Οι gamers είναι cool και ανοιχτόμυαλοι…Νομίζεις…

Όλοι όσοι ασχολούμαστε με το gaming έχουμε την εντύπωση ότι ο gamer είναι ένας τύπος cool, ανοιχτόμυαλος και προχωρημένος. Ακούει ροκ μουσική και μέταλ όχι Πάολα και Φοίβο. Δεν έχει διάφορα κολλήματα με θρησκείες, ρατσισμούς κλπ και σίγουρα δεν είναι φαν του κάθε Άδωνη Γεωργιάδη και κάθε Βελόπουλου και πάει λέγοντας. Μπα. Γελιέστε. Η κοινότητα του gaming έχει μέσα κάθε καρυδιάς καρύδι όπως άλλωστε όλες οι κοινότητες. Και μάλιστα αυτά τα καρύδια άμα τους πατήσεις τον κάλο κάνουν και πολύ μεγάλο θόρυβο. Τώρα θα μου πείτε γιατί τα γράφω όλα αυτά. Αφορμή ήταν οι αντιδράσεις στα leaks της ιστορίας του The Last of us 2.

Το μεγάλο πανηγύρι ξεκίνησε από την Δευτέρα όταν ένας δυσαρεστημένος υπάλληλος της naughty dog διέρρευσε την πλοκή και κάποια βίντεο από το παιχνίδι. Μην φοβάστε δεν πρόκειται να κάνω κανένα spoiler εδώ. Καταρχήν θα ανοίξω πρώτα μία παρένθεση για το θέμα της κακής naughty dog που βάζει τους υπαλλήλους της να δουλεύουν πολύ σκληρά και υπερωρίες κλπ. Δεν θα εντρυφήσω σε βάθος στο θέμα, αλλά νομίζω κάποια πράγματα τα έχουμε παρεξηγήσει. Ακούω πολλούς να λένε «Δεν θα πείτε τίποτα για την Naughty Dog και το πώς φέρετε στους υπαλλήλους της;» και «Αν ήταν άλλη στη θέση της θα λέγατε άλλα» κλπ. Το 80% βέβαια όσων τα λένε προφανώς ζηλεύουν που η δική τους κονσόλα δεν έχει Naughty Dog να τους βγάζει Uncharted και Last of us και αντί να κράξουν τους άλλους γιατί δεν βγάζουν ανάλογα παιχνίδια πάμε σε μία λογική να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Ένας developer λοιπόν ούτε κανένα μισθό της πλάκας παίρνει (ειδικά σε τέτοιες εταιρείες) ούτε είναι οικοδόμος να δουλεύει στο λιοπύρι. Χαλάρωσε λοιπόν φιλέ, παιχνίδια φτιάχνεις. Δεν σε έχουν στη γαλέρα του Καίσαρα να σε χτυπάνε με το μαστίγιο. Σε ένα γραφείο κάθεσαι. Επίσης η Naughty Dog είναι μια εταιρεία που ήδη βγάζει πάρα πολύ αργά τα παιχνίδια της. Το πρώτο Last of us βγήκε το 2013 και το δεύτερο το 2020. Τι θα ήθελαν λοιπόν οι αγαπητοί developers; Να βγάζουν ένα παιχνίδι ανά δέκα χρόνια; Να έβγαζαν το Last of us 2 στο ps6 πχ έτσι για να το πήγαιναν με το πάσο τους; Ηρεμήστε λίγο. Υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν με πολύ χειρότερες συνθήκες και deadlines. Κλείνω εδώ την παρένθεση.

Αρχικά δεν ήθελα να δω τίποτα. Πράγμα δύσκολο καθώς όλο και κάπου θα πεταχτεί ένας ηλίθιος που θα πει κάτι ή θα πετάξει μια σπόντα. Ο ηλίθιος λοιπόν έμπαινε παντού την Δευτέρα και έγραφε πως τα leaks μας έσωσαν από τα 70 ευρώ που θα δίναμε για το παιχνίδι και πόσο χάλια και απαίσιο είναι. Λέω κι εγώ γιατί τα λένε αυτά τι τόσο στραβά πήγε δηλαδή. Έτσι μπήκα στην περιέργεια και διάβασα τα πάντα. Εγώ έτσι κι αλλιώς περιμένω πως και πως το παιχνίδι και θα το πάρω day one οπότε γενικά δεν έχω μεγάλο θέμα με το να μάθω κάτι για την πλοκή. Θα σας πω λοιπόν να μην μπείτε στη διαδικασία να διαβάσετε τίποτα και να μην δώσετε δεκάρα τσακιστή στον κάθε ηλίθιο που θα γράφει μην πάρετε το παιχνίδι. Άποψη για ένα παιχνίδι σχηματίζουμε όταν το παίζουμε γιατί είναι παιχνίδι και όχι ταινία. Το gameplay είναι το παν και η πλοκή απλά δένει το gameplay. Δεν θα σου πει ο τάδε ο δολοφόνος είναι ο Βρασίδας και εσύ θα πεις ε εντάξει αφού ο δολοφόνος είναι ο Βρασίδας δεν το παίζω. Και θα σας αναλύσω τώρα για ποιο λόγο να μην δώσετε σημασία.

