Sunday, April 28, 2024
Retroπολιτες

Software vs Hardware

Μπορεί άραγε ένα πιο αδύναμο μηχάνημα στα specs να συγκριθεί με ένα πιο δυνατό η έστω να το πλησιάσει?

Στο παρελθόν δεν θα υπήρχε καν θέμα συζήτησης. Αλλά πλέον έχουμε αρκετά παραδείγματα όπως το Playstation 5 των 10,28 Teraflops vs Xbox Series X 12 Teraflops. Σε πολλές περιπτώσεις βλέπουμε να περνάει μπροστά το PS5, παρόλο που είναι σχετικά πιο αδύναμο στα χαρτιά.
Μεγάλα κανάλια που ασχολούνται με το Hardware και το Software το έχουν αναδείξει αυτό “ουκ ολίγες φορές”.
Βλέπε Digital Foundry.

Αλλά ας μη μείνουμε στους πράσινους και στους μπλέ, γιατί εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με console battles, αλλά με την εξέλιξη του software.

Βλέπουμε τεχνολογίες όπως το Fsr της AMD και το Dlss της Nvidia να δυναμώνουν τις επιδόσεις μιας κάρτας γραφικών μέσω Software. Ναι έχουμε extra fps, και από εκεί που δεν “τρέχαμε” το παιχνίδι, να παίζουμε ικανοποιητικά ή και άριστα.

Ένα άλλο παράδειγμα που με έβαλε σε αυτές τις σκέψεις και ήταν η κύρια πηγή μου για το παρόν άρθρο είναι:

“Steam Deck vs Rogue Ally”

Official start price του Deck στα 369€, Official start price του Ally στα 599€.
Στα χαρτιά, όσον αφορά τις επιδόσεις, το Ally είναι 50% δυνατότερο σε σύγκριση με το Deck.
Δεν ισχύει όμως σε κανένα Benchmark, διότι η διαφορά τους είναι πολύ μικρη σε όλες τις δοκιμές. Και όσο ο καιρός περνάει έχουμε όλο και περισσότερες αναβαθμίσεις στο λογισμικό του Deck, γίνεται ολοένα και καλύτερο, χωρίς απότομα frame drops ή glitches και προβληματάκια του software που συναντάμε στο Ally.
Καταλήγουμε λοιπόν στο ότι όταν έχεις άτομα που δουλεύουν πάνω στο Software συνεχώς, μπορείς να φτάσεις ή και να ξεπεράσεις, σε μερικές περιπτώσεις, το δυνατότερο Hardware του ανταγωνισμού.
Και φυσικά με ένα πολύ απλό σερφαρισμα στο Internet ή στο YouTube σε αξιόπιστα κανάλια θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας.

Ένα απλό παράδειγμα πρόσφατης κυκλοφορίας: HellDrivers 2 Performance Analysis in Gameplay Benchmark
*Steam Deck -720p Low/Ultra Quality Render Res. 45-55 FPS
*ROG Ally – 720p Low/Ultra Quality Render Res. 55-65 FPS
Αξίζει η διαφορά τιμής σε σχέση με την απόδοση?

Τώρα ο κάθε ένας κάνει τις συγκρίσεις του, βλέπει τι σηκώνει η τσέπη του και πράττει ανάλογα…

*Να σημειωθεί ότι τo benchmark έχει γίνει με την ακριβή έκδοση του ROG Ally με τον Z1 Extreme επεξεργαστή που κοστίζει 699€, και όχι με τον Z1(599€) που είναι ποίο αδύναμος από το chipset του Steam Deck. Που αναλογικά σχέση τιμής απόδοσης το κατατάσσει ακόμη κατώτερο value for money σε σύγκριση με το Deck που ξεκινάει στα 369€.

Ηλίας Σταύρου

 Zf5b9R{D.