Thursday, May 2, 2024
Retroπολιτες

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΕΝΟΣ BOOMER GAMER!!

Υπάρχει μια τυχερή γενιά που γεννήθηκε μαζί με τα videogames! Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1980, η ζωή μας ακολουθεί από κοντά την πορεία και εξέλιξη του αγαπημένου μας μέσου ψυχαγωγίας. Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως, μας έχουν μείνει κάποιες συνήθειες από τότε, συνήθειες που δεν θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε γιατί «όλα ήταν καλύτερα τα παλιά τα χρόνια»!! Με χιουμοριστική διάθεση λοιπόν, σας παρουσιάζω τον ιερό δεκάλογο ενός Boomer Gamer!!!

 

  • SAVE ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ Όσα Autosave και να υπόσχεται ένα παιχνίδι, αν δεν ανοίξεις χειροκίνητα να κάνεις το δικό σου Save δεν νιώθεις ασφαλής! Και πολλές φορές το κάνεις και δύο φορές, έτσι για τη σιγουριά!
  • ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ Εάν ο προφανής στόχος ενός παιχνιδιού είναι δεξιά, ο σωστός gamer πάει πρώτα αριστερά! Πρώτα αναζητάς ότι μυστικό και δευτερεύον υπάρχει και μετά κινείσαι προς την αποστολή σου. Δεν μπορούν να μου κρύψουν τίποτα!!
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Οι παραδοσιακοί gamers τείνουν να είναι τρομερά τσιγγούνηδες με τα αντικείμενά τους. Δεν πάει να έχουν 50 φαρμακεία μαζί τους, θα περιμένουν να ματώσει η οθόνη για να χρησιμοποιήσουν ένα και πάλι με βαριά καρδιά! Μάλιστα τσιγκουνεύονται ακόμη και στον τελικό αρχηγό!! «Που ξέρεις; Μπορεί να χρειαστούν κάπου, κάποτε!»
  • ΜΑΖΟΧΙΣΜΟΣ Εμείς οι Boomers είμαστε πολύ περήφανοι για να χρησιμοποιούμε βοήθειες και βοηθήματα (ή τουλάχιστον για να παραδεχτούμε ότι χρησιμοποιήσαμε!) Σκληραγωγημένοι από την εποχή των σπάνιων οδηγών σε περιοδικά και από παιχνίδια που απαιτούσαν την πλήρη επανάληψή τους με κάθε αποτυχία, το YouTube αποτελεί μόνο ακραία λύση , αφού πρώτα έχουμε φάει 2 μέρες ανέλπιστων προσπαθειών. Σε αντίθεση, οι νεότεροι gamers δεν κάνουν βήμα χωρίς το YouTube δίπλα τους!! Εξαιρέσεις υπάρχουν, έτσι;; Ο άγραφος κώδικας τιμής μας δεν μας επιτρέπει επίσης να παίξουμε κάτι στην εύκολη εκδοχή του, ακόμη και με την τεράστια έλλειψη χρόνου που μας διακατέχει! Το “Easy” δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μας, είναι προσβολή! Επίσης, επιλογές που διευκολύνουν πιο άπειρους παίκτες, όπως η κεραία στο Mario Kart, τα φτερά στον Yoshi ή το mode χωρίς χρόνο στο Mario Vs. DK είναι μόνο για παιδιά!!!
  • ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ Η αγάπη μας για ένα μηχάνημα ή παιχνίδι του παρελθόντος δεν μπορεί να γίνει κατανοητή από κάποιον που δεν τρέφει τα ίδια συναισθήματα για τα ίδια πράγματα. Το πιο πιθανό είναι να σε κοιτάει σαν εξωγήινο ή τρελό! Αντιθέτως, αν δύο άνθρωποι έχουν κοινές αγάπες στο χώρο του gaming μπορεί να μετατραπούν στους καλύτερους φίλους μέχρι να πεις “Game Over”! Και εννοείται ότι τα παλιά είναι πάντα καλύτερα από τα καινούργια! Η δύναμη της νοσταλγίας είναι ανεξέλεγκτο και μη αμελητέο πράγμα!
  • ΧΕΙΡΟΠΙΑΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ Μην μου μιλάτε για συνδρομές και ψηφιακές αγορές! Αν δεν κάθεται το φυσικό κουτί στο ράφι της βιβλιοθήκης, δεν αξίζει να παίξεις ένα παιχνίδι!! Για να μην πω την κατάθλιψη που νιώθουμε ελέω έλλειψης έντυπου εγχειριδίου (manual) στις νέες συσκευασίες! Γι’ αυτό σας λέω: Κάθε χτες και καλύτερα!!!
  • ΔΕΝ ΔΑΝΕΙΖΩ Μπορεί τα παιχνίδια μας να είναι σε φυσική μορφή αλλά ΔΕΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΖΟΥΜΕ ΠΟΤΕ! Προτιμώ να δανείσω το αυτοκίνητό μου παρά τα παιχνίδια μου!! Ακόμη και αν δεν το παίζω πια, ακόμη και αν δεν πρόκειται να ξαναασχοληθώ μαζί του, αυτό το κενό που θα αφήσει στην βιβλιοθήκη είναι ανυπόφορο!!! Κάποτε την πατούσαμε με τα δανεικά και αγύριστα ή επιστρεφόμενα αλλά με μια πίτσα κολλημένη πάνω! Για να μην πω ότι τα δισκάκια έρχονταν σαν να είχαν χρησιμοποιηθεί από γάτα DJ!! ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!!!
  • ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ Αυτό το «έπαιξα για λίγο και το παράτησα» τι είναι;;; Αν δεν τερματίσεις ένα παιχνίδι, αν δεν το ξεζουμίσεις, δεν δικαιούσαι να παίξεις κάτι άλλο! Κατάλοιπο από την εποχή που είχαμε ένα παιχνίδι και περιμέναμε τα Χριστούγεννα να πάρουμε άλλο; Μπορεί! Πάραυτα οι νόμοι είναι νόμοι!!!
  • FACE TO FACE Αυτά τα online multiplayer έχουν κάποιο νόημα; Αν δεν μπορείς να κοιτάζεις περιφρονητικά στα μάτια τον εκνευρισμένο αντίπαλό σου μετά από μια νίκη κάνοντάς τον να εκραγεί, αν δεν μπορείς να του φέρεις το χειριστήριο στο κεφάλι μετά από μια ήττα, αν δεν μπορείτε να παίξετε ξύλο μετά από μια προσπέραση της τελευταίας στιγμής…Τι νόημα έχει;;; Μόνο Couch, Split-Screen Multiplayer λοιπόν! Πρέπει να θεσπιστεί κανονισμός!!!
  • ΚΟΥΜΠΙΑ Δεν πρόκειται να παίξω σε κινητό ακόμη και αν όλα τα παιχνίδια είναι δωρεάν!! Χωρίς φυσικό χειριστήριο στα χέρια, καλύτερα να σπάω πέτρα Αύγουστο μήνα!! Αφήστε αυτά τα σπορ για τους νέους!!!

 

 

ΥΓ: Μπορεί να έχετε αντίθετη άποψη με κάποια ή όλα τα παραπάνω.

Δεν μου καίγεται καρφί! Αυτή είναι η αντικειμενική αλήθεια!! Boomer Speaking!!!

 

 

Βαγγέλης Καρπέτης

Απρίλιος 2024

 Zf5b9R{D.