Friday, April 19, 2024
Modern Reviews

Assassins Creed Valhalla review

Μετά από ένα διάλειμμα ενός χρόνου η σειρά Assassins creed επανήλθε το 2020 με το επόμενο κεφάλαιο της σειράς το Valhalla. Διάφορα σχόλια ακούστηκαν για το νέο αυτό κεφάλαιο, άλλα αποθεωτικά, άλλα εντελώς απαξιωτικά, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.

Σενάριο-Πλοκή

Στο παιχνίδι αναλαμβάνετε τον ρόλο του/της Eivor και ο στόχος σας είναι να οδηγήσετε την δική σας φυλή Βίκινγκ προς τη δόξα. Να κατακτήσετε και να δημιουργήσετε συμμαχίες με όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά εμπλέκονται και οι assassins με το τάγμα Order of the ancients. Γενικά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο το σενάριο και μάλιστα κάποια πράγματα όπως ο ρόλος του Basim δεν αποσαφηνίζονται καλά μέσα στο παιχνίδι. Ερμηνευτικά τώρα το παιχνίδι κυμαίνεται όπως όλοι οι τίτλοι της Ubisoft, μην περιμένετε δηλαδή της μεγάλες ερμηνείες. Εγώ έπαιξα με την γυναίκα Eivor και παρόλο που δεν θα έλεγα κακή την ερμηνεία της οφείλω να ομολογήσω ότι της Κασσάνδρας από το Ac Odyssey ήταν καλύτερη.

Γραφικά- Ήχος

Από την άποψη των γραφικών ήδη και το προηγούμενο Ac Odyssey ήταν πολύ εντυπωσιακό και το Valhalla δεν πάει πίσω. Μάλιστα είναι και πιο καθαρή πλέον η εικόνα. Στο Xbox series X τρέχει σταθερά 4Κ στα 60 fps. Στην αρχή υπήρχαν πολλά bugs στο παιχνίδι (δεν ήταν βέβαια και Cyberbug) αλλά μετά από τα δύο update που έγιναν δεν συνάντησα κανένα. Ούτε tearing παρατήρησα, κάτι που στην αρχή ανέφεραν πολλοί στην έκδοση του Series X.

Ο ήχος τώρα και οι μουσικές είναι σε καλά επίπεδα. Δένει αρμονικά με το όλο concept και το setting του παιχνιδιού.

Τελικά τι άλλαξε;

Πάμε τώρα και στο ζουμί που είναι το gameplay και το αν άλλαξε κάτι σε σχέση με τα δύο προηγούμενα ac. To πρώτο και βασικότερο είναι ότι η Ubisoft άκουσε τα παράπονα των παικτών για το ατελείωτο grinding έτσι ώστε να φτάσει ο παίκτης στο επιθυμητό level και να συνεχίσει την ιστορία και το άλλαξε αυτό. Πλέον με κάθε skill point που κερδίζετε παίρνετε και έναν πόντο στο power (που είναι το αντίστοιχο level). Αν μια περιοχή έχει πχ power 100, εσείς μπορείτε να πάτε κανονικά μέχρι και 30 πόντους πιο κάτω. Με 70 power δηλαδή θα την βγάλετε κανονικά. Στο τέλος μάλιστα η τελευταία περιοχή που είχε μείνει στον χάρτη είχε 340 power, εγώ ήμουν στο 270 και παρόλα αυτά μπόρεσα να την ολοκληρώσω χωρίς πολύ μεγάλη δυσκολία. Αυτό έχει ως συνέπεια να μπορείτε να προχωρήσετε την κύρια ιστορία του παιχνιδιού χωρίς να χρειάζεται να ολοκληρώσετε κάθε κουκίδα στον χάρτη και κάθε side quest για να φτάσετε στο επιθυμητό επίπεδο.

Στα side quests τώρα έγινε μία προσπάθεια να μην είναι όλα ίδια μεταξύ τους και να υπάρχει μια μεγαλύτερη ποικιλία. Δυστυχώς όμως αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα περισσότερα να είναι ανούσια και κάποια εντελώς ηλίθια. Σε ένα side quest πχ πρέπει απλά να κουβαλήσετε τρεις κάσες με αχλάδια. Σε ένα άλλο να ερεθίσετε ένα ζευγάρι για να κάνει σεξ καταστρέφοντας και βάζοντας φωτιά στο σπίτι τους… Θέλει πάρα πολύ  δουλειά ακόμα η Ubisoft σε αυτόν τον τομέα.

Η μάχη από την άλλη είναι πιο καλή θα έλεγα από αυτήν στο ac odyssey. Πλέον υπάρχει και μία μπάρα σαν posture στους εχθρούς, η οποία όταν εξαντληθεί μπορείτε να τους εξοντώσετε με μία finishing move. Γενικά είναι πιο ρεαλιστική η μάχη και πιο βίαιη (λόγω και της Βίκινγκ θεματολογίας) από τα προηγούμενα ac. Το skill tree του χαρακτήρα σας έχει πολλές διακλαδώσεις αλλά είναι πολύ free. Μπορείτε να πάτε σε όποιο μονοπάτι θέλετε και γενικά να επενδύσετε πολύ ελεύθερα όπου εσείς θέλετε τα skill points σας. Δεν είναι δηλαδή όπως στα προηγούμενα δύο ac που υπήρχαν τρία κλαδιά και το καθένα είχε μια συγκεκριμένη πορεία μέχρι να φτάσετε στο τέλος.

Ταυτόχρονα υπάρχουν και abilities που μπορείτε να αποκτήσετε και να εκτελείτε έτσι κάποιες ειδικές κινήσεις με τον χαρακτήρα σας.

Κατά τα άλλα στον χάρτη του παιχνιδιού υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Να κάνετε raids σε μοναστήρια που είναι πάρα πολύ καλά, να συμμετέχετε σε διαγωνισμούς flyting (διασκεδαστικό ομολογουμένως), να συμμετέχετε σε διαγωνισμούς ποτού, να σκοτώσετε κάποια μυθικά τέρατα ή κάποιους διάσημους Βίκινγκ πολεμιστές. Υπάρχουν βέβαια και κάποια όχι τόσο ενδιαφέροντα όπως αυτά τα quests με τα μανιτάρια ή τις πέτρες.

Σε γενικές γραμμές η Ubisoft αφουγκράστηκε κάποια παράπονα από τους παίκτες και παρέδωσε ένα παιχνίδι πιο συμμαζεμένο και χωρίς το ατελείωτο grinding του Ac odyssey. Εγώ το τελείωσα στις 63 ώρες και χωρίς να κάνω τα μισά side quests περίπου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχει πολλή δουλειά ακόμα μπροστά της για να μπορέσουν να φτάσουν τα παιχνίδια της στα πολύ υψηλά στρώματα βαθμολογιών. Εγώ στο Valhalla θα βάλω ένα 7,5/10.

Θετικά

  • Πιο συμμαζεμένο παιχνίδι που χρειάζεται λιγότερο grinding από το προηγούμενο.
  • Βελτιωμένη μάχη σε σχέση με το Ac odyssey.
  • Τα raids είναι πολύ διασκεδαστικά.

Αρνητικά

  • Σενάριο πολύ φτωχό και πολύ μπερδεμένο στο τέλος.
  • Side quests ως επί το πλείστον ανούσια και χαζά.
  • Υπάρχουν ακόμα κάποια μικρά θεματάκια με κάποια animations.

 

Στράτος Κοντεκάκης

 Zf5b9R{D.