Το 70% αυτών των αρνητικών σχολίων για το παιχνίδι προέρχονται από τρεις κατηγορίες ανθρώπων. Πρώτον από τα κλασσικά φασισταριά του κερατά που το μόνο και μεγαλύτερο πρόβλημά τους είναι ότι η Elli είναι λεσβία. Και όσο και να προσπαθούν να το κρύψουν ξέρετε την παροιμία που λέει ότι θέλει η …… να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει. «Κατέστρεψαν την πλοκή και τους χαρακτήρες του παιχνιδιού και το παιχνίδι είναι μια social justice woke μαλακία». Παριστάνουμε ότι χαλαστήκαμε για την πλοκή αλλά το sjw είναι αυτό που μας καίει. Φάνηκε και από το τρέιλερ της Ε3 αυτό με το φιλί. Απλά ο φασίστας τον ρατσισμό του θα τον δέσει με διάφορες αρλούμπες περί πλοκής και καλά για να αποδείξει ότι δεν είναι ρατσιστής. Δεν με πειράζει που είσαι μαύρος δηλαδή αλλά με πειράζει που δεν είσαι λευκός. Δεν υπάρχει ούτε ένα αρνητικό σχόλιο για το παιχνίδι που δεν θα δείτε την λέξη sjw γραμμένη μέσα.

Η δεύτερη κατηγορία είναι κάποιοι χριστιανοταλιμπάν που θίχτηκαν επειδή η Elli λέει θέλει να εξολοθρεύσει μια χριστιανική ομάδα που είναι ρατσιστές. Μα αν είναι δυνατόν; Να σκοτώνουμε χριστιανούς στο παιχνίδι; Εμείς μάθαμε τόσα χρόνια ή κακούς Ρώσους θα σκοτώνουμε στα παιχνίδια ή κακούς μουσουλμάνους άραβες που είναι όλοι ανεξαιρέτως τρομοκράτες ή άντε και κανέναν κιτρινιάρη. Μην τρελαθούμε κιόλας.

Άλλωστε το Call of duty που είναι η μεγαλύτερη πολιτική προπαγάνδα που υπάρχει σε παιχνίδι έτσι έχει γαλουχήσει γενιές και γενιές. Γι αυτό όμως δεν λέμε τίποτα γιατί όπως είπα εκεί είσαι ο «γαμάω» ο λευκός Αμερικανός στρατιώτης που σκοτώνεις κακούς άραβες και Ρώσους και αλλόθρησκους. Μας ενοχλεί μόνο αν ο Neil Druckman θέλει να περάσει και τις δικές του απόψεις μέσα από ένα δικό του δημιούργημα επειδή πολύ απλά είμαστε φασίστες και μας αρέσουν μόνο οι απόψεις που συμφωνούν μαζί μας.

Και η τρίτη κατηγορία είναι κάτι μισογύνηδες που κατηγορούν το παιχνίδι ότι προάγει φεμινιστικές απόψεις. Ναι κι όμως. Το 2020 στην Αμερική (και όχι μόνο) έχουν ακόμα τέτοια θέματα με μισογυνισμούς και φεμινισμούς. Γιατί δηλαδή να είναι γυναίκες οι πρωταγωνίστριες του παιχνιδιού; Γιατί να σκοτώνεται ένας άντρας από κάποια γυναίκα; Κι όμως αυτά γράφονται και λέγονται. Το 2020 επαναλαμβάνω. Μ αυτά και μ αυτά να μην σας κάνει καμία εντύπωση γιατί ψηφίζουν αυτά που ψηφίζουν στην Αμερική και γιατί είχαν έναν πανύβλακα σαν τον Μπους τζούνιορ πρόεδρο. Βέβαια εδώ δεν είμαστε καλύτεροι. Εννοείται. Ποιος ξέρει και από τα εγχώρια λουλούδια τι θα ακούσουμε όταν βγει το παιχνίδι. Άλλωστε Γιωργάκη και Κούλη ψηφίσαμε και εδώ. Αλοιφή τους κάναμε.

