Thursday, September 19, 2024
Modern Reviews

Astro Bot Review by Panos Retropolis

Από την πρώτη στιγμή που απέκτησα το PS5 και έπαιξα το δωρεάν Astro’s Playroom, σκεφτόμουν ότι θα ήθελα πολύ να δω ένα παιχνίδι κανονικής διάρκειας και να μην μείνουμε με τη χαρά του tech demo. Λίγα χρόνια μετά η επιθυμία μου έγινε πραγματικότητα και κυκλοφόρησε ένα ολοκληρωμένο παιχνίδι Astro Bot. H team Asobi είχε ένα δύσκολο έργο καθώς ο μεγάλος αντίπαλος που ακούει στο όνομα Mario είναι χρόνια καθισμένος στον θρόνο του βασιλιά. Καταφέρνει το Astro Bot να αγγίξει έστω λίγο από τη μαγεία των 3d Mario παιχνιδιών;

Ξεκινώντας από την ιστορία, το θέμα της είναι απλό και ουσιαστικό χωρίς να χρειάζεται να αναπτύξει κάποιο ιδιαίτερο lore. Τα bots, με όχημα – διαστημόπλοιο το PS5 ταξιδεύουν και ξαφνικά δέχονται μία εξωγήινη απειλή. Κλέβει από το PS5 τα σημαντικότερα εξαρτήματα του και φεύγει μακριά. Το Playstation χωρίς τα εξαρτήματα χάνει ύψος και προσγειώνεται στο έδαφος, σκορπώντας τα ρομποτάκια σε διάφορους γαλαξίες. Στόχος μας είναι με τη βοήθεια του Astro Bot να αποκτήσουμε αυτά τα εξαρτήματα και τα bot και να συνθέσουμε πάλι το PS5, δίνοντας του ζωή.

Όλη αυτή η προσπάθεια θα πραγματοποιηθεί σε 5 γαλαξίες όπου ο καθένας διαθέτει συνήθως 5 πλανήτες, ενώ αρκετές φορές θα βρούμε και νέους διερχόμενους πλανήτες να κόβουν βόλτες στους γαλαξίες. Αν τους τρακάρουμε με το όχημα μας, το ιπτάμενο dualsense, θα εμφανιστεί νέος πλανήτης προς εξερεύνηση. Σε κάθε πλανήτη καλούμαστε να βρούμε και να συλλέξουμε τους φίλους μας ρομποτάκια. Αυτά είναι προκαθορισμένα σε αριθμό και το γνωρίζουμε πριν ακόμα προσγειωθούμε στον εκάστοτε πλανήτη. Σε κάθε γαλαξία υπάρχει ένας μεγάλος κακός. Ο πλανήτης όμως στον οποίο κατοικεί είναι αλυσοδεμένος και δεν έχουμε πρόσβαση. Για να σπάσουμε τα δεσμά χρειάζεται να μαζέψουμε συγκεκριμένο αριθμό από bots. Όταν τα συγκεντρώσουμε, τότε σπάει το λουκέτο και αποκτούμε πρόσβαση στον πλανήτη και είμαστε έτοιμοι για το boss fight.

Στα γραφικά το παιχνίδι εντυπωσιάζει τόσο με τη χρωματική παλέτα που φωνάζει παιδική ηλικία, ξεγνοιασιά και παιχνίδι, όσο και με τις υφές, τις αντανακλάσεις, τις γυαλάδες και την αποτύπωση διαφορετικών εδαφών και εποχών, όλα με έντονες και χαρούμενες αποχρώσεις. Τα αντικείμενα νιώθεις ότι προεξέχουν από την οθόνη σου και θες να απλώσεις το χέρι σου να τα ακουμπήσεις. Να πιάσεις τα φύλλα των δέντρων, το γρασίδι και να πλατσουρίσεις στο νερό. Κάθε πλανήτης και μία νέα εμπειρία. Κάθε εμπειρία και ένας λόγος να χαμογελάς και να νιώθεις ότι περνάς καλά. Αναφέρω μερικές μόνο περιοχές. Χιονισμένη περιοχή με vibes Χριστουγέννων, η υποβρύχια περιοχή με έναν πλούσιο χαρούμενο βυθό, η Αίγυπτος, η Μέση Ανατολή με το μαγικό λυχνάρι και το τζίνι, η παγωμένη περιοχή, η περιοχή του τρόμου και η περιοχή λιχουδιά καθώς και πολλές ακόμα, πάνω από 50 στο σύνολό τους θα μας κάνουν να χαιρόμαστε την εξερεύνηση για κρυφά αντικείμενα αλλά και την προσπάθεια να μαζέψουμε όλα τα χρυσά νομίσματα που θα βρούμε.

