Sunday, April 28, 2024
Modern ReviewsModern Reviews

Planet of Lana – Multi review

  1. Mini Review από τον Γιώργο Σιγάλα

Τελείωσα το Planet of Lana, συνολικά μου πήρε γύρω στις 4-4.5 ώρες.

Το παιχνίδι είναι 2D side scrolling, στα χνάρια των Inside και Limbo. Η κεντρική ηρωίδα που ελέγχετε είναι η Λανα, η οποία βλέπει τη φίλη της να απαγάγεται απο μια φυλή ρομπότ που εισέβαλε για να κυριεύσει τον πλανήτη και ξεκινάτε την περιπέτεια για να την σώσετε. Στην πορεία βρίσκετε και το γατάκι Μούι που γίνεται ο βοηθός σας σε αυτή την αποστολή.

Η αφήγηση ακολουθεί τα γνωστά πρότυπα αυτών των παιχνιδιών. Δεν υπάρχουν διάλογοι, αντίθετα η ιστορία εξελίσσεται μέσω της αλληλεπίδρασης μεταξύ των χαρακτήρων, των κόσμων που εξερευνείτε και της μουσικής.

Το παιχνίδι υπερέχει κατά τη γνώμη μου από τα υπόλοιπα 2D platform σε δυο τομείς. Ο πρώτος είναι τα γραφικά, τα οποία έχουν ζωηρά χρώματα και είναι όλα σχεδιασμένα στο χέρι. Δυστυχώς δεν έχω τηλεόραση Oled, στην οποία πιστεύω ότι το παιχνίδι θα δείχνει ακόμα ομορφότερο.

Ο δεύτερος τομέας που το παιχνίδι ξεχωρίζει είναι το gameplay και οι γρίφοι. Ενώ οι μηχανισμοί είναι παρόμοιοι με άλλα παιχνίδια (άλμα, μετακίνηση κιβωτίων, stealth, κτλ), το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι ελέγχετε και ζωάκι, που δίνει μεγαλύτερο εύρος στις επιλογές σας.

Όσο προχωράτε για τη διάσωση της φίλης σας, τόσο ανακαλύπτετε την τεχνολογία των ρομπότ, με το τέλος να είναι ανατρεπτικό.

Πιστεύω ότι το planet of Lana ειναι ένα κορυφαίο indie που αξίζει να ξοδέψετε τις maximum 5 ώρες που θα χρειαστείτε για να το τελειώσετε. Ο βαθμός που θα του βάλω είναι 7/10, που για τέτοιου είδους παιχνίδι τον θεωρώ κορυφαίο. Πχ στο inside θα έβαζα 6.

Κλείνοντας, μου έκανε εντύπωση το πόσα άτομα δούλεψαν στο παιχνίδι, αλλά και πόσες διαφορετικές εθνικότητες αφού μέτρησα τουλάχιστον 7 στα credits. Πράγμα που δείχνει το πόση δουλειά πέφτει πλέον στα παιχνίδια, ακόμα και τα μικρότερα indie.


2. Mini Review από τον Zapdim

 Το Planet of Lana είναι ένας sci-fi puzzle adventure τίτλος, δημιουργημένος από το σουηδικό στούντιο της Wishfully. H Λάνα ζει στο μικρό της παραθαλάσσιο χωριουδάκι μαζί με τη φίλη της όταν μια μέρα εισβάλλουν εξωγήινα ρομπότ και φυλακίζουν τους κατοίκους πλην της ίδιας. Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα, ξεκινά την ηρωική προσπάθεια να σώσει τον κόσμο, με τη βοήθεια ενός μικρού τετράποδου βοηθού.
   Το παιχνίδι είναι πολύ όμορφο, σε δυο διαστάσεις σχεδιασμένο, με καλοδημιουργημένα τοπία και ειδυλλιακές τοποθεσίες όπου εναλλάσσονται η θάλασσα με την άμμο και το δάσος. Το σκίτσο των ηρώων είναι απλοϊκό, με όχι πολύ λεπτομέρεια, αρκετά λειτουργικό όμως για το μάτι του παίχτη. Το γκειμπλευ είναι τυπικό για τέτοιου είδους τίτλους, χωρίς υπερβολές ή εξεζητημένες λειτουργίες. Πολύ πλατφόρμινγκ, αρκετά φιλικό προς τον παίχτη, σε ένα περιβάλλον γεμάτο με παζλ και γρίφους που δε θα δημιουργήσουν ιδιαίτερο προβληματισμό ακόμα και στον πλέον άπειρο που θα ενασχοληθεί με τον τίτλο. Στους περισσότερους των γρίφων θα είναι απαραίτητη η βοήθεια του μικρού ζώου που ακολουθεί την ηρωίδα, δίνονταν έτσι μια απαίτηση συνδυαστικής λειτουργίας, όχι όμως κάτι ανυπέρβλητο σε κάποιον από αυτούς. Επιπρόσθετα ο παίκτης θα συναντήσει κάποια qte, στα οποία τα γρήγορα αντανακλαστικά είναι απαραίτητα καθώς και λίγους ηχητικούς γρίφους που επίσης δε θα προβληματίσουν. Δυστυχώς έχει αρκετά σημεία που η ηρωίδα περπατά σε ¨νεκρά¨ τοπία τα οποία προσπαθούν να μεταλαμπαδεύσουν στον παίχτη ένα αίσθημα ματαιότητας και μοναξιάς, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία όμως, αφού γρήγορα γίνονται κουραστικά κι αφαιρούν πόντους από τη γενικότερη θετική εικόνα.
   Η ιστορία του παιχνιδιού δεν είναι πρωτότυπη ούτε περίπλοκη, αρκετά κλισέ θα μπορούσαμε να πούμε ενδεχομένως, παρόλαυτα δημιουργεί συναισθήματα και φόρτιση. Η Λάνα εξάλλου είναι δυναμική και φιλική ταυτόχρονα, αγαπά τον πλανήτη της και τα πλάσματα αυτού και δίνει όλη της την προσπάθεια να τον ελευθερώσει, κάτι που θα ικανοποιήσει τον παίχτη που θα δει αυτό τον αγώνα σε όλη του την πορεία μέχρι το τέλος. Η μουσική επένδυση του τίτλου είναι πολύ καλή, δένοντας κατάλληλα με το πανέμορφο περιβάλλον και την αγωνιώδη προσπάθεια του χαρακτήρα μας. Δεν έχει διαλόγους και οι ήρωες περιορίζονται σε κάποιες λέξεις και επιφωνήματα, κάτι όμως αρκετά πετυχημένο, αφού καταφέρνει να μεταδώσει με ακρίβεια συναισθήματα και αγωνίες στον παίχτη.
   Το παιχνίδι είναι μικρό σε διάρκεια, γύρω στις 4 με 5 ώρες, αρκετά χαλαρό και ξεκούραστο κάτι που αποτελεί ιδανική ενασχόληση για κάποιον που θέλει να μην πιεστεί και να θαυμάσει παράλληλα όμορφα τοπία και ωραίες σκιτσαρισμένες εικόνες σε συνάρτηση με μια συμπαθητική περιπέτεια. Σε γενικές γραμμές μια πού όμορφη προσπάθεια για όποιον αγαπά το είδος.
Βαθμός : 8/10

Μέσος Όρος Retropolis : 7,5/10


 

 Zf5b9R{D.