Και τέλος το άλλο 30% των αρνητικών απόψεων εκφράζεται από ποιον άλλο, τον γνωστό Γιαννάκη, που είναι και ο πιο αθώος στην τελική. Ο Γιαννάκης λοιπόν ήθελε να σχεδιάσει αυτός το παιχνίδι και να έγραφε αυτός το σενάριο. Ο Γιαννάκης ήθελε happy end και όχι να σκοτωθεί κάποιος αγαπημένος του χαρακτήρας. Και άμα ο Γιαννάκης διαβάσει ότι πεθαίνει ο τάδε ή ο άλλος (που και αυτό δεν είναι σίγουρο), αμέσως ακυρώνει την προπαραγγελία. Να τον φοβάστε τον Γιαννάκη γιατί είναι αυστηρός. Δεν παίζει. Όταν βέβαια βγει το παιχνίδι και ο Γιαννάκης διαβάζει στα review πόσο καλό είναι και βλέπει τα 10άρια να πέφτουν βροχή δεν ξέρω αν αλλάξει στάση τότε. Γιατί μην ξεχνάτε ότι ο Γιαννάκης δεν έχει παίξει το παιχνίδι και τα λέει αυτά επειδή διάβασε κάτι που δεν του άρεσε. Το gameplay το έχει χεσμένο προς το παρόν. Άσχετα αν μιλάμε για παιχνίδι…

Μην ακούτε κανέναν λοιπόν, κάντε υπομονή ως τις 19 Ιουνίου και γράφτε τους όλους κανονικά. Εγώ πάντως μια φορά τα έγραψα και ξαλάφρωσα.

Σας χαιρετώ,

Στράτος Κοντεκάκης

19 thoughts on “Οι gamers είναι cool και ανοιχτόμυαλοι…Νομίζεις…

 • 30/04/2020 at 10:39 pm
  Permalink

  Ωραίο το άρθρο σου και πέρα για πέρα αληθινό. Σε κάθε κοινωνία (και ειδικά δυτική) υπάρχουν στενόμυαλοι ρατσιστές και γενικότερα οπισθοδρομικοί, η ίδια η κοινωνία όπως είναι δομημένη τους γεννά. Τέτοια φαινόμενα ακραίου κοινωνικού ρατσισμού και στενομυαλιάς εμφανίζονται σε κάθε έκφραση τέχνης και εφόσον το gaming είναι μια μορφή διαδραστικής (επέτρεψε μου τον όρο) τέχνης δεν βλέπω γιατί να αποτελεί εξαίρεση. Κοντολογίς εμείς παίζουμε ένα παιχνίδι γιατί μας αρέσει σαν ιδέα και το τί λέει ο γιαννάκης και ο κάθε γιαννάκης λίγο μας ενδιαφέρει.

  Reply
 • 01/05/2020 at 10:53 am
  Permalink

  Συμφωνώ απόλυτα με τον αρθρογράφο.
  Εκείνο όμως που μου τη σπάει είναι η μόδα του “πρέπει” για να τα έχουν καλά με όλους.
  Άσε τον καλλιτέχνη να δώσει αυτό που σχεδίασε εξαρχής και μη βάζεις πινελιές.
  Θυμάμαι το Battlefield 3 όπου με ένα update ο ένας παίκτης έγινε μαύρος.
  Κανένα πρόβλημα να ήταν όλο με μαύρους… το θέμα είναι πως η αλλαγή έγινε για να σταματήσουν οι γκρίνιες.

  Reply
  • 02/05/2020 at 1:01 pm
   Permalink

   Vincent σ αυτό που λες συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Ούτε εμένα μ αρέσει να γίνονται πράγματα για το πρέπει και το θεαθήναι κυρίως όταν αλλοιώνουν χαρακτήρες. Πχ κάνεις ένα σήριαλ για την Τροία και βάζεις τον Αχιλλέα να τον παίξει ένας μαύρος ηθοποιός για ποιο λόγο; Για να παραστήσεις κάτι; Υπάρχουν 1000000 ρόλοι που μπορεί να παίξει ένας μαύρος ηθοποιός δεν χρειάζεται να αλλοιώσεις κάποιον χαρακτήρα.
   Απλά στο Lou2 δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Δεν άλλαξε ή αλλοιώθηκε η ταυτότητα κάποιου γνωστού χαρακτήρα. Δεν είναι δηλαδή ότι μας έβγαλε ξαφνικά η Naughty Dog τον Τζόελ με ζαρτιέρες για να δικαιολογείται τέτοιο μίσος και πανικός.

