Friday, April 26, 2024
Retroπολιτες

Metacritic users scores : Η κατάντια της κοινότητας

Φαντάζομαι ότι όταν αποφάσισαν να βάλουν τα users scores στο metacritic είχαν στο μυαλό τους ότι θα ήταν καλό για τους gamers πέρα από τα επίσημα reviews να διαβάζουν και την άποψη άλλων απλών gamers έτσι ώστε να σχηματίζουν μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για το εκάστοτε παιχνίδι. Και ίσως για ένα διάστημα αυτό να λειτούργησε και όντως να ήταν κάτι πολύ χρήσιμο. Δυστυχώς όμως όλα κάποτε τελειώνουν και η γενικότερη κατάντια της κοινότητας ήταν βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα παρέσερνε και αυτό.

Τα τελευταία 2-3 χρόνια λοιπόν από τα users scores στο metacritic μην περιμένετε να αποκομίσετε τίποτα. Έχει γίνει ο παιδότοπος του κάθε κομπλεξικού, κάθε βλάκα, κάθε ηλίθιου και κάθε Γιαννάκη. Όπου θα μπει εκεί μέσα, θα βάλει 0 σε όποιο παιχνίδι δεν χωνεύει χωρίς να το έχει παίξει καν ή γιατί απλά έτσι του τη βάρεσε. Και μετά θα χαίρεται. Γιατί άμα πχ ένα παιχνίδι έχει 90 μέσο όρο από τα reviews και ο Γιαννάκης βάλει 0 και έχει μέσο όρο από τα users scores πχ 3, ο Γιαννάκης αισθάνεται ότι έκανε μεγάλο κατόρθωμα. Τους την έφερε ο άτιμος. Από αυτή τη μόδα εξαιρούνται βέβαια τα παιχνίδια της Rockstar και της Cd Project Red. Αυτές οι εταιρείες είναι το άγιο δισκοπότηρο της κοινότητας πλέον. Και εξομοιωτή χεσίματος να σου βγάλουν που λέει ο λόγος, κακή κουβέντα δεν θα γράψει κανένας. Δείτε για παράδειγμα τι συνέβη με την (ακόμα μία) νέα αναβολή της κυκλοφορίας του Cyberpunk. Και συγκρίνετε με αυτό που έγινε (και δικαιολογημένα) όταν είχε ανακοινωθεί τον Μάιο η αναβολή της κυκλοφορίας του Last of us 2.

Αυτό φυσικά έχει ως αποτέλεσμα να σχηματίζεται μία εικόνα από τα users scores εντελώς παραπλανητική που ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. Και έχει συμβεί σε πολλά παιχνίδια αυτό. Παράδειγμα το Mortal Kombat 11. Το συγκεκριμένο είναι για μένα το καλύτερο fighting της γενιάς (και όλων των εποχών προσωπικά). Βλέπεις όμως ένα 3,4 στα users scores και λες είναι δυνατόν; Τόσο χάλια είναι αυτό το παιχνίδι; Και πώς προέκυψε αυτό το 3,4; Όταν κυκλοφόρησε το παιχνίδι έμπαινε ο κάθε Γιαννάκης και έβαζε 0 για έναν πολύ σοβαρό λόγο. Δεν σου έδιναν εξαρχής 60 skins για κάθε παίκτη, αλλά έπρεπε να παίξεις το παιχνίδι για να τα αποκτήσεις. Και έβαζε 0 ο Γιαννάκης γιατί έπρεπε να παίξει το παιχνίδι…

Πιο πρόσφατο παράδειγμα βέβαια το Last of us 2. Το καλύτερο παιχνίδι της γενιάς και ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών έχει 3,6 μέσο όρο στα users scores. Εδώ βέβαια δεν έχουμε μόνο τους Γιαννάκηδες που κάνουν την πλάκα τους. Δυστυχώς. Εδώ έχουν μπει στο παιχνίδι και άλλες δύο κατηγορίες. Πρώτον οι ομοφοβικοί- ρατσιστές. Που έχουν πρόβλημα με το παιχνίδι επειδή η Elli είναι λεσβία και επειδή φιλιέται με την Dina. Και όσο κι αν θίγονται κάποιοι (ξίδι) δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από κανένα σενάριο. Όσο κι αν δεν σου αρέσει το σενάριο ενός παιχνιδιού δεν βάζεις 3. Επίσης παιχνίδι που κρατάει 30 ώρες δεν γίνεται να το έχεις τερματίσει σε μία μέρα για να βάλεις αμέσως το 3. Αυτό είναι το πρόβλημά σου και έχε το θάρρος τουλάχιστον να το παραδεχθείς.

Η δεύτερη κατηγορία είναι τα fanboys του Xbox. Που νομίζουν ότι βάζοντας 0 στο Last of us θα πάρει μεγαλύτερη αξία η κονσόλα τους. Όχι ρε παιδιά δεν είναι έτσι. Το έχετε πάρει πολύ λάθος το πράγμα. Όσα μηδέν και να βάλετε ανάλογο παιχνίδι ούτε έχετε ούτε και είχατε ποτέ στην αγαπημένη σας κονσόλα. Και με τα μυαλά που κουβαλάτε ούτε και θα έχετε ποτέ. Γι αυτό όταν θα βγαίνει πχ το Demon souls στο ps5 εσάς θα σας πασάρουν το Hellblade 2 και θα πανηγυρίζετε. Γιατί αν αντί να ζητάς κι εσύ τα ανάλογα ο νταλκάς σου είναι να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα αυτά είναι τα αποτελέσματα. Να σου βγάζουν άλλα 20 Halo και άλλα 20 Gears of wars. Μάθετε επιτέλους σαν κοινό να απαιτείτε αντί να θάβετε τα καλά των άλλων. Πέρα από το γεγονός ότι δεν ξέρω καν που κολλάει να είσαι fanboy της οποιαδήποτε κονσόλας. Σε πληρώνει η Microsoft ή η Sony δηλαδή; Προτιμάς αντί να παίξεις κι εσύ κάτι πολύ καλό να το μειώσεις; Δεν ξέρω τι λογική είναι αυτή.

Οπότε ας τα βγάλουν εντελώς τα users scores από το metacritic να τελειώνει η παρωδία. Δεν προσφέρουν τίποτα πλέον παρά μόνο ικανοποίηση στον κάθε πικραμένο. Και ειλικρινά όταν σιγά σιγά φύγουν από το προσκήνιο οι 30+, αυτοί που μεγαλώσαμε και προλάβαμε από την αρχή την βιομηχανία, δεν ξέρω πως θα καταλήξει αυτή η κοινότητα. Γιατί δυστυχώς βλέπω να συμβαίνει το αντιστρόφως ανάλογο με τις εξελίξεις τεχνικά. Όσο πιο καλά γραφικά βλέπουμε με τα χρόνια και όσο πιο δυνατά μηχανήματα, τόσο πιο πολύ πέφτει το επίπεδο της κοινότητας των gamers. Κάποιοι βλέπουν ότι η κοινότητα σιγά σιγά ωριμάζει…

Αλήθεια πού το βλέπετε αυτό ρε παιδιά;

Σας χαιρετώ,

Στράτος Κοντεκάκης

 Zf5b9R{D.