Sunday, May 19, 2024
Modern Reviews

Jedi Survivor | Mini Review από τον Zapdim

 Το Jedi Survivor είναι το δεύτερο μέρος της σειράς παιχνιδιών της Respawn Etertainment για λογαριασμό της ΕΑ. Κυκλοφόρησε το 2023 και ήταν η συνέχεια του πρώτου μέρους Jedi Fallen Order. Εκεί γνωρίσαμε τον Cal Kestis, τον οποίον υποδύεται αξιοπρεπώς ο ηθοποιός Κάμερον Μόναγκαν και την προσπάθεια του να αναδειχθεί σε ιππότη Τζεντάι  αφενός κι αφετέρου να σώσει ότι είχε απομείνει από το τάγμα. Στο δεύτερο μέρος αυτού του συναρπαστικού ταξιδιού ο ήρωάς μας συνεχίζει από εκεί που είχε σταματήσει. Ωριμότερος, εμπειρότερος σαν πολεμιστής, επιδίδεται σε διάφορες περιπέτειες έχοντας νέους συντρόφους στο πλάι του, με στόχο πάντα την καταπολέμηση της Αυτοκρατορίας. Στην πορεία θα συναντήσει διάφορα πρόσωπα μεταξύ των οποίων και παλιότερους φίλους οι οποίοι θα παίξουν το ρόλο τους για την ολοκλήρωση των νέων περιπετειών του Τζεντάι ιππότη μας.
    Το παιχνίδι είναι ένα κλασικό action rpg μερικώς ανοιχτού κόσμου με έμφαση στο πλατφόρμινγκ. Θα ταξιδέψουμε σε πλανήτες όπου ο παίχτης δύναται να επιδοθεί σε ολοκλήρωση αποστολών και συλλογή αντικειμένων. Σεντούκια, αντικείμενα συλλεκτικά καθώς και αντανακλάσεις ήχων από νεκρούς, θα μας δώσουν αφενός μια όμορφη εμπειρία και κίνητρο εξερεύνησης, αφετέρου πόντους αναβάθμισης του χαρακτήρα και των όπλων μας. Επιπροσθέτως έχουμε μεγάλη γκάμα από εμφανίσεις του ήρωα με στολές και εμφανίσεις των όπλων και του μηχανικού συντρόφου του BD1. Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι αρκετά όμορφα και οι χαρακτήρες καλοσχεδιασμένοι και λεπτομερείς.
να εδώ τράβα μία φωτογραφία να φαίνεται και η θάλασσα
   Ο σχεδιασμός των περιβαλλόντων των πλανητών είναι της ίδιας λογικής που είχε και το πρώτο παιχνίδι της σειράς. Έρημοι, δάση, έλη αλλά και sci-fi βιομηχανικά κτήρια, θα δώσουν στον παίχτη ένα πλούσιο όραμα εξερεύνησης, δίχως τον κίνδυνο να κουραστεί ή να βαρεθεί λόγω μονοτονίας. Οι πλανήτες απαιτούν καλά αντανακλαστικά για το έντονο παρκούρ αλλά και παρατηρητικότητα, αφού δε θα είναι λίγες οι φορές που ο παίχτης θα αισθανθεί χαμένος για την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει. Δυστυχώς ακόμη μια φορα ο χάρτης που έχει στη διάθεσή του ο παίχτης περισσότερο μπερδεύει πάρα ξεδιαλύνει την κατάσταση περί της πορείας μας, ατόπημα που είχαμε συναντήσει και στο πρώτο παιχνίδι και δε φαντάζει να έχει διορθωθεί διόλου. Μέσα από την εξερεύνηση και την εξέλιξη της ιστορίας, θα ξεκλειδώσουμε αρκετά σημεία που θα μπορούμε να ξεκουραστούμε, να αλλάξουμε όπλα αλλά και να μετακινηθούμε γρήγορα σε άλλα ανάλογα σημεία του χάρτη. Η παγίδα της αναπλήρωσης των γιατρικών του ήρωα σε αυτά τα σημεία, είναι ότι οι εχθροί που εξολοθρεύσαμε, παρουσιάζονται εκ νέου.
   Η ιστορία είναι καλογραμμένη και ομαλά σκηνοθετημένη. Οι χαρακτήρες έχουν το απαιτούμενο βάθος για να μας εξάψουν το ενδιαφέρον σχετικά με την εξέλιξη τους και να δημιουργηθέι ένα σχετικό δέσιμο μαζί τους.   Ο Κέστις θα επιδοθεί τόσο στο βασικό στόρυ και τις αποστολές που θα το ολοκληρώσουν, όσο και σε δευτερεύουσες αποστολές, τα λεγόμενα rumors, τα οποία θα εμπλουτίσουν την εμπειρία μας. Συνάμα συναντούμε και προκηρύξεις κακοποιών, τις οποίες αφού εκτελούμε, κερδίζουμε πόντους εξαργύρωσης δώρων και ικανοτήτων.
πάλι καλά δεν γλιστράμε από αυτό το …ότι είναι τέλος πάντων
   Το διαμάντι του παιχνιδιού είναι ξεκάθαρα το σύστημα μάχης. Απολαυστικό, πολυποίκιλο, με όπλα καθένα εκ των οποίων δίνουν και διαφορετικές κινήσεις σε συνάρτηση με σπουδαία τελειώματα επι των εχθρών. Διπλά σπαθιά, σπάθες, διπλής λάμας, όλα φυσικά σε μορφή lightsaber, θα αφήσουν πλήρως ικανοποιημένο τον οπαδό του Star Wars Saga. Όλα αυτά βρίσκουν εφαρμογή στους μικρής σχετικά ποικιλίας εχθρούς που θα συναντήσουμε στον κόσμο, αλλά κυρίως στα μεγάλα Bosses, τα οποία θα απαιτήσουν και μια μεγαλύτερη προσπάθεια από πλευράς του παίχτη. Στο Normal επίπεδο που παίχτηκε το παιχνίδι, οι αρχηγοί παρουσιάζουν ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις αντανακλαστικών από μέρους μας και απομνημόνευσης του δικού τους κινησιολογίου. Άμυνα, αποφυγή, μπλοκάρισμα, δυνατά και γρήγορα χτυπήματα, είναι στη διάθεσή μας και υπεραπαραίτητα προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις απαιτητικές μάχες. Ο θάνατος συνεπώς δε θα είναι κάτι σπάνιο, μάλιστα ο εχθρός που θα μας τον προκαλέσει θα κατέχει τους πόντους εμπειρίας που θα έχουμε μέχρι εκείνη τη στιγμή και θα πρέπει να τον νικήσουμε προκειμένου να τους πάρουμε πίσω.
   Η κύρια ιστορία του παιχνιδιού διαρκεί γύρω στις 25 ώρες, ο παίχτης όμως θα πρέπει να ενδυναμώσει το χαρακτήρα του μέσα από ένα ενδιαφέρον και ιδιαίτερα λειτουργικό skill tree, συνεπώς οι επιτέλεση δευτερευουσών αποστολών καθώς και περεταίρω εξερεύνησης είναι σχεδόν αναγκαία. Ο μετροιντβάνια χαρακτήρας του παιχνιδιού και η σταδιακή απόκτηση ικανοτήτων του ήρωα, θα μας επιστρέψει πολλάκις στα ίδια μέρη, υπό διαφορετικά πρίσματα κινήσεων και δυνάμεων κάθε φορά δίχως όμως να κουράζει.
   Εν κατακλείδι μπορούμε να πούμε πως το Jedi Survivor είναι άξιος συνεχιστής του αξιόλογου πρώτου τίτλου της Respawn Entertainment, δίνοντας μια ακόμη πλούσια γκειμινγκ εμπειρία συνυφασμένη με μια ιστορία που σέβεται το lore του Star Wars περιβάλλοντος. Το παιχνίδι πλέον είναι στην υπηρεσία Game Pass μεσω του EA play. Τεχνικά είχαμε κάποια προβλήματα, όπως 2-3 κρασαρίσματα και κάποιες αστοχίες, ειδικά στους εχθρούς, κάτι που είναι απαράδεκτο για τίτλο που διορθώνεται εδώ κι ένα χρόνο. Συνυπολογίζοντας όμως την όμορφη επίγευση που μας άφησε ο τίτλος επί τω συνόλω, μπορούμε να το προτείνουμε με μεγάλη ευκολία.

 Zf5b9R{D.