   Reply
 • 01/05/2020 at 11:53 am
  Permalink

  Το να βάζεις κόσμο σε κατηγορίες με αριθμούς είναι μέγα σφάλμα και προσβλητικό.
  Έχεις κάποια στατιστική έρευνα; Χωρίς παρεξήγηση είναι και άκρως φασιστικό!
  Έχεις κάθε δικαίωμα να μην σου αρέσει η αποψή τους, όπως έχουν και αυτοί δικαιώμα να έχουν απόψεις που δεν σου αρέσουν αρκέι να μη βλάπτουν κανένα!
  Όταν χαρακτηρίζεις άλλους ως ηλίθιους ή φασίστες ξέρεις τι καταφέρνεις μόνο;
  Να χάσεις το δίκιο σου!!!

  Έχεις ωραίες απόψεις αλλά η γραφή σου είναι μέτρια.
  Γράφεις υπερβολικά συναισθηματικά και με θυμό. Σε περιβάλλον άρθρου αυτό δεν μεταφράζεται καλά!

  Προσωπικά δε θέλω πολιτική στο παιχνίδι. Ή για να το θέσω καλύτερα δε θέλω το παιχνίδι μου να έχει γίνει με σκοπό να εκφράσει συγκεκριμένα συναισθήματα, ιδέες και αναζητήσεις του δημιουργού. Για παράδειγμα πολλά JRPGs είναι τέλεια σε αυτό!
  Ωραίο θα ήταν λοιπόν το last of us 2 να εκράσει τον δημιουργό του με σεβασμό (κυρίως ως προς το είναι το last of us) και χωρίς να κατευθυνθεί από κάποια πολιτική! Μακάρι να γίνει αυτό.

  Τέλος, σχετικά με το “είδαν το gameplay;”.
  Γιατί είδες εσύ το gameplay; Έχει δει κανείς το gameplay; Σε ένα μήνα κυκλοφορεί και είναι άφαντο!
  To last of us 2 όλοι ξέρουμε ότι ανήκει στην κατηγορία παιχνίδι σε στυλ ταινίας…
  Όταν το παιχνίδι σου είναι τέτοιο αν ο άλλος ξέρει ότι δεν του αρέσει η ιστορία, ε προφανώς θα ξενερώσει! Αυτό περίμενε από το παιχνίδι σου.

  Τελικά ναι δεν είναι και τόσο ανοιχτόμυαλοι όσο νομίζουν οι gamers!
  Άλλωστε είναι και αυτοί ένας μικρόκοσμος της κοινωνίας…

  Reply
  • 01/05/2020 at 12:12 pm
   Permalink

   “Ή για να το θέσω καλύτερα θέλω το παιχνίδι μου να έχει γίνει με σκοπό να εκφράσει συγκεκριμένα συναισθήματα, ιδέες και αναζητήσεις του δημιουργού.” Το δε μπήκε καταλάθος! Εννοούσα θέλω!

   Αλλά ο Πάνος δεν έχει βάλει δυνατότητα edit στα comments.