Στο gameplay ο Astro Bot μπορεί να κινηθεί προς όλες τις κατευθύνσεις με μεγάλη μαεστρία και ευκολία. Χτυπάει τους αντιπάλους του με μπουνιές ή με lazer που βγαίνουν από τα παπουτσάκια του κάθε φορά που χρησιμοποιεί προωθητική ενέργεια ώστε να πετάξει για λίγα δευτερόλεπτα. Ότι βρει από κάτω του σε αυτό το διάστημα καταφέρνει να το εξολοθρεύσει αν είναι αντίπαλος, ενώ μπορεί να κόψει, να σπάσει ή να πιέσει αντικείμενα και επιφάνειες. Επιπλέον μπορεί να τραβήξει αντικείμενα ή εχθρούς χρησιμοποιώντας κορδόνια ή ουρές εχθρών προκειμένου να ανοίξει πόρτες η σαν άλλος αθλητής σφυροβολίας να περιστρέψει τον εχθρό πριν τον πετάξει πάνω σε κάποιο στόχο.
Σημαντικό τμήμα του παιχνιδιού όμως αποτελεί το platforming. Αυτό σημαίνει ότι πολλές θα πρέπει να πηδάμε από πλατφόρμα σε πλατφόρμα ενώ πολλοί θα θέλουν να μας βγάλουν εκτός αυτών για να χάσουμε. Στην πορεία θα αποκτήσουμε διάφορες ιδιότητες που θα εμπλουτίσουν το gameplay. Άλλες φορές θα μπορούμε να παγώνουμε τον χρόνο, άλλες πάλι θα φορέσουμε τα γάντια πυγμαχίας μας (όπως στο ARMS), θα κουβαλήσουμε ένα μαϊμουδάκι για να μας βοηθήσει στην αναρρίχηση ή θα μετατραπούμε σε σιδερένια σφαίρα. Το Astro Bot έχει τόση φαντασία μέσα του που θα απορείς τι μυαλά τα σκέφτονται όλα αυτά.

Σε όλο αυτό το εκπληκτικό gameplay, η μισή εμπειρία είναι το dualsense χειριστήριο. Η χρήση και η εκμετάλλευση των ιδιοτήτων του είναι τέλεια. Η απτική ανάδραση, οι δονήσεις, το ηχείο αλλά και το μικρόφωνο του, συνεργάζονται με τον παίκτη σαν να είναι όντως η προέκταση των χεριών του. Νιώθεις όλες τις επιφάνειες είτε είναι νερό, πάγος, λάσπη, σαντιγί, είτε απλά σπας αντικείμενα, ανοίγεις φερμουάρ ή ακόμα και χρησιμοποιώντας το dualsense ως πυροσβεστική μάνικα.

Όλες οι κινήσεις γίνονται ομαλά και απροβλημάτιστα ενώ θα χρησιμοποιήσουμε και το γυροσκόπιο αρκετές φορές.

Θέλω να σας πω κάτι ακόμη αλλά δυστυχώς θα σας χαλάσω την εμπειρία. Αυτό όμως που θα ζήσετε κάθε φορά που θα νικάτε ένα boss, θα σας κάνει να χειροκροτήσετε για ότι συμβαίνει στην οθόνη σας. Πόσο πολύ θέλω να το μοιραστώ αλλά δεν πρέπει.

