Sunday, September 8, 2024
Modern ReviewsRetro Reviews

Beyond Good And Evil – Review από τον Panos Retropolis


Το Beyond Good And Evil είναι ένα παιχνίδι που φέτος, το 2024, συμπληρώνει 21 χρόνια από την κυκλοφορία του. Με αφορμή αυτό το γεγονός, η Ubisoft αποφάσισε να εκδώσει την 20th anniversary edition του παιχνιδιού για όσους ήθελαν να το θυμηθούν αλλά και για όσους δεν το είχαν παίξει στην εποχή του. Το παιχνίδι όταν μας πρώτο συστήθηκε, δεν είχε καταφέρει την επιτυχία που του άρμοζε, ενώ όσο περνούσαν τα χρόνια ολοένα και περισσότερα μέσα έγραφαν ή μιλούσαν για το παιχνίδι ως το αδικημένο διαμάντι της Ubisoft, ανυπομονώντας για τη συνέχεια του. Αυτά τα κατόπιν κυκλοφορίας σχόλια, ήταν που με έκαναν αν θέλω να παίξω την anniversary edition όπως και έκανα.
Η ιστορία του παιχνιδιού αφορά την φωτορεπόρτερ Jade η οποία ζει με τον θείο της Peyj και φροντίζουν ορφανά παιδιά μέχρι που η ρουτίνα της καθημερινότητας διακόπτεται από την εισβολή των εξωγήινων εντόμων της φυλής των DomZ. Σκοπός της Jade είναι φυσικά να σταματήσει τους DomZ και να σώσει τον πλανήτη της. Το πως η ιστορία εξελίσσεται, αν υπάρχουν μυστικά ή συνομωσίες, θα σας αφήσω να το δείτε εφόσον παίξετε το παιχνίδι.
Στο gameplay θα συναντήσετε ότι ενδεχομένως περιμένετε από έναν τίτλο που κυκλοφόρησε 20 χρόνια πριν καθώς η νέα κυκλοφορία βελτιώνει μόνο τα textures και κυρίως κάποια χαρακτηριστικά που διευκολύνουν τη ζωή του σύγχρονου gamer.

Το παιχνίδι είναι ένα καθαρά 3d platform παιχνίδι με αρκετή εξερεύνηση και γρίφους που καλούμαστε να λύσουμε και κυρίως έχουν να κάνουν με το συνδυασμό αντικειμένων που βρίσκουμε στο περιβάλλον ώστε να ανοίξουμε νέες πόρτες η να τροφοδοτήσουμε με ρεύμα διάφορους μηχανισμούς. Στην πλειοψηφία των γρίφων θα πρέπει να συνεργαστούμε με τον Peyj , πχ να πατήσουμε ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικές πλατφόρμες για να ανοίξει μία πόρτα κτλ
Στο παιχνίδι υπάρχει και ένας μηχανισμός που δεν θα μπορούσε να λείπει καθώς η Jade όπως είπαμε, είναι φωτορεπόρτερ. Με τη φωτογραφική μηχανή που διαθέτει, θα πρέπει να φωτογραφίζουμε είτε ζώα ώστε να τα στέλνουμε προς ανάλυση στα εργαστήρια, είτε διάφορα γραφήματα που βρίσκουμε σε οθόνες ώστε να αποκρυπτογραφηθούν και να μάθουμε το password για κάποιες εισόδους, είτε εικόνες από συγκεκριμένα σημεία στο περιβάλλον. Όλο αυτό θα μας τροφοδοτήσει με κέρματα ώστε να πραγματοποιήσουμε τις απαραίτητες αγορές στο παιχνίδι και ειδικά τα λεγόμενα pearls χωρίς τα οποία δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο παιχνίδι.
Επιπλέον θα βρούμε μέχρι και racing mini game όπου θα πρέπει να τερματίσουμε στην πρώτη θέση ώστε να λάβουμε την ανταμοιβή μας αν και το ταχύπλοο όχημα μας θα το χρησιμοποιούμε σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και όχι μόνο για το racing mini game.

Η μάχη ακολουθεί τη λογική που ίσχυε πριν 20 χρόνια και γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ικανοποιητική.
H μουσική είναι εξαιρετική με τραγουδάκια που θα σας μείνουν στο νου και θα τα τραγουδάτε σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τα ηχητικά εφέ που κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να εντυπωσιάζουν το σύγχρονο gamer.

Συνοψίζοντας, το Beyond Good And Evil είναι ένα παιχνίδι που δυστυχώς δεν εκτιμήθηκε όταν κυκλοφόρησε και τώρα είναι εκτός εποχής. Αν όμως σου λείπει το καθαρό gameplay, ο απλός χειρισμός, έχεις κουραστεί από πολύπλοκους μηχανισμούς στα σύγχρονα games και θέλεις μία ισχυρή δόση νοσταλγίας, τότε το BGAE είναι για σένα.
Πλέον είμαι και εγώ ένας από του πολλούς που περιμένουν πως και πως τη συνέχεια αυτού του εξαιρετικού τίτλου.
Η βαθμολογία που θα βάλω στο παιχνίδι είναι αυτή που θα έβαζα όταν πρώτο κυκλοφόρησε, δηλαδή το 2021.
Βαθμός :8/10

Ευχαριστώ την Ubisoft για το review code του παιχνιδιού.

 Zf5b9R{D.