   Reply
   • 01/05/2020 at 1:50 pm
    Permalink

    Φίλε μου να σου πω κάτι; Οταν κάποιος μπαίνει με τόσο μίσος παντού, σε κάθε video και σε κάθε comment με σκοπό να γράψει στον κόσμο να μην πάρει το παιχνίδι γιατί είναι sjw τότε και ηλίθιος είναι και φασίστας. Λυπάμαι αλλά δεν έχω σκοπό να το παίξω πολιτικά ορθός εδώ πέρα πάρα μόνο να γράψω τις απόψεις μου ακριβώς οπως αισθάνομαι. Και όχι το 70% ανήκει στις κατηγορίες που ανέφερα και χέστηκε για την πλοκή. Κάνει μπαμ σε αυτά που γράφουν. Οταν σε ενδιαφέρει η πλοκή μόνο δεν ξεκινάς κάθε σχόλιο γράφοντας “go woke go broke” ή “ακόμα μια sjw μαλακία” ή “αχ καλέ σκοτώνουμε χριστιανούς”.
    Τώρα το να μην σου αρέσει κάτι στο σενάριο είναι δικαίωμά σου και απόλυτα σεβαστό. Αλλά όταν κάνεις σαν μωρό και μπαίνεις παντού να κλαφτείς λες και το μεγαλύτερο πρόβλημα της ζωής σου είναι το σενάριο του Last of us 2 και βγάζεις αφρούς μην πάρετε το παιχνίδι, ε Γιαννάκης είσαι τότε. Δεν είσαι ο δημιουργός του παιχνιδιού και δεν φτιάχνεις εσύ το παιχνίδι. Και κάθε παιχνίδι το κρίνουμε ανάλογα με το τι μας προσφέρει και όχι ανάλογα με το τι θα γουστάραμε εμείς να είναι.
    Τώρα για το gameplay που είπες έχουμε ήδη δει gameplay και μάλιστα μεγάλης διάρκειας από το παιχνίδι και φαίνεται στα πολύ καλά στάνταρ όπως όλα τα παιχνίδια της Naughty Dog. Δεν νομίζω κανένας ποτέ να είχε παράπονα από το gameplay του Last of us ή του Uncharted. Τώρα από εκεί και πέρα γούστα είναι αυτά. Αλλοι ξετρελάθηκαν να γυρίζουν γύρω γύρω στο Death Sranding με ένα κιβώτιο στην πλάτη και νομίζουν ότι έζησαν και την απόλυτη εμπειρία με αυτό. Δικαίωμά τους είναι.
    Και μιας και λέμε για πολιτική κατεύθυνση, για το Call of duty που είναι ο ορισμός της πολιτικής κατεύθυνσης και προπαγάνδας γιατί δεν έκανε ποτέ κανένας το ίδιο; Γιατί δεν έβγαιναν να γράφουν μην το πάρετε κλπ.; Μήπως γιατί απλά αυτοί που αντιδρούν έτσι σε ότι δεν τους αρέσει (και είναι αυτοί που ανέφερα) την πολιτική του Call of duty την βρίσκουν μια χαρά γιατί ταιριάζει με αυτά που πιστεύουν;
    Εγώ πάντως δεν θα έβγαινα ποτέ να πω μην αγοράσει κανένας το Call of duty και να μην το παίξει γιατί είναι η προπαγάνδα του θείου Σαμ απέναντι στις άλλες χώρες. Γιατί δεν είμαι σαν κι αυτούς που θάβουν τώρα το Lou2 για τους λόγους που το θάβουν.

    Reply
   • 01/05/2020 at 2:16 pm
    Permalink

    Και να συμπληρώσω και κάτι που ήθελα να γράψω και στο κυρίως άρθρο και μου διέφυγε. Ο ίδιος ο Neil Druckman μετά από τον χαμό που έγινε ανέβασε στο instagram μία ατάκα του Curt Kobain η οποία έλεγε “Οσοι μισείτε τους μαύρους, τους ομοφυλόφιλους ή τις γυναίκες μην αγοράζετε τα προϊόντα μας και μην έρχεστε στα show μας. Αφήστε μας ήσυχους”.
    Οπότε δεν εξέλαβα μόνο εγώ έτσι την κύρια πηγή των αρνητικών σχολίων…

    Reply
    • 06/05/2020 at 4:52 pm
     Permalink

     Διαβάζοντας την απαντήσή σου ξέρεις τι κατάλαβα;
     Αδιάβαστος είσαι!
     1) Δεν ξέρεις τι σημαίνει SJW
     2) Συνεχίζεις να χρησιμοποιείς άκυρα ποσοστά για να δείξεις ότι τάχα έχεις δίκιο!
     3) Δεν έχεις καταλάβει καν ποιο είναι το πρόβλημα με το σενάριο του last of us.
     4) Το Γιαννάκηδες είναι του Superetroid. Να βρεις δικό σου. Αλλιώς γράψε από κάτω Βασίλης Τσερπές που δεν είσαι αλλά υπονόησες 2 άρθρα τώρα και κάποιοι μάλιστα το νόμιζαν. Τι να πω… Τελικά μόνο ο Γιαννάκης τους έμεινε από τον Τσερπέ…
     5) Gameplay λέμε τώρα τα scripted trailers; Αν αυτό νομίζεις ότι είναι gameplay και λες κόσμο ηλίθιο, ΚΡΙΜΑ! Τόσες φορές μας κορόιδεψαν ακόμα ροχαλίζουμε… Ανοιχτόμυαλοι! Ένα θα πω trailer watch dogs γκουχ γκουχ. Άσε που σήμερα μας έπηξαν πάλι στο gameplay!
     6) Μάλλον δεν έχεις δει τι κράξιμο (συνήθως δίκαια) έχει φάει το call of duty!
     7) Φοβερή κίνηση έχεις δίκιο! Έτρεξε κι αυτός να χαρακτήρίσει κόσμο. Άλλωστε όσοι διαφωνούν με την αποψή μας είναι φασίστες κλπ. Εμείς που δεν τους επιτρέπουμε την άποψη δεν είμαστε!
     Δεν το σκέφτηκε και πολύ καλά…