Στον ήχο δεν μπορούσε να μείνει πίσω ένας τέτοιος τίτλος. Όλα τα ηχητικά εφέ είναι άριστα είτε ακούγονται από τα ηχεία που χρησιμοποίησα (τηλεόρασης, ακουστικά) είτε πρόκειται για εφέ που ακούγονται από το ηχείο του χειριστηρίου. Η μουσική είναι ταιριαστή με κάθε πλανήτη και στο 99% του παιχνιδιού είναι χαρούμενη και τρελιάρικη. Αυτό το τελευταίο ίσως κουράσει μερικούς παίκτες.

Στα τεχνικά το παιχνίδι δεν έχει ψεγάδι. 60 fps, κανένα frame drop και δεν σε ενοχλεί καν η απουσία ρυθμίσεων στο μενού του παιχνιδιού για οτιδήποτε.

Συμπερασματικά, όταν κυκλοφόρησε ο τίτλος και βγήκαν οι πρώτες βαθμολογίες, διάβασα διάφορα σχόλια, από διθυραμβικά μέχρι υποτιμητικά. Είναι Mario killer, δεν είναι Mario killer. Αξίζει το 94 metacritic ή επειδή είναι ένας ακόμη SONY τίτλος οι reviewers είναι επιεικείς ; Δυστυχώς δεν πήραμε ως Retropolis, preview code ώστε να ανέβει ταυτόχρονα το review μας και να δω αν συμφωνούμε με τα υπόλοιπα μέσα και έτσι είχα δει τις βαθμολογίες πριν γράψω το review.
Ας το αναλύσω λίγο. Το Astro Bot δανείζεται στοιχεία σχεδόν από όλα τα παιχνίδια Mario. Μηχανισμούς και ιδέες από το Mario Sunshine, το Mario 64, τα Galaxy και το Mario Odyssey. Η αλήθεια είναι ότι για να δημιουργήσεις έναν τέτοιο τίτλο θα πρέπει να αντιγράψεις τον καλύτερο. Όταν όμως τον αντιγράφεις τέλεια και μάλιστα το πας και ένα βήμα παραπέρα, τότε δεν υπάρχει κάτι μεμπτό σε αυτό. Θα ήταν πρόβλημα ένας κακός κλώνος. Εδώ μιλάμε για έναν άριστο κλώνο που θα βοηθήσει και τα επόμενα παιχνίδια Mario να κάνουν το παραπάνω βήμα. Είναι τεράστιο το Nintendo σύμπαν για να μη συμμετέχει σε κανένα Mario παιχνίδι. Είναι Mario killer; Αναρωτήθηκα αλλά δεν έχω απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι; Αναμφίβολα ναι. Μου πήρε 17 ώρες να ολοκληρώσω το παιχνίδι, χωρίς να σώσω όλα τα ρομποτάκια, ούτε βρήκα όλα τα collectibles. Με κούρασε; Καθόλου. Θα το ξανά έπαιζα; Έχω αποφασίσει ότι θα μείνει μόνιμα εγκατεστημένο στη κονσόλα και όταν είμαι πεσμένος ψυχολογικά, θα παίζω λίγο Astro Bot για να μου φτιάχνει τη διάθεση.

Εφόσον αυτό καταφέρνει να το κάνει ένας τίτλος, τότε είναι πραγματικά ένα πολύ πολύ καλό παιχνίδι.

Προτείνεται για όλες τις ηλικίες ή μάλλον επιβάλλεται να το παίξουν όλες οι ηλικίες. Τα παιδιά θα το βιώσουν με τα δικά τους μάτια και η φαντασία τους θα καλύψει τα κενά που ενδεχομένως θα εντοπίσουν ενώ οι μεγαλύτεροι θα θυμηθούν πως είναι να είσαι παιδί και να ξεχνιέσαι με έναν μαγικό τρόπο από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Ο βαθμός μου είναι το απόλυτο 10.

Δε γίνεται παιχνίδια όπως το Astro Bot, το Mario Wonder και το Mario Odyssey, να παίρνουν άλλο βαθμό.

Ευχαριστούμε το Playstation Greece για το review code του παιχνιδιού.

 Zf5b9R{D.