Wednesday, October 23, 2024
Modern Reviews

Scars Above | Mini Review από τον Zapdim

Το Scars Above είναι ένα τρίτου προσώπου sci-fi shooter adventure παιχνίδι που αναπτύχθηκε από το σέρβικο στούντιο Mad Head κι εκδόθηκε από την Prime Matter το 2023. Η ιστορία αφορά την ερευνητική ομάδα της γης, SCARS (Sentient Contact Assigment Response) που αποστέλλονται να εξερευνήσουν το τί συμβαίνει σε ένα άγνωστο αντικείμενο, το Metahedron που μπαίνει στην περιφέρεια του πλανήτη μας. Η ηρωίδα μας, Kate Ward, θα μεταφερθεί ξαφνικά στην επιφάνεια ενός άγνωστου πλανήτη, αφού πρώτα το διαστημόπλοιο της αποστολής μαζί με τους υπόλοιπους του πληρώματος χαθούν σε ένα ξαφνικό ανεξήγητο ηλεκτρομαγνητικό συμβάν στην προσπάθεια προσέγγισης του Metahedron. Από αυτό το σημείο κι έπειτα η Kate θα εκθέσει στα μάτια του παίχτη όλες τις επιστημονικές γνώσεις της αλλά και τις πολεμικές αρετές που διαθέτει, προσπαθώντας να ανακαλύψει τι συμβαίνει σε αυτή και τους συντρόφους της.
   Το παιχνίδι είναι μια 2Α παραγωγή, αρκετά προσεγμένη για το περιορισμένο μπάτζετ που διαθέτει. Οι κόσμοι είναι ευθύγραμμοι, με εξωγήινο περιβάλλον και τερατόμορφους εχθρούς. Ο παίχτης κινείται συνεπώς σε “ράγες” προσπαθώντας να συλλέξει αφενός υλικά για αναβάθμιση των όπλων και την επαναγέμισή τους, αφετέρου κρυστάλλους ενέργειας που ανεβάζουν το XP και αναβαθμίζουμε τις ικανότητες της ηρωίδος, σε ένα σχετικά καλοσχεδιασμένο skill tree. Τα όπλα είναι τεσσάρων ειδών, χωρίς συμβατικές σφαίρες αλλά κάνοντας χρήση ενέργειας όπως η φωτιά, ο πάγος, το οξύ.  Παράλληλα την προσπάθεια μας αυτή την υποβοηθούν ένας καλός αριθμός από γκάτζετ, όπως ασπίδες, βόμβες φωτιάς και βραδείας κίνησης που σε συνδυασμό με τα όπλα μας, θα μας διευκολύνουν την πορεία. Όλα τα όπλα μας αναβαθμίζονται, κάνοντας τον κάματο λιγότερο όσο προχωράμε στο παιχνίδι.
   Οι εχθροί είναι δυστυχώς περιορισμένοι σε αριθμό και φαντασία, συμβάλλοντας σε μια horror αίσθηση που όμως δεν είναι αρκετά έντονη. Τα bosses είναι επίσης λίγα σε αριθμό και με αρκετά προβλέψιμες ενέργειες και δε θα μας δυσκολέψουν ιδιαίτερα. Η λογική του Gameplay εξάλλου στηρίζεται σε Pillars που βρίσκουμε στη πορεία μας τα οποία λειτουργούν σαν savepoints και ως τόποι ανεφοδιασμού και σε περίπτωση θανάτου της Kate ξεκινάμε από το τελευταίο Pillar, με τους εχθρούς όμως που είχαμε αντιμετωπίσει πριν να είναι ξανά ζωντανοί. Είναι συνεπώς ζωτικής σημασίας να εντοπίσεις όλα τα Pillars προκειμένου σε περίπτωση ήττας μη χάσεις αρκετή ώρα προόδου. Επιπρόσθετα το παιχνίδι διαθέτει και κάποιους γρίφους, μηδαμινής δυστυχώς πολυπλοκότητας.
   Τα γραφικά είναι ικανοποιητικά αλλά όχι ραφιναρισμένα στην Unreal μηχανη, κάτι ενδεχομένως αναμενόμενο μιας και μιλάμε για μικρό στούντιο. Τα σινεμάτικς κρατούν ένα επίσης καλό επίπεδο, με το συγχρονισμό όμως των χειλιών στους ήρωες να είναι ανύπαρκτοι, γυρίζοντας μας σε παλιότερες εποχές αποτύπωσης προσώπων.
   Εν γένει το Scars Above μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μια φιλόδοξη μετριότητα που αξίζει κάποιος να ασχοληθεί. Δεν πρωτοτυπεί, δανείζεται μηχανισμούς και σεναριακή λογική από άλλα είδη, όπως τα soouls, το mass effect πετυχαίνοντας ένα λιγο πάνω του μετρίου αποτέλεσμα. Στις 13 ώρες ενασχόλησης στο normal επίπεδο, η δυσκολία δεν ήταν ιδιαίτερη ούτε αντιμετωπίσαμε κάποια αξιοσημείωτα bugs. Στην έκπτωση που συχνά πυκνά μπορεί να το πετύχει κάποιος και δεν υπερβαίνει τα 8-9 ευρώ, θα ήταν μια αποδεκτή ενασχόληση, χωρις να μας αφήσει κάτι τρομερό σαν γκειμινγκ εμπειρία.
 Zf5b9R{D.