     Reply
     • 06/05/2020 at 7:09 pm
      Permalink

      Καταρχην εισαι επιθετικος σε βαθμο που μου ερχεται στο μυαλο το οποιος εχει τη μυγα μυγιαζεται. Αν λοιπον το προβλημα σου ειναι οτι συμφωνεις κι εσυ με τους ουγκανους που λενε αυτα για το παιχνιδι, δικαιωμα σου ειναι να συμφωνεις.Κι εμενα δικαιωμα μου ειναι να λεω αυτα που πιστευω. Τωρα το οτι και η Naughty dog και η πλειοψηφια συμφωνει μαζι μου ως προς το ποσοστο της προελευσης αυτων των αρνητικων σχολιων, μαλλον ειμαστε ολοι χαζοι και εσυ ο εξυπνος και καταλαβαμε λαθος.
      Δευτερον ξερω πολυ καλα και sjw τι σημαινει και το σεναριο του lou και να εισαι σιγουρος δεν περιμενω απο εσενα να μαθω για ενα παιχνιδι που ελιωσα.
      Και τριτον επειδη βλεπω εχεις μεγαλη πρεμουρα με τον Τσερπε, εγω ποτε δεν ειπα οτι ειμαι ο Τσερπες και ο ιδιος ο Πανος το ξεκαθαρισε σε ενα live. Ναι τον παρακολουθουσα κι εγω αλλα ουτε το ινδαλμα μου ηταν ουτε ελεγα θελω να γινω Τσερπες στη θεση του Τσερπε. Ουτε και ηξερα οτι η εκφραση Γιαννακης ειναι μονοπωλιο του Τσερπε. Αν ησουν τοσο μεγαλος φαν του Τσερπε θα καταλαβαινες εξαρχης οτι δεν ηταν αυτος γιατι σ αυτον το hellblade αρεσε παρα πολυ. Επισης αν ηθελα να σας παραστησω τον Τσερπε και να το πιστεψετε ολοι θα εβαζα και links για donations και χορηγιες στα κειμενα μου, πραγμα που οπως ειδες δεν εκανα.
      Και τελος εχει βγει gameplay απο το παιχνιδι αλλα μαλλον εσυ δεν μπορεις να το ξεχωρισεις απο το scripted trailer.

     • 06/05/2020 at 8:26 pm
      Permalink

      Απαντώ στο δικό μου σχόλιο γιατί για κάποιο λόγο δε με αφήνει να απαντήσω στο δικό σου.

      Επιθετικός είσαι εσύ και το άρθρο σου! Αυτό σου είπα εξάλου από το πρώτο σχόλιο.
      Αλλά δε σηκώνεις μύγα στο σπαθί σου! Κρίμα…
      Ντροπή να χαρακτηρίζεις κόσμο. Η απαντησή σου; Ας χαρακτηρίσω και τον Ραφαήλ.

      Επιχειρήματα δεν έχεις και επειδή σε έσβησα κυριολεκτικά είπες να με πεις κι εμένα φασίστα!
      Συγχαρήτήρια. Θα προτιμούσα να μου απαντούσες με κάποιο επιχείρημα αλλά δεν έχεις.
      Ευχαριστώ μόλις απέδειξες ποιος είναι φασίστας εδώ…
      Όταν σας λέει κάποιος την γνώμη του με ένα επιχείρημα και δεν έχετε επιχείρημα να απαντήσετε σημάινει ότι έχετε χάσει το παιχνίδι.
      Το κάνετε πολλοί είτε ρίχνετε χαρακτηρισμούς είτε προσπαθείτε να πείτε ότι έχει πει κάτι που δεν είπε. Οι χειρότεροι συνδιάζουν και τα δύο.
      Κακή συνήθεια Στρατούλη να την κόψεις…

      Αν δεις τα lives του Πάνου και το discord είμαι ο πρώτος που είπε ότι δεν είσαι ο Τσερπές!
      Ο ΠΡΩΤΟΣ! Ρώτα και τον ίδιο τον Πάνο!
      Όσο για τα donates. Άμα γουστάρεις βάλε! Βγάλε και δίσκο σε εκκλησία. Ντροπή δεν είναι!

