Thursday, May 2, 2024
Modern ReviewsModern Reviews

Mortal Kombat 1 | Multi Review

To Mortal Kombat επέστρεψε και συνεχίζει να κάνει εξαιρετικά αυτό που κάνει εδώ και οχτώ χρόνια. Να είναι δηλαδή το κορυφαίο fighting game που υπάρχει εκεί έξω.

Το πρώτο πράγμα που ξεχωρίζει στο νέο Mortal Kombat είναι το story mode. Πρόκειται για το πιο ενδιαφέρον story mode που έχει υπάρξει ποτέ σε παιχνίδι Mortal Kombat με διαφορά από το επόμενο. Στην ουσία πρόκειται για την συνέχεια της ιστορίας του Mortal Kombat 11, αλλά είναι δοσμένη με τέτοιο τρόπο που στην ουσία κάνει ένα φρεσκάρισμα στο franchise, κάτι σαν μια επανεκκίνηση. Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το πώς έχουν επανασχεδιαστεί κάποιοι χαρακτήρες και το πώς έχει επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος τους και η ιστορία τους. Ταυτόχρονα και οι διάλογοι είναι αρκετά καλογραμμένοι. Σίγουρα είναι ένα από τα highlight του παιχνιδιού.

Τεχνικά το παιχνίδι είναι καταπληκτικό. Τα γραφικά του είναι με διαφορά ότι καλύτερο έχουμε δει σε fighting game μέχρι σήμερα. Τα sprites είναι μεγάλα και οι λεπτομέρειες στα πρόσωπα των χαρακτήρων είναι τρομερές. Ο σχεδιασμός των πιστών είναι καταπληκτικός με τρομερό βάθος στα backgrounds. Ο ήχος είναι επίσης πάρα πολύ καλός με καταπληκτικές μουσικές που θυμίζουν πολύ και παλαιότερα παιχνίδια της σειράς. Αυτά αφορούν βέβαια την έκδοση του ps5 που παίζω εγώ, καθώς στο switch τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Ξεκάθαρα δεν μπορεί να αντέξει το μηχάνημα την έκδοση αυτού του παιχνιδιού και θα ήταν καλύτερο να μην κυκλοφορούσε καν εκεί.

Το gameplay συνεχίζει στα ίδια τρομερά επίπεδα που μας έχει συνηθίσει ο τίτλος. Γρήγορο, άμεσο, με εύκολη εκτέλεση τόσο των ειδικών κινήσεων και των combos όσο και των fatalities που φυσικά είναι πιο βίαια από ποτέ. Η νέα προσθήκη είναι το σύστημα των kameo fighters. Οι kameo είναι βοηθητικοί χαρακτήρες που επιλέγετε στη μάχη και μπορούν να σας βοηθήσουν κατά τη διάρκειά της τόσο επιθετικά, όσο και αμυντικά. Μπορούν να βοηθήσουν στη συμπλήρωση ενός combo ή να αποκρούσουν μία επίθεση του αντιπάλου ή να διακόψουν ένα από τα combo του. Το σύστημα λειτουργεί πολύ καλά και δίνει την απαραίτητη φρεσκάδα στο gameplay.

Στο παιχνίδι κάνουν την επιστροφή τους πολλοί χαρακτήρες από την playstation 2 era, τους οποίους ο κόσμος ζητούσε εδώ και πολλά χρόνια. Χαρακτήρες όπως η Nitara, η Ashrah, η Li Mei, ο Havik και άλλοι επιστρέφουν και είναι καλύτεροι από ποτέ.

Στα single player modes εκτός από το story και τα κλασσικά towers που υπάρχουν σε κάθε Mortal Kombat, υπάρχει και η νέα προσθήκη, το Invasions mode. Αυτό είναι μια παραλλαγή της κρύπτης και των towers of time που υπήρχαν στα προηγούμενα παιχνίδια. Εδώ επιλέγετε έναν χαρακτήρα και παίζετε σε διάφορες περιοχές του παιχνιδιού σαν ένα είδος επιτραπέζιου παιχνιδιού. Προχωράτε στην πίστα και σε κάθε στάση σας περιμένει είτε μία μάχη (πολλές φορές με modifiers όπως στα towers of time) είτε ένα test your might (το οποίο επιστρέφει) είτε ένα survive mode (που καλείστε να επιβιώσετε για ένα χρονικό διάστημα από κύματα projectiles) είτε ένα endurance battle. Μέσα από αυτές τις μάχες μπορείτε να κερδίσετε διάφορα skins και gear για τους χαρακτήρες του παιχνιδιού, διάφορα consumables για να τα χρησιμοποιήσετε στις μάχες κατά το δοκούν καθώς και νομίσματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για αγορές skins και gear. To Invasions mode θα ανανεώνεται συνεχώς με νέο υλικό και προσφέρει έτσι ατέλειωτες ώρες επιπλέον gameplay.

Υπάρχει επίσης το kustomization, όπου εκεί μπορείτε να φτιάξετε τον κάθε παίκτη όπως εσείς θέλετε, προσθέτοντας skins και gear της αρεσκείας σας. Αν θέλετε υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσετε νομίσματα μέσα από το ps store και να τα χρησιμοποιήσετε για την αγορά διαφόρων cosmetics.

Παίζοντας με τον κάθε χαρακτήρα στα διάφορα modes του παιχνιδιού αυτός ανεβάζει το rank του και με κάθε rank που ανεβαίνει ξεκλειδώνονται διάφορα πράγματα για τον συγκεκριμένο χαρακτήρα. Υπάρχει επίσης ένα πάρα πολύ καλό και λεπτομερέστατο tutorial mode όπου εκεί μπορείτε να κάνετε practice και να μάθετε όλες τις κινήσεις, όλα τα combos και όλα τα fatalities του παιχνιδιού. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει και το online mode του παιχνιδιού όπου εκεί μπορείτε να αντιμετωπίσετε διάφορους παίκτες από τον υπόλοιπο κόσμο, και φυσικά το local multiplayer για το κλασσικό διπλό με τους φίλους σας.

Κλείνοντας, όπως είπα και στην αρχή το Mortal Kombat 1 είναι αυτή τη στιγμή ότι καλύτερο υπάρχει σε fighting παιχνίδι. Για την ακρίβεια θεωρώ ότι ο ανταγωνισμός είναι αρκετά πίσω πράγμα το οποίο αντικατοπτρίζεται και στις πωλήσεις του franchise.

Ο βαθμός είναι ένα τεράστιο 10/10.

Στράτος Κοντεκάκης

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη CD Media, για την άμεση παροχή review code και τη συνολική της στήριξη στην Retropolis.


Mια 2η γνώμη από τον Ραφαήλ

Συμφωνώ σε όσα έγραψε ο Στράτος στο κεντρικό review της Retropolis αλλά θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ αρχικά στα αρνητικά στοιχεία που εντόπισα στο παιχνίδι και να εξηγήσω το γιατί θα το βαθμολογούσα με 9/10.

Σοβαρό player 1 bug στο launch
30 fps σε cutscenes, fatal blows κλπ. (Υπάρχει unofficial patch και αργότερα ίσως το φτιάξουν). Ειδικά η εναλλαγή από 30 σε 60 όποτε γίνεται fatal blow είναι πολύ κουραστική. Το τραγικό είναι ότι γίνεται 3 παιχνίδια αυτό από το X. Οπότε δεν το συγχωρώ.
Υπάρχει σοβαρό θέμα με stuttering στο PC ειδικά στο εισαγωγικό cutscene λόγω του ότι είναι prerenderer στα 30. Από ότι διάβασα επειδή το έχει καραμέλα ένα σοβαρό PC κατεβάζει την συχνότητα της GPU με αποτέλεσμα να γίνεται το drop. Εμένα πχ που έχουμε κλειδώσει την οθόνη στα 117 fps εκεί που το πάει νεράκι κάνει ένα slow down στα 107 και ξανά 117. Είναι πολύ πιο ενοχλητικό από ότι ακούγεται. Για να φτιάξει αυτό πρέπει να πας Nvidia control panel και να κλειδώσεις όλο το παιχνίδι στα 60 ή/και να βάλεις το patch που έλεγα πάνω.
Έλλειψη 120 fps σε local.
Η ιστορία είναι πολύ καλή αλλά στα τελευταία chapters πέφτει η ποιότητα κι έχουμε υπερβολική ανακύκλωση ιδεών. Χρειάζεται αλλαγή στη συγγραφική ομάδα.
Έχουν ξεχαστεί σοβαρά κομμάτια lore (όπως one being, kamidogus κλπ). Φαίνεται η έλλειψη του John Tobias. Βέβαια γύρισε πριν 6 μήνες οπότε υπάρχει ελπίδα.
Ο Quan Chi είναι υλοποιημένος και τον έβγαλαν να τον πουλήσουν σε DLC.
Το roster δεν έχει ούτε έναν νέο χαρακτήρα. Απαράδεκτο για Mortal Kombat.
Το σύστημα των enhanced moves έχει φάει nerf σε σχέση με το MK 11 και δε δουλεύει το ίδιο καλά εκτέλεση τους.
Τέλος, πρέπει να επιστρέψει επιτέλους το Konquest mode ή έστω κάποια παλαιότερα modes όπως το Chess Kombat. Το περιεχόμενο είναι πολύ ίδιο με το 11.

Το παιχνίδι αγοράστηκε από εμένα στα 100€.

Ραφαήλ.

 Zf5b9R{D.