Saturday, July 27, 2024
News

HGP (Handheld Gaming PC) – Rog Ally X ή Steam Deck Oled; (Μέρος Πρώτο)

History Repeats…

Για όσους μεγαλώσαμε με φορητές κονσόλες, ξέρουμε ότι τίποτα άλλο δεν μπορεί να σου δώσει αυτό το συναίσθημα, όπως το να κρατάς στα χέρια σου ένα μηχάνημα με το οποίο να μπορείς να παίξει video games, χωρίς αυτή σου η δραστηριότητα να λαμβάνει χώρα σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος του σπιτιού ή να σε δεσμεύει από άλλες δραστηριότητες, αλλά αντίθετα να μπορείς να το πάρεις μαζί σου όπου πας.

Το μόνο πρόβλημα σε όλο αυτό ήταν πως οι τίτλοι ήταν διαφορετικοί με αυτούς που μαγνήτιζαν τα βλέμματα πάντα να είναι διαθέσιμοι στις “μεγάλες” κονσόλες και όχι στις φορητές. Άρα έκαναν το φορητό gaming να μοιάζει πάντα με τον φτωχό συγγενή του “κανονικού” και πολλές φορές να μην αξίζει τα χρήματα που χρειαζόταν η επένδυση σε ένα τέτοιο οικοσύστημα.

Ερχόμαστε!

Το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση λύσης αυτού του προβλήματος προσέφερε το Nintendo Switch αλλά και αυτό ενώ υποσχόταν παρόμοια εμπειρία με τις home κονσόλες (και τα κατάφερε καλά ως ένα βαθμό) από ένα σημείο και μετά ξεπεράστηκε πολύ τεχνολογικά (με τον ερχομό της νέας γενιάς κονσολών) και πάντα είχε το μειονέκτημα του “κλειστού συστήματος της Nintendo”.

Η Valve λοιπόν πριν από 2 μισή χρόνια βρίσκοντας αυτό το κενό και σε συνδιασμό με τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες καθως παράλληλα με ότι οι συνήθεις αναλύσεις εκτοξεύτηκαν σε 4k για τηλεοράσεις πολύ μεγάλων μεγεθών (συνήθως από 55 ιντσες και πάνω), προσέφερε μια μικρή επανάσταση με την πρόταση της για φορητό pc gaming, στις 7 ιντσες με ανάλυση 800p με την ονομασία Steam Deck.

Reality Check

Η τιμή ήταν ιδιαίτερα ελκυστική για το όλο εγχείρημα αλλά τα προβλήματα δεν άργησαν να φανούν. Από την καθυστέρηση της κυκλοφορίας του προϊόντος, μεταφέρθηκε από τα Χριστούγεννα του 21 κατά 3 έως 6 μήνες αργότερα, ανάλογα με την σειρά προπαραγγελιας και την χώρα διαμονής του αγοραστή, το τεράστιο πρόβλημα συμβατότητας για πάρα πάρα πολλά παιχνίδια του steam, μαζί με την ασυμβατότητα των άλλων pc stores λόγω linux, μέχρι διάφορες αστοχίες του hardware και την πολύ μικρή διάρκεια της μπαταρίας.

Δεν θα μπω σε πολλές λεπτομέρειες επειδή σκοπεύω να ολοκληρώσω το άρθρο σε δύο μέρη και όχι να γράψω βιβλίο, αλλά κάνοντας fast forward στο σήμερα η αγορά του portable pc gaming ακμάζει διαρκώς, πολλές εταιρείες έχουν μπει στον χώρο, διεκδικώντας κομμάτι από την πίτα, μεγάλες (όπως η Asus, η lenovo, η Valve, τώρα ετοιμάζεται η Zotac, ίσως και η Alienware) μέχρι πληθώρα από κινεζικές (Aya Neo, oneXplayer,GPD Win 4 κλπ). Οι πιο δυνατοί μέχρι στιγμής ανταγωνιστές φαίνεται να είναι η Valve με το Steam Deck Oled, ενα mid-gen refresh του αρχικού μοντέλου που βελτίωσε σχεδόν τα πάντα και παραμένει ο βασιλιάς του portable pc gaming ή μήπως παρέμενε, καθώς σήμερα η Asus ανακοίνωσε το δικό της refresh με την ονομασία Rog Ally X;

 

 

 Zf5b9R{D.