      Όσο για το gameplay. Ναι αυτό λέγεται scripted gameplay trailer. Μπράβο όποιος σε διαβάσει και ξέρει από gaming θα γελάει.
      Όταν μια σκήνή είναι προκαθορισμένη – γραμμική – με προκαθορισμένη AI αυτό λέγεται scripted.
      Ποιο είναι το πρόβλημα με αυτό; Ότι συνήθως οι developers βάζουν να γίνουν πράγματα που δεν είναι αντιπροσωπευτικά του παιχνίδιού. Μπορώ να σου δώσω άπειρα τέτοια παραδείγματα όπως το πρώτο watchdogs και το halo 2!
      Τέτοια “gameplay trailer” να τα βράσω!…

      Μην μπεις στο κόπο να μου απαντήσεις ξανά. Χρόνο θα χάσεις…
      Άλλωστε είπαμε είμαι κι εγώ φασίστας άρα γιατί να διαβάσω την αποψή σου;;;…

     • 06/05/2020 at 9:36 pm
      Permalink

      Οντως περιττο να συνεχιστει η κουβεντα γιατι η οντως δεν μπορεις να καταλαβεις τι λεω η δεν θελεις να καταλαβεις.
      Στο κειμενο ειπα την αποψη μου.Το οτι εσυ το εξελαβες αυτο ως επιθεση σε σενα προσωπικα σημαινει οτι μονος σου εβαλες τον εαυτο σου σε μια κατηγορια.Οποτε…
      Στην τελικη δε σε υποχρεωσε κανενας να συμφωνησεις η να παρεις το παιχνιδι. Και συγχαρητηρια που καταλαβες οτι δεν ειμαι ο Τσερπες.Μια θεση στο FBI σε περιμενει…

  • 28/06/2020 at 2:34 am
   Permalink

   Εγω προσωπικά θα σκεφτώ αν θα το παιξω γιατι δεν αντεχω την υπέρμετρη βια του να σκοτωσω μια έγκυο οπως και συμβαίνει στο σενάριο.. Αρκετά κακα μαντατα ακουμε καθημερινά, θα μπορούσε να λείπει κατι τοσο νοσηρο απο το σενάριο

   Reply
 • 02/05/2020 at 12:36 pm
  Permalink

  Δεν θέλω να μπω στον κόπο περί φασισταριον,SJW, δεν μου αρέσει να μιλάω για πολιτική πάνω σε ένα παιχνίδι (παιχνίδι είναι άλλωστε). Αλλά πριν γράψεις για αγαπημένη σου Naughty Dog και ξεκίνησες να την υπερασπίζεσαι λες και έθιξαν εσένα κάνε μια έρευνα.Ποιος έδιωξε την Amy Henning μία γυναίκα leader σε ένα στούντιο. Γιατί έφυγε ο Jonathan Cooper ,(Γενικά όποιος είναι διπλά στον Druckman φεύγει)ο καλύτερος που είχαν για να φτιαχτεί animations και φτάσαν σε σημείο να μη βρίσκουν devs να τελειώσει το παιχνίδι και επερναν animators που δουλεύουν στον κινηματογράφο μη έχοντας της απαραίτητες γνώσεις πάνω σε βιντεοπαιχνίδια,γιατί δεν τον πλήρωναν και τον απείλησαν ότι θα χάσει χρήματα.Γιατί έφυγε το 80% των developers από το προηγούμενο last of us, γιατί λυποθιμησε dev μπροστά στην οθόνη την ώρα που δούλευε? Τα περισσότερα που έγραψα είναι από το Twitter του Jonathan Cooper,τα έγραψε εδώ και δύο μήνες και η Sony δεν έχει διάψευση τίποτα,ας το κάνει και θα πούμε τον Copper ψεύτη και θα πάμε παρακάτω.Μέχρι δες τα πράγματα πως έχουν,δεν θίξαμε εσένα για την Naughty Dog μιλάμε.Ναι τα ίδια λέω και για την αγαπημένη μου CDPR μόνο που αυτοί είχαν το θάρρος να το αναγνωρίσουν και ένα χρόνο μετά το άρθρο του Schreier(ο ίδιος έγραψε πολλά και για την Naughty Dog) είπαν πως οι συνθήκες εργασίας είναι πολύ καλύτερες από ένα χρόνο πριν. Μένει να δούμε άμα ισχύει.

