Saturday, April 27, 2024
Modern Reviews

Ys IX: Monstrum Nox | Mini review by Ηλίας Σταύρου


Το Ys IX: Monstrum Nox είναι το 9ο main game της σειράς Ys που μετράει πάνω 35 χρόνια ιστορίας στον κόσμο των action jrpg! Τα Ys παιχνίδια ποτέ δεν είχαν ιδιαίτερη αναγνώριση στην δύση. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια με τα YS8 και YS9 πήραν την αναγνώριση που τους “άξιζε” και πλέον μιλάμε για μια από τις πολύ βασικές jrpg σειρές στην gaming βιομηχανία.

Ξεκινώντας από τόν οπτικό τομέα, μην περιμένετε να δείτε φανταχτερά γραφικά η next gen ακόμη και για την ημερομηνία κυκλοφορίας του. Το studio όπως και η σειρά με την εξέλιξη των γραφικών από γενιά σε γενιά παρέμεινε στάσιμο και θεωρητικά θα λέγαμε πως μιλάμε για μια Double A παραγωγή. Παρόλα αυτά θεωρώ πως αυτό που περιμένει κάποιος παίζοντας το YS9, είναι η μαγευτική του ιστορία που έχει να προσφέρει, οι ξεχωριστοί χαρακτήρες και η εξερεύνηση του κόσμου του, μέσω των dungeons και ενός ανοιχτού και πλούσιου περιβάλλοντος.

Το gameplay του δεν διαφέρει από τα προηγούμενα, η συνταγή παραμένει ίδια αλλά είναι εξίσου διασκεδαστικό όπως και ο προκάτοχος του. Έχουμε ένα Hack n Slash σύστημα μάχης με ξεχωριστά abilities σε κάθε έναν από τους 6 χαρακτήρες μας, και μια ultimate επίθεση για τoν καθένα. Στην κατοχή μας ελέγχουμε 3 χαρακτήρες (έναν εμείς και δύο η A.I.) κάθε φορά και εναλλάσσουμε σύμφωνα με το στυλ μάχης που προτιμάμε.

Όσον αφορά την ιστορία είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, σε κρατάει από την αρχή μέχρι το τέλος και χτίζει πολύ ωραία όλους τους χαρακτήρες μας θέλοντας να δεις τι γίνεται παρακάτω. Το πρώτο μισό του παιχνιδιού εξελίσσεται σε λίγο μονότονα περιβάλλοντα όπως μία πόλη και ένα κάστρο-φυλακή, αλλά από την μέση και μετά ανοίγεται και εμπλουτίζεται με νέες περιοχές. Ο κόσμος του σε τραβάει να τον εξερευνήσεις και καθώς μαθαίνετε νέα skills γίνεται ολοένα και πιο διασκεδαστική η εξερεύνηση του. Τα νέα skills-abilities λειτουργούν και σαν “κλειδιά” για τις περιοχές που δεν είχαμε πρόσβαση νωρίτερα. Θα έλεγα πως με κούρασε λίγο από την μέση και μετά, αλλά ίσως να έφταιγα και εγώ γιατί προσπάθησα να κάνω τα πάντα και όλα τα side quests, και πολλά από αυτά δεν είχαν το ενδιαφέρον και την γραφή που είχε το main story!

Η διάρκεια του κάνοντας σχεδόν όλα τα side quests ήταν 55-60 ώρες, αλλά αν επικεντρωθείτε στο main story θα σας πάρει περίπου 45 ώρες! Εντέλει αν έχω κάτι αρνητικό να προσθέσω, θα πω πως θα ήθελε λιγότερους διαλόγους και πιο καλογραμμένα side quests. Αλλά αν κάποιος ακολουθήσει μόνο το main story δεν θα μείνει απογοητευμένος.

Για τους λάτρεις του είδους είναι must play!

8,5/10

 Zf5b9R{D.