Thursday, May 2, 2024
Modern Reviews

Like a Dragon Gaiden : The Man Who Erased His Name | mini Review by Zapdim


Η σειρα Yakuza και νυν Like a Dragon είναι θρυλική κι αγαπημένη από πολυάριθμους παίχτες βιντεοπαιχνιδιών ανά την υφήλιο. Κύριος πρωταγωνιστής σε όλα τα επεισόδια, πλην ενός, είναι ο Κάζουμα Κύριου, ένας ζωντανός θρύλος της Yakuza. Στο Gaiden, ο Κάζουμα έπειτα από τα γεγονότα του Yakuza 6, επανέρχεται στη δράση υπό τη μορφή του μισθοφόρου πράκτορα και με νέο όνομα. Είναι επομένως απαραίτητο ο παίχτης να είναι γνώστης της όλης ιστορίας εξ αρχής, προκειμένου να κάνει μια σωστή σύνδεση των όσων θα βιώσει μέσα στο 20ωρο που διαρκεί το παιχνίδι.

Το σενάριο είναι ενδιαφέρον, ενώνοντας τα κομμάτια μεταξύ του προηγούμενου κι επόμενου επεισοδίου Yakuza και Like a Dragon, παρουσιάζοντας μας συγχρόνως παλιούς και νεότερους πρωταγωνιστές. Συνάμα γίνεται μια προσπάθεια “εκμοντερνισμού” του παραδοσιακού και άτεγκτου μαχητή της Ιαπωνικής μαφίας που άκουγε στο όνομα Κύριου Κάζουμα, στο μέτρο πάντα του σεναριακά εφικτού.

Το γκειμπλέυ είναι κλασικό, με νότες όμως σύγχρονης μάχης και με τον εμπλουτισμό από γκατζετάκια. Έχουμε μεν το πατροπαράδοτο browler yakuza style, παράλληλα όμως έχουμε και το agent style, με τον πρωταγωνιστή να είναι ταχύτατος κάνοντας χρήση βοηθημάτων μάχης, όπως drones, μηχανικού λάσο και “έξυπνου” τσιγάρου που εκρήγνυται (το κάπνισμα και το τσιγάρο ήταν ανέκαθεν σήμα κατατεθέν τόσο του πρωταγωνιστή όσο και όλης της σειράς). Το πλάνο ανάπτυξης είναι οικείο, αναπτύσσοντας κινήσεις και ειδικές τεχνικές για κάθε στυλ μάχης. Αυτό που διαφέρει είναι η συλλογή πόντων που θα μας το επιτρέψει αυτό, αφού προσπάθησαν να συνδέσουν τα side quests, τα οποία και θα μας επιβραβεύουν με πόντους ανάπτυξης, με έναν ενδιαφέροντα χαρακτήρα μου θα μας αναθέτει τις αποστολές.
Το main story είναι αρκετά ενδιαφέρον και πλούσιο για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του Κύριου Κάζουμα, τα side quests από την άλλη χωρίζονται σε ενδιαφέροντα και αρκετά χιουμοριστικά, αλλά και σε πιο απλοικά κι ενδεχομένως “βαρετά”. Η όλη εμπειρία όμως είναι απολαυστική. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν και το γεγονός ότι το Gaiden προορίζονταν για ένα σταντ αλοουν dlc κι όχι για ανεξάρτητο παιχνίδι. Η ποιότητα του παιχνιδιού ως σύνολο δε φτάνει σε επίπεδο προηγούμενων επεισοδίων, είναι όμως αξιοπρεπέστατο κι άκρως ικανοποιητικό.

Συνοψίζοντας θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι το The Man Who Erased His Name είναι ένα καλογραμμένο ενδιάμεσο επεισόδιο της θρυλικής σειράς παιχνιδιών Yakuza, αποτελώντας αρμό μεταξύ της “παλιάς” και ¨νεότερης” γενιάς τόσο των πρωταγωνιστών, όσο και των τοποθεσιών. Θα δυσκολέψει και τον πλέον έμπειρο παίχτη στην αρχή τουλάχιστον, αφού απαιτεί καλή εξάσκηση στις κινήσεις μάχης, όσο όμως ενδυναμώνεται ο Κάζουμα, οι αντιπαραθέσεις με τους υπόλοιπους μαφιόζους θα γίνονται πιο βατές και διασκεδαστικές. Επιπροσθέτως οφείλουμε να επισημάνουμε πως το παιχνίδι απευθύνεται σε γνώστες του lore της σειράς, αφού τα ιστορικά στοιχεία, οι αναφορές σε γνωστά από παλιότερα επεισόδια ονόματα καθώς και οι αναμνήσεις που κατακλύζουν συχνά πυκνά τον πρωταγωνιστή, είναι πολυάριθμες. Σίγουρα όποιος ασχοληθεί θα μείνει ικανοποιημένος και θα αναμένει με μεγαλύτερο ενδιαφέρον το επόμενο επεισόδιο, το οποίο βγαίνει σε λιγους μήνες. Κερασάκι στην τούρτα, oi τελικές σκηνές, όπου η επίκληση στο συναίσθημα είναι έντονη κι αρμόζουσα για ένα σημαντικό γκειμινγκ χαραkτήρα όπως ο Κύριου Κάζουμα.

 Zf5b9R{D.