  Reply
  • 02/05/2020 at 12:55 pm
   Permalink

   JunkMonkey αναφέρεσαι στα εργασιακά και όχι στο κυρίως θέμα του άρθρου. Θα σου πω απλά ότι αμα δεν ακούσεις και τις δύο πλευρές δεν μπορείς να είσαι τόσο κάθετος και σίγουρος για το τι γινεται. Εμένα με ενδιαφέρει μόνο να παιζω πολύ καλά παιχνίδια και η Naughty Dog φτιάχνει τέτοια. Από εκεί και πέρα δεν μου καίγεται καρφί για τα εργασιακά. Τόσο απλά.

   Reply
   • 02/05/2020 at 1:22 pm
    Permalink

    Μα υπάρχει εργασιακό σχόλιο στο άρθρο σου ,και μάλιστα αρκετά υποτιμητικό για ανθρώπους που χαλάνε την σωματική και ψυχική τους υγεία ώστε εσύ και εγώ να παίζουμε παιχνιδαρες. Και ένα γενικό σχόλιο νομίζω ότι ο κόσμος εξαγριώθηκε τόσο πολύ γιατί ο Druckman πάτησε πάνω στην επιτυχία του πρώτου παιχνιδιού που είναι εκπληκτικό ώστε να περάσει αυτά πιστεύει αυτός.Και αφού διάβασες τα σποιλερ θα γνωρίζεις ήδη ότι αρκετοί devs δεν συμφωνούσαν μαζί του και δεν ακούστηκε ποτέ η άποψη τους. Αυτό είναι το πρόβλημα αλλά εσύ δεν θες ή δεν μπορείς να το δεις. Τους βαφτίζεις όλους φασίστες και χάνεις την εικόνα.Τα εργασιακά πρόβληματα έχουν άμεσο αντίκτυπο στο παιχνίδι που θα παίξουμε, αλλά δεν σε ενδιαφέρουν οπότε οκ. Πάντως τα παιχνίδια και ειδικά τα καλά παιχνίδια δεν φτιάχνονται μόνα τους.

    Reply
    • 02/05/2020 at 1:40 pm
     Permalink

     Για στάσου ρε συ JunkMonkey, σε κάθε παιχνίδι ο δημιουργός του τις δικές του απόψεις δεν θέλει να περάσει; Το δικό του όραμα δεν θέλει να δημιουργήσει; Τι θα πει δηλαδή πάτησε πάνω στην επιτυχία του πρώτου παιχνιδιού για να περάσει τις απόψεις του;
     Ασε τώρα εδώ ο άλλος ενοχλήθηκε γιατί ένας Μεξικανός στο παιχνίδι φτύνει έναν Αμερικάνο. Τι μου λες τώρα. Ο μεγαλύτερος αρνητικός ντόρος έχει γίνει από φασίστες και ρατσιστές αυτή είναι η αλήθεια. Προφανώς το 80% από όλους αυτούς θα έκανε και ενέσεις χλωρίνης όπως είπε ο Τραμπ.

     Reply
 • 02/05/2020 at 2:10 pm
  Permalink

  Η αλήθεια είναι Στράτο μπορεί να μιλάμε πολλές ώρες αλλά δεν έχουμε παίξει το παιχνίδι.Υπαρχει πάντα ο κίνδυνος να λέμε βλακείες και ανακριβιες όλοι μας.Εγώ πιάστηκα κυρίως με τα εργασιακά και το πως φαίνεται να λειτουργεί ο Druckman εσύ θίγεις ένα τεράστιο θέμα που απασχολεί την POP βιομηχανία. Το σωστό είναι να το παίξουμε και να κριθεί,και έτσι θα γίνει.

  Reply
 • 04/05/2020 at 10:11 am
  Permalink

  Συγχαρητηρια για το άρθρο. Ο καυστικός σχολιασμός σου με εκφράζει απόλυτα και εγκρίνω αυτο το άρθρο.

  Με εκτίμιση,
  Γιαννάκης

  Reply
 • Pingback:  Η Ελαφρότητα της Gaming Youtubίλας - Retropolis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *