλλον. Πρώτη θετική εντύπωση ήταν το εθιστικό shooting system που δένει απόλυτα με το switch pro controller. Ατμοσφαιρικό περιβάλλον, κάτι στο οποίο συμβάλλει και η εξαιρετική background μουσική, ξεχωριστή σε κάθε περιοχή, καθώς και τα διάφορα sound effects από τον ήχο των όπλών όταν πυροβολλάς μεχρι και το άνοιγμα των πορτών για να μετακινηθείς από δωμάτιο σε δωμάτιο. Ο χάρτης αν και μου φάνηκε δύσχρηστος στη αρχή, στη συνέχεια ήταν αρκετά βοηθητικός και βασικό εργαλείο στη εξερεύνηση του παιχνιδιού. Βέβαια θα ήθελα να υπάρχει η δυνατότητα να σημαδέψεις το χάρτη με διάφορα marks στη λογική των Zelda.

Βασικό στοιχείο του παιχνιδιού είναι και το platforming που δεν το περιμενα για ένα παιχνίδι πρώτου προσώπου αν και είναι βασικό στοιχείο στα 2d metroid. Στη πορεία του παιχνιδιού θα χρειαστεί να ανέβεις πλατφόρμες με σωστό timing, να λύσεις μικρά puzzle, να ανοίξεις διάφορα shortcuts για να πας από τη μια περιοχή στην άλλη πιο γρήγορα. Πρέπει να βρεις διάφορα collectables (artifacts) αξιοποιώντας τις πληροφορίες που βρίσκεις στο παιχνίδι σκανάροντας με το ρανταρ που σου δίνεται από την αρχή του παιχνιδιού. Σιγά σιγά ξεκλειδώνεις νέες ικανότητες αποκτώντας νέα όπλα, αναβαθμίζεις τη στολή σου, τη ζωή σου και τους πυραύλους, μεταμορφώνεσαι σε morph ball, αποκτάς visions. Όλα αυτά δίνουν πρόσβαση σε περιοχές και δωμάτια που χωρίς αυτά δεν μπορούσες να πας. Ένα, ισως για κάποιους, αρνητικό σημείο του παιχνιδιού είναι το υποχρεωτικό backtracking. Προσωπικά δεν με ενόχλησε στο παραπάνω μέρος του παιχνιδιού, γιατί είναι μέρος κάθε metroid. Παρόλα αυτά στο τέλος όταν καλείσαι να βρεις όλα τα artifacts έπρεπε οι σχεδιαστές να δώσουν τη δυνατότητα για fast travel καθώς γίνεται κουραστικό.

Οι “μικροί” εχθροί του παιχνιδιού αν και σχετικά λίγοι είναι διαφορετικοί με δικούς τους μηχανισμούς ο καθένας. Δυστυχώς κάθε φορά που φεύγεις από ένα δωμάτιο και απομακρυνθείς λίγο οι κακοί ξαναδημιουργούνται χαρακτηριστικό που σε άλλα metroidvania ή souls παιχνίδια γίνεται όταν κάνεις save την πρόοδο σου. Τα μεγάλα bosses είναι έξυπνα σχεδιασμένα. Κάποια από αυτά θέλουν αντανακλαστικά και πρέπει να αποκρυπτογραφήσεις τις κινήσεις σου, κάποια άλλα να αξιοποιήσεις σωστά τα όπλα σου, κάποια άλλα έχουν puzzle λογική και κάποια άλλα συνδυασμό αυτών. Αγαπημένος μου boss ήταν προτελευταίος, ο δημοφιλής από τη σειρά metroid Meta Ridley. Μου έδινε την αίσθηση ότι τον έχω από το πρώτο play αλλά είναι μια ψευδαίσθηση, καθώς αντιμετωπίζοντας τον έφτανα πολλες φορές στη πηγή χωρις να πιω νερό.

To performance του παιχνιδιού στο Switch είναι εξαιρετικό. 60fps σε όλη τη διάρκεια. Βελτιωμένα γραφικά από τον original τίτλο και μπορώ να μπω ότι ίσως ήταν τα καλύτερα γραφικά που έχω παίξει σε switch παιχνίδι. Εχει ικανοποιητική διάρκεια καθώς το ολοκλήρωσα σε εικοσιτέσσερις ώρες περίπου, με μοναδική βοήθεια την ανάγνωση οδηγών για την εύρεση των τοποθεσιών κάποιων artifacts.

Το παιχνίδι παίρνει δίκαια τον τίτλο masterpiece. Αν και τόσο παλιό φαίνεται τόσο σύγχρονο. Θα το βαθμολογήσω με 9/10 κρίνοντας με τα standard των σύγχρονων παιχνιδιών.

Θετικά:
* Άψογη μεταφορά της λογική των 2d metroid σε 3d περιβάλλον
* Εθιστικό shooting system
* Ατμοσφαιρικό με συναρπαστική μουσική
* Έντονο το στοιχείο της εξερεύνηση
* Platforming στοιχεία που κάνουν την εξερεύνηση πιο συναρπαστική
* Μελετημένα bosses με ικανοποιητική πρόκληση με αποκορύφωμα τα δύο τελευταία
Αρνητικά:
* Μη δυνατότητα προσθήκης mark στο χάρτη
* H εμφάνιση των κακών όταν απομακρυνθείς και ξαναεπιστρέψεις σε ένα δωμάτιο.
* Κουραστικό backtracking στο τέλος του παιχνιδιού, οταν καλείσαι να συλλέξεις τα artifacts

Βαθμολογία : 9/10

Το παιχνίδι διανέμεται στην Ελλάδα από την CDMedia

 Zf